Združeni narodi so 3. junij razglasili za svetovni dan kolesarjev - World Bicycle Day.

Ta dan je namenjen tako spodbujanju te trajnostne oblike prevoza kot opozarjanju držav in lokalnih skupnosti, da morajo kolesarjenje upoštevati v razvojnih strategijah in pri izgradnji infrastrukture.

Obeležujemo 3. junij – Svetovni dan kolesarjenja

Letošnja kampanja bo tudi priložnost za praznovanje, saj se bodo odvijale številne promocijske kolesarske aktivnosti za obeležitev 3. junija – svetovnega dne kolesarjenja, ki ga je letos razglasila Generalna skupšina Združenih narodov in s tem prepoznala številne pozitvne učinke kolesarjenja.
Kolesarjenje med drugim dokazano krepi zdravje in povečuje kvaliteto življenja, kar potrjujejo tudi znanstvene raziskave, ki izpostavljajo, da so kolesarji, ki redno kolesarijo na delovno mesto, v primerjavi z vozniki osebnih avtomobilov, bistveno manj (za 41%) izpostavljeni tveganjem za nastanek srčnih bolezni, diabetesa – tipa 2 in posledično prezgodnjo smrtjo.

Varno na pot – s strpnostjo med udeleženci v prometu

Pot na kolesu pa bo prijetnejša in varnejša, če bomo kolesarji in ostali udeleženci v prometu poskrbeli za lastno varnost v prometu in svoje poti premagovali na strpen način in z obzirnostjo do ostalih udeležencev, posebej pešcev. V lanskem letu nam je s skupnimi možni uspelo znižati število smrtnih žrtev med kolesarji (10 v letu 2017), z nadaljnjimi usklajenimi aktivnostmi si v prihodnosti prizadevamo za skupni cilj – brez žrtev med kolesarji v prometu.