SI
Na volitvah naj odloča kakovost kandidatov
Obeta se nam napenjanje predvolilnih mišic
V Fokusu
Aktualno

Torek, 17. oktober 2017 ob 17:08

Odpri galerijo

Fantek na sliki je na začetku svoje življenjske poti in se še ne zaveda, kaj vse ga čaka na tej poti. Pot do starosti je v mladosti videti dolga, v starosti pa kot trenutek. Ne vem, zakaj fantek stoji sam ob progi, toda razlogov je lahko več. Prvi razlog je, na katerega najprej pomislim, da so njegovo družino pokopali visoki davki. Drugi razlog je lahko, da so bile domače razmere nemogoče in je pobegnil od doma, in tretji razlog je lahko, da je ostal brez staršev.


							 

Žalosten in nedolžen otroški pogled zastavlja veliko vprašanj in zaradi tega bi bilo dobro, da bi se tega zavedali tudi starejši, ki v boju za oblast gredo čez vse. V naši mali Sloveniji doživljamo različne primere sovražnosti in nestrpnosti, ki se odražajo tudi v političnih bojih. Mnogi si želijo oblast in ko se vzpenjajo proti njej, jih ljudstvo podpira, ko so na oblasti, pa jih prezira. Zakaj se potem tako bojujejo za oblast? Mogoče zato, ker oblast daje določene privilegije oblastnikom in njihovim podpornikom. Samo poglejmo v preteklost, koliko uspešnih in propadlih podjetij in podjetnikov smo imeli zaradi (ne)sodelovanja z oblastjo. Tisti, ki smo neodvisni od oblasti, pa se moramo bojevati sami. Zakaj je tako?

 

Spomnimo se samo na nekajmesečno napenjanje Magna mišic. Mnogi okoljevarstveniki so napovedovali pritožbo zoper okoljevarstveno dovoljenje, ki je bilo izdano Magni, pritožil pa se ni nihče. Ne vem, kaj je razlog, toda niti v sanjah ne upam pomisliti, da je razlog finančne narave, kot mi je zadnjič nakazal znanec. Ali je res vse skupaj bila le predstava za naivne?

 

Novo napenjanje mišic se nam obeta, kajti k nam prihajajo različne volitve. Najprej predsedniške volitve, potem sledi nekajmesečno napenjanje mišic političnih strank vse do parlamentarnih volitev, ki bodo pred naslednjim poletjem. Da pa poletje ne bi bilo preveč mirno, imamo naslednjo jesen še lokalne volitve. To pomeni, da prihaja enoletni čas volilnih obljub in novih ambicioznih kandidatov. Prva taktična poteza oziroma bojazen za izgubo glasov volivcev se je že odrazila na področju davčnih sprememb in to v zvišanju normiranih odhodkov iz prvotno predlaganih 60 na 70 odstotkov. Najprej odvzameš 20, nato pa vrneš 10 in ljudstvo je zadovoljno. Takšno postopanje me spominja na trgovske popuste.

 

Moja želja je, da bi dočakali čas volitev in volilnih predstavitev, v katerih ne bo medsebojnih obtoževanj in brskanja po preteklosti, temveč bo odločala le kakovost kandidatov. Do takrat pa nam preostane le žalosten pogled fantka z naslovnice revije Denar.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 22. Feb 2019 at 14:53

