PROTEST ZA SVOBODO INFORMIRANJA, PROTI CENZURI MEDIJEV!

 

V oddaji z naslovom KAKO JE DELOVALA UDBA http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174311268 je očitno prišlo do neverjetnega cenzurnega posega.

V SMS-u, ki sem ga dobil danes,  eden od 3 udeležencev omizja, nekdanji sodelavec UDBE gospod Željko Kekić piše:

»Pogledao sam ovaj vikend snimku emisije. Vidim, da je kod vas cenzura veča nego u Hrvatskoj. Izbacili su par rečenica gdje govorim pohvalno o Janši, dio gdje sam spomenuo Rotara i Kučana, kao i izjava, da su u današnjim tajnim službama  u največem postotku zaposlena djeca i rodjaci djelatnika i suradnika bivših službi«

Spoštovani direktor RTVSLO, spoštovana direktorica in uredniki ter varuh gledalcev in Varuhinja človekovih pravic RS ter spoštovani predsednik programskega sveta RTVSLO.

Ne bom teoretiziral na dolgo – ponavljam le, da je pravica do informiranosti najbolj elementarna človekova pravica v demokratični družbi. S tega stališča je vsak cenzurni poseg  v posnetek, ki je bil očitno tehnično izjemno spretno izveden, v Evropi v 21 stoletju nedopusten in nezaslišan. Zato proti temu odločno protestiram.  

Protest naslavljam tudi na Društvo novinarjev Slovenije ter na Združenje novinarjev in publicistov. Obenem pa o tem obveščam vse poslance državnega zbora in vse slovenske predstavnike v EU parlamentu. O tem obveščam tudi predsednika države.  Seveda pa – prek foruma 21, tudi g. Milana Kučana, ki ima na kadrovanje in programsko politiko na RTVSLO prek programskega sveta in nekaterih urednikov očitno še vedno izjemen vpliv. O problemu očitne cenzure pa bom obvestil tudi hrvaške medije !

RTVSLO ne more biti privatna televizija nikogar, pač pa javni medij, ki bo delal nepristransko v korist davkoplačevalcev in naročnikov. Če se to ne bo spremenilo, bomo sprožili pobudo o ustavnosti pobiranja RTV naročnine na osnovi električnega priključka, kar je sicer edinstvena ureditev v Evropi in v svetu.

V kolikor bo ta poziv za opravičilo in popravek ostal brez odziva, bomo sprožili akcijo, da o tem razpravljajo ustrezni organi Evropske unije in bo to blamaža za vse institucije in posameznike v Sloveniji, ki bi morali ukrepati, pa tega ne upajo ali nočejo storiti.

Od vodstva RTV, kot gledalec, davkoplačevalec in potrošnik vaših storitev  zahtevam, da se gledalcem opravičite in objavite necenzuriran posnetek in o tem ustrezno obvestite TV gledalce. Prosim, da me obvestite kdaj bo ta točka obravnavana na programskem svetu, ki bi prvi moral ukrepati !  Seje se želim udeležiti skupaj z neposredno prisotnimi govorniki v tej oddaji in somišljeniki.

Spoštovani, moje ogorčenje temelji na želji, da zaživimo   v odprti in svobodni družbi, katere pogoj so odprti in necenzurirani mediji.

 

S spoštovanjem in lepimi pozdravi,     Vili Kovačič, državljan K.         predsednik društva: DavkoPlacevalciSeNeDamo