Adventni izlet v Zagreb

Kabelska kanalizacija za optično omrežje

Zimske pnevmatike

Veseli december Mestna ploščad Kočevje pridružite se s svojo ponudbo

Oddaja garsonjere

Društvo invalidov Kočevje - koledar za letovanje 2017

Obisk Vlade RS

Zbiramo spomine - Industrija preteklost in prihodnost našega kraja?

Poučen sprehod skozi napihljivo debelo črevo

Veseli december Mestna ploščad Kočevje pridružite se s svojo ponudbo

Letošnji veseli december na Mestni ploščadi v Kočevju bo nekaj posebnega! V času od 5. do 31. decembra bo tam postavljen Pravljični gozd, v katerem se bo vsak dan od 17. do 20. ure izvajal pester program različnih vsebin in aktivnosti.  Znotraj bodo lesene hišice in stojnice opremljene z elektriko. Vabljeni, da se pridružite s svojo ponudbo in popestrite dogajanje z darilnim programom, palačinkami, toplimi napitki, prazničnim pecivom, sladkarijami...! Pisne prijave z opisom vaše ponudbe pošljite na naslov: info@kocevsko.com ali na tina.pecek@kck.si   najkasneje do 20. novembra. Cena najema hišice na dan je 15 eurov, najema stojnice pa 10 eurov. Več informacij, od ponedeljka do petka, od 8. do 15. ure, po telefonu:  08/200 94 84.

Adventni izlet v Zagreb

Turistično športno društvo Slemena vabi vse člane na Adventni izlet v Zagreb, ki bo v soboto,17.decembra. Informacije o programu in prijave na tsd.slemena@gmail.com ali po telefonu: 041 551 960. Vabljeni tudi ne člani.

Kabelska kanalizacija za optično omrežje

Občina Kočevje obvešča, da je po več mesečnem dogovarjanju Telekom le začel z izkopom in položitvijo kabelske kanalizacije za optično omrežje, ki bo dokončano v januarju leta 2017. Cilj zamenjave je pripeljati sodobno optično povezavo do vsakega gospodinjstva, tudi izven urbanih središč.   Dela se bodo izvajala na različnih delih mesta, in sicer v Mahovniku, v Podgorski oziroma Grajski ulici ter celotnemu predelu Frankopanske, Samove, Streliške, Uskoške in Kocljeve ulice ter Ulice Vronike Deseniške. V času izvajanja del bo prihajalo do občasnih, delnih ali popolnih zapor ceste. Prebivalce omenjenih predelov prosijo za razumevanje in potrpežljivost, ki bo ob koncu del poplačana z izjemno zanesljivo, hitro in varno uporabo širokopasovnih storitev, kot so internet, internetna telefonija in televizija.

Sodišče je zavrnilo preiskavo proti Krkoviču

Senat Okrožno sodišče v Ljubljani, v sestavi Gorazda Fabjančiča, Mojce Kocjančič in Deje Kozjek,  je že 3. oktobra, izdal sklep, s katerim je zavrnil uvedbo preiskave zoper brigadirja Toneta Krkoviča, ki jo je zahtevala kot tožilka Emilija Mrlak, zaradi sestrelitve helikopterja JLA in ji naložilo plačilo vseh sodnih stroškov. Spomnimo. Mrlakova je vložila zahtevo po preiskavi vložila še po kazenskem zakoniku bivše Jugoslavije, in sicer da naj bi Krkovič ob sestrelitvi helikopterja JLA v katerem sta umrla pilot Anton Mrlak in Bojanče Sibinovski, izvršil dve kaznivi dejanji umora. Mrlakova je že decembra 2014 podala kazensko ovadbo zoper Krkoviča, a je bila ovadba zavržena s strani tožilstva, ker je primer zastaral. Nato je Mrlakova kot tožilka vložila zahtevo za preiskavo pri Okrožnem sodišču v Ljubljani aprila 2015, ki jo je dopolnila aprila letos. V preiskavi je brigadir Krkovič večkrat podrobno obrazložil takratno dogajanje, ko je bila Slovenija v vojni in zavrnil vse navedbe Mrlakove. Tožilka je nato podala svoje mnenje o nestrinjanju s preiskavo ker ni podan noben sum storitve očitanih dejanj. Senat je na koncu, po pregledu vseh podatkov v spisu in po presoji vsebine zahteve za preiskavo ter po presoji predloženih dokazov ugotovil, da je potrebno zahtevo za preiskavo zavrniti.  

Žica ob Kolpi ostaja!

  Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini pred gradom v Črnomlju danes ob 17. uri pripravlja protest, saj menijo, da bi bil ta za že tako prikrajšano Belo krajino škodljiv. Omenjeno civilno iniciativo so Belokranjci ustanovili z namenom, da bi preprečili postavitev kakršnegakoli migracijskega nastanitvenega ali začasnega registracijskega centra v Beli krajini. Storili bodo vse, da do tega ne bi prišlo. Črnomaljski pobudniki ne verjamejo vladi in njenim navedbam, da gre za začasni center. V primeru, da ne bodo uslišani, pa napovedujejo nadaljevanje protesta in zapore dostopa do za begunski center predvidenih zemljišč. Navedbe črnomaljskih pobudnikov je v pisnem pojasnilu, ki ga je poslal črnomaljski občini, zanikal tudi državni sekretar Boštjan Šefic. Zapisal je, da o stalnem namestitvenem centru za večje število beguncev na Črnomaljskem ni bilo govora in da bi tamkajšnji morebitni sprejemno-registracijski center vzpostavili le, ko redne policijske enote razmer ne bi zmogle več obvladovati. Center bi bil začasne narave, ukinili pa bi ga takoj, ko zanj ne bi bilo več potrebe, je še dodal. -- tonski - ŠEFIC BOŠTJAN 00 - SPREJEMNI CENTRI (0:35) Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je za radio Univox spregovoril tudi o ograjah na meji s Hrvaško, ki za enkrat še ostajajo: -- tonski - ŠEFIC BOŠTJAN 01 - OGRAJA OSTAJA (0:39) Kot je še dejal Šefic, pa se policija, poleg varovanja meje, intenzivno ukvarja tudi z razbijanjem kriminalnih skupin, ki opravljajo ilegalne prehode mej. -- tonski - ŠEFIC BOŠTJAN 02 - OGRAJA OSTAJA (0:23) Na Ministrstvu za notranje zadeve še pravijo, da si ves čas prizadevajo za rešitve, ki bodo v čim manjši meri vplivale na življenje prebivalcev, hkrati pa bodo izvedene zakonske naloge, torej zagotavljanje varnosti, reda in miru ter nemoteno delovanje države. S predstavniki vseh ključnih občin in lokalnih skupnosti so menda v stalnem stiku. Sproti jih seznanjajo s situacijo in z načrti ter poudarjajo, da je varnost državljanov na prvem mestu.

70 let Lovske družine Loški Potok

70 LET LOVSKE DRUŽINE LOŠKI POTOK- ponedeljek, 10. oktober 2016 "Ena od trajnih nalog in odgovornosti lovcev je skrb, da so vrste divjadi in število v ravnovesju z bivalnimi in prehranskimi možnostmi. Sonaravno gospodarjenje in varstvo divjadi je bilo vedno strokovno in etično vodilo lovcev. V gozdovih Kočevsko- Ribniško- Notranjskega, pa tudi sosednjega Gorskega Kotarja, zato še vedno najdemo volka, medveda in risa – divjad, ki je v velikem delu Evrope že izginila. Pestrost prostoživečih živali je pomembno naravno bogastvo Slovenije. Zavedamo se, da so prosto živeče  živali javna dobrina, zato je njihova ohranitev v nacionalnem interesu. Tako delajo naši kolegi v vseh društvih, tem načelom sledimo seveda tudi v Lovski družini Loški potok, ki je, to moram poudariti, odprta Lovska družina in to že 70 let", je med drugim na sobotni proslavi ob pomembnem jubileju,  dejal Ivan Marinč, ki Lovsko družino Loški Potok vodi že deveto leto. Osrednja prireditev je potekala v tamkajšnji Osnovni šoli, kjer se je zbrala lep druščina zelene bratovščine iz številnih lovskih družin iz Zveze Lovskih družin Kočevje, krovne lovske organizacije in številni gostje iz Hrvaške, oziroma Lovskih družin Vrbovsko, Delnice, Krk, Gerovo in Čabar. Predsednik društva Ivan Marinč je v nagovoru omenil napredek v delovanju družine v preteklih letih... -- tonski - MARINČ IVAN 01 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) V prostranih gozdovih tega območja kraljuje medved, foto lov kot oblika preživljanja prostega časa v naravnem okolju, pa je postala tudi tržna niša, ki jo skupaj s Kulturno turističnim centrom Loški Potok izvajajo poldrugo leto, in sicer od maja do konca septembra...    -- tonski - MARINČ IVAN 02 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) Lovska družina Loški Potok šteje le 40 članov, med njimi je veliko mladih.   Vsako leto pripravljajo skupne love s kolegi s Hrvaške in zamejskimi Slovenci, cilj teh srečanj, ki privabijo do 140 lovcev pa je, predvsem druženje. Marinč je še posebej izpostavil odlično sodelovanje z lovci onstran Čabranke: -- tonski - MARINČ IVAN 03 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) Projekt prihoda bogatih Arabcev v prvinsko naravo je v fazi dogovora, v katerega je vključena tudi občina Loški potok in pristojno ministrstvo ter  lokalni partnerji.  

Medovarni kompostniki pesek v oči ali pomemben ukrep za zmanjševanje konfliktov med ljudmi in medved

