Članek
Šrilanka (Ceylon)
Objavljeno Jun 08, 2015

http://mojpogled.net/srilanka-solzica-v-indijskem-oceanu/

Šrilanka (nekoč Cejlon) ima obliko solze, otok je širok 180 in dolg 350 kilometrov, od Indije pa Šrilanko loči 50 kilometrov dolga Palkška ožina. Prijazni domačini, nepregledne plantaže čaja, peščene plaže, riževa polja, bogata zgodovina in pisan živalski svet, so slike katere ponuja otok Šrilanka, ki se po uničujočem cunamiju leta 2004 in državljanski vojni leta 2009 vrača na zemljevid najbolj privlačnih turističnih točk sveta. Severno polovico otoka sestavlja velika planota, ki se razteza do polotoka Jaffne, na južnem delu otoka Šrilanka prevladuje  čudovita gričevnata pokrajina, najlepše plaže so na južni, jugozahodni in jugovzhodni obali.

Domačini priporočajo obisk zahodnega dela Šrilanke v zimskem in vzhodnega dela v poletnem obdobju. Kakorkoli se že odločimo, pa si je potrebno vzeti za obisk otoka Šrilanka najmanj dva tedna. Šrilanka ponuja veliko zgodovinskih in naravnih znamenitosti, ki jih ne smemo zamuditi, seveda pa je še obvezen obisk peščenih plaž in nabiranje energije na toplem soncu, deskanje, kajtanje, uživanje v potapljanju, masaže…Z avtobusom se bomo zapeljali v zahodni del otoka Šrilanka, mimo Nuwara Eliye, preko Kandyja in  Matale do znamenitih mest Dambulla in Sigiriya.

Šrilanka nudi vse od naravnih do kulturnih znamenitosti, domačini na otoku Šrilanka so prijazni gostitelji, radi se fotografirajo s turisti, večkrat poudarjajo, da imajo vse, čeprav je mesečna plača le okoli 200 dolarjev, prebivalcem otoka Šrilanka je dovolj, da so z družino, da imajo dovolj hrane ter brezplačno zdravstveno oskrbo in šolanje za otroke, lokalni vodič pa zna večkrat jezno pripomniti, da »zahodni« svet zaradi materializma kvari njihove otroke.