SI
Aleš Hojs: Po 3. juniju druga pomlad Slovenije
Pravi borci proti fašizmu in nacizmu so že zdavnaj mrtvi in ti, ki se danes predstavljajo kot  njihovi zaščitniki so to zgolj za to, da lahko s prevarami uživajo materialne koristi, ki jim jih nudi država.
V Fokusu
Novice

Četrtek, 17. maj 2018 ob 09:16

Odpri galerijo

V dneh, ko proslavljamo obletnico ustanovitve Slovenske vojske,so mediji polni informacij o tem, kako je naša večnamenska bojna ladja Triglav, ki je na humanitarni misiji v Sredozemlju, s pokvarjenimi motorji obstala v pristanišču na Siciliji.Kalvarija Triglava je le vrh ledene gore kaotičnih razmer v SV?

Drži! Je zgolj odraz tega, kar so iz slovenske vojske v zadnjih desetih letih naredile leve vlade. Posebej škandalozno je dejstvo, ki smo ga izvedeli iz javno objavljenih informacij, da je ladja že na pot odplula brez ustrezno delujoče oborožitve. Si predstavljate, da je lahko kdo tako neodgovoren, da naše vojake na mednarodno misijo pošlje brez ustrezne oborožitve, če šlamastiko okoli okvare motorja zanemarimo. Tak odnos ministrice in nenazadnje tudi načelnika generalštaba kaže na njuno neodgovornost in v lahko rečemo celo na podcenjujoč odnos do pomembnosti sistema, ki ga vodita.

Vojska je v sleherni državi garant varnosti in seveda njen ponos.Slovenska vojska pa je v obdobju levičarskih vlad deležna mačehovskega odnosa, že itak pičel del BDP za vojsko se še zmanjšuje, vojaki so slabo oboroženi in opremljeni, z mizernimi plačami, posledica je tudi velik odliv kadra. 

Konec leta 2008, ob koncu prve Janševe vlade, je bila povprečna plača vojaka 90% povprečne slovenske plače. Danes je ta vrednost zgolj še 50%. Zato ni čudno, da vojaki iz sistema odhajajo. Ob že tako mizernih plačah, pa se skoraj 75% obrambnega proračuna porabi za plače! Enostavni izračun pove, da je slovenska vojska podhranjena za kakšnih 250 mio EUR na letni ravni. Po drugi strani pa se posledice levih vlad v slovenski vojski kažejo tudi v blatenju slovenske osamosvojitve- kako drugače si lahko lahko razlagamo sodelovanje slovenske vojske pri pripravah na prireditev , ki bo združevala rdečo zvezdo (simbol agresorja na našo državo) in uradni emblen slovenske vojske. Izgubljene vrednote slovenske osamosvojitve se kažejo v moralne razkroju naše vojske.

 Kaj se obeta slovenski vojski, če po volitvah 3. junija vajeti vlade prevzame SDS?

V enem stavku - temeljita prenova. Plače vojakov bomo vrnili na raven povprečne slovenske plače, tako kot je bilo to zastavljeno v letu 2008. Proračunska sredstva za obrambni resor bomo v naslednjem mandatu postopno dvigovali tako, da bo konec mandata ta znašal 1,8% BDP in  s tem prišli v kategorijo verodostojnih partnerjev v severno-atlantskem zavezništvu. Kot smo napovedali bomo na novo oblikovali nacionalno gardo, ki bo ključni element strateške vojaške rezerve in posredno prenovili sistem zaščite in reševanja. Na doktrinarni ravni pa bomo v vrste slovenskih vojakov vrnili zavedanje o slovenski osamosvojitvi in časa ko je slovenska vojska nastala, kot tudi zavezam izraženih na referendumih o naši vključitvi v EU in zvezo NATO.

Vse več je informacij o tem, kako se v BiH povečuje število migrantov, ki jim je cilj EU, seveda tudi Slovenija. Govori se o 50 do 60 tisoč migrantih na območju Velike Kladuše, nekateri bosanski viri govorijo celo o 170 tisoč migrantih. Da so razmere skorajda neobvladljive priča dejstvo, da je celo vlada Republike Srpske na mejo poslala svojo vojsko.BI morala tudi Slovenska vojska zavarovati naše meje?

