Članek
100 milj Istre 2015 – 110 km varianta
Objavljeno May 15, 2015

Spet en lep vikend v Istri in spet en lep tek je za mano. Tokrat je kalkuliranje z Vanjo prineslo odločitev, da bom v Istri tekel jaz, Vanja pa bo kilometre nabirala v Vipavi. Ker sem se tokrat odpravil na »samo« 110 km dolg tek, se mi je vse skupaj zdelo precej enostavno, brez kakega cmoka v grlu pred startom, hkrati sem pa kar malo razočarano gledal tekače, ki so se odpravljali na najdaljšo, skoraj 170 km dolgo traso. Start ob 11. uri zvečer, napoved dež, dež, dež,….dejansko pa prav prijetna noč na Učki in njeni okolici, edina ovira je gosta megla, zaradi katere, kljub odlično označeni progi, nekajkrat zalutam.

Odločim se, da bom ponoči užival v počasnem tempu, dan bo pa že prinesel svoje. In res pridem v Buzet, ki je nekje na polovici, prav dobre volje. Privoščim si daljši počitek, preoblačenje, hranjenje,…. In začnem z drugim, lažjim delom poti. Res je prav luštno, ko začneš prehitevati druge tekače in vidiš, da se tudi drugi »martrajo«, trpijo, eni imajo krizo, drugi žulje,…vsak se ubada s svojimi problemi, ki so v današnjem času v bistvu prav prijetni in bojo v parih urah, ko bomo prišli v cilj, v trenutku rešeni. No, pot od Buzeta naprej je res tekaču prijazna in kilometri se hitro nabirajo tja do Motovuna, kjer se vremenska napoved končno uresniči in ulije se kot iz škafa. Tako me čaka še dobrih 20 kilometrov ob naravnem hlajenju, zadnjih 13 km od Buj do Umaga pa istrsko blato poskrbi, da le ne pridem preveč spočit v cilj in da se imam po poti še kaj pogovoriti sam s sabo, svojimi čevlji in rdečo istrsko zemljo. Po dobrih 15ih urah me pred ciljem pričakajo Vanja, Miha in Rok, ki z mano ponosno priteče skozi cilj.

Za popoln vikend naslednji dan poskrbita še Rok in Vanja (in seveda organizator). Rok navdušeno premaga Medota Ledota na točno 1 miljo dolgem teku. Ja to je bil res naporen tek, a se je splačalo! J Malo zatem pa še Vanja vsaj malo poteši svoje tekaške potrebe na 5 km dolgem teku in, da je mera polna, še premaga vse svoje sotekmovalke, ki sploh niso bile kar tako - 2. Je bila Američanka, 3. pa Rusinja; kdo bi si mislil.J Skratka, prvi letošnji vikend v Istri je bil popoln.