  Konflikti med ljudmi in medvedi so težava za lokalno prebivalstvo na območju medveda in zaradi tega tudi resna grožnja za dolgoročno ohranjanje te vrste. Eden najpogostejših konfliktov je zahajanje medvedov v bližino človekovih bivališč. Raziskave so pokazale, da medvedi največkrat zahajajo v naselja zaradi enostavno dostopne hrane človeškega izvora kot so odpadki gospodinjstev, kompost in tako naprej, ugotavljajo pristojni na Zavodu za gozdove Slovenije, ki so skupaj z lokalnimi skupnostmi v okviru projekta LIFE DINALP BEAR začeli s promocijo in razdeljevanjem posebnih medovarnih kompostnikov, v katerih bodo organski odpadki varni pred medvedom. Prve kompostnike so namestili v  občini Sodražica, ki je bila izpostavljena kot območje najpogostejših konfliktov človeka in medveda. Rok Černe, vodja projektne skupine je o novi pogruntavščini, ki naj bi medvede odvrnila od zahajanja v bližino naselij, povedal: -- tonski - ČERNE ROK 01 - MEDOVARNI KOMPOSNIKI - (0:28) Možnosti uporabe medovarnih kompostnikov do sedaj nihče ni posvečal posebne pozornosti, zato izdelka tudi ni bilo mogoče kupiti. Strokovnjaki so zato morali sami razviti ustrezne rešitve. »Naredili smo kompostnik, ki je dovolj robusten, da ga medvedi ne morejo razbiti in priti do ostankov hrane. Zelo uspešno je prestal testiranje čvrstosti na krmišču za medvede sredi Snežniških gozdov. Kompostnik je izdelan iz masivnega hrastovega lesa, torej naravnega materiala. Prepričan sem, da nam je uspelo narediti učinkovit, zelo lep in uporabniku prijazen izdelek, ki bi ga vsakdo želel imeti na svojem vrtu« pravi prof. Klemen Jerina, eden vodilnih strokovnjakov za medvede. Kompostnik je oblikoval znani arhitekt in oblikovalec, prof. Janez Suhadolc. Rok Černe o medovarnih kompostnikov na izbranih, najbolj izpostavljenih lokacijah:   -- tonski - ČERNE ROK 02 - MEDOVARNI KOMPOSNIKI - (0:20) Projekt je stal okoli 80 tisoč evrov in je le drobtinica sredstev od štirih milijonov evropskih sredstev, kolikor ji bodo v dve letnem ciklu porabili v Sloveniji. Nekaj izkušenj preden so se lotili tega projekta so nabrali v tujini: -- tonski - ČERNE ROK 03 - MEDOVARNI KOMPOSNIKI - (0:24) »Pristopili smo k dvanajstim občinam na območju pogostih konfliktov. Naše predloge za zmanjšanje konfliktov so njihovi predstavniki večinoma sprejeli z odobravanjem. Skupaj smo se nato odločili, da medovarne kompostnike postavimo na petih območjih: južni del občine Ig, Rakitna, Sodražica, Kostel in Stari trg pri Ložu.« je povedal Matija Stergar z Zavoda za gozdove Slovenije, ki vodi dogovore z lokalnimi skupnostmi. V omenjenih območjih bodo pripravili tudi srečanja s prebivalci, kjer bodo osvetlili pomen odstranjevanja ostankov človekove hrane in druge ukrepe za zmanjšanje konfliktov z medvedi. Medovarni kompostniki seveda ne bodo rešili vseh težav pogostih konfliktov. Postavili so jih na najbolj kritične točke, čas pa  bo pokazal, koliko bo novi ukrep učinkoval: -- tonski - ČERNE ROK 04 - MEDOVARNI KOMPOSNIKI - (0:27) Odzivi s terena, kjer se medvedi najpogosteje pojavljajo pa je, da bi morala država nemudoma v gozdove vrniti mrhovišča, medovarni kompostniki pa so zgolj metanje peska v oči pred težavami. Mimogrede tak kompostnik stane okoli 200 evrov in ga je mogoče tudi kupiti.  

Poučen sprehod skozi napihljivo debelo črevo

Pojavnost raka na debelem črevesu in danki je od leta 2008 do leta 2013 upadla za osem odstotkov. Zmanjševanje števila obolelih gre pripisati predvsem preventivnemu državnemu programu Svit, ki poteka od leta 2009. »Leta 2010 je bilo med vsemi prebivalci Slovenije odkritih 1726 rakov, leta 2013 1376. Med več kot 2000 raki do sedaj odkritimi v programu Svit, je 70% odkritih v zgodnji fazi, kar je izjemno pomembno za nadaljnje zdravljenje,« je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja programa Svit. Dodala je, da večini predrakavo spremembo odstranijo še preden bi prišlo do razvoja raka, kar je eden od ciljev presejalnega programa. In ravno prikazu in pojasnilom, kako pomembno je zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb, kako so te videti, in kaj je program Svit je bil namenjen včerajšnji dogodek v središču Kočevja. Mimoidoči so se lahko sprehodili skozi ogromen napihljiv model debelega črevesa in si ogledali bolezenske spremembe, ki se v njem lahko pojavijo, na primer polipe, družinsko polipozo ali Chronovo bolezen. Rak na debelem črevesu in danki skoraj vedno nastane iz črevesnih polipov, te pa je možno enostavno odstraniti. In to je bistvo programa Svit – preprečevanje raka na debelem črevesu in danki, ki je drugi najpogostejši rak. V presejalni program so vključeni moški in ženske v starosti od 50 do 74 let. Ciljna populacija programa je okrog 670.000 oseb, ki so vabljene po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let. Na neparno letnico so vabljene osebe, ki so rojene na neparno leto, na parno leto pa osebe s parno letnico rojstva. Vabljeni po pošti prejmejo vabilo s priloženo izjavo za sodelovanje. Vabilu je priložena knjižica, ki na poljuden način pojasnjuje, kaj je rak na debelem črevesu in danki ter kakšen je pomen presejalnega programa za zdravje posameznika. Sodelujoči pri programu Svit dodajajo, da so osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa napotene na kolonoskopijo, ki se izvaja v 26 pooblaščenih kolonoskopskih centrih po Sloveniji. Lani je bila odzivnost na program Svit v ljubljanski regiji skoraj 62-odstotna, v kočevski občini pa 65,21-odstotna. Obenem so delavci kočevskega zdravstvenega doma včeraj za otroke iz vrtcev in šol v središču mesta pripravili prikaz pravilnega umivanja zob, za malce starejše pa brezplačno merjenje krvnega sladkorja in krvnega tlaka.