169 ogledov

Skopje: »Makedonski zapori postajajo balkanski »Alkatraz«
V makedonskem zaporu Šutka  sta v četrtek dva zapornika pretepla nekdanja ministra Mileta Janakievskega in Spira Ristovskega, ki sta od srede v 30-dnevnem priporu zaradi suma organizacije nasilnega vdora v parlament v Skopju leta 2017, poročajo tuje tiskovne agencije. Po poročanju časopisa Lajm, ki izhaja v albanskem jeziku, se je včeraj  v zaporu v Šutki zgodil incident. Po njihovem mnenju se je član Kumanovske skupine  z začetnicami E.K.,  nasilno spravil nad nekdanjega ministra za promet in zveze Mileta Janakievskega in mu povzročil telesne poškodbe..  Zahvaljujoč  hitremu  posredovanju organov zapora, je bila preprečena hujša nesreča. Kot vedo povedati zaupni viri, naj bi do stika in incidenta prišlo na zaporskem  dvorišču. Po do sedaj znanih informacijah so napadalci (napadalca) zaporniki, obsojeni za udeležbo v oboroženem spopadu v Kumanovem 2015, med pripadniki nelegalne skupine, ki je vstopila iz Kosova na ozemlje Makedonije, z namenom destabilizacije izzvati nemire. Takrat je prišlo do spopadov med enotami policije in te nelegalne skupine v »Divo naselje«. Gre za del Kumanova, ki je pretežno poseljen z Albanskim življem. Kar smo mnogokrat gledali  in doživljali samo v ameriških  filmih in njih zgodbah, se sedaj dogaja v makedonskih zaporih. Komunist Zaev kruto obračunava z opozicijo! To, da je bil bil fizični napad vnaprej pripravljen, povedo tudi viri, da sta zapornika, ki sta zaradi že zgoraj omenjenih  kaznivih dejanj obsojena na 40 let zapora, to že dalj časa vedela, da kot bodoča pripornika prihajata dva nekdanja ministra iz vrst VMRO-DPMNE  v eni od vlad Nikole Gruevskega. Če je sploh v tolažbo, oba pripornika, Janakievski in Ristovski, sta priprta v »Haškem« oddelku, ki bi naj bil »rezerviran« za pripornike, ki bi naj ali bi morali biti izolirani od preostalih priporniških kril, kot pravijo zato, ker  so preostala v katastrofalnem  stanju v vseh ozirih. Stanje glede napada in poškodb, ki sta jih dobila oba pripornika, se je  tekom dneva in večera stopnjevalo  z reakcijami opozicije ter  njihovih predstavnikov. Hristijan Mickovski ter predstavniki so želeli priti v splošno mestno bolnišnico 8. september. Bili bi naj  grobo zaustavljeni    od pripadnikov policije ter njihove specialne enote Alfa. Stanje po spremembi oblasti v Makedoniji se ni spremenilo na boljše prav v nobeni prvini, po čem bi ali bi se naj odlikovala oblast, ki nastopi za neko garnituro o kateri povedo samo najslabše.  Žal meni kot intenzivnemu opazovalcu dogajanja v tem delu Evrope, ki se mu reče Balkan, žal ne samo v zemljepisnem smislu, mi niso všeč  početja, za katera aktualni oblastniki pravijo da so napredna proevropska  in še kaj.  PRO že ampak kaj , proevropskosti pač tukaj žal ni. Dobro obvladajo samo eno obrt po mojem  vedenju, to je »farbanje« mednarodne skupnosti. In v konkurenci,  ki jo imajo v tem delu Evrope so tako rekoč pri vrhu. Če je to kakšen atribut državnosti s katerim se lahko postavljajo, naj! Vane K. Tegov

Fri, 22. Feb 2019 at 14:38

115 ogledov

PU Maribor: Policisti odvzeli prostost drznemu tatu in kroničnemu prometnemu prekrškarju
Policisti PP Maribor II so odvzeli prostost 30 letnemu moškemu iz Maribora, kateri je utemeljeno osumljen petih kaznivih dejanj in sicer vloma, drzne tatvine, dveh tatvin in predrzne vožnje v cestnem prometu, na območju mesta  Maribor in okolice. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je osumljeni vlomil v trgovino, da je izvršil drzno tatvino v trgovini in tatvine na območju mesta Maribor. Pri kaznivem dejanju v trgovini so zaposleni zaklenili vrata, da bi mu preprečili beg, vendar je osumljeni razbil vrata in s kraja pobegnil. Osumljeni je z odtujenim osebnim avtomobilom  predrzno vozil po mestu Maribor, ni ustavil na znake policistov in bežal pred policisti. Pri tem je ogrožal ostale udeležence v cestnem prometu, saj je večkrat prevozil rdečo luč na semaforju, ogrožal pešce na prehodih za pešce, nato pa namerno trčil v službeno vozilo policije. Ukradeno vozilo je nato pustil na območju Tezna v Mariboru in s kraja pobegnil. Po zaključku policijske preiskave je bil osumljeni priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku OS v Mariboru, kateri je zoper njega odredil pripor.

