Članek
Čičerika
Objavljeno Jul 06, 2015

http://mojpogled.net/cicerika-zdrava-strocnica/   ....    

Čičerika-tunizijska juha

Sestavine:

  • 350 g čičerike
  • 10 strokov česna
  • 8 žlic olivnega olja
  • 3 žlice limoninega soka
  • 2 ščepca mletega popra
  • sol, 2,5 l vode,
  • 2 čebuli
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 žlička mlete orientalske kumine
  • 6 stebel belušne zelene

Priprava:

Česen olupimo in sesekljamo. Na štedilnik postavimo lonec  v katerem segrejemo polovico olivnega olja, dodamo česen, katerega pražimo na nizki temperaturi. Nato dodamo čičeriko, mleti koriander, orientalsko kumino in zalijemo  z vodo. Kuhamo na zmernem ognju dve uri in pol. Medtem olupimo čebulo in jo sesekljamo, operemo stebelno zeleno in jo narežemo na koščke. Po dveh urah kuhanja juhe na štedilnik postavimo ponev, v kateri segrejemo preostalo olivno olje, dodamo čebulo in zeleno ter rjavo popražimo in stresemo v lonec. Ko je juha kuhana, približno polovico juhe s pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo, zmes damo nazaj v lonec in juho dobro premešamo. Juho začinimo s soljo, limoninim sokom in poprom.

Čičerika uspeva tudi v zmernem podnebju, vendar ima takrat manj plodov. Gojenje čičerike pa je vse bolj priljubljeno tudi v naših vrtovih. Če želimo, da nam bo čičerika v zemlji vzkalila, mora imeti le ta vsaj 18 stopinj Celzija, pa tudi zunanja temperatura ne sme pasti pod 15 stopinj Celzija. Semena čičerike je dobro noč pred sajenjem namočiti v vodo, da bodo semena hitro vzklila. Čičerika je zrela, ko ima rjave stroke, ki so podobni zrelemu fižolu.  Za večji pridelek je potrebno stroke trgati sproti. Čičerika vsebuje cink in beljakovine ter je brez škodljivega holesterola in skoraj brez maščob, zato je v sodobni prehrani vse bolj cenjena, še posebej pri vegetarijancih, športnikih in sladkornih bolnikih. Čičerika vsebuje vitamine  A, C, D, E, B (folate), minerale kot so železo, kalcij, kalij, fosfor in magnezij. Čičerka pa vsebuje tudi veliko folne kisline (B12) in mangana.

 Čičerika – zdravilne lastnosti

Čičerika pomaga preprečevati bolezni srca in ožilja, predvsem zaradi folne kisline in magnezija, ki ga vsebuje. Čičerika izboljšuje krvno sliko, vlaknina, katero vsebuje, namreč znižuje vrednost slabega holesterola in trigliceridov. Pomaga pri urejanju prebave, saj veže nase strupe iz črevesja. Z uživanjem čičerike čistimo ledvice, ugodno pa deluje tudi na vranico. Čičerika je zaradi velikega števila vlaknin in nizkega glikemičnega indeksa, odlično živilo za vse, ki bi radi shujšali. Čičerika pospešuje tvorbo železa in magnezija v krvi, preprečuje nenadno nihanje krvnega sladkorja in varuje pred sladkorno boleznijo.