Žal aktualna vlada skupaj z družbenopolitičnimi delavci (beri / režimskimi novinarji) zavaja slovensko javnost in s tem prikriva svojo popolno nesposobnost ob reševanju tega vprašanja. K sreči vas je še nekaj pokončnih posameznikov, nekaj novih medijev in družbena omrežja, ki razkrivajo to tempirano bombo. Kljub slabemu stanju slovenske vojske sem prepričan,da bodo domoljubi v njej, svoje naloge, tudi zaščito naših meja če bo to potrebno opravili zgledno – tako kot so to opravili leta 1991 ali pred leti ob vdoru prvega vala migrantov. Da je zadeva sila resna je opozoril tudi vrhovni poveljnik SLO vojske ob njenem prazniku, ko je dejal , da ni razloga da bi ljudi zavajali z iluzijami kako varna da je Slovenija.

Slovenska država bo kmalu praznovala 27 rojstni dan. Občutek imam, da se v javnosti več pozornosti namenja dogodkom in obletnicam iz časov NOB, kakor pa obdobja, ko smo Slovenci dobili svojo državo. To velja tako za medije, kakor tudi za šole, kjer se  slovenski osamosvojitvi praktično ne nameni niti ena šolska ura. Nadvse moteče pa je, da se na partizanskih proslavah pojavljajo prapori veteranskih združenj vojne za Slovenijo, s čimer omrežje globoke države skuša Slovencem vcepiti misel, da je bila NOB le zgodovinska etapa v slovenskem osamosvajanju. 

Globoka država je prevzela ključne sisteme te države in ker so glavni nosilci te klike, dediči revolucionarjev , ni naključje, da si za svoj simbol želijo ohraniti rdečo zvezdo. Je pa v njihovih nastopih, samo Jankovića si poglejte, toliko sprevrženosti, da počasi padajo maske. Govorijo o poštenju, enakosti in pravičnosti, ob tem pa kradejo kjerkoli je to mogoče, za sex usluge zaposlujejo dame in za pridobitev »imunitete« pred sodnimi organi postavljajo simbole revolucije. NI pa temu povsod tako, saj sem v času svojega dela v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve spoznal množico poštenih, pridnih in zavednih Slovencev. Pravi borci proti fašizmu in nacizmu so že zdavnaj mrtvi in ti, ki se danes predstavljajo kot  njihovi zaščitniki so to zgolj za to, da lahko s prevarami uživajo materialne koristi, ki jim jih nudi država.

Ste predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve VSO, kaj storiti, da vrednote, na katerih se je gradila slovenska država, vnovič pridejo do veljave?

Nekaj ste v prejšnjem vprašanju povedali že sami. Vzgoja doma in v šoli je ključna za zavedanje novih generacij o tem, kdaj smo izborili svojo državo. Bo pa to zavedanje toliko močnejše in pristnejše, ko bomo uredili ključne podsisteme države (sodstvo, zdravstvo, organe pregona ,….). Ljudje morajo videti in na lastni koži začutiti, da je pravo za vse enako, da je država zagotavlja pravičnost  vsem in da ni prvo in drugo-razrednih državljanov. Same po sebi vrednote nikoli ne bodo zagotovilo da bodo ljudje v njih verjeli. Ko jih udejanjimo v vsakdanje življenje ljudje v njih verjamemo.

Slovenija danes in Slovenija po 3. juniju?

Prepričan sem, da bomo po 3. juniju začeli z drugo pomladjo naše države. Ljudje mi na terenu govorijo, da tako res ne gre več dalje in da je čas za spremembo. Naštevanje vsega, kar je danes narobe in kar je potrebno spremeniti bi zavzelo preveč prostora zato naj rečem le eno: Slovenija še enega mandata vlade, kot ga je preživljala v zadnjih štirih letih,  ne bo prenesla, zato  so spremembe nujne.   

Za podporo volivcev se boste 3. junija potegovali v kranjski volilni enoti. S čim bo skušal Aleš Hojs pridobiti zaupanje in glas volivcev?

V svoji dosedanji poklicni in družbeni aktivnosti sem vedno prisegal na to, da je v življenju pomembno,da stvari počnemo s srcem in razumom in da vse kar moramo storiti danes mi, ne bo za nas opravil nihče  drug – tudi v obljubljeni prihodnosti ne!

Verjamem, da ljudje prepoznajo moja stališča in politične nazore in da si bodo s svojim glasom zame zagotovili,  da bodo moje obljube - moje zaveze, tudi uresničene.

Glede na to, da se v stranki SDS na čelu strokovnega odbora za obrambo, boste v primeru, da bo vaša stranka oblikovala vlado, prevzeli obrambni resor. Že danes je jasno, da vas čaka ogromno dela.

