SI
Županovi privilegiranci
O kasti prvorazrednih v mestni občini Murska Sobota
V Fokusu
Aktualno

Torek, 24. oktober 2017 ob 23:13

Odpri galerijo

Aleksander Jevšek

Pred dnevi sem v poznih večernih urah  le za hip ujel  radijsko oddajo, v kateri je bil gost župan soboške mestne občine dr. Aleksander Jevšek. V ušesa mi udarijo njegove vehementno izrečene besede o tem, kako  je skozi policijsko kriminalistično kariero ves čas prisegal na zakonitost in poštenost, in da so te etične  vrednote tudi v ospredju njegovega županovanja. Da zanj ni prvo in drugorazrednih, ker da je župan vseh Sobočanov, da se bori za blagor in napredek vseh.

To je izrekel in se ni ugriznil v jezik? Zakaj bi se, saj  Sobočani še vedno nasedajo na njegove široke nasmehe, na populizem v njegovih nastopih na lokalnih TV in radijskih postajah, na obljube, kaj vse bo storil za občino in občane. Doslej se namreč še nima pohvaliti z ničemer. Ah, saj res, gradi se soboška vzhodna obvoznica, kar nekaj novih krožišč bo zgrajenih, vendar gre za državne in ne občinske projekte. Ah ja, lotil se je prenove dela Trubarjevega drevoreda med soboško graščino in evangeličansko cerkvijo, da bo lahko ob 500 letnici reformacije svečano del ulice dobil ime po Martinu Lutru. Morda sem izpustil še kak meter novih kolesarskih in pešpoti, in ja, postavitev kipov iz zbirke propadle tovarne Mura je pomagal odkupiti iz stečajne mase in jih postaviti na travnate površine ulice Štefana Kovača.

Seveda mu lahko pripišemo še več »uspešno« opravljenih projektov, zlasti na kadrovskem področju. Skorajda sem že pozabil na nekdanjo podžupanjo Jasmino Opec SLS, ki mu je pred tremi leti s svojo podporo v drugem krogu  pomagala do županskega sedeža. Le nekaj mesecev je trajala njegova hvaležnost, potem pa, adijo Jasmina Opec. Oblastna koalicija v mestnem parlamentu SD, SMC, ZL in Desus se je odločila za popolno deratizacijo kadrov, ki so na položaje prišli v času prejšnjega župana Antona Štihca. Higiensko čistilna akcija je zajela vse javne zavode in podjetja v delni ali celotni lasti mestne občine, in to od članov nadzornih svetov, do direktorskih položajev. Še v občinski birtiji so zaposleni »samo naši«.  Jevškove moralne vrednote, ki jih je prinesel iz policijsko kriminalistične kariere, so mirno opazovale, kaj opazovale, po moje so celo sodelovale pri številnih primerih klientelizma, ki kar kliče Štefanecovo KPK. Če si je maloštevilna in šibka opozicija v občinskem parlamentu upala na glas opozoriti na kršitve zakonov, je stopil Jevšek za govornico in gromoglasno izjavil, da njemu, ki je  doktor pravnih ved, nihče ne bo solil pameti o zakonitosti, ker je v Murski Soboti on zakon!

Le en primer, teh pa je res kopica, kako si prvorazredni Sobočani, zbrani v oblastnem omrežju, režejo vse debelejše kose potice. Občinski svetnik SMC Marjan Gujt, sicer lastnik  IT podjetja, je  z veseljem podprl glavnega občinskega kadrovika Srečka Đurova, sicer Jevškovega direktorja občinske uprave, pri imenovanje dveh novih članov nadzornega sveta  soboškega javnega podjetja Komunala, Matjaža Duriča SD iz Polaničeve Panvite in Marjana Mačka SMC, sicer prvega finančnika soboške splošne bolnišnice. Roka je roko umila tako, da sta tudi ta dva na novo imenovana člana nadzornega sveta poskrbela, da se je realizacija Minicoma Marjana Gujta na račun Komunale od oktobra 2014 do danes povečala za dobrih 151 tisoč evrov (podatek Erar KPK).

