Članek
Modro oko - "božje oko"
Objavljeno Apr 11, 2014

Modro oko - „božje oko"!      
							       

Danes se sprašujem, kaj bi še ostalo na Bližnjem Vzhodu, Iranu, Afganistanu vse tja do Indije, kjer se prelivanja krvi in vojskovanja še ni ustavilo že stoletij. Dolga leta sem živela na Bližnjem Vzhodu in verjemite mi, da brez „modrega očesa„ brez talismana, ki ga v Arabiji poznamo kot „ajn al-hasud,“  morda ne bi preživela.

Zakaj ravno modro oko? Zato, ker je na Bližnjem Vzhodu in vse naprej do Azije zelo nevsakdanje imeti modre oči. In ravno te oči so sprožile val nezadovoljstva, preplaha in za mnoge uroka.

Mnogi tam živeči ljudje verjamejo v „zlo oko“ ali "uročno oko"! Postalo je del njihove kulture , ljudsko prepričanje na Bližnjem vzhodu, vse do azijske ter afriške regije, predvsem med židovske in muslimanske ljudi .. enako med kristjane na teh območjih. Ljudje močno verjamejo, verjamemo, tudi jaz sem med njimi, da se slabe namere odražajo skozi pogled, da imajo slabe učinke na osebo na nekaj, ki sproži ljubosumje in zavist. Verjamete ali ne, da se od zlobnega pogleda takoj ustvari negativna energija. Ne glede na vezo med osebami, ljubosumje in zavist je med starši in otroci, med sestrami in brati, med poslovneži, med ljudmi, ki imajo manj in si tihoma rečejo »Oh, zakaj ne jaz?" Mnogi zlobni ljudje vedo, kako namerno uporabljati to moč. Globoko verjamem v „zlo oko“ in v prepričanje, da nas lahko onesreči tista negativna energija zavistneža. Tisočletja nazaj so se ljudje že zavedali, da so bili „oplaženi“ s slabo energijo zavisti in so se želeli zaščititi. Nastal je bumerang. Ti meni, jaz tebi. Izdelali so si kamne v obliki očesa, a ne črnega temveč modrega. In edini kamen z modrimi odtenki je turkizni kamen, ki se pojavi v toku nebeških barv - od vodno modre do svetlo modro zelene in temno modre, ki ima čisto in poživljajočo energijo, kot so čista voda v najbolj idealnem naravnem okolju.

Kaj je tako posebnega na turkiznem kamnu?       
V Perziji, Ameriki, kjer so rudniki te nebeške energije, velja turkiz in v njegova moč v kar verjamejo še danes, da zagotovi ne le zaščito pred kakršnokoli negativnostjo, ampak naredi tudi jasno povezavo čistosti naravnih prvin, predvsem vode in zraka.
Turkizni kamen je osvojil vse kulture, cenjen kot simbol modrosti, plemenitost in moč nesmrtnosti. A še posebno kot sveti, božji okras za moč, srečo in zaščito.

Zelo cenjen kamen starih Egipčanov, Perzijcev in Kitajcev, Aztekov in Inkov v Južni Ameriki. Kamen sreče in zaščite pri domorodcih Severne Amerike. Ni čuda, da so se z n jim okitili. Tudi jaz ga nosim za posebne priložnosti kot prstan.


							 
							 
							  
							    
							                              
							 

Vera v zlo oko se nahaja v islamski doktrini, ki temelji na izjavi: "Vpliv zlo očesa je dejstvo ..." zato je dnevno prisoten pri muslimanih kot pri kristjani na Bližnjem Vzhodu. Ljudje nosijo modri kamen ali turkiz ali božje oko kot amulet, talisman kot del osebnega nakita v zaščito proti namernemu ali nenamernemu prekletstvu. Ker je turkizni kamen drag, so namesto modrine tega kamna izdelali „zlo oko“ iz stekla. Celo eno od turških letalskih družb ga ima kot zaščitni znak. Enako turško nogometno društvo. Modro „božje oko“, kakor mu tudi rečejo boste na Bližnjem Vzhodu srečali pred vsako hišo in v vsakem domu. Že dojenčku ga obesijo na hrbetno stran.

Vera v „zlo oko“ je najmočnejša na Bližnjem vzhodu, v Latinski Ameriki, vzhodni in zahodni Afriki , Srednji Ameriki, Južni Aziji, Srednji Aziji. S priseljevanjem se je razširil tudi v severno Evrope in Ameriko, celo do Havajev.

Ko potujete po svetu bodite pozorni, če vas te zvrsti zanimajo. V Sloveniji se ne sliši o tem „očesu“, a že Hrvati in vse južneje ga poznajo kot „uročno oko“. V Turčiji kot nazar, arabski svet „ajn al- hasud“ , v hebrejščini: ajn al-ha'ra ( hara pa v arabščini pomeni drek). Italijani: malocchio, (slabo oko), Havajci mu rečejo „maka pilau“ (gnilo oko), Američani „ stink eye“( smrdljivo oko). Morda je bolje, da ne verjamete v urok in prekledstvo, a sem vas opozorila. Vpliv juga in Bližnjega Vzhoda je močan tudi v Sloveniji.

 Ta članek je napisan na željo moje Fb prijateljice Dajane Babič.

 Srečno

Aleksandra Veble