Kuhinja na prostem
Žar postaja iz leta v leto bolj priljubljen, receptov za pripravo jedi na njem je vedno več in so tudi zmeraj bolj raznovrstni. Naslednji recepti so izbrani iz knjige Žar – tako preprosto, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga.
Vlasta Kunej
Kmečki glas

Sreda, 14. avgust 2019 ob 12:50

Odpri galerijo

Žar postaja iz leta v leto bolj priljubljen, receptov za pripravo jedi na njem je vedno več in so tudi zmeraj bolj raznovrstni. Naslednji recepti so izbrani iz knjige Žar – tako preprosto, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga. V njej boste našli recepte za hitro pečene jedi, klasične jedi z žara, veganske jedi in hamburgerje in za dodatek solate, omake in pomake, ki se prilegajo zraven.

REBRCA

Za 4 osebe: 2 rdeča čilija, 1 čebula, 3 stroki česna, 2 žlički posušenega timijana, sol, 1,6 kg mastnih svinjskih rebrc brez kože (mesar naj jih razreže na 3–4 rebrca skupaj, večja rebra naj prepolovi tudi počez), 3 žlice paradižnikove mezge, 1 žlica limoninega soka, 2 žlici javorjevega sirupa, 6 žlic oljčnega olja, 1 žlica balzamičnega kisa, 1 žlica pekoče mlete paprike, poper

V velikem loncu zavremo veliko vode. Čili operemo. Čebulo in česen olupimo. Čebulo in strok česna prepolovimo ter damo skupaj z 1 čilijem, žličko timijana, slabo žličko soli in rebrci v vrelo vodo. Rebrca kuhamo na zmernem ognju 30–40 minut, da se zmehčajo. Vodo odlijemo, rebrca obrišemo in pustimo, da se nekoliko ohladijo.

Preostala stroka česna drobno nasekljamo. Čili očistimo, operemo, prepolovimo, po želji odstranimo semena in zelo na drobno nasekljamo. Čili očistimo, operemo, prepolovimo, po želji odstranimo semena in zelo na drobno nasekljamo. Zmešamo česen, čili, preostali timijan, dobro žličko soli, paradižnikovo mezgo, limonin sok, javorjev sirup, 5 žlic olja, balzamični kisi, mleto papriko, poper in 1–2 žlici tekočine od kuhanja rebrc.

Ohlajena rebrca in marinado damo v vrečko za zamrzovanje. Vrečko zapremo in pregnetemo, da se meso in marinada povežeta. V hladilniku mariniramo najmanj 24 ur, najboljše čez noč.

Rebrca vzamemo iz hladilnika uro pred peko in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo.

Žar ogrejemo. Rešetko premažemo s preostalim oljem. Marinado z lopatko ali čopičem postrgamo z mesa. Na zmernem do močnem ognju pečemo 10–15 minut, vmes večkrat obrnemo in premažemo z marinado.

Več receptov najdete v 33. številki Kmečkega glasa

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 20. Nov 2019 at 19:17

0 ogledov

Mesečna opravila
Pred prazničnimi dnevi poskrbimo za prijetno okrasje. Lahko si ga pripravimo kar sami. Na Barbarin god 4. decembra naberemo vejice forsitij, češenj, vrb in leske (sadnih vrst ne oklestimo preveč), jih za dvanajst ur namočimo v mlačno vodo, nato pa jih postavimo v vaze v ogrevan prostor. Vsak dan jih pršimo ali kar oprhamo z mlačno vodo in za božič bodo zacvetele. Silimo čebulnice, teloh si naberemo v naravi, vendar pustimo kaj tudi v naravi. Delo zunaj, kolikor ga je, prilagodimo vremenu.   OKRASNI VRT Zimzelene grmovnice in vzpenjavke so na vrtu vse leto. Dela z njimi ni veliko, preverimo le, če so primerno zavarovane pred mrazom in če niso, jih zavarujemo. Če je zapadel sneg, predvsem, če je moker, ga sproti otresamo z rastlin, ki jih lahko poškoduje. Če zemlja ni zmrznjena, lahko še vedno posadimo okrasno drevje, grmovnice, kakšno vrtnico ali čebulnico. V tem času nam vrt krasijo rdeče jagode bodike ter njihovo usnjeno listje (Ilex) ter nekatere zimzelene rastline, na primer lovorikovci in večina iglavcev. Če ne zmrzuje, skrbimo, da so te rastline primerno zalite. Če želimo imeti bujno in gosto živo mejo, jo v tem času močno porežemo, in sicer tako v višino kot v širino. To delamo, ko ne zmrzuje. Več nasvetov najdete v 48. številki Kmečkega glasa

