Pred dnevi sem v poznih večernih urah  le za hip ujel  radijsko oddajo, v kateri je bil gost župan soboške mestne občine dr. Aleksander Jevšek. V ušesa mi udarijo njegove vehementno izrečene besede o tem, kako  je skozi policijsko kriminalistično kariero ves čas prisegal na zakonitost in poštenost, in da so te etične  vrednote tudi v ospredju njegovega županovanja. Da zanj ni prvo in drugorazrednih, ker da je župan vseh Sobočanov, da se bori za blagor in napredek vseh.

To je izrekel in se ni ugriznil v jezik? Zakaj bi se, saj  Sobočani še vedno nasedajo na njegove široke nasmehe, na populizem v njegovih nastopih na lokalnih TV in radijskih postajah, na obljube, kaj vse bo storil za občino in občane. Doslej se namreč še nima pohvaliti z ničemer. Ah, saj res, gradi se soboška vzhodna obvoznica, kar nekaj novih krožišč bo zgrajenih, vendar gre za državne in ne občinske projekte. Ah ja, lotil se je prenove dela Trubarjevega drevoreda med soboško graščino in evangeličansko cerkvijo, da bo lahko ob 500 letnici reformacije svečano del ulice dobil ime po Martinu Lutru. Morda sem izpustil še kak meter novih kolesarskih in pešpoti, in ja, postavitev kipov iz zbirke propadle tovarne Mura je pomagal odkupiti iz stečajne mase in jih postaviti na travnate površine ulice Štefana Kovača.

Seveda mu lahko pripišemo še več »uspešno« opravljenih projektov, zlasti na kadrovskem področju. Skorajda sem že pozabil na nekdanjo podžupanjo Jasmino Opec SLS, ki mu je pred tremi leti s svojo podporo v drugem krogu  pomagala do županskega sedeža. Le nekaj mesecev je trajala njegova hvaležnost, potem pa, adijo Jasmina Opec. Oblastna koalicija v mestnem parlamentu SD, SMC, ZL in Desus se je odločila za popolno deratizacijo kadrov, ki so na položaje prišli v času prejšnjega župana Antona Štihca. Higiensko čistilna akcija je zajela vse javne zavode in podjetja v delni ali celotni lasti mestne občine, in to od članov nadzornih svetov, do direktorskih položajev. Še v občinski birtiji so zaposleni »samo naši«.  Jevškove moralne vrednote, ki jih je prinesel iz policijsko kriminalistične kariere, so mirno opazovale, kaj opazovale, po moje so celo sodelovale pri številnih primerih klientelizma, ki kar kliče Štefanecovo KPK. Če si je maloštevilna in šibka opozicija v občinskem parlamentu upala na glas opozoriti na kršitve zakonov, je stopil Jevšek za govornico in gromoglasno izjavil, da njemu, ki je  doktor pravnih ved, nihče ne bo solil pameti o zakonitosti, ker je v Murski Soboti on zakon!

Le en primer, teh pa je res kopica, kako si prvorazredni Sobočani, zbrani v oblastnem omrežju, režejo vse debelejše kose potice. Občinski svetnik SMC Marjan Gujt, sicer lastnik  IT podjetja, je  z veseljem podprl glavnega občinskega kadrovika Srečka Đurova, sicer Jevškovega direktorja občinske uprave, pri imenovanje dveh novih članov nadzornega sveta  soboškega javnega podjetja Komunala, Matjaža Duriča SD iz Polaničeve Panvite in Marjana Mačka SMC, sicer prvega finančnika soboške splošne bolnišnice. Roka je roko umila tako, da sta tudi ta dva na novo imenovana člana nadzornega sveta poskrbela, da se je realizacija Minicoma Marjana Gujta na račun Komunale od oktobra 2014 do danes povečala za dobrih 151 tisoč evrov (podatek Erar KPK).

Sicer pa, v nočnem radijskem pogovoru je župan Jevšek tudi dejal, da je ljubljanski Zoki njegov prijatelj, pri čemer ni povedal, ali še iz časov, ko je bil on prvi kriminalist slovenske policije, Zoki pa preiskovanec.

Boris Cipot