Odkrito povedano o tem ne razmišljam. Glavni fokus mojih prizadevanj v tej kampaniji je nagovoriti čim večje število volivcev in jim utrditi zaupanje, da z glasom za našo stranko, spreminjajo Slovenijo. Apatičnost mnogih, ki ne verjamejo,da s svojim glasom lahko spremenijo marsikaj, je velika ovira , da se Slovenija ne premika v pravo smer.  Slovenska demokratska stranka ima izvrsten kader in odličen potencial za prevzem kateregakoli resorja , je pa prav,da se o tem začnemo pogovarjati po volitvah

Hvala za pogovor.

Tudi vam najlepša hvala za vabilo in pogovor. Naj ob koncu  še enkrat povabim vse, da gredo 3. junija na volišča. Glas za Slovensko demokratsko stranko- SDS je glas ZATE.

 

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 21. May 2019 at 22:50

109 ogledov

Janez Janša na posvetu v DS: Z ustanovitvijo nacionalnega pokojninskega sklada bi vsestranske koristi imele vse generacije
Danes v prostorih Državnega sveta potekal posvet v zvezi s slovenskim demografskim skladom, ki ga je v želji po zagotovitvi boljših pokojnin in dostojne starosti z zakonskim predlogom predlagala Slovenska demokratska stranka. Prav danes je potekala tudi razprava o predlogu zakona, vloženega s strani SDS, v Državnem zboru. Posveta, ki ga je organizirala evropska poslanka Romana Tomc, se je udeležil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je zbrane tudi nagovoril. Uvodoma je predsednik SDS dejal, da  današnji posvet poteka v stavbi, kjer je vse obnovljeno, razen dvorane Državnega sveta. »Če to preslikamo na našo državo, smo se tudi v naši državi tako ali drugače lotili ali vsaj skušali lotiti prenove podsistemov države, ponekod uspešno, ponekod neuspešno, največji del tiste populacije, ki so to državo ustvarjali, pa so danes žal v takšnem položaju kot je ta dvorana,« je povedal predsednik stranke in dodal, da je izbor mesta posveta tako simbolno za današnjo razpravo. »Eden od bistvenih razlogov za takšno stanje, ki ga imamo danes, je to, da nekatere stvari, ki so samo po sebi umevne,  niso bile narejene,« je dodal. Ob tem je izpostavil, da je Slovenija v preteklosti že bila na evropskem povprečju, potem pa je padla. »Slovenija danes ustvarja toliko, da ni potrebe, da nekaj sto tisoč upokojencev v tej državi prejema pokojnino, ki jo bistveno nižja od tega, kar so zaslužili,« je poudaril Janša in dodal, da je eden od razlogov za slabo stanje pokojninskega sistema v tem, da je v njem še vedno polno »navlake« in da se iz  sistema plačuje veliko stvari, ki ne sodijo vanj. »Raznorazni privilegiji, nekateri neupravičeni,  nekateri upravičeni, nekateri, ki sodijo v druge blagajne, povzročajo  manjko in so razlog, da je stanje takšno kot je,« je povedal predsednik SDS. Poudaril je, da v vsem tem času, odkar imamo svojo državo, Slovenija ni bila sposobna vzpostaviti kapitalskega stebra za napajanje pokojninskega sistema, temveč gre denar za pokojnine iz živega dela oziroma dela zaposlenih. »Slovenija ima še vedno obsežno državno premoženje, ki pa je razbito na različne upravljalce in okrog tega, odkar pomnim, potekajo politične debate, kako to urediti, kako to upravljati, kako to narediti bolj učinkovito. To, kar smo mi predlagali, in o čemer danes govorimo, torej slovenski demografski sklad,  ni nič novega. Številne države po svetu to že imajo. Mnoge države, tudi takšne, ki niso bistveno bolj bogate od Slovenije, iz kapitalskih stebrov dajejo bistveno večje deleže v pokojninske sisteme, ki so večinoma povsod solidarnostni, se