Kripto valuta je sredstvo za zamenjavo, kot so običajne valute: USD, EUR, ... Vendar so le-te namenjene za izmenjavo digitalnih informacij s postopkom, ki ga omogočajo nekatera načela kriptografije. Kriptografija se uporablja za zavarovanje transakcij in nadzor nad ustvarjanjem novih kovancev. Kripto valute uporabljajo decentralizirano kontrolo v nasprotju z centraliziranimi elektronskimi denarja / centraliziranimi bančnimi sistemi. Decentralizirana kontrola je povezana z uporabo podatkovne baze transakcijske verige bitcoinov v vlogi porazdeljene knjige.

Kriptovaluto poenostavljeno opišemo kot digitalno valuto, torej denar, ki nima materializirane oblike in ga ne regulirajo finančne institucije. Sedanje kriptovalute temeljijo na različnih sistemih kriptografije in imajo različne cilje – sexcoin je, na primer, namenjen predvsem zasebnemu plačevanju spletnih vsebin za odrasle, medtem ko se bitcoin vse bolj uveljavlja kot valuta za splošno vsakdanjo uporabo. Glede na veliko rast uporabe kriptovalut in vse hitrejši razvoj tehnologije se tako povsem utemeljeno postavlja vprašanje, ali bodo kriptovalute izrinile »običajne« valute in kdaj.

Kriptovalute so posebne digitalne valute, ki po mnenju marsikaterega finančnega strokovnjaka predstavljajo valuto prihodnosti, brez katere si kmalu ne bomo znali več predstavljati finančnega poslovanja in nakupovanja.

Povpraševanje  po različnih kriptovautah je vedno večje. Zato se povečuje tudi potreba po tako imenovanem »rudarjenju« kriptovalut.

Za razliko od običajnih valut, nad katerimi bdijo banke in druge finančne institucije, kriptovalute nastajajo s pomočjo procesa, ki mu pravimo spletno rudarjenje (angleško: mining), zato niso izpostavljene inflaciji. Rudarjenje pa ni namenjeno le ustvarjanju novih kriptovalut, temveč tudi beleženju, nadzorovanju in potrjevanju transakcij.

 Proces ustvarjanja kripto kovancev s posebnimi računalniškimi stroji imenujemo rudarjenje kovancev.

Število kriptovalut v obtoku se povečuje s postopkom, ki mu rečemo rudarjenje. Tisti računalnik, ki zmaga z najbolj zapletenim algoritmom potrditve izvedenih transakcij prodaj in nakupov kriptovalut, je za svoje delo nagrajen z novo izdano kriptovaluto. Ampak rudarjenje nima prav nobene skupne točke z ustvarjanjem ali pridobivanjem nove rude, kot je zlato. V računovodskem pogledu gre za opravljanje stotitev.

Svojega »rudarja kriptvalut« imate lahko kar doma

Običajni rudarski računalniki so sestavljeni iz večjega števila grafičnih kartic. Več grafičnih kartic kot imate, bolj ste konkurenčni na ''trgu''. Takšen rudar zahteva konstantni nadzor nad delovanjem, potrebno je posodabljati programsko opremo, s katero je vključen v omrežje, zagotoviti mu je potrebno dovolj energije, itd. Na prvo žogo se sliši zelo zahtevno, mar ne?

V ta namen obstaja v Sloveniji nekaj podjetij, ki poskrbijo za vse te stvari namesto vas.  Podjetja vam ponudijo celotno storitev nakupa strojne opreme, postavitev rudarja, prostor za rudarjenje in nadzor nad celotnim procesom. Ker je rudarjenje energetsko zelo intenzivno, se pri temu procesu sproščajo velike količine toplote, za katero je potrebno poskrbeti, drugače se vam lahko grafična kartica preprosto zakuri. In to je le eden od primerov, kjer vam lahko takšna podjetja pomagajo in vam s tem zagotavlja konstanti dohodek, skrb pa prestavi nase. Tudi postopek garancije, če se strojno opremo karkoli zgodi.

''Kripto kovanci si virtualne valute, ki jih lahko kadar koli spremenimo v evre. Najbolj znana virtualna valuta je Bitcoin, trenutno pa obstajajo že tudi številne druge virtualne valute''.

Podjetje izplača nagrado za rudarjenje v kovanci, katerega vaš stroj rudari. Pred tem si seveda pokrijejo svoje stroške. Pri trenutnih cenah kovancev ekipa ocenjuje, da se investicija pri večini kovancev povrne v približno dveh do treh mesecih. Za rudarjenje najbolj priporočajo Ethereum, ZCash in Ethereum Classic. (https://cointelegraph.si/news/rudarjenje-kriptovalut)

Rudarjenje kriptovalut ni omejeno le na posamezne zagnance in entuziaste, ampak je lahko odlična poslovna priložnost tudi za širšo množico ter tudi podjetja. Vendar je pomembno, da se vsak posameznik zaveda, da je trg kriptovalut še vedno precej nestabilen oziroma volatilen, kar pomeni, da se na dnevni bazi dogajajo veliki premiki cene.

V Sloveniji se je zelo povečalo zanimanje za plasiranje sredstev posameznikov in podjetij v rudarjenje, ki podjetnikom prinaša konstantni priliv in si s tem ustvarjajo denarne rezerve, ki jih pozneje lahko uporabljajo za razširitev svoje osnovne dejavnosti. Taka opcija je zelo varna, saj jim ponuja izbiro rudarjenja več 100 različnih kovancev. To se v svetu dogaja že lep čas in sedaj se tudi pri nas.

Trgovanje z kriptvalutami

Samo nakupovanje oziroma opravljanje transakcij s kriptovalutami je zelo enostavno – ko enkrat s pomočjo rudarjenja ali z nakupom pridobimo kriptovalute, jih shranimo v svoji posebni kriptodenarnici, ki nam omogoča, da prosto razpolagamo s svojim denarjem. Da je takšno razpolaganje tudi varno, pa poskrbi elektronski ključ, ki omogoča, da lahko do svoje kriptodenarnice dostopa le njen lastnik.

Kriptovaluto lahko uporabljamo kot vsako drugo plačilno sredstvo, z njo pa lahko kupimo vedno več različnih produktov in storitev, saj se tudi podjetja zavedajo, da kriptovalute postajajo vedno bolj priljubljene, zato se jim splača poslovati z njimi oziroma omogočati plačevanje na tak način.

Trgovanje z kriptovalutami pa lahko prepustimo strokovnjakom za trgovanje.

Naj ta članek predstavlja osnovno informacijo o kriptovalutah. Kriptovalute so med nami in to je dejstvo. In pika.  Sedaj je na vsakem posamezniku, da se kar najbolje pouči in zbere kar največ informacij o vseh novostih, ki jih prinašajo nove oblike denarja, da se bo lahko odločil  (kot pravna ali fizična oseba).

Kontakt za več informacij za radovedne in pogumne: ivanusa.mirjana@gmail.com