Fri, 22. Feb 2019 at 12:24

142 ogledov

PU Celje: 44-letniku z območja Radelj ob Dravi zasegli orožje
Kot poročajo iz PU Celje so včeraj  v Slovenj Gradcu, na podlagi odredbe okrajnega sodišča, zaradi duma posedovanja nelegalnega orožja,  so opravili  hišno  preiskavo  pri 44-letniku  z območja Radelj ob Dravi. Pri hišni preiskavi so našli in zasegli pištolo znamke HS, cal. 9 mm Luger z  dvema  nabojnikoma  in  63  naboji, za kar osumljenec ni imel ustreznega  dovoljenja  ter  staro  rusko  vojaško puško cal. 7,62x 39 z bajonetom, ki  spada v kategorijo prepovedanega orožja. Poleg  orožja  so pri taistem osumljencu  pri hišni preiskavi našli in zasegli še manjšo količino heroina  in  konoplje  ter pripomočke za uživanje in preprodajo prepovedane droge. Osumljenega  bodo  kazensko  ovadili  zaradi  suma storitve kaznivih dejanj Nedovoljena  proizvodnja  in  promet  orožja  ali razstreliva po 307. Členu Kazenskega  zakonika ter Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami,  nedovoljenimi  snovmi  v  športu  in  predhodnimi  sestavinami za izdelavo  prepovedanih  drog  po  186. členu Kazenskega zakonika. Prav tako bodo  zoper  njega  izvedli  prekrškovni  postopek zaradi nelegalne posesti  orožja. To, da posedovanje orožja poleg  očitno izraženega »veselja« do posredovanja, posebej če ni dovoljeno in legalno, predstavlja kljub nezakonitosti tega početja tudi  vir dobrega »zaslužka,« je tudi znano.  Prenos posesti orožja v roke drugega nezakonitega uporabnika  samo dodatno ogroža varnost državljanov. Obstoja bojazen, da se to dogaja premalokrat  in da se v glavnem »pustijo« ujeti samo male ribe za nemoten potek večjih »dealov«. Kako bi rad videl da se pri tem zadnjem stavku motim. Vi tudi, kaj ne? V.K.T.

Thu, 21. Feb 2019 at 20:44

155 ogledov

SDS: Z ustavnimi spremembami poenostavitev postopka imenovanja vlade in krepitev vloge mandatarja
V poslanski skupini SDS predlagajo spremembe besedila 111., 112., 116. in 117. člena Ustave Republike Slovenije, in sicer tako, da bo Državni zbor ob odločanju o predsedniku vlade istočasno odločal tudi o predlagani listi kandidatov za ministre vlade. S predlaganimi spremembami Ustave Republike Slovenije se predsedniku vlade omogoča, da sam razrešuje ministre ter imenuje nove ministre, vendar največ eno tretjino v tekočem mandatnem obdobju. V kolikor pa bi predsednik vlade želel zamenjati več ministrov, bi moral takšno odločitev vezati na vprašanje svoje zaupnice.  Skladno s predlagano rešitvijo bi se tudi spremenili določili Ustave Republike Slovenije, ki urejata zaupnico in nezaupnico vladi.  V poslanski skupini SDS predlagajo, da Državni zbor sprejme predlagane ustavne spremembe, na podlagi katerih bi novo vlado namesto po dvofaznem postopku imenovali po enofaznem postopku in tako vlado dobili prej kot po vsakih dosedanjih volitvah, ko smo za oblikovanje vlade potrebovali dva ali tri mesece. Dogajanja po zadnjih predčasnih volitvah ponovno pritrjujejo temu, da je potrebno postopek imenovanja vlade poenostaviti in okrepiti vlogo mandatarja, ki je odgovoren za pripravo programa dela vlade in izbor ministrske ekipe. Zaslišanja kandidatov za ministre in ministrice so v veliki meri nepotrebni in predstavljajo le dodaten teden zamude pri oblikovanju vlade. Predlog Slovenske demokratske stranke tako skrajšuje čas »praznega teka« pri imenovanju vlade, saj so škodljive posledice ohranjanja takšnega stanja prevelike in tudi nepotrebne.  Predlagane  spremembe Ustave Republike Slovenije bi imele pozitivne finančne posledice za stanje v državi, za proračun in za mednarodni ugled države. Pozitivna posledica enofaznega postopka imenovanja vlade je tudi v tem, da bi se lahko vsaj mesec dni prej pristopilo k pripravi in izpeljavi nujno potrebnih razvojnih ukrepov, reform, davčnih in administrativnih razbremenitev, s čimer bi hitreje ustvarili pogoje za začetek novega razvojnega ciklusa in s čimer bi se izognili nepotrebnemu zaostajanju za vsemi konkurenčnimi ekonomijami. Nov razvojni ciklus s čim prejšnjim imenovanjem vlade pa bi omogočil vzpostavitev trdnih temeljev za višjo kvaliteto življenja državljank in državljanov. Prav tako bi predlagane spremembe odpravile škodljive posledice obdobja vlade brez polnih pooblastil in v polni sestavi pri menjavi vlad v primeru političnih kriz.  S predlaganimi spremembami 111., 112., 116. in 117. člena Ustave Republike Slovenije želimo prispevati k poenostavitvi in preglednosti volitev predsednika vlade in same sestave vlade, saj bo ob imenovanju predsednika vlade tudi razvidno, v kakšni sestavi bo vlada dejansko delovala. Predsednik vlade je odgovoren za delo vlade, zato naj ob svoji izvolitvi predstavi listo ministrov, s katerimi bo vodil izvršilno vejo oblasti.  Predsednik vlade, ki je odgovoren za delovanje vlade, naj sam odloča o imenovanjih in razrešitvah ministrov pod pogojem, da v teku enega mandata ne spremeni več kot ene tretjine vladne ekipe. V kolikor predsednik vlade želi uveljaviti večje spremembe, mora le to vezati na vprašanje zaupnice celotni vladi. 