Sicer pa, v nočnem radijskem pogovoru je župan Jevšek tudi dejal, da je ljubljanski Zoki njegov prijatelj, pri čemer ni povedal, ali še iz časov, ko je bil on prvi kriminalist slovenske policije, Zoki pa preiskovanec.

Boris Cipot

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 21. Mar 2019 at 12:16

0 ogledov

Ladislav Lipič, sam predsednik Republike in vrhovni poveljnik SV je ovrgel vašo trditev o kontinuiteti s TO iz leta 1968
S sporočilom za javnost se je ob včerajšnjem izsiljevalskem zahtevku Lipičevih veteranov ZVVS o odpovedi današnjega pogovornega večera v Radencih z avtorjema knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe NLB, Igorjem Omerzo in Radom Pezdirjem, oglasilo Združenje VSO.  "Zveza veteranov vojne za Slovenijo, ki jo vodi Ladislav Lipič, je v lanskem letu organizirala prireditev na kateri so proslavljali 50 let Teritorialne obrambe. To zgodovinsko manipulacijo in laž jim je že na prireditvi sami ovrgel predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik SV Borut Pahor, ki je jasno povedal, da Teritorialna obramba Republike Slovenije (TO RS), torej tista vojaška sila, ki je obranila napad agresorske JLA, ni naslednica Teritorialne obrambe iz časov Socialistične Republike Slovenije (TO SRS).V času, ko sta publicista Igor Omerza in Rado Pezdir razkrila kriminalne temelje in delovanje nekdanje Teritorialne obrambe (TO SRS), torej tiste TO, katere ustanovitev so lani slavili Lipičevi oprode, ta isti zapišejo, da z nekdanjo TO ne želijo imeti nič! Tekst, ki so ga podpisali vodstveni člani ZVVS kaže vso bedo in dvoličnost omenjene organizacije, ki se z miselnostjo ljudi, ki jo vodijo, v svojem jedru in vrednotah nikoli ni odrekla rdeče zvezde. Prav to je tisti mlinski kamen, ki tej organizaciji onemogoča, da bi uresničevala to, za kar je bila ustanovljena - skrbeti za veterane in primeren spomin na čas, ko se le ti zavarovali slovensko osamosvojitev!"Združenje za vrednote slovenske osamosvojitveAleš Hojs, predsednik Seveda bo danes ob 18. uri na predstavitvi knjige Igorja Omerze in Rada Pezdirja tudi spletni časopis V FOKUSU!

Thu, 21. Mar 2019 at 11:19

0 ogledov

Ko ima reformirani komunist Milan Brglez presneto kratek zgodovinski spomin
Nekdanji predsednik Državnega zbora in član stranke Židanovih reformiranih komunstov, naslednice nekdanje komunistične partije Milan Brglez je na včerajšnji seji državnega zbora pri ponovni obravnavi Deklaracije o evropski zavesti in totalitarizmu dejal, da “so priča vznikanju političnih opcij, ki opravičujejo in celo poveličujejo dejanja nekdanjih nacističnih in fašističnih voditeljev. Enako neverjetno se zdi, da SDS z njimi odkrito ter s ponosom simpatizira, jih podpira in z njimi sodeluje.”  Seveda so se na njegova nizkotna "podtikanja" ostro odzvali v največji opozicijski stranki SDS.  Njen predsednik Janez Janša je na Twitterju zapisal, da gre "za neposreden napad na vrednote EU in evropske Slovenije!" Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je ob tem ugotovil, da oblastna koalicija ni sposobna podpreti civilizacijskih norm, zapisanih v Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, zato SDS obtožuje radikalnosti. Ob tem je od Milana Brgleza zahteval opravičilo za izrečene besede. Poslanka in predlagateljica predloga deklaracije Eva Irgl je ob tem sramotnem aktu leve koalicije izpostavila, “da ji je hudo, da že 10 let v slovenskem prostoru obstajajo, ostajajo in vladajo stranke, ki preko resolucije in tudi sicer ne zmorejo obsoditi totalitarnih režimov. Hitlerjevega nacizma, Mussolinijevega fašizma, komunizma Stalina, Ceaușescuja, Honeckerja in drugih. Še zlasti, ker je slovenski narod doživel in trpel pod vsemi tremi totalitarizmi.” Proti sprejetju Deklaracije in s tem proti sprejetju evropskih civilizacijskih vrednot so orkestrirano glasovali Socialni demokrati, Stranka modernega centra, Lista Marjana Šarca, Levica in Stranka Alenke Bratušek. Mora pa imeti Milan Brglez, ki se ponaša z akademskim nazivom s področja mednarodnih odnosov, hudo kratek zgodovinski spomin!  23. avgust 1939: Molotov podpisuje dokument; za njim stojita Ribbentrop in Stalin Mu je iz spomina izginil gotovo pakt med Hitlerjem in Stalinom, podpisan 23.8. 1939 v Moskvi, ki je bil tudi temelj za sprejetje "Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu?!" Mu je v zgodovinskem spominu zbledelo dejstvo, da je bil ADOLF HITLER deklarirani SOCIALIST, stranka, ki jo je vodil, pa se je uradno imenovala “Nacionalna SOCIALISTIČNA nemška delavska stranka” (“Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei« – NSDAP)!? Sicer pa, za osvežitev Brglezovega zgodovinskega spomina še to: Hitlerjevo SOCIALISTIČNO ideološko poreklo  nedvoumno potrjuje tudi njegova izjava, ki se začne: "MI smo SOCIALISTI, sovražniki današnjega kapitalističnega ekonomskega sistema...". Toliko v vednost Milanu Brglezu, zlasti pa tudi ostalim poslancem levičarske oblastne koalicije na čelu z Mesčevimi lunatiki, ki so sovražniki "današnjega kapitalističnega ekonomskega sistema!" Boris Cipot