PRAKTIČNI PRIKAZ UPORABE DEFIBRILATORJA V RAKITNICI

Lions klub Ribnica je v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Rakitnica in Grčarice, ob počastitvi Evropskega tedna oživljanja, tokrat pod sloganom - Otroci rešujejo življenja, včeraj v Gasilskemu domu v Rakitnici pripravil predavanje in demonstracijo uporabe defibrilatorja. Medse so povabili Danija Andoljška, izkušenega reševalca na motorju, ki je množici zbranih pokazal praktično uporabo te naprave, ki je bila kupljena s sredstvi Lions kluba iz Ribnice. Kot smo že poročali, so člani Lions kluba, lani zbirali sredstva v dobrodelne namene, del jih je blagajno kapnil tudi z dobrodelnim koncertom spomladi letos. Cilj zbiranja sredstev je bil namenski, nakup defibrilatorja, je v nagovoru zbranim med drugim poudarila Mirjam Trdan, predsednica Lions kluba Ribnica. "Vabijo me v mnoge kraje, interes ljudi za prikaz uporabe defibrilatorja je velik", je po predstavitvi dejal Dani Andoljšek. Pavle Hočevar, predsednik Gasilskega društva Rakitnica, pa je o včerajšnji akciji povedal: -- tonski - HOČEVAR PAVLE - DEFIBRILATORJA - (0:34)   Defibrilatorja sta nameščena na Gasilskem domu v Rakitnici in na Gasilskem domu v Grčaricah.

Spremljevalci

KOLEDAR DOGODKOV

Test 1

Poučen sprehod skozi napihljivo debelo črevo

Pojavnost raka na debelem črevesu in danki je od leta 2008 do leta 2013 upadla za osem odstotkov. Zmanjševanje števila obolelih gre pripisati predvsem preventivnemu državnemu programu Svit, ki poteka od leta 2009. »Leta 2010 je bilo med vsemi prebivalci Slovenije odkritih 1726 rakov, leta 2013 1376. Med več kot 2000 raki do sedaj odkritimi v programu Svit, je 70% odkritih v zgodnji fazi, kar je izjemno pomembno za nadaljnje zdravljenje,« je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja programa Svit. Dodala je, da večini predrakavo spremembo odstranijo še preden bi prišlo do razvoja raka, kar je eden od ciljev presejalnega programa. In ravno prikazu in pojasnilom, kako pomembno je zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb, kako so te videti, in kaj je program Svit je bil namenjen včerajšnji dogodek v središču Kočevja. Mimoidoči so se lahko sprehodili skozi ogromen napihljiv model debelega črevesa in si ogledali bolezenske spremembe, ki se v njem lahko pojavijo, na primer polipe, družinsko polipozo ali Chronovo bolezen. Rak na debelem črevesu in danki skoraj vedno nastane iz črevesnih polipov, te pa je možno enostavno odstraniti. In to je bistvo programa Svit – preprečevanje raka na debelem črevesu in danki, ki je drugi najpogostejši rak. V presejalni program so vključeni moški in ženske v starosti od 50 do 74 let. Ciljna populacija programa je okrog 670.000 oseb, ki so vabljene po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let. Na neparno letnico so vabljene osebe, ki so rojene na neparno leto, na parno leto pa osebe s parno letnico rojstva. Vabljeni po pošti prejmejo vabilo s priloženo izjavo za sodelovanje. Vabilu je priložena knjižica, ki na poljuden način pojasnjuje, kaj je rak na debelem črevesu in danki ter kakšen je pomen presejalnega programa za zdravje posameznika. Sodelujoči pri programu Svit dodajajo, da so osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa napotene na kolonoskopijo, ki se izvaja v 26 pooblaščenih kolonoskopskih centrih po Sloveniji. Lani je bila odzivnost na program Svit v ljubljanski regiji skoraj 62-odstotna, v kočevski občini pa 65,21-odstotna. Obenem so delavci kočevskega zdravstvenega doma včeraj za otroke iz vrtcev in šol v središču mesta pripravili prikaz pravilnega umivanja zob, za malce starejše pa brezplačno merjenje krvnega sladkorja in krvnega tlaka.

PRAKTIČNI PRIKAZ UPORABE DEFIBRILATORJA V RAKITNICI

Lions klub Ribnica je v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Rakitnica in Grčarice, ob počastitvi Evropskega tedna oživljanja, tokrat pod sloganom - Otroci rešujejo življenja, včeraj v Gasilskemu domu v Rakitnici pripravil predavanje in demonstracijo uporabe defibrilatorja. Medse so povabili Danija Andoljška, izkušenega reševalca na motorju, ki je množici zbranih pokazal praktično uporabo te naprave, ki je bila kupljena s sredstvi Lions kluba iz Ribnice. Kot smo že poročali, so člani Lions kluba, lani zbirali sredstva v dobrodelne namene, del jih je blagajno kapnil tudi z dobrodelnim koncertom spomladi letos. Cilj zbiranja sredstev je bil namenski, nakup defibrilatorja, je v nagovoru zbranim med drugim poudarila Mirjam Trdan, predsednica Lions kluba Ribnica. "Vabijo me v mnoge kraje, interes ljudi za prikaz uporabe defibrilatorja je velik", je po predstavitvi dejal Dani Andoljšek. Pavle Hočevar, predsednik Gasilskega društva Rakitnica, pa je o včerajšnji akciji povedal: -- tonski - HOČEVAR PAVLE - DEFIBRILATORJA - (0:34)   Defibrilatorja sta nameščena na Gasilskem domu v Rakitnici in na Gasilskem domu v Grčaricah.