pravi, da iz živega dela namenjajo poplačilo za minulo delo, kljub temu pa se velik delež iz večine držav zagotavlja iz premoženja kapitalskih naložb,« je nadaljeval Janša in dodal, da  je zanimivo, da čeprav za tak kapitalski steber tudi pri nas obstaja zakonska podlaga, upravljalci takšnega sklada ne vzpostavijo. »Bistvena dilema, ki je preprečevala nacionalni pokojninski sklad, so pravzaprav bile razlike v številnih in številčnih vladnih koalicijah v zadnjih mandatih,« je povedal Janez Janša in opozoril, da je do neskladij prihajalo zato, ker ima vsaka stranka v enem od upravljalcev državnega premoženja svoj fevd. »Ko smo razmišljali, kako presekati ta gordijski vozel, se je v tej dilemi, kaj prenesti v nacionalni pokojninski sklad, ponudila enostavna rešitev. Odločili smo se, da se v ta sklad prenese vse premoženje, ki so ga ustvarjali tisti, ki so v glavnem upokojeni in prav je, da bi se tako zagotavljalo vir za pokojnine, še posebej, če govorimo o nekem medgeneracijskem sožitju,« je poudaril predsednik SDS. Ob tem je dodal, da predlog, ki ga ponuja SDS »ne samo, da ne oškoduje nikogar, ampak se tudi razbremeni aktivna generacija. Namreč, če se za pokojnine več izplačuje iz kapitalskega dela, potem je treba manj zagotavljati iz plač. Torej to je win-win situacija, kjer nihče ne izgubi, ampak vsi pridobimo. Samo korak je treba narediti, da se okoli tega poenotimo,« je povedal Janša.   »Ko smo zakon o slovenskem demografskem skladu vložili v postopek, smo bili veseli odzivov ostalih strank, saj razen nekih pikrih izjav predsednika Desus, nismo doživeli običajnega nasprotovanja, kot ga doživimo, ko opozicija predlaga nek zakon. A konec prejšnjega tedna je s strani vlade prišel poziv, naj koalicija našega predloga zakona v prvem branju ne podpre,« je povedal predsednik stranke. Pojasnil je, da prvo branje pomeni, da se neka rešitev načeloma podpira in da se kasneje v zakonodajnem postopku dopolnjuje. »Mi smo se bili tudi pripravljeni pogovarjati o naši rešitvi, toda  finančno ministrstvo je konec prejšnjega tedna koaliciji predlagalo drugačno rešitev in zavrnitev zakona, ki je danes v prvem branju na seji Državnega zbora,« je povedal Janša in hkrati opozoril, da finančno ministrstvo oziroma minister Bertoncelj predlaga staro rešitev, ki ne pelje nikamor. »Minister Bertoncelj ob podpori vladnih strank predlaga, da se v nacionalni pokojninski sklad prenesejo samo nepomembne naložbe, portfeljske, ne pa strateške. V deležu je to mogoče ena šestina ali pa ena sedmina državnega premoženja, kar je daleč od tega, kar potrebujemo, in je zgolj neka megla, zaradi katere do končne odločitve verjetno niti ne bo prišlo, ker ne verjamem, da bi kdo to podprl, ker je nesmiselno,« je poudaril predsednik SDS. Po njegovih besedah predlog ministra Bertonclja pomeni zgolj, da bo razdrobljeno upravljanje državnega premoženja postalo še bolj razdrobljeno, še bolj neučinkovito, še več bo javne uprave, še več nadzornikov se bo lahko imenovalo in okoli njih se bodo vladne stranke prepirale in še manj denarja bo  za upokojence.  »Edina pot naprej je, da upokojenska generacije, ki težko živi na račun nizkih pokojnin, postane bolj glasna. Ne glede na politično prepričanje, bi morali upokojenci zahtevati nacionalni pokojninski sklad, s katerim bi bile koristi za vse generacije vsestranske, Slovenija pa bi na tej točki postala podobna normalnim državam, ki so sposobne skrbeti za svoje generacije,« je svoj nagovor zaključil Janez Janša.  Vir:sds.si

