Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu. Trti, ki nas – Mariborčane, Štajerce in Slovence – navdaja s ponosom, našim obiskovalcem pa razgrne tančico skrivnosti o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah štajerskih vinarjev. V času od 1.10.2017 do 11.11.2017 se bo odvijalo mnogo dogodkov povezanih z najstarejšo trto v Mariboru in svetu.

Stara trta, najstarejša trta na svetu, domuje v Mariboru, prav v osrednjem delu starega mestnega jedra. Stara trta je s starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove – brez dvomov, strokovnjaki potrjujejo, da je res najstarejša! Iz njenih grozdov, sorte žametovka oz. modra kavčina, mojstri vsako leto iztisnejo dragoceni sok. Stara trta simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora in Slovenije ter navsezadnje celotnega sveta.  Danes pa njene potomke rastejo že domala po vsem svetu.

Zgodba Stare trte, te častitljive dame, pripoveduje o vinu, trdoživosti in življenjski energiji. Naj s svojo neizmerno energijo simbolično in z energijo plodov njenih sestra navdihne tudi vas!

Da je Stara trta v Mariboru resnično najstarejša trta na svetu, potrjujejo tako slikovni kot tudi strokovno izmerjeni dokazi. Posebno ponosni smo lahko na vpis v Guinessovo knjigo rekordov.

Celomesečni dogodki se bodo zaključili z tradicionalnim Martinovanjem v soboto 11.11.2017.

Več o stari trti si preberite na https://www.staratrta.si/.

 

Mirjana Ivanuša-Bezjak