Članek
Aditivi...
Objavljeno Mar 14, 2014

Aditivi so snovi, ki se v živilski industriji uporabljajo v različne namene. Lahko so barvila, sladila, konzervansi, ojačevalci okusa… Aditivi poskrbijo, da je nek živilski izdelek lepe barve, da se ne pokvari, da je okus izrazitejši, da je lepe oblike….

Aditivi so na deklaracijah označeni s črko E in trimestno številko. Potrošnikom so podatki o kaj se skriva za oznako E in pripadajočo številko dostopni. Tako se lahko vsakdo poduči o aditivih, ki jih vsebuje določen izdelek.

Potrebno je vedeti, da niso vsi aditivi škodljivo. Za E300 se npr. skriva vitamin C. Tudi živilski izdelki, ki vsebujejo tiste »E-je«, ki v večjih količinah lahko škodujejo zdravju, jih z zaužitjem enega živila zagotovo v telo ne vnesemo toliko, da bi nam to škodovalo. Količina določenega aditiva, ki ga posamezno živilo lahko vsebuje namreč določeno z zakonodajo. Tako v živilski industriji skrbno odmerijo aditive, ki jih dodajajo v živila. Pravijo da je vse v mejah normale, a to ne drži. Zavedati se moramo da vsak dan uživamo ta živila in da se to samo kopiči in kopiči v telo. Nič tega ne uniči, razen energije – in to midva tudi odpravljava. Tudi če vsebuje dovoljeno mejo, se ta meja čez 10 let oz. že prej prestopi.

 

Do težav lahko pride, kadar je v našem jedilniku veliko industrijsko predelane hrane. Če npr. zjutraj spijemo kavo z umetnim sladilom in pojemo rogljiček z sumljivo dolgim rokom uporabe, za kosilo skuhamo juho iz vrečke in pogrejemo neko že pripravljeno jed, ki smo jo mimogrede kupili v trgovini, potem po-malicamo sadni jogurt z 0% maščob, ki je nenavadno sladek in za večerjo odpremo kakšno konzervo. Čez dan požvečimo še nekaj žvečilnih gumijev in poližemo nekaj bombonov za boljši dah. Če delamo tako, telo precej obremenimo z nepotrebnimi snovmi, ki nam skozi daljše obdobje lahko ohromijo zdravje in dobro počutje.

Če nas je strah pred aditivi ga najlažje preženemo tako, da kupujemo osnovna živila iz katerih doma pripravimo okusne in zdrave obroke. Namesto sadnega izberemo navaden jogurt, presno meso namesto izdelkov iz mesa, sir namesto topljenega sira. Otrokom ponudimo pšenični zdrob, proseno kašo kuhano na mleku namesto presladkih živilskih izdelkov, ki so namenjeni otrokom.

Na ta način se ne bomo izognili samo aditivom, ampak bo naša prehrana tudi uravnotežena in bo telesu nudila tisto kar potrebuje.

 

Izpis tabele kategorije:

1 – barvila 100 – 199

2 – konzervansi 200 – 299

3 – antioksidanti 300 – 399

4 – emulgatorji/stabilizatorji/gostila 400 – 499

5 – sredstva proti zgoščevanju 500 – 599

6 – ojačevalci okusa 600 – 699

7 – sladila/glazura/dodatno 900 – 999

8 – ostalo 1000 – 1525

 

1. Konzervansi: živila ščitijo pred mikroorganizmu in pred kvarjenjem, ki ga povzročajo mikroorganizmi. Kalijev sorbat, mlečna kislina in njene soli ter ocetna kislina in njene snovi ne škodujejo zdravju, kalijev in natrijevi nitrati in nitrati pa so sporni. Konzervansi nosijo oznako E in številke serije 200.

2. Antioksidanti: podaljšujejo rok uporabnosti, tako da preprečujejo oksidacijo oz. žarkost maščob, zato jih dodajajo skoraj vsem živilom. Med zdravju neškodljivimi so askorbinska, mlečna, citronska in vinska kislina ter njihove soli. Označeni so s številko 300 in serijo E.

3. Barvila: lahko so naravnega ali sintetičnega izvora, proizvajalci jih dodajajo, ko želijo še posebej poudariti barvo izdelka (Suha sadja, bomboni, kompoti, brezalkoholne gazirane pijače,…). Zadnje čase umetna barvila izpodrivajo naravna in predstavljajo tveganja za zdravje. Označena so s številko 100 in serijo E.

4. Sladila: dajejo občutek sladkosti, a imajo manj kalorij kot sladkor, zato jih pogosto uporabljajo v dietnih živilih, gaziranih pijačah, žvečilnih gumijih, jogurtih… Čeprav so dovoljena ogrožajo zdravje. Nosijo oznako E in številko 900.

5. Ojačevalci okusa: živilom izboljšajo okus in ga naredijo izrazitejšega. Najbolj razširjen je mononatrijev glutaminat (E621), ki ga dodajajo juham v vrