ODZIV MINISTRA IN ODGOVOR NJEMU 

Spoštovani g. minister Goran Klemenčič,

hvala za Vaš odziv in odgovor. Veseli me, da ste se sploh odzvali, v nasprotju s številnimi ignoranti v parlamentu, na sodiščih, tožilstvu  in na oblastnih funkcijah ! Oblast misli, da je nenadomestljiva zato se je žal zelo hitro spridila in je postala OHOLA. Zato ne moremo biti več-no tiho ! 

Medtem ko sem začel pisati odgovor Vam, je zazvonil telefon, iz zapora je poklical g. Stanić. Povedal je sledeče. Hrana, ki jo dobiva ni nobena dietna hrana, danes je imel tudi zaradi tega  20 sladkornih enot, normalno je 6 enot. Jutri bo imel zdravniški pregled. Gladovno še ni začel stavkati ima pa ta namen, ker se le tako lahko reši poslabšanja zdravstvenega stanja, ki je lahko za življenje usodno. Skratka g. Stanić je gladovno stavko napovedal, ni je pa še pričel izvajati, kot smo zapisali na spletu. 

Z gospodom Staničem ne morem komunicirati neposredno, ker so mu odvzeli telefon. Ne vem po kakšnih mednarodnih konvencijah je to možno !?  Odvzeli so mu tudi računalnik, ki ga morajo baje pregledati. Pregled, ki bi sicer trajal 10 minut, v zaporu traja že več kot 10 dni. Poudarjam, da g. Stanić ni begosumna oseba. Premestitev g. Stanića na odprti oddelek je seveda možna, ampak ni enostavno izvedljiva, ker jo mora predlagati upravnik zapora, ki pa tega kot zvest in dober uradnik ne bo nikoli storil. Predlagam Vam, da to storite Vi. Upam, da mi ne odgovorite, da se v odprte postopke ne vmešavate. Poglejte si na linku, zakaj je g. Stanić sploh zaprt. http://www.publishwall.si/stoychi./post/146974/borec-za-clovekove-pravice-umira-v-novogoriskem-zaporu .

G. Stanić ima 27.10.2015 obravnavo na sodišču v Kranju  zaradi podobno bizarne zadeve: zaradi razžalitve ministrstva za notranje zadeve, ker je g. Stanić nedavno izrekel usodni stavek “da je policija izvedla rop po uradni dolžnosti”, v primeru ko so policisti zaplenili motor njegovega sina in ga uničili.  Na obravnavo na sodišču 27.10. se g. Stanić ne more pripraviti, ker so mu odvzeli računalnik. Razen tega so zastali  številni primeri, ko je g. Stanič zastopal oz. branil druge ljudi.  Vse to je zdaj v blokadi in tako bodo roki v večih, za ljudi pomembnih zadevah, prekoračeni.

V četrtek na protestu pred Vrhovnim sodiščem bom obelodanil njegov primer, naj ljudje izvedo, da je za oblast, ki sodi v imenu ljudstva, to ljudstvo vredno zelo malo ali nič ! Največ je vredno tik pred volitvami, do volilne nedelje. V ponedeljek pa je že vse po starem – seveda v novi embalaži.  Gospod minister, tudi zato je nujna korenita reforma pravosodnega sistema, pa seveda tudi volilnega sistema. Ne zaradi stranke SDS, ki nam jo podtikate na vsakem koraku,  ampak zaradi nas državljanov in zaradi primerov kot je aktualni  znanstvenofantastični primer g. Radeta Stanića.  

Spoštovani g. minister ! Upam da boste odgovor natančno prebrali in  bo moje opozorilo vsaj malenkost izboljšalo stanje g. Stanića, kar za enkrat dokazuje tudi vaš odziv. Sicer pa kot pravi sveto pismo ne nasedajte nikomur, “po njih delih, jih boste spoznali”. Po tem se ravnamo in se bomo še naprej ! Vam pa priporočam, da ne verjamete vsega uradnikom, ki ščitijo predvsem sebe, ne pa človekove pravice.   

Hvala za pozornost in lep pozdrav,     Vili Kovačič,      državljan K. 

 

Spoštovani g. Kovačič,

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij vam bo  posredovala odgovor na vaše spodnje vprašanje.

O domnevni gladovni stavki g. Staniča in o domnevnem neprimernem ravnanju z njim v zaporu v Novi Gorici sem bil seznanjen včeraj, ko mi je eden od vaših naslovnikov preposlal vaše e-sporočilo (meni ga namreč niste poslali). Ker je šlo za izjemno resne obtožbe, sem takoj zahteval poročilo od pristojnih na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij in ga še isti dan (v nedeljo) tudi dobil. V tem trenutku nimam nobenega razloga, da mu ne bi verjel. Zanika pa obtožbe o gladovni stavki, o diskriminaciji in drugih domnevnih nepravilnostih, ki bi - če bi res obstajale - pomenile kršitev ne samo slovenskih, ampak tudi mednarodnih standardov na področju spoštovanja človekovih pravic zaprtih oseb.

Predvidevam (mogoče zmotno), da tudi sami ne zatrjujete več, da g. Stanič gladovno stavka oziroma, da ima neprimerno prehrano (glede na vaše spodnje sporočilo, v katerem problematizirate "samo še" režim izvajanja kazni glede na zaprti / odprti režim).

Skratka: če imate dodatne informacije, ki bi potrjevale, da se z omenjenim obsojencem nehumano ravna ali da ta gladovno stavka, mi jih prosim čimprej sporočite, ker bomo na MP in na Upravi zaporov nemudoma ukrepali. Če temu ni tako, pa vas lahko zgolj vljudno prosim, da naslednjič pred javno objavo nepreverjenih hudih obtožb na račun zaposlenoh v zaporskem sistemu, prej storite vsaj minimalen korak v smeri preverjanja pri pristojnih organih kot tudi pri samem zaporniku (katerega komunikacija tako po telefonu kot v obliki obiskov ni prepovedana).

Lepo pozdravljeni,
Goran Klemenčič