Thu, 21. Mar 2019 at 08:22

0 ogledov

Danes nas je pričakala polna luna
Danes 21.3.2019 ob 2.43 uri je nastopila polna luna ali ščip. Ko Luna kroži okoli Zemlje izgleda, kot da se spreminja njena oblika. Vendar pa v bistvu zgolj gledamo različne dele osvetljene polovice Lune.  Tako oblika Lune prehaja od polne lune, ko vidimo njen celotni osvetljen del (Zemlja se takrat nahaja med Soncem in Luno) do prazne Lune, ko vidimo zgolj njen neosvetljeni del in izgleda, kot da je ni - v tem primeru se Luna nahaja med Soncem in Zemljo. Luna naredi celoten krog okoli Zemlje in s tem skozi vse svoje 4 faze (mene) v 29.5 dneh. Lunine mene si vedno sledijo v enakem vrstnem redu.  V astrološkem jeziku pomeni, da sta Sonce in Luna drug od drugega oddaljena 180 stopinj, in to je čas, ko smo ljudje sitni, nergavi in nepredvidljivi. Žene nas nekaj, čeprav še sami ne vemo, kaj si želimo. V tem času je veliko nesreč in drugih nezgod – zato previdnost ni odveč. Sonce in Luna si stojita nasproti in drug drugemu kažeta svoj pravi obraz. Zato močno čustvujemo in hitro reagiramo na vsak izziv iz okolja. Zatem pa ima Luna še eno fazo, v kateri upade do zadnjega krajca in je znova v kotu 90 stopinj. Tako se ciklus lunacije zaključi. Naj pa kot zanimivost dodam, da se v enem letu odvije 13 lunacij.     Lunin koledar omogoča enostavno sledenje položajem lune oziroma luninim menam ter določa lunarno leto, ki je nekoliko krajše od sončevega – lunin koledar obsega z 12. meseci (cikli) 11 ali 12 dni manj kot naš, gregorijanski, saj je povprečna dolžina enega meseca 29,5 dni. Ker se lunin koledar uporablja predvsem v verstvih in mistiki, s tem načeloma ni težav – razen, če imate namen odpotovati v Savdsko Arabijo, ali pa morda sodelujete s tamkajšnjimi podjetji. V Savdski Arabiji namreč lunin koledar velja za uradni koledar, z našim pa se zaradi manjšega števila dni uskladi zgolj na vsakih 33 let. V kolikor vas zanima si lahko na vaš telefon naložite aplikacije z luninim koledar in luninimi menami.

