Članek
Denar in so-čutnost
Objavljeno May 04, 2014

Denar in so-čutnost.  

Zakonca Gates, Bill in Melinda sta po svetovnih anketah najbogatejši par na svetu. Njuno premoženje sega preko 57 milijard. Res bravo! Ko sem še živela v Seattlu sem od domačinov izvedela, kako zelo so ponosni na so-krajana Bill Gates, ki se je v tistih letih zelo hitro vzpenjal na sam vrh. Imela sem priliko tudi obiskati njegovo rezidenco, ki je takrat bila v konstrukciji. Na krasnem mestu ob jezeru. Kako izgleda danes pokukajte na splet, če vas zanima.

A to ni poanta, kar želim napisati je sledeče. Bill in Melinda Gates sta najbolj humani osebnosti na svetu. Beseda tajkun njima ne paše, niti eden od njegovih zaposlenih se ne more pritoževati, da ni dobil svoje plače, niti eden od njegovih zaposlenih Bill Gatesa ni tožil za sleparije in prevare. Vsi od zaposlenih v vseh njegovih koncernih po svetu je vedno in vsak dan bil spoštovan in nagrajen za njegovo znanje in delo. 

Slika vam lahko pove, kaj je preprostos bogastva.  Danes se z ženo borita proti najbolj nevarnem sovražniku, proti komarjem. Že dolgo nazaj sta ustanovila Bill & Melinda Gates fundacijo, premnogi milijonarji in bogataši so fundaciji darovali ogromne vsote denarja, tudi moj skromen prihranek je namenjen fundaciji. Po svetu njihove ustave nudijo brezplačno cepivo proti polio virusu. Lansko leto je fundacija Bill & Melinda fundacija že imela 33 milijard dolarjev investicij.

Na turneji po Kambodži sta to osebo, to preprosto žensko pozorno poslušala njeno pripoved, kako je izgubila 9 letnega sina zaradi malarije. Ona se verjetno niti ni zaveda, kako zelo sta bogata, zavedala se je samo, da sta jo dva belca poslušata s čustvenostjo, njena zgodba je njima zelo pomembna.

Kako pa je pri nas s tajkuni, kako pa je pri nas s so-čustvenostjo.Opažam, da je zelo močna med dobrimi ljudmi, med ljudmi, ki niso bogataši po bančnih računih temveč bogati po srcu. Tajkuni so na so-čutnost pozabili, verjetno je nikoli niso niti imeli. Zato so za mene, in morda za mnoge druge osebe, navadni reveži in bledičneži. Niso vredni, da objavim njihovih slik, kaj šele imen. 

Srečno

Aleksandra Veble.