70 let Lovske družine Loški Potok

70 LET LOVSKE DRUŽINE LOŠKI POTOK- ponedeljek, 10. oktober 2016 "Ena od trajnih nalog in odgovornosti lovcev je skrb, da so vrste divjadi in število v ravnovesju z bivalnimi in prehranskimi možnostmi. Sonaravno gospodarjenje in varstvo divjadi je bilo vedno strokovno in etično vodilo lovcev. V gozdovih Kočevsko- Ribniško- Notranjskega, pa tudi sosednjega Gorskega Kotarja, zato še vedno najdemo volka, medveda in risa – divjad, ki je v velikem delu Evrope že izginila. Pestrost prostoživečih živali je pomembno naravno bogastvo Slovenije. Zavedamo se, da so prosto živeče  živali javna dobrina, zato je njihova ohranitev v nacionalnem interesu. Tako delajo naši kolegi v vseh društvih, tem načelom sledimo seveda tudi v Lovski družini Loški potok, ki je, to moram poudariti, odprta Lovska družina in to že 70 let", je med drugim na sobotni proslavi ob pomembnem jubileju,  dejal Ivan Marinč, ki Lovsko družino Loški Potok vodi že deveto leto. Osrednja prireditev je potekala v tamkajšnji Osnovni šoli, kjer se je zbrala lep druščina zelene bratovščine iz številnih lovskih družin iz Zveze Lovskih družin Kočevje, krovne lovske organizacije in številni gostje iz Hrvaške, oziroma Lovskih družin Vrbovsko, Delnice, Krk, Gerovo in Čabar. Predsednik društva Ivan Marinč je v nagovoru omenil napredek v delovanju družine v preteklih letih... -- tonski - MARINČ IVAN 01 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) V prostranih gozdovih tega območja kraljuje medved, foto lov kot oblika preživljanja prostega časa v naravnem okolju, pa je postala tudi tržna niša, ki jo skupaj s Kulturno turističnim centrom Loški Potok izvajajo poldrugo leto, in sicer od maja do konca septembra...    -- tonski - MARINČ IVAN 02 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) Lovska družina Loški Potok šteje le 40 članov, med njimi je veliko mladih.   Vsako leto pripravljajo skupne love s kolegi s Hrvaške in zamejskimi Slovenci, cilj teh srečanj, ki privabijo do 140 lovcev pa je, predvsem druženje. Marinč je še posebej izpostavil odlično sodelovanje z lovci onstran Čabranke: -- tonski - MARINČ IVAN 03 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) Projekt prihoda bogatih Arabcev v prvinsko naravo je v fazi dogovora, v katerega je vključena tudi občina Loški potok in pristojno ministrstvo ter  lokalni partnerji.  

Test 2

Sodišče je zavrnilo preiskavo proti Krkoviču

Medovarni kompostniki pesek v oči ali pomemben ukrep za zmanjševanje konfliktov med ljudmi in medved

Tradicionalna jesenska razstava v Podpreski

  Večnamenski dom krajanov v Podpreski, v Dragarski dolini, ki je bil odprt  leta 2013, je ob tradicionalni jesenski prireditvi tamkajšnjega društva Upokojencev in Kulturno športnega društva Draga znova privabil lepo število obiskovalcev. Ne le domačinov, ampak tudi drugih gostov, med katerimi so bili tudi predstavniki upokojencev iz Čabra. Razstava Težje nesem, lažje grem, oziroma v narečnem »Tižje njesen uahkeje grin«, je  skok v daljno preteklost, ko so ljudje v vaseh na levem bregu, nad Čabranko, imenovani tudi Brežani, v lesenih koših prenašali vse, kar je bilo potrebno za življenje v tako odročnih krajih. »Več kot smo naložili v te koše, bolj so se noge oprijemale poti. V njih smo na hrbtih prenašali seno in krmo za živino, ko je bilo treba smo jih uporabljali tudi ob nakupih", se spominja  čili upokojenec Slavko. Na razstavi je prikazano orodje in del opreme, ki so jo ljudje potrebovali za ne lahko življenje ter več ročno izdelanih stvaritev članov društva. Irena Klepac, tajnica Društva upokojencev Draga, ki združuje okoli 60 članov, je poudarila pestrost običajev in tudi razmišljanja  ljudi v teh krajih, tudi tako, da je izpostavila različnost v pojmovanju lege   vasi in zaselkov. Tudi teh, ki so nad Čabranko: -- tonski - KLEPAC IRENA 01 - RAZSTAVA V PODPRESKI - (0:31) Celo v Loškem Potoku pogovorno ne razlikujejo pojma bajtarji in gruntarji  za prebivalce v dragarski dolini. Irena Klepac: -- tonski - KLEPAC IRENA 02 - RAZSTAVA V PODPRESKI - (0:47) Prireditev je spremljal bogat kulturni program v katerem so nastopili pevci-upokojenci iz Starega in Novega Kota, z Binkla ter Matija s harmoniko in posebej za to prireditev prirejeno pesmijo, z imenom razstave. Za humorni vložek pa sta poskrbela člana društva.   