Thu, 14. Nov 2019 at 15:16

116 ogledov

Mandljevi obročki z limonovo kremo
Recept za mandljeve obročke je izbran iz velike knjige o sladicah z naslovom Sladice Alenke Kodele. Knjiga vam bo v veliko pomoč pri praznični peki, saj boste v njej našli recepte za pripravo najrazličnejših vrst testa in sladic iz njih. Za približno 18 obročkov Sestavine: za paljeno testo: 240 ml vode, 100 g masla, 140 g moke, 1 čajna žlička soli, 20 g sladkorja, 30 g fino mletih mandljev, 4 jajca; za limonovo kremo: 400 ml mleka, 150 g sladkorja, ½ stroka vanilje, 4 rumenjake, 40 g škroba, 3 liste želatine, 3 limone, 50 g masla, 300 ml sladke smetane; za limonino glazuro: 125 g sladkorja v prahu, vaniljev sladkor, 1 žlica vroče vode, sok ½ limone; za okrasitev: mandljevi lističi, malo jedilne čokolade Vodo z maslom, sladkorjem in soljo zavremo, primešamo moko in kuhamo. Ko se iz mase naredi cmok, odstavimo. Nekoliko ohladimo, potem postopoma umešamo jajca in mandlje ter mešamo, da dobimo gladko svetlečo maso. Maso nadevamo v vrečko za brizganje z ravnim nastavkom velikosti 12 (srednji nastavek) in jo na pekač, obložen s peki papirjem, nabrizgamo v obliko obročkov premera 6–7 cm. Pečemo 20–25 minut pri 190 stopinjah. Za limovo kremo zavremo mleko z vaniljevim strokom. Rumenjake in sladkor penasto stepemo, dodamo nastrgano limonovo lupino, umešamo škrob in prilijemo precejeno vrelo mleko. Kremo kuhamo na majhnem ognju, da vre približno 3 minute. Potem dodamo sok 3 limon, v mrzli vodi namočeno želatino in maslo ter dobro premešamo. Kremo pokrijemo s prozorno folijo in jo ohladimo. Sladko smetano čvrsto stepemo. Ohlajeno kremo gladko razmešamo ter narahlo umešamo 150 ml stepene sladke smetane. Za limonino glazuro dobro premešamo sladkor in vaniljev sladkor z limonovim sokom in vročo vodo. Pečene in ohlajene obročke iz paljenega testa prečno prerežemo. Na spodnji del nabrizgamo limonovo kremo, na kremo pa še malo stepene smetane. Pokrov obročka pomočimo v limonov obliv in pokrijemo s smetano. Povrhu lahko potresemo s praženimi mandljevimi lističi in obročke damo v hladilnik, da se dobro ohladijo.Več receptov najdete v 46. številki Kmečkega glasa Knjigo SLADICE Alenke Kodele lahko naročite na telefonski številki 01 473 53 79, karmen@czd-kmeckiglas.si, in spletnem mestu http://zalozba.kmeckiglas.com/sladice-alenke-kodele.

Thu, 14. Nov 2019 at 15:05

100 ogledov

Sladice iz domačih jabolk
Sladice iz sočnih jabolk so nekaj najboljšega, okusa jabolk se zlepa ne naveličamo. Iz njih lahko na primer pripravimo okusno jabolčno pito ali pa mehak jabolčni kolač. MEHAK JABOLČNI KOLAČ Sestavine: 3 srednje velika kiselkasta jabolka, 3 jajca (sobne temperature), 100 g oljčnega olja, 70 g polnomastnega jogurta, 160 g sladkorja, 220 g moke, naribana lupinica in sok 1 limone, 1 vrečka pecilnega praška, mleti cimet Jabolka operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine. Poškropimo z limonovim sokom in dodamo cimet po okusu in premešamo. S paličnim mešalnikom eno minuto mešamo jajca z oljem, dodamo jogurt in še eno minuto mešamo.V skledo stresemo sladkor, dodamo jajca in olje ter dobro premešamo. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom, naribano limonovo lupinico, mešamo, dokler ne dobimo dobro zmešane mase.Namastimo kalup premera 24 cm in ga potresemo z moko (odvečno stresemo iz njega), vlijemo vanj testo in po vrhu v krogih razporedimo na tanjše krhlje narezana jabolka. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 50 do 60 minut. Če se kolač preveč obarva, ga po 45 minutah pokrijemo z aluminijevo folijo. Preden vzamemo kolač iz pečice, z zobotrebcem preskusimo, ali je pečen. Razrežemo ga šele, ko se ohladi. Dobro se ohrani nekaj dni pod steklenim pokrovom. Več receptov najdete v 46. številki Kmečkega glasa

Wed, 13. Nov 2019 at 13:43

70 ogledov

Resje za celoletno cvetenje
 Številne grmovnice so že končale sezono z barvnim listjem ali z raznoliko paleto plodov, nekaj pa je takih, ki zažarijo v hladnem delu leta. Zdaj se bliža vrhunec njihove sezone. Mednje spadajo tudi rese (Erica) in vrese (Calluna), ki jih pogosto označujemo s skupnim imenom resje. V zadnjih letih so vzgojili številne sorte res, ki jih jeseni lahko kupimo v vrtnarijah. Odlična sorta je E. carnea Velvet Night, ki zacveti s skoraj črnimi cvetovi, sorta ’Gold Drop’ pa je živahnega videza z rumeno-oranžno barvo listja vse leto, poleti jo poživijo še škrlatno obarvani cvetovi. Posebej lepo pride do izraza ob modrikasto ali temno zeleno obarvanih rastlinah. Več preberite v 47. številki Kmečkega glasa

Mon, 11. Nov 2019 at 15:26

105 ogledov

Novačanova gledališka srečanja
Naslednji konec tedna si  lahko ogledate zadnje predstave 27. Novačanovih gledaliških srečanj. V petek, 15. novembra, ob 19.30 bo v Kulturnem domu KUD Zarja Trnovlje - Celje, Kulturniška 4 uprizorjena tekmovalna predstava, komedija Ščuke pa ni Bistriškega teatra Slovenska Bistrica, v soboto, 16. novembra 2019, pa bo sklepni del festivala z razglasitvijo najboljše predstave festivala po oceni občinstva in s komedijo Emigranta Gledališke skupine KUD Dolomiti. Celjski gledališčniki vas toplo vabijo na ogled predstav! Ščuke pa ni Predstava Emigranta

Wed, 6. Nov 2019 at 13:25

92 ogledov

Od zastirke do svetle kleti
Letošnja sezona se končuje in vrt je treba pripraviti za zimo. To zajema tudi zaščito nekaterih rastlin pred zimskim mrazom. Ključno pri njihovi zaščiti je, da se zavedamo, da mraz ni edina težava. Večinoma gre za kombinacijo nizkih temperatur in vlage, ki negativno vpliva na rastline ter vodi v njihov propad. Jesenski dež pred zimo močno poveča vlažnost tal, ki traja daljše obdobje dokler zemlja povsem ne zmrzne. To lahko vodi do propada korenin in posledično cele rastline. Temu sledijo še nizke temperature, ki vodo spremenijo v led in lahko pri neprilagojenih rastlinah povzročijo poškodbe tkiv. V tem obdobju poskrbimo, da bodo naše rastline uspešno prebrodile zimsko obdobje. ODEJA IZ SLAME Z zaščito rastlin začnite že pri koreninah. Okrog rastline nasujte pet do deset centimetrov debel sloj organske zastirke, ki bo služila kot izolacija in preprečila, da bi mraz prodrl do korenin. Nanos zastirke bo še posebej koristil za mraz občutljivejšim rastlinam, ki prezimijo v obliki gomoljev in korenik. Več preberite v 46. številki Kmečkega glasa

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaRevija  o konjihKmečki glasDarja ZemljičMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaBarbara RemecDragica HericKristijan  Hrastar

NAJBOLJ OBISKANO

Kuhinja na prostem