Fižol je hvaležna in vsestranska zelenjadnica, pravi v svoji kuharici z naslovom Fižol Andreja Škrabec, toda v družbi ribe ali kosa dobrega mesa je zmagovalna kombinacija. Fižol je vedno dobra izbira za prilogo, saj poskrbi, da je jed nasitna, hkrati pa lepo zaokroži okus kakovostnega kosa mesa. Tudi fižol in jurčki se odlično ujamejo, to je hitro pripravljena jed, v kateri bo užival vsak gurman.

FIŽOL Z JURČKI

Sestavine: 1/2 kg kuhanega belega fižola (1 velika pločevinka), 400 g svežih jurčkov (lahko uporabite tudi suhe jurčke, ki jih prej namočite), 1 šalotka, 1 žlica masla, šop peteršilja, sol, sveže mleti poper

Šalotko olupimo in na drobno sesekljamo, jurčke pa otremo s suho krpo in narežemo na lističe. Če uporabljamo suhe jurčke, jih v skledici vsaj pol ure prej namočimo v mlačni vodi.

Na maslu prepražimo sesekljano šalotko in dodamo narezane gobe (če ste uporabili posušene jurčke, jim odlijte odvečno vodo) ter ob stalnem mešanju pražimo 10 minut. Dodamo nasekljan peteršilj in pražimo še 5 minut. Primešamo odcejen fižol, posolimo, popopramo in pražimo še 5 minut.

Če je potrebno, lahko med praženjem dolijemo žlico vode, vendar naj bo jed gosta. Takoj ponudimo s kosom svežega kruha.

Več receptov najdete v 6. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/knjige-drugih-zalozb/fizol