Svetovni dan turizma se pod okriljem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) praznuje vsako leto 27. septembra. Tema letošnjega svetovnega dne je »Turizem in digitalna preobrazba«. Kako lahko tehnološki napredek in digitalizacija turističnega sektorja ustvarja trajnostne koristi za vse nas? 

Svetovni dan turizma se pod okriljem Svetovne turistične organizacije (UNWTO) praznuje vsako leto 27. septembra. Namen je osveščanje širše javnosti o vplivu turizma na mednarodno skupnost.

Letošnja tema je »Turizem in digitalna preobrazba« in se osredotoča na napredek digitalne tehnologije, ki je preobrazila našo dobo in naše obnašanje z drastično spremembo načina preživljanja časa počitka, počitnic, mobilnosti in turizma v vseh njegovih oblikah. Kako lahko vsak posameznik kot širša družba zagotovimo, da nam bodo te spremembe ustvarjale trajnostne koristi. Uporaba tehnološkega napredka v smislu umetne inteligence in digitalne platforme v turizmu je pomembna za trajnostni razvoj.

Svetovni dan turizma (World Tourism Day) od leta 1980 vsako leto praznujemo 27. septembra. Predstavlja dan sprejema statuta UNWTO, hkrati pa pomeni konec glavne turistične sezone na severni polobli in začetek na južni.

Svetovna turistična organizacija poziva k sodelovanju. Kako ga boste praznovali vi?

V skladu z definicijo Svetovne turistične organizacije je turist vsaka oseba, ki potuje vsaj približno 80 km od kraja stalnega prebivališča.

Kaj greste na izlet za konec tedna ?

Mirjana Ivanuša-Bezjak