Wed, 20. Mar 2019 at 18:52

148 ogledov

Dr. Aleš Maver: Zmeraj, ko se oglasi Milan Kučan, sledijo tektonski premiki v politiki
V tokratni Sredi v sredo se je voditelj Boris Cipot pogovarjal s filozofom, političnim analitikom in kolumnistom dr. Alešem Mavrom. Spregovorila sta o "Šarcomaniji," ki je obsedla umerjevalce javnega mnenja in s tem tudi slovensko volilno telo, ob tem skušala odgovoriti, kako je mogoče, da nekdo, ki mu v nekaj mesecih "odidejo" štirje ministri, leze navzgor po lestvicah popularnosti. Fenomen "novih obrazov," ki jih iz sklede na vsakih državnozborskih volitvah privleče Kučanova "globoka država," se bo slej ko prej končal, kajti že zdaj je vsa oblast v rokah tistih, ki so nekje v varnem zavetju, v njihovem imenu pa državo vodi tretjerazredna birokracija.Spregovorila sta tudi o evropskih volitvah in "pomenljivem" govoru Milana Kučana, zadnjega šefa partije pred dnevi na Javorci. Vedno njegovi nastopi napovedo "politične tektonske premike!" Tokrat pred evropskimi volitvami, na katerih si Kučan in globoka država obetata, da bosta zrušila primat konzervativne opcije oziroma ELS.

Wed, 20. Mar 2019 at 15:01

452 ogledov

Škandalozno! Lipičevi veterani bi kar prepovedali predstavitev knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe NLB
Eni še po skoraj 30. letih samostojne Slovenije še vedno mislijo, da so na oblasti še vedno komunisti, da je teritorialna obramba še vedno del oboroženih formacij JLA in da lahko z grožnjami dosežejo vse. Županu občine Radenci Romanu Leljaku je prvi človek Lipičevih veteranov v radgonski občini Niko Brus danes poslal dopis, v katerem od njega zahteva odpoved jutrišnjega predavanje in predstavitve knjige Kriminalni temelji teritorialne obrambe NLBm, avtorjev Igorja Omerze in Rada Pezdirja. Da ima pri svoji zahtevi za sabo podporo Pokrajinskih odborov ZVVS Pomurja, Lenarta in Ormoža, je že v skoraj pretečenm tonu zapisal Niko Brus. Še več, napovedal je, da bo morda celo s fizično silo onemogočil jutrišnjo predstavitev knjige ob 18. uri v dvorani občine Radenci.  V najnovejši knjigi Kriminalni temelji teritorialne obrambe NLB,ki je izšla ob 50. obletnici Titove TO,  sta Igor Omerza in Rado Pezdirže v uvodu razkrijeta, da njuni izsledki rušijo nevaren maligni mit o socialistični TO kot nekakšni začetnici slovenske vojske. Povedano drugače: mit, da je bil nastanek TO leta 1968 dejansko prvi korak uporne Slovenije z njenim partijskim vodstvom na čelu na poti k samostojni državi, se razbije ob gradivu, ki dokazuje, da so bili prvi koraki tega “institucionalnega spačka” kriminalne narave in da enako velja tudi za drugo “mitsko” institucijo, temelj ekonomske samostojnosti, Ljubljansko banko. Le zakaj se teh dejstev tako boji Ladislav Lipič in njegovi?! A zato, ker knjiga prepričljivo prikaže velikanski razkorak med zapovedano moralo in dejansko prakso nekdanjega socialističnega sistema. V slednjo je sodil tudi državni šverc, zanj se je odločil vladajoči partijski vrh, da bi tako prišel do deviz. Denar od (pol)kriminalnih poslov se je zbiral na računih posebnih podjetij, ki so bila v lasti “zanesljivih” ljudi, nastajali so črni fondi, tajni računi v tujini, zviti udbovci, povezani s kriminalci, pa so znali poskrbeti za svoje zasebne interese in pretentati lastno Udbo. Tudi kadar jih je ta po naključju odkrila, kakšnih hudih posledic praviloma ni bilo, seveda pa je prihajalo do spopadov raznih frakcij, tudi republiških, poučimo se lahko celo o spopadu med slovensko in hrvaško Udbo, ki sta v Italiji kot mafijska klana vodili preprodajo ilegalnih cigaret, druga drugi nelojalno konkurirali in si zbijali ceno. Sploh pa v knjigi ne manjka niti številk niti konkretnih imen. Seveda bo jutri ob 18. uri tam tudi naš spletni časopis V FOKUSU, da na kraju samem pospremimo ali si bodo Brus in Lipičevi upali fizično preprečiti jutrišnje predavanje. Boris Cipot 