Thu, 21. Feb 2019 at 20:15

139 ogledov

Celje: »Celjski dom bo v naslednjih mesecih pridobil prenovljeno in energetsko sanirano podobo«
Od  konca minulega poletja v Celju poteka energetska sanacija vrtcev, šol in Celjskega doma v sklopu projekta Energetska sanacija javnih objektov v Mestni občini Celje – javno zasebno partnerstvo. Partner v projektu je javno podjetje Energetika Celje. Obnavljajo se Celjski dom, II. osnovna šola Celje, IV. osnovna šola Celje, Osnovna šola Glazija, Osnovna šola Hudinja, Vrtec Zarja in  Vrtec Anice Černejeve. Osrednji objekt, čeprav ne zmanjšujemo pomen vseh omenjenih,  po velikosti oziroma obsega  del ter  impozantnosti in vpadljivosti na prvi pogled je Celjski dom. Celjski dom, ki stoji nasproti glavne železniške postaje v knežjem mestu, je bil zgrajen v novogotskem slogu staronemške gotike med letoma 1905 in 1907, po načrtih dunajskega arhitekta Petra Pavla Branga. Takratna Nemška hiša, kakor so jo imenovali, je bila zamišljena kot protiutež slovenskemu Narodnemu domu, kar je s svojim germanskim videzom izkazovala že navzven. Kot pravijo na Mestni občini Celje dela na Celjskem domu potekajo po načrtu. V delu stavbe obrnjen  k  Razlagovi ulici, so zaključena dela na stavbnem pohištvu, zamenjana je strešna kritina,pa tudi druga dela ter da je zaključena  ulična fasada ob Razlagovi ulici. Na preostalih stranicah stavbe Celjskega doma proti Krekovem trgu in Cesti XIV. divizije se nadaljujejo menjava oziroma obnova stavbnega pohištva in dela na fasadi. Določena dela so vseeno odvisna od vremena. Za enkrat  vreme ne dela preglavic kar se dinamike dela tiče. Obnova zajema oziroma vključuje tudi prenovo elektrifikacije Celjskega doma. Vrednost energetske sanacije Celjskega doma je ocenjena na 1,6 milijona evrov. Kar se preostalih objektov vključenih v energetsko sanacijo je stanje naslednje: -na II. osnovni šoli so v zadnjih dveh mesecih posodobili ogrevalni sistem ter zamenjali 30 svetlobnih kupol, ki zdaj ustrezajo zahtevam pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah. -na IV. osnovni šoli so namestili ventile in termostatske glave novejše generacije, zamenjali so sistem za ogrevanje sanitarne vode z novim zalogovnikom in visoko energijskim grelnikom na zemeljski plin. Šola bo dobila tudi toplotno črpalko za ogrevanje prostorov, rekuperacijsko prezračevanje male telovadnice, zamenjali bodo prezračevalni sistem v kuhinjskem delu. -na  Osnovni šoli Hudinja je vse pripravljeno za prehod na daljinsko ogrevanje. Tudi v obeh vrtcih, Živ žav in Iskrica so opravili zamenjavo opreme ki je bila načrtovana s tem posegom za kar so imeli  tudi zagotovljena sredstva. Vrednost celotne investicije energetske sanacije osmih javnih objektov znaša 4.054.573,15 EUR z DDV. Podjetje Energetika Celje, s katerim je Mestna občina Celje sklenila javno-zasebno partnerstvo, bo za izvedbo projekta zagotovila nekaj več kot polovico predvidenih finančnih sredstev (1.979.559,23 EUR). Preostanek, to je 474.553,41 EUR, bo Mestna občina Celje zagotovila iz proračuna. Da na Mestni občini skrbijo za ohranjanje podobe mesta z kulturno zgodovinskega zornega kota tako  tudi zdravo odraščanje naraščajnikov v vrtcih in osnovnih šolah, je  še kako opazno  za kar so meščani hvaležni obenem pa mesto ohranja pristen videz in karakter po čem ga prepoznajo prijatelji Celja iz gospodarskega in turističnega sveta. S krepitvijo   in ohranjanjem ugleda mesta se krepi tudi samozavest in ponos meščanov Celja. To pa še dodatno spodbuja izboljšanje življenja v njem kar je tudi namen vseh pozitivno naravnanih politik mesta. Vane K. Tegov      