O izhodu iz krize sta poti nakazovala Matej Tonin in Mojmir Mrak

Gost pogovornega večera v skednju Škrabčeve domačije je bil poslanec Državnega zbora Matej Tonin, s katerim se je o njegovi novi knjigi Upanje za Slovenijo pogovarjal prof. dr Mojmir Mrak. Knjiga, s katero Tonin razpira vizijo Slovenije ponuja svež pogled voditelja nove generacije, postavljene v realnost četrt-stoletne države. Tonin je jasen: skupni cilj države in državljanov so svoboda, pravičnost in varnost za vse. Odkrit in razumljiv je tudi v razlagah, kakšna pravna država, gospodarsko okolje, družinska politika, zdravstvo in šolstvo lahko ustvarijo razmere za takšno duhovno in gmotno blagostanje. »Vsi se sprašujemo, kako Sloveniji vrniti upanje, ki je bilo plebiscitarno ob osamosvojitvi. Kaj se je zgodilo vmes, se je vprašal Tonin, in o knjigi dejal: -- tonski - MATEJ TONIN 01 - NA ŠKRABČEVI DOMAČIJI - (0:34) Zanimiv večer je bil tudi s stališča, da je pogovor ves čas tekel na strokovnem nivoju, brez politike in politikantstva, ideologije in obračunavanj, ki jih je javnost sita. Mlade in manj mlade vendarle zanima prihodnost, ne preteklost, vsi bi radi zadihali nov, svež zrak, hodili v službo, živeli v miru, brez strahu. Matej Tonin ponuja:   -- tonski - MATEJ TONIN 02 - NA ŠKRABČEVI DOMAČIJI - (0:34) Dr. Mojmir Mrak je na trenutke podal tudi svoja videnja o izhodu iz krize in komentiral Toninova stališča: -- tonski - MRAK MOJMIR 01 - NA ŠKRABČEVI DOMAČIJI - (0:34) In njegov pogled na sedanje gospodarsko finančne razmere v Evropski Uniji in v Sloveniji: -- tonski - MRAK MOJMIR 02 - NA ŠKRABČEVI DOMAČIJI - (0:34) V svoji dosedanji karieri je Mojmir Mrak opravljal številne strokovne naloge za vlado Republike Slovenije, izvajal je številne svetovalne naloge s področja mednarodnih financ in evropskih integracij za različne mednarodne organizacije kakor tudi za vlade številnih držav v regiji.  

Žica ob Kolpi ostaja!

  Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini pred gradom v Črnomlju danes ob 17. uri pripravlja protest, saj menijo, da bi bil ta za že tako prikrajšano Belo krajino škodljiv. Omenjeno civilno iniciativo so Belokranjci ustanovili z namenom, da bi preprečili postavitev kakršnegakoli migracijskega nastanitvenega ali začasnega registracijskega centra v Beli krajini. Storili bodo vse, da do tega ne bi prišlo. Črnomaljski pobudniki ne verjamejo vladi in njenim navedbam, da gre za začasni center. V primeru, da ne bodo uslišani, pa napovedujejo nadaljevanje protesta in zapore dostopa do za begunski center predvidenih zemljišč. Navedbe črnomaljskih pobudnikov je v pisnem pojasnilu, ki ga je poslal črnomaljski občini, zanikal tudi državni sekretar Boštjan Šefic. Zapisal je, da o stalnem namestitvenem centru za večje število beguncev na Črnomaljskem ni bilo govora in da bi tamkajšnji morebitni sprejemno-registracijski center vzpostavili le, ko redne policijske enote razmer ne bi zmogle več obvladovati. Center bi bil začasne narave, ukinili pa bi ga takoj, ko zanj ne bi bilo več potrebe, je še dodal. -- tonski - ŠEFIC BOŠTJAN 00 - SPREJEMNI CENTRI (0:35) Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je za radio Univox spregovoril tudi o ograjah na meji s Hrvaško, ki za enkrat še ostajajo: -- tonski - ŠEFIC BOŠTJAN 01 - OGRAJA OSTAJA (0:39) Kot je še dejal Šefic, pa se policija, poleg varovanja meje, intenzivno ukvarja tudi z razbijanjem kriminalnih skupin, ki opravljajo ilegalne prehode mej. -- tonski - ŠEFIC BOŠTJAN 02 - OGRAJA OSTAJA (0:23) Na Ministrstvu za notranje zadeve še pravijo, da si ves čas prizadevajo za rešitve, ki bodo v čim manjši meri vplivale na življenje prebivalcev, hkrati pa bodo izvedene zakonske naloge, torej zagotavljanje varnosti, reda in miru ter nemoteno delovanje države. S predstavniki vseh ključnih občin in lokalnih skupnosti so menda v stalnem stiku. Sproti jih seznanjajo s situacijo in z načrti ter poudarjajo, da je varnost državljanov na prvem mestu.

