Beluši so zelenjava, ki naznanja pomlad in nas razveseljuje s svojo svežino in značilnimi vonjavami, ki jih razvije med kuhanjem. Ker so vršički belušev zelo občutljivi, jih kuhamo povezane v šopu pokonci v vreli osoljeni vodi, tako da mole iz nje. Ne glede na to, ali jih kuhamo v vodi ali pari, jih moramo kuhati hitro, da ohranijo obliko in aromo.

JEŠPRENJ Z BELUŠI IN SIRARSKO SKUTO

Potrebujemo: 800 g ješprenja, 500 g svežih belušev, 3 mlade čebulice, 2 stroka česna, 3 žlice stročjega olja, 50 m suhega belega vina, 1 žlico masla, 250 g sirarske skute

Ješprenj namočimo dan prej, nato ga speremo pod tekočo vodo in skuhamo v slanem kropu. Odcedimo.

Spodnji del belušev olupimo in oleseneli del odlomimo. Beluše narežemo na manjše kose. Na oljčnem olju prepražimo nasekljano mlado čebulico, da porumeni, dodamo česen, da zadiši, in prilijemo belo vino. Počakamo, da alkohol izpari, nato dodamo narezane beluše in kuhan ješprenj ter zalijemo z vročo jušno osnovo. Kuhamo od 3 do 4 minute. Dodamo žlico masla, premešamo in takoj ponudimo. Sirarsko skuto v suhi ponvici zlato rjavo popečemo in potresemo po ješprenju z beluši.

Več receptov najdete v 14. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-iz-sklede