Thu, 21. Feb 2019 at 20:03

101 ogledov

Javna razsvetljava do pomembnega posla v regiji
Predstavnika vodstva družbe Javna razsvetljava, Igor Hržić in Marko Dimkovski sta včeraj v Podgorici podpisala pogodbo o prenovi javne razsvetljave v črnogorskem glavnem mestu. S tem poslom vrednim 4,7 milijonov evrov, ki je sklenjen v sklopu projekta »Nova energija«, bodo v Podgorici zagotovili precejšnje energetske prihranke,  ki bodo blagodejno vplivali tako na okolje, kot tudi na mestno blagajno.  Zastarelo in potratno javno razsvetljavo bodo že letos nadomestili z varčno  in sodobno razsvetljavo, ki temelji na led tehnologiji. Predsednik uprave družbe Javna razsvetljava Igor Hržić je ob tem izrazil prepričanje, da bo uspešno partnerstvo med družbo Javna razsvetljava in mestom Podgorica, temelj nadaljnjega sodelovanje na drugih sorodnih projektih. “S sklenitvijo tega posla smo si zagotovili največji projekt v zadnjih desetih letih delovanja Javne razsvetljave. Zelo smo ponosni, da je naša ponudba bila ocenjena kot najbolj kvalitetna in, da je to bilo tudi merilo za izbiro partnerja«, je povedal Igor Hržić.   Hržić je spomnil, da se s tem poslom začenja uresničevanje dolgoročne regionalne strategije novega vodstva, ki želi družbi v naslednjih letih zagotoviti, dominanten položaj na trgu modernizacije javne razsvetljave v regiji. S tem poslom vrednim 4,7 milijonov evrov, ki je sklenjen v sklopu projekta »Nova energija«, bodo v Podgorici zagotovili precejšnje energetske prihranke,  ki bodo blagodejno vplivali tako na okolje, kot tudi na mestno blagajno. »To je prvi, zelo pomemben, korak k širitvi našega delovanja na mednarodnih trgih  in utrjevanju poslovne stabilnosti. S tem projektom nadaljujemo tudi uspešno pretvorbo Javne razsvetljave in naprej gradimo na spremembah, ki smo jih izvedli v preteklih šestih mesecih«,  je povedal predsednik uprave družbe Javna razsvetljava. Pogodbo je v imenu podgoriškega javnega podjetja Komunalne storitve podpisal direktor Radoica Popović,  dogodka pa se je udeležil tudi podgoriški podžupan  Časlav Vešović.
Teme
jesen

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Na volitvah naj odloča kakovost kandidatov