Tue, 21. May 2019 at 22:36

102 ogledov

Romana Tomc mariborskim dijakom: Ne čakajte na priložnosti, iščite jih in izkoristite!
Evropska poslanka in kandidatka na skupni listi SDS in SLS Romana Tomc je torkov popoldne sklenila s pogovorom z dijaki in dijakinjami Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru in jim predstavila svoje delo ter v prijetnem in  sproščenem vzdušju odgovarjala na njihova vprašanja. Njeno temeljno sporočilo mladim: »Ne čakajte na priložnosti, iščite jih in jih izkoristite. Ne pustite, da na Evropskih volitvah 2019 namesto vas odločajo drugi!" V uvodu pogovora so sodelovali dijaki, ki so vključeni v projekt EPAS. Gre za izobraževalni program, namenjen dvigovanju zavesti mladih o Evropski uniji in evropski parlamentarni demokraciji. Pogovor se je dotaknil tudi koriščenja evropskih sredstev, pri čemer je Romana Tomc povedala za Slovenijo nič kaj spodbuden podatek in sicer, da smo skozi garancijsko shemo za mlade iz evropske blagajne, v kateri je bilo 90 milijard evrov uspeli počrpati piškavih 9 milijonov evrov. Da gre slab izplen evropskih sredstev na rovaš nesposobnosti slovenske vlade in ne EU poslancev, jim je dejala Tomčeva. Sledila je vsebina, povezana z letošnjimi EU volitvami in seveda o pomenu le teh. Da Evropi zagotavljata stabilnost dve močni stranki, je dejala in opozorila na nevarnost, da so se nekateri na volitve podali tudi zaradi tega, da bi uničili Evropo. Ob tem jih je spomnila, nekateri med njimi že imajo volilno pravico, da se naj pri izbiri odločlijo za tiste kandidate, ki bodo zastopali slovenske interese. Seveda je dijake zanimalo tudi ozadje Brexita, slovenske izkušnje 15 letnega članstva v EU, varnostna in razvojna vprašanja EU in podrobnosti iz delovnega vsakdana evropskega poslanca v Bruslju in Strasbourgu. "Prepričana sem, da bomo v Evropski uniji ostali in da bo Evropska unija še dolgo obstajala," je dejala Romana Tomc. Na koncu jim je položila na srce, da naj v nedeljo stopijo na volišča, kajti vsak glas šteje. Zlasti pa tisti, ki ni oddan.

Tue, 21. May 2019 at 22:05

141 ogledov

Milan Zver in Franc Kangler: Skupna lista SDS in SLS je zagotovilo za uspeh na nedeljskih EU volitvah
Enkrat je vsega konec, tudi predvolilne kampanje za nedeljske volitve v Evropski parlament. Štejejo zadnji dnevi in ure pred petkom ob polnoči, ko se bo pričel volilni molk. Zadnje trenutke so kandidati razpršeni po celi Sloveniji, vrstijo se soočenja,  okrogle mize, vsi pa izrabijo sleherni trenutek za neposreden stik z volivci. Danes sta se ob stojnici skupne liste SDS in SLS z Mariborčani družila evropski poslanec in nosilec skupne liste za nedeljske volitve dr. Milan Zver in pa nekdanji poslanec in mariborski župan, danes pa državni svetnik Franc Kangler, ki se prav tako nadeja preboja med osem obrazov, ki bodo v novem mandatu zastopali Slovenijo v Evropskem parlamentu. Klepet obema je kar sam stekel.          Franc Kangler, kako prenašate tokratno kampanjo za EU volitve, v lanskem letu ste preživeli kar dve, na državni in lokalni ravni? "Najprej naj izrazim veselje in zadovoljstvo, da sta se bili dve stranki sposobni dogovoriti in oblikovati skupno listo. To je dobro sporočilo za Evropo in Slovenijo.Trdno sem prepričan, da bo ta lista zmagala, kajti prinašamo pozitivno sporočilo, da če želiš biti uspešen v Evropi, se moraš najprej povezati doma. To smo dokazali, lista ima dobre kandidate, vsi smo nadvse aktivni, vsi nabiramo potrebne glasove zase, za stranko in za skupno listo. Enakomerno smo porazdeljeni po Sloveniji, zato sem prepričan v dober rezultat." Dr. Milan Zver, sposobnost treh strank da oblikujejo skupnom listo, SDS, SLS in NLS je sprožila kopico negativnih reakcij, listo in vas osebno so se lotili tako z desne, kakor tudi z leve, tudi večina dominantnih medijev vam ne prizanaša? "To je značilnost tokratne kampanje, da so se lotili mene, ker sem že dvakrat prepričljivo zmagal, tudi tokrat sem nosilec liste in tudi tokrat nameravam prepričljivo zmagati, računam tudi na zmago naše skupne liste, saj gre za dobro kombinacijo izkušenih politikov in poleta ter energije mladostne svežine. Zato sem prepričan, da bomo dobro in kvalitetno zastopali slovenske interese v EU parlamentu. Kampanja je občutno intenzivnejša kot pred petimi leti, ko smo tudi manj vlagali v samo kampanjo. Prepričan sem, da s tako dobro zastavljeno kampanjo lahko uspeh samo še izboljšamo." Oba, tako dr. Zver, kakor Kangler sta prepričana v uspeh tudi zaradi programa, ki ga ponujajo volivcem in to je povezovalnost med Evropsko unijo in Slovenijo, učinkovitejše črpanje evropskih sredstev, boj proti kršenju temeljnih človekovih pravic v sodstvu, boj za vladavino prava, zaposlovanje mladih in seveda debirokratizacija. Prav boj za človekove pravice, Slovenija namreč sodi v sam vrh kršiteljic v evropskem prostoru, je eno pomembnejših torišč predvolilnih nastopov Franca Kanglerja. "Poglejte sodne primere Patria, pa Novič, da ne naštevam drugih sodnih postopkov in krivic, storjenih iz delovnega razmerja. In če mi bo s pomočjo preferenčnih glasov uspelo priti v EU parlament obljubljam, da se bom boril, da Slovenija izgubi nič kaj prijeten predznak kršiteljice človekovih pravic, da Slovenija postane pravna država, kar je temelj vsake demokracije, da spoštuješ človeka, njegove pravicem, ustavo in zakone!"  Ideja, da dobi Maribor evropsko pisarno, se zdi dr. Milanu Zveru povsem na mestu. Ob morebitni izvolitvi štajerskega kandidata je EU pisarna realnost, je dejal dr.Milan Zver. Sicer pa ne vidi zadržkov, da v procesu decentralizacije Slovenije EU pisarna v Ljubljani odpre še podobno pisarno tudi v Mariboru. Konec kampanje Milan Zver pričakuje dobro razpoložen in v dobri psihofizični kondiciji. "Mesec ali dva nazaj sem se nekoliko bal, kako bo. Toda zdaj ugotavljam, da sem z lahkoto premagoval vse napore. Tudi zato sem prepričan v nedeljskih uspeh!" Obema vse dobro 26. maja!