70 let Lovske družine Loški Potok

70 LET LOVSKE DRUŽINE LOŠKI POTOK- ponedeljek, 10. oktober 2016 "Ena od trajnih nalog in odgovornosti lovcev je skrb, da so vrste divjadi in število v ravnovesju z bivalnimi in prehranskimi možnostmi. Sonaravno gospodarjenje in varstvo divjadi je bilo vedno strokovno in etično vodilo lovcev. V gozdovih Kočevsko- Ribniško- Notranjskega, pa tudi sosednjega Gorskega Kotarja, zato še vedno najdemo volka, medveda in risa – divjad, ki je v velikem delu Evrope že izginila. Pestrost prostoživečih živali je pomembno naravno bogastvo Slovenije. Zavedamo se, da so prosto živeče  živali javna dobrina, zato je njihova ohranitev v nacionalnem interesu. Tako delajo naši kolegi v vseh društvih, tem načelom sledimo seveda tudi v Lovski družini Loški potok, ki je, to moram poudariti, odprta Lovska družina in to že 70 let", je med drugim na sobotni proslavi ob pomembnem jubileju,  dejal Ivan Marinč, ki Lovsko družino Loški Potok vodi že deveto leto. Osrednja prireditev je potekala v tamkajšnji Osnovni šoli, kjer se je zbrala lep druščina zelene bratovščine iz številnih lovskih družin iz Zveze Lovskih družin Kočevje, krovne lovske organizacije in številni gostje iz Hrvaške, oziroma Lovskih družin Vrbovsko, Delnice, Krk, Gerovo in Čabar. Predsednik društva Ivan Marinč je v nagovoru omenil napredek v delovanju družine v preteklih letih... -- tonski - MARINČ IVAN 01 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) V prostranih gozdovih tega območja kraljuje medved, foto lov kot oblika preživljanja prostega časa v naravnem okolju, pa je postala tudi tržna niša, ki jo skupaj s Kulturno turističnim centrom Loški Potok izvajajo poldrugo leto, in sicer od maja do konca septembra...    -- tonski - MARINČ IVAN 02 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) Lovska družina Loški Potok šteje le 40 članov, med njimi je veliko mladih.   Vsako leto pripravljajo skupne love s kolegi s Hrvaške in zamejskimi Slovenci, cilj teh srečanj, ki privabijo do 140 lovcev pa je, predvsem druženje. Marinč je še posebej izpostavil odlično sodelovanje z lovci onstran Čabranke: -- tonski - MARINČ IVAN 03 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) Projekt prihoda bogatih Arabcev v prvinsko naravo je v fazi dogovora, v katerega je vključena tudi občina Loški potok in pristojno ministrstvo ter  lokalni partnerji.  

Šibenska balada

Donald Trump ne bo predsednik ZDA - kompilacija

Kaj se zgodi, ko Obama ostane brez podnapisov

ultimate_widget_5

Veseli december Mestna ploščad Kočevje pridružite se s svojo ponudbo

Adventni izlet v Zagreb

Zimske pnevmatike

Kupuje zimske pnevmatike dimenzije 165.65.14 ali 175.65.14 Telefon: 031 745 272

Veseli december Mestna ploščad Kočevje pridružite se s svojo ponudbo

Letošnji veseli december na Mestni ploščadi v Kočevju bo nekaj posebnega! V času od 5. do 31. decembra bo tam postavljen Pravljični gozd, v katerem se bo vsak dan od 17. do 20. ure izvajal pester program različnih vsebin in aktivnosti.  Znotraj bodo lesene hišice in stojnice opremljene z elektriko. Vabljeni, da se pridružite s svojo ponudbo in popestrite dogajanje z darilnim programom, palačinkami, toplimi napitki, prazničnim pecivom, sladkarijami...! Pisne prijave z opisom vaše ponudbe pošljite na naslov: info@kocevsko.com ali na tina.pecek@kck.si   najkasneje do 20. novembra. Cena najema hišice na dan je 15 eurov, najema stojnice pa 10 eurov. Več informacij, od ponedeljka do petka, od 8. do 15. ure, po telefonu:  08/200 94 84.

Adventni izlet v Zagreb

Turistično športno društvo Slemena vabi vse člane na Adventni izlet v Zagreb, ki bo v soboto,17.decembra. Informacije o programu in prijave na tsd.slemena@gmail.com ali po telefonu: 041 551 960. Vabljeni tudi ne člani.

Kabelska kanalizacija za optično omrežje

Občina Kočevje obvešča, da je po več mesečnem dogovarjanju Telekom le začel z izkopom in položitvijo kabelske kanalizacije za optično omrežje, ki bo dokončano v januarju leta 2017. Cilj zamenjave je pripeljati sodobno optično povezavo do vsakega gospodinjstva, tudi izven urbanih središč.   Dela se bodo izvajala na različnih delih mesta, in sicer v Mahovniku, v Podgorski oziroma Grajski ulici ter celotnemu predelu Frankopanske, Samove, Streliške, Uskoške in Kocljeve ulice ter Ulice Vronike Deseniške. V času izvajanja del bo prihajalo do občasnih, delnih ali popolnih zapor ceste. Prebivalce omenjenih predelov prosijo za razumevanje in potrpežljivost, ki bo ob koncu del poplačana z izjemno zanesljivo, hitro in varno uporabo širokopasovnih storitev, kot so internet, internetna telefonija in televizija.

Prodaja pnevmatik

Proda dve skoraj novi pnevmatiki Sava Eskimo M+S dimenzij 175/65/R14, prejšnjo zimo voženi samo dva meseca. Cena: 50 evrov. Telefon: 041 508 054.

