Članek
Cimet, čudežna rastlina.
Objavljeno Apr 05, 2014

Cimet, čudežna začimba.
							  

Skoraj ni začimbe na svetu, da je danes mi v Sloveniji ne bi poznali, zahvaljujoč se naši geografski legi. Vse ceste vodijo skozi Slovenijo in v svet, tudi mene so, kjer sem spoznala in zaužila veliko zdravilnega.

Na Bližnjem Vzhodu sem se takoj zavedala, da se ne prehranjujejo samo zato, da bi napolnili želodec, temveč v vsaki hrani je bilo nekaj zdravilnega. Spoznala sem, da je cimet ena najpomembnejših začimb vsakodnevnega prehranjevanja. Z njim začinijo meso, predvsem jagnjetino, cimet se kuha v vseh prikuhah, obarah, cimet je v solatah, celo pot posip na rižu. Torej zmerna doza za celi dan. Zakaj ga tako radi uporabljajo v prehrani, ker je tako zelo zdrav. Tudi v Sloveniji se ga uporablja v kompotih in jabolčnih zavitkih, a vedno zelo skromno, le toliko, da prijetno zadiši in to je bil znak, da se bliža praznik ali nedelja. Tako je, vćasih so vse eksotične začimbe pomenile bogastvo. Danes pa si lahko že večina ljudi privošči „gosposko prehrano“. Cimet naj postane del našega vsakdana. Bodite z njim radodarni, saj vas bo bogato nagradil pri zdravju. Seveda cimet ni farmacevtsko zdravilo, je pa zdravilo na dnevni osnovi, je le zelo pomembna preventiva. In vedno bolj in bolj moramo posegati po preventivah. 

Najboljše cimetno drevo  je  na Cejlonu, Sejšelih in Madagaskarju, a tudi iz kitajska drevesa (casis) ni slab, enako ne iz karibskih otokov in Južne Amerike.  Uporablja se samo skorja, ki jo spretni delavci izločijo od debla. 


							      

Dekleta in žene, ne boste verjele, da cimet zelo učinkovito reagira in „kuri“ mastno hrano, torej pomaga pri hujšanju.  Pripravite si večerni čaj:

2 dl vrele vode polijte na eno žličko mletega cimeta. Prekrite, pustite počivati 10 minut in zaužijte. Naslednjič dodam še druge začimbe. Sicer si pa v vsakodnevni hrani dodajte cimet.

 

10 zdravilnih učinkov cimeta glede na znanstvene študije v Ameriki.

1.uravnava krvni sladkor. Idealen za sladkorne bolnike tudi za tiste s hipoglikemijo.

2.zmanjšuje LDL holesterol, tisti nevaren holesterol.

3.je naravni anti- infekcijski produkt, zelo učinkovit pri zdravljenju ulkusa in vseh patogeno,      glivičnih bakterij.

4.zmanjšuje bolečine artritisa

5.zmanjšuje rast rakastih celic

6.je naravni prehrambeni konzervans.

7.vsebuje veliko kalcija, železa in manganes.

8.pomaga pri menstrualnih bolečinah

9.je proti neplodnosti, uravnava ženske hormone

10.zadnje raziskave pa celo potrjujejo, da je zelo učinkovit  pri zdravljenju Alzheimerja, Parkinsonove bolezni, tumor na možganih, meningitis, multi-sklerozi MS. Univerza v Teksasu zatrjuje, da cimet zmanjšuje ali celo prepreči uničujoči proces kronične nevrološke infekcije.

11.Kar pa ni več le iz zdravstvenega vidika, temveč je cimet zelo prijeten za domačo kulinariko in seveda kot pot-puri.

Vse to sem preiskusila tekom let na sebi. Morda zato še nič nisem doživela pod št. 10.

Priporočam, srečno in zdravo!

 

Aleksandra Veble.