Tue, 21. May 2019 at 20:48

140 ogledov

Župan Arsenovič plačuje volilni zapitek? Bo donedavna prva dama hišnega časopisa Večer nova okrepitev županovega kabineta?
Mariborski portal Maribor.info poroča, da naj bi se dosedanja svetovalka direktorja časopisne hiše Večer in dolgoletna novinarka in urednica spogledovala s službo v kabinetu župana Saše Arsenoviča. Po informacijah Mariborinfo naj bi Šerugova že zapustila družbo Večer in se preselila na Mestno občino Maribor. »Te informacije vam ne morem potrditi,« je na vprašanje, ali te govorice držijo, za Maribor.info odgovorila vodja kabineta župana Jelka Vrečko. So pa nadvse glasne govorice, da naj bi bila prihodnja služba Katje Šeruga povezana z ustanovitvijo Javnega holdinga Maribor, ki pa ga je župan Saša Arsenovič že dvakrat umaknil z dnevnega reda sej mestnega sveta. Katja Šeruga je novinarsko pot začela v času študija s pisanjem za časnik Večer, kmalu je začela sodelovati še s TV Slovenija kot honorarna sodelavka. Leta 2002 se je zaposlila na Večeru, leta 2005 pa odšla na TV Slovenija. Čez dve leti je začela delati na POP TV, leta 2012 pa se je vrnila na Večer sprva kot odgovorna urednica, nazadnje pa kot direktorica uredništev in svetovalka direktorju za področje uredništva medijev.Šeruga pa očitno že nekaj časa išče novo službo. Spomnimo, da se je že pred meseci neuspešno potegovala za mesto direktorice TV Slovenija, a ni dobila dovolj široke podpore članov programskega sveta RTV Slovenija. Za soglasje bi morala zbrati najmanj 15 glasov podpore, dobila pa jih je le 12. Sama sicer pravi da ne išče službe na MOM, kaj pa je res, pa bomo očitno videli kmalu. Vir:e-maribor

