PRAVNI NIHILIZEM IN OPRAVILNA NESPOSOBNOST USTAVNEGA SODIŠČA !?

S tem prispevkom tvegam, da me kolegi obsodijo naj ne drezam v edino še živečo institucijo za varstvo človekovih pravic in zakonitosti in ustavnosti, ki jo v tej državi še imamo, to je Ustavno sodišče. Vendar se je to žal na področju kršenja človekovih pravic in političnih svoboščin v novi sestavi sprevrglo v brezzobega tigra. Doktrina in celo hvalisanje predsednice sodišča s poudarjanjem videza nepristranosti, v praksi pa s poudarjanjem nepristojnosti – z zavržbami, je z načinom sojenja pod gospo JADRANKO SOVDAT doseglo vrhunec. To je en vrhunec, drug vrhunec pa je neskončno pravniško »mečkanje« zadev, ko sodišče nima nobenih rokov in je v primeru Novič namesto,  da bi odločilo v 48 urah, ne-odločilo v 2 mesecih. Pri tem si ne morem kaj, da gospo Sovdat dobrohotno ne vprašam na  čigavih krilih jadra in čigav  »soldat« je ta gospa. 

Doktrina nihilizma, pod krinko nepristojnosti in pometanja problemov pod preprogo, ki smo mu priča pa žal bolj služi brezpravju in razraščanju hudobije in človeškega zla kot urejanju stvari. Z ne sankcioniranjem krivic je Jadranki Sovdat z novo SMC murgelsko sestavo sodišča (da ne bo pomote citat je povzet prosto po gospe poslanki SMC Jasni Murgel)  uspel kopernikovski preobrat -  namesto sodišča je Ustavno sodišče  postalo nekakšna beneška komisija oziroma slovenski multipraktik Rajko Pirnat za dajanje pravnih mnenj. Postalo je opravilno nesposobna najvišja sodna ustanova v državi.

Kaj počne Ana Vilfan v Strasbourgu

Katastrofalne posledice takega početja pa se kažejo tudi v tem, da je s tem pravici in resnici blokirana tudi pot v Strasbourg, kjer že v predsobi evropskega sodišča za človekove pravice nad selekcijo zadev prispelih iz Slovenije »kraljuje« - bolje rečeno veselo mesari,  pravna sodelavka slovenska »vrhunska pravnica« gospa Ana Vilfan Vospernik – kraljica vseh zavržb slovenskih pritožb na ESČP, ki z enako dikcijo, do pike in vejice natančno po isti šabloni, zavrača  in meče  v koš, vse »državi nevarne pritožbe« zaradi kršitev človekovih pravic, ki pridejo iz Slovenije.    

Primer sindikata vojakov Slovenije

Poglejmo dva v nebo vpijoča aktualna primera. Ob referendumski ustavni pritožbi o diskriminaciji članov Sindikata vojakov Slovenije v referendumskih opravilih sodišče sploh ni odločalo, pometlo jo je pod preprogo, češ da je bil na koncu izid nabiranja podpisov za pritožnika pozitiven, problem diskriminacije enega dela prebivalstva pa je nedopustno ignoriralo in jo nonšalantno preskočilo, čeprav je problem še vedno načelno in praktično aktualen in enako odprt za kampanjo za referendum, ki bo 24 septembra.    

 Primer Milko Novič

Drug bistveno hujši in človeško neprimerljivo težji pa  je primer  zavržbe in neodločitev US o izpustitvi iz pripora dr. Milka Noviča, brez vsakega materialnega dokaza obtoženega, da je on  umoril  direktorja kemijskega instituta dr. Janka Jamnika. Jadranka Sovdat z in 5 sodnikov - Marko Šorli je bil izločen, Špelca Mežnar pa je sojenje s svojo  odsotnostjo »prešpricala« - si je izmislilo nekaj neverjetnega: razlog, da Novič ostaja v priporu je po US ta, da »kršitev človekovih pravic v tem primeru ni dovolj OČITNA, da bi lahko odločilo o odpravi pripora. Halo gospa Sovdat, ne morem verjeti.  S tem ste si  človeško in strokovno prislužili absolutno ničlo -  ne samo kritiko, ampak zgražanje nad stanjem duha. Raje kot da bi odločili negativno ste si več kot OČITNO strahopetno PILATOVSKO UMILI ROKE.  Zadeva meji na absurd, v resnici    pa na kriminal v sodnih dvoranah. Edina svetla točka je bil Ddr. Klemen Jaklič, ki je izvrstno in argumentirano pokazal in zavrnil v nebo vpijočo - za ustavno sodišče, v tem primeru tudi škandalozno nečastno, pilatovsko razsodbo.

Naj zaključim: očitna opravilna nesposobnost  US je zdaj že dovolj OČITNA, da lahko »z verjetnostjo, ki meji na gotovost«, postavimo vprašanje:  QUO VADIS USTAVNO SODIŠČE ?

Vseeno upam, da bo čimprej tudi na US prevladal koncept Ddr. Jakliča in ne koncept Poncija Pilata, ki pa je očitno koncept treh žensk – na čelu s predsednico sodišča dr. Jadranko Sovdat. To stanje je seveda treba presekati, da bomo končno državljani, ki nočemo biti soldati-vojaki oblasti, zajadrali v varne in pravičnejše vode, ko bo slovensko sodstvo in  pravo pričelo služiti pravici in svojemu namenu – zaščiti šibkejšega in ne zaščiti oblasti.  

Umor direktorja Kemijskega instituta dr. Janka Jamnika je za režim očitno tako težka zadeva, da do pričetka njegovega sodnega razkrivanja, ne sme priti pred volitvami. Toliko časa naj bi »nadomestni morilec« dr. Milko Novič še trpel v priporu. Zakaj ? Žal tudi po »zaslugi« in krivdi moralno in opravilno nesposobnega Ustavnega sodišča in njegove predsednice ! Pozivam sodnico predsednico, da zaradi zadnjega neodpustljivega zdrsa poda ostavko na mesto predsednice US in se iz odločanj o primeru Novič sama izloči. Stopnja očitnosti zdrsa je dovolj velika, da to nemudoma stori. Enak poziv velja podpredsednici sodišča dr. Etelki Korpič Horvat.    

 

Vili Kovačič, državljan K.

Pripis:

Hvala Matevžu Krivicu, ki je tudi v tem primeru stopil na pravno in pravično stran in podprl Jakliča. Na odgovor bivšega sodnika ESČP  Boštjana M. Zupančiča in drugih uglednih ustavnih pravnikov – g. Mateja Avblja, g. Andraža Terška in ostalih  pa še čakamo. Pravzaprav bi se morali oglasiti vsi dosedanji  ustavni sodniki in ljudje iz vrst vseh generacij pravnikov, ki ob propadanju  standardov morale in etike na US, gledajo stran.  Na predsednika države, ki bi seveda tudi moral kaj storiti in bi se lahko oglasil, pa seveda kljub volitvam, ni računati.Enako ali še manj pa na varuhinjo človekovih pravic.