70 let Lovske družine Loški Potok

70 LET LOVSKE DRUŽINE LOŠKI POTOK- ponedeljek, 10. oktober 2016 "Ena od trajnih nalog in odgovornosti lovcev je skrb, da so vrste divjadi in število v ravnovesju z bivalnimi in prehranskimi možnostmi. Sonaravno gospodarjenje in varstvo divjadi je bilo vedno strokovno in etično vodilo lovcev. V gozdovih Kočevsko- Ribniško- Notranjskega, pa tudi sosednjega Gorskega Kotarja, zato še vedno najdemo volka, medveda in risa – divjad, ki je v velikem delu Evrope že izginila. Pestrost prostoživečih živali je pomembno naravno bogastvo Slovenije. Zavedamo se, da so prosto živeče  živali javna dobrina, zato je njihova ohranitev v nacionalnem interesu. Tako delajo naši kolegi v vseh društvih, tem načelom sledimo seveda tudi v Lovski družini Loški potok, ki je, to moram poudariti, odprta Lovska družina in to že 70 let", je med drugim na sobotni proslavi ob pomembnem jubileju,  dejal Ivan Marinč, ki Lovsko družino Loški Potok vodi že deveto leto. Osrednja prireditev je potekala v tamkajšnji Osnovni šoli, kjer se je zbrala lep druščina zelene bratovščine iz številnih lovskih družin iz Zveze Lovskih družin Kočevje, krovne lovske organizacije in številni gostje iz Hrvaške, oziroma Lovskih družin Vrbovsko, Delnice, Krk, Gerovo in Čabar. Predsednik društva Ivan Marinč je v nagovoru omenil napredek v delovanju družine v preteklih letih... -- tonski - MARINČ IVAN 01 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) V prostranih gozdovih tega območja kraljuje medved, foto lov kot oblika preživljanja prostega časa v naravnem okolju, pa je postala tudi tržna niša, ki jo skupaj s Kulturno turističnim centrom Loški Potok izvajajo poldrugo leto, in sicer od maja do konca septembra...    -- tonski - MARINČ IVAN 02 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) Lovska družina Loški Potok šteje le 40 članov, med njimi je veliko mladih.   Vsako leto pripravljajo skupne love s kolegi s Hrvaške in zamejskimi Slovenci, cilj teh srečanj, ki privabijo do 140 lovcev pa je, predvsem druženje. Marinč je še posebej izpostavil odlično sodelovanje z lovci onstran Čabranke: -- tonski - MARINČ IVAN 03 - LD LOŠKI POTOK 70 LET - (0:57) Projekt prihoda bogatih Arabcev v prvinsko naravo je v fazi dogovora, v katerega je vključena tudi občina Loški potok in pristojno ministrstvo ter  lokalni partnerji.  

Prodaja briketov

Prodajo 1 tono briketov. Cena: 100 eurov. Telefon: 041 509 952

Društvo invalidov Kočevje - koledar za letovanje 2017

Društvo invalidov Kočevje obvešča svoje člane, da je prišel koledar koriščenj kapacitet za letovanje za leto 2017. Zainteresirani člani se lahko na razpis prijavijo do 30. novembra. Vse informacije o terminih in prijavnico dobite v pisarni društva, vsak delovni dan od 8. do 14. ure. vir slike: http://dikocevje.si/index.php/2015/09/18/porocilo-o-letovanju-v-novem-vinodolskem/

Kategorija

Adventni izlet v Zagreb

Veseli december Mestna ploščad Kočevje pridružite se s svojo ponudbo

Kabelska kanalizacija za optično omrežje

Zimske pnevmatike

Radio Univox

Nov 17, 2016
Garsonjera v najem
Išče garsonjero za najem v Ljubljani. Telefon: 040 173 763
(0)
Nov 17, 2016
Oddaja garsonjere
V Dolenji vasi oddajo garsonjero, primerno za par. Vsi priključki, centralno ogrevanje, parkirišče. Cena: 150 ...
(0)
Nov 17, 2016
Zimske pnevmatike
Kupuje zimske pnevmatike dimenzije 165.65.14 ali 175.65.14Telefon: 031 745 272
(0)
Nov 17, 2016
Prodaja briketov
Prodajo 1 tono briketov. Cena: 100 eurov. Telefon: 041 509 952
(0)
Nov 17, 2016
Prodaja mikrovalovne pečice
Proda mikrovalovlno pečico Whirpool AT329 sive barve, moč 2000 W, je kot nova , deluje brezhibno.Cena: 50 eurov. ...
(0)
Nov 17, 2016
Veseli december Mestna ploščad Kočevje ...
Letošnji veseli december na Mestni ploščadi v Kočevju bo nekaj posebnega! V času od 5. do 31. decembra ...
(0)
Nov 17, 2016
Adventni izlet v Zagreb
Turistično športno društvo Slemena vabi vse člane na Adventni izlet v Zagreb, ki bo v ...
(0)
Nov 17, 2016
Društvo invalidov Kočevje - koledar za letovanje ...
Društvo invalidov Kočevje obvešča svoje člane, da je prišel koledar koriščenj ...
(0)
Nov 17, 2016
Kabelska kanalizacija za optično omrežje
Občina Kočevje obvešča, da je po več mesečnem dogovarjanju Telekom le začel z izkopom in položitvijo ...
(0)
Nov 17, 2016
Končana adaptacija Zavarovalnic SAVA
Zavarovalnica SAVA d.d. , predstavništvo Kočevje, obvešča svoje cenjene stranke, da  je adaptacija ...
(0)
Nov 17, 2016
Osmrtnica
OSMRTNICA Sporočamo žalostno vest, da nas je V 86. letu starosti zapustila draga mama, babica in prababica JELA ...
(0)
Nov 07, 2016
Zahvala
ZAHVALAZahvaljujemo se vsem sorodnikom, prijateljem in znancem, ki ste pospremili našega dragega Rudeta Glada na ...
(0)