Wed, 20. Mar 2019 at 13:01

248 ogledov

Janez Janša vodstvu EPP: Odpovejte glasovanje o Orbanu ali pa bo v EPP sledil neizogiben razkol!
Po poročanju http://nova24tv.si/ so tuji mediji objavili vest, da je vodja desnosredinske Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša vodjo Evropske ljudske stranke Josepha Daula in poslance EPP zaprosil, naj prekličejo današnje glasovanje, ali naj izključijo Fidesz Viktorja Orbana iz desnosredinske družine. Dodal je, da EPP v nasprotnem primeru tvega, da bo v stranki razkol tik pred evropskimi volitvami. “Gospod predsednik Daul, dragi kolegi, naredite vse, da se izognete razkolu v družini EPP že na samem začetku volilne kampanje za evropske volitve. Prekličite ali preložite glasovanje. Kakršen koli že bo rezultat, bomo izgubili,” je Janez Janša zapisal v pismu Josephu Daulu, poroča spletni portal Euractiv. Ta dodaja, da je dvakratni premier še zapisal: “Če bomo glasovali, ne glede na izid, se bomo soočili z neizogibnim razkolom. Izbor tega posebnega časa glasovanja ne bi mogel biti bolj samouničujoč." Juncker je tisti, ki je začel spor Janez Janša je ob tem brez sprenevedanja pokazal na predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, rekoč, da je bil Juncker tisti, ki je začel spor z Orbanom. “Pred zadnjim kongresom v Helsinkih smo se dogovorili, da o članstvu Fidesza v EPP ne bomo razpravljali pred volitvami EU. Vendar pa je Juncker (čeprav bi se moral kot predsednik Evropske komisije načeloma oddaljiti od čiste strankarske politike) javno pozval, naj se Fidesz izključi iz EPP.” Kot piše omenjeni tuji portal, je Janša dodal, da so se stranke, ki so v EPP, močno strinjale z vodilnim kandidatom Manfredom Webrom, da se je potrebno izogniti razpravi o prihodnosti Orbanove stranke v EPP. “Z vpletenostjo v konflikt smo našim političnim konkurentom dali veliko darilo tik pred zadnjo stopnjo volilne kampanje,” je dejal Janša. “Bojim se, da bo z morebitno izključitvijo Fidesza iz EPP naša politična družina znatno izgubila položaj v večjem delu srednje in vzhodne Evrope,” je še zaključil. Janša je v pismu izpostavil, da je njegovo trdno prepričanje, da se morajo izogniti razkolu, saj živimo v kritičnem političnem trenutku, zato “moramo ostati povezani in povezani se moramo boriti za Evropo”. Dejstvo je, da je EPP največja stranka v Evropskem parlamentu, na kar pa Janša pravi, da “biti velik pomeni biti sposoben živeti razlikami. Pomeni biti sposoben sklepati kompromise na različnih področjih, z izjemo naših temeljnih vrednot”. Prvak SDS je v pismu tudi zapisal: “Vemo, da se Viktor Orban in njegova stranka borita za svobodo, človekove pravice in politične svoboščine zadnjih 30 let, ko so totalitarni komunistični režimi v našem delu Evrope menili, da so te vrednote del kontrarevolucije.” Ob tem, ko je pisal o vrednotah in človekovih pravicah, je vprašal naslovnike: “Ste morda zasledili enega samega političnega zapornika na Madžarskem v zadnjih desetih letih? Kakršen koli politično motiviran sodni proces proti opoziciji? Ali kakršno koli selektivno sodbo, uperjeno proti politiku opozicije? Je bil kateri koli novinar pretepen ali ubit? Ali vemo vsaj za en primer, ko so na madžarsko Vrhovno sodišče imenovali kogar koli, ki je brezobrizno kršil človekove pravice med svojo pravosodno kariero? Mislim, da ne.” Česar pa ne moremo trditi za Slovenijo. M.S. http://nova24tv.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Županovi privilegiranci