Tue, 21. May 2019 at 20:00

147 ogledov

Franc Bogovič o varnostni problematiki s prebivalci Blok in Ilirske Bistrice
Bloke, Ilirska Bistrica - 21. maj 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič je danes šel prisluhnit varnostnim težavam ljudem na podeželju vse od Blok do Ilirske Bistrice, ki jih pestijo zaradi vsakodnevnih napadov zveri na pašno živino ter množičnih prehodov nezakonitih migrantov čez južno mejo, ki je schengenska meja EU. Na Blokah se je s krizno problematiko prevelikega staleža zveri Bogovič seznanil iz prve roke s strani obupanih kmetov, ki so že v hudi stiski. »Ogledal sem si prizore včerajšnjega pokola volkov pri mladem kmetu Juretu Ponikvarju, ki mu volkovi praktično vsako noč koljejo živino. Ljudje so prizadeti. Ne upajo se spustiti živine ven. Zato pozivam pristojne na Vladi RS, da pridejo tudi sami med te ljudi in si na terenu poglejte stisko slovenskih državljanov in davkoplačevalcev. Ukrepati je treba takoj in zdaj in zaščiti ljudi ter njihove vire dohodka!,« poziva Bogovič, ki je v času, ko je bil sam minister za kmetijstvo in okolje v takih kriznih razmerah takoj reagiral, da je prišlo do odstrela zveri, in da se je zaščitilo pašno živino in s tem kmete. Bogovič ob tem poudarja, da je nedopustno, da je država kot gospodar zveri pri upravljanju njihovega staleža ujetnik nevladnih organizacij za zaščito živali, pri čemer pa so popolnoma tiho pri vsakodnevnih krutih napadih na živino, ki se dostikrat končajo s težkimi poškodbami oz. kasnejšim poginom. Tudi na pogovorih pri županu Občine Bloke Jožetu Dolesu je bila problematika napadov zveri na živino izpostavljena kot zaskrbljenost št. 1 na tem območju, minulo soboto pa je bila ustanovljena  tudi civilna iniciativa s skoraj 200 ljudmi, kar po županovih besedah kaže na to, da je bil problem res velik. Povečane nezakonite migracije pa še vedno predstavljajo akutni dnevni problem prebivalcev Ilirske Bistrice in podeželja ob slovensko-hrvaški meji. Na pogovorih Bogoviča s predstavniki Civilne iniciative za varovano mejo Jelšane in županom Občine Ilirska Bistrica Emilom Rojcem so ljudje jasno opozorili, da je varovanje meje s strani Policije RS nezadostno, kozmetični ukrepi Vlade RS pa so zgolj pesek v oči. »Tukajšnji prebivalci, državljani Slovenije, ne razumejo, kako lahko ilegalni migranti pridejo čez mejo, medtem ko sami dobivajo globe za nezakoniti prehod. Meja je očitno predaleč od Ljubljane,« je povedal Bogovič in opozoril, da ljudje na vasi niso neumni in opozarjajo na to, da to, kar se dogaja, kot tudi na to, da izogibanje reševanju težav lahko vodi v  anarhijo. »Ljudje, predvsem ženske, se bojijo iti iz hiš, iti na njivo, da bi opravljale svoje delo. Bojijo se ljudi, ki se sprehajajo na njihovih dvoriščih. Od Vlade RS, premiera, kot ministra, pristojnega za policijo, pričakujejo jasno in odločno ukrepanje, prenehanje s sprenevedanjem, da ni problemov na meji, in da se mejo naredi neprodušno, in da bodo tisti, ki želijo prestopiti mejo, to storili na zakonit način. Stanje, kakršno je danes, je nevzdržno. Ljudje se že prav bojijo poletja, ko se pričakuje še večji naval na mejo, v kolikor se naša država ne bo odgovorno in učinkovito odzvala, jih je tega lahko upravičeno tudi strah,« je  v Ilirski Bistrici povedal Bogovič. Prepričan je, da je edina rešitev več policistov, ki naj fizično in dosledno varujejo mejo, na pomoč naj se takoj aktivira Vojska RS, Vlada RS pa naj tudi takoj zahteva pomoč Frontexa.

Tue, 21. May 2019 at 13:21

231 ogledov

100 letnica združitve Prekmurja z matico: Kučanov laboratorij idej: SOS: Denar za samo izbrance.
Počasi se razkrivajo rezultati obiskov Milana Kučana pri svojem učencu in operativnem izvajalcu Aleksandru Jevšku v Murski Soboti.  Kot smo že pisali, so obiski na občini pri "Sandiju" namejeni uradno 100 letnici združitve Prekmurcev z matico, vendar kdor vsaj malo pozna delovanje Milana Kučana in njegovih fantov ("kučanistov") ve, da je agenda bistven širša.  Milan Kučan je v zenitu svojega tuzemeljskega bivanja dejaven kot še nikoli. Njegova "kardeljanska" misel, materializirana v raznih mehkih ukrepih, bo nas pod taktirko razširjenega predsedstva ("kučanistov") rajnke SFRJ "razveseljevala" še nekaj časa. "I posle Kučana, Kučan," bi lahko rekli. Kučan ne želi narediti napake, kot jo je svoj čas Tito. Ena izmed nalog t.i. kučanistov (rezervatorji kučanove ere), v katerem igra nekdanji policist berijevsko vlogo, je vseslovenski "pilotski" projekt, ustanovitve "pokrajin". Kot pa je že v navadi pri bivših komunistih, so besede samo zaslomba, beseda pa je tipično negacija sama sebe in z dejanskimi učinki projekta ni povezana. Cilj projekta "pokrajin" bo prekanaliziranje denarnega toka v roke nekaj posameznikov - županov, ki jih Kučan smatra zaupanja vrednih.  Jevšek igra svojo vlogo več kot odlično. Sprejel je kandidaturo za evropskega poslanca, tako lahko s finančno podporo svoje zgubarske stranke (SD) potuje po Sloveniji. Cilj ni zmaga na volitvah v EU parlament. Nikoli ni bila! Cilj je prepričevanje županov (lobiranje) o Kučanovi zamisli ustanovitve t.i. rdečih pokrajin. Tako bi s spremembo zakonodaje občine del svojih pristojnosti prenesle na nov "para" državni organ (svet pokrajine ali nekaj podobnega), v katerem bi sedeli župani najmočnejših občin glede na statistične regije. Ključna sprememba bi bila v glasovalnih pravicah. Župani manjših občin več ne bi imeli enega glasu, ampak bi bil njihova teža povezana s številom prebivalstva. Glasovanje o delitvi denarja bi potekalo podobno kot glasovanje na Evroviziji. 5 velikih bo pri delitvi denarja ves čas pri koritu. Manjše občine bodo tako ali preglasovane ali pa bodo imele pristojnosti na nivoju sedanjih krajevnih skupnosti. Vsi pomembni predvsem finačno intenzivni projekti bodo v rokah nekaj lojalih županov. Rdečih seveda! In zakaj ravno Prekmurje kot pilotski projekt? Kučanu in kučanistom - ti so bili v zadnjem letu temeljito prečiščeni, se je zdela prekmurska pokrajina ustrezen poligon za izvedbo. Velikost in servilnost prebivalstva je ravno pravšnja. Četudi bi šlo kaj po zlu, vedno se bo našel vazalni poslanec NSi, ki bo opravil naprositve v parlamentu za Kučana (pardon Prekmurje). Zadnja seja in ekskluzivno poročanje častnika Delo v lasti gradbenega tajkuna Petriča je bila več kot simptomatična.  Sprememba zakonodaje bi tako omogočila Židanovi SD v Murski Soboti odstavitev direktorja Pomurskih lekarn Zajca in prekanaliziranje denarnega toka Pomurskh lekarn v občinsko blagajno. In ko "pade" Zajc, zadnja uporniška trdnjava v soboških javnih zavodih in podjetjih, "pade"  Murska Sobota, z njo pa bodo padli tudi vsi "neposlušni" direktorji združb, ki se sedaj upirajo in nočejo predati toka denarja v roke izbrancev rdeče oblasti.  S temi spremembani bo Slovenija dokončno postala model post sovjetske države. Vendar ne latvijskeg tipa, ampak beloruskega. O tem pa kdaj drugič. Prvi korak k izvedbi pilotskega projekta pokrajin po Kučanovi meri bo Jevškov prevzem vajeti Skupnosti slovenskih občin? https://skupnostobcin.si/2019/ 05/vabilo-medijem-1-seja- predsedstva-sos/ Skupnosti občin Slovenije njen dosedanji predsednik Branko Ledinek predal županu MO Murska Sobota dr. Aleksandru Jevšku, ki je na volilni skupščini prejel največje število glasov med mestnimi občinami, ki so članice SOS.   Osrednja vsebinska točka 1. seje predsedstva bo posvečena tematiki ustanavljanja pokrajin, h kateri je vabljen izr. prof. dr. Boštjan Brezovnik iz Pravne fakultete v Mariboru. Prav tako bo podana informacija o delu Delovne skupine za pripravo predlogov za spremembo zakonodaje, ki bo zmanjšala stroške občin, sicer pogovori o ukrepih še potekajo. https://skupnostobcin.si/2019/ 05/vabilo-medijem-1-seja- predsedstva-sos/     

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Aleš Hojs: Po 3. juniju druga pomlad Slovenije