S spomladanskimi dnevi, ko v naravi poženejo najrazličnejša zelišča in zelenjava, pripravljamo juhe največ z njimi. Zeliščnim juham dodajamo opečene kruhke, nekaterim tudi testenine ali kakšen drug nasiten dodatek. Toda zima še ni povsem pozabljena in za marsikatero juho v tem času lahko porabimo tudi še zimsko zelenjavo.

ZELIŠČNA SPOMLADANSKA JUHA

Sestavine: 2 pesti različne zelenjave in zelišč (peteršilj, špinača, trpotec, regrat, jagodni listi, koprive, melisa, meta, pehtran, janež, drobnjak, luštrek, rman, krebuljica), 2 jajci, 40 g masla, 2 pesti na kocke narezanega kruha, 2 l vode, sol

Naberemo z dve pesti različne zelenjave in zelišč, na drobno zrežemo in prepražimo na maslu. Dodamo 2 stepeni jajci in 2 pesti na kocke narezanega kruha. Dušimo 15 minut in prilijemo 2 litra tople vode. Dodamo lahko še prežganje, posolimo in kuhamo pol ure. Juha je krepčilna, primerna za otroke in bolnike.

Več receptov najdete v 15. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/okusi-posavja