Članek
Je sladki krompir res boljši od navadnega?
Objavljeno Sep 09, 2015



Sladki krompir vsebuje med drugimi tudi snov, ki odloča o tem, kaj bomo bolni in kdaj zdravi ...

Sladki krompir sodi med najstarejšo zelenjavo, kar jih poznamo. Prvenstveno izhaja iz Srednje in Južne Amerike, v naše kraje pa ga je prinesel Krištof Kolumb, še bolj pa je zanj zaslužna cesarica Marija Terezija, ki je leta 1767 izdala ukaz o obveznem sajenju krompirja. Razlog je bil preprost: po zaslugi krompirja se je Evropa takrat izognila hujši lakoti. Takrat je večinoma šlo za sladki krompir, sorte, ki jih poznamo danes, pa so nastale vrsto let kasneje.

Danes je običajni krompir skoraj povsem izrinil sladkega, ki je po veliko parametrih boljši in celo bolj zdrav. Glikemični indeks sladkega kuhanega krompirja je 46, pečenega pa 80 (pri običajnem krompirju sta ti vrednosti 70 in 85). Največja razlika med krompirjema je v vsebnosti beta karotena (provitamin A), ki ga je v sladkem krompirju kar za 200 % več. Več je tudi mangana (50 %), baker (36 %), vitaminov B in C, kalija, fosforja ...
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...

Tudi jaz imam v glavi, da je sladki krompir zelo nekaj drugega kot navadni. Kot je seveda tudi toponambur, ki ga omenjaš ti, Sponko. Navadni je razhudnik, kot tudi paradižnik pa melancane.