Članek
Pesniški turnir- Maribor 2015
Objavljeno Apr 19, 2015

Na finalni prireditvi založbe Pivec iz Maribora, 18. aprila letos, na najbolj prestižnem pesniškem natečaju v Sloveniji, je naslov viteza poezije pripadel Željku Peroviću, pesniku iz Maribora, ki je žirijo prepričal s svojo pesmijo Žetev, nagrada občinstva pa je pripadla Mileni Miklavčič za pesem Kdor bo tukaj umrl zadnji.

Simbolno je turnir odprl lanski vitez poezije David Bandelj z zmagovalno pesmijo leta 2014 – Lost in Translation. Slovesni nagovor je imel Ivo Svetina, podpredsednik Društva slovenskih pisateljev, ki je poudaril nujnost poezije v današnjem času. Nato so se s svojimi pesnitvami predstavili vsi letošnji finalisti.

Posebno nagrado – broško zlate vrtnice je letos za svoj prispevek k Pesniškemu turnirju prejel Nino Flisar, dolgoletni koordinator in moderator. Slovesno mu jo je podelila direktorica Založbe Pivec, Milena Pivec, predstavnica organizatorja, ki že 10 let bdi nad organizacijsko in finančno platjo projekta.

Pesniški turnir so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na največjem štajerskem gradu Riegersburg. Prvih sedem let je bil turnir vezan na Maribor, v letu 2008 pa se je razširil po vsej Sloveniji. Od leta 2011 ima nadgradnjo v Evropskem pesniškem turnirju, ki poteka jeseni.

Do viteškega naziva po 14 letih
Letošnji zmagovalec Perović je rekorder po nastopih v finalu, saj se je tja uvrstil kar petkrat in je na zmago od svojega prvega finala čakal 14 let. Kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, mu je predal lanski vitez Bandelj. Strokovno žirijo so letos sestavljali Borut Gombač, dr. Irena Novak Popov in Urška P. Černe, vseh 12 finalnih pesmi pa so pri Založbi Pivec izdali v zborniku.

P.S.

Upam, da Vodep ne bo zapisal, da sem narcisoidna in domišljava...  :-)

http://www.publishwall.si/roman.vodeb/post/123955/viktorji-redece-preproga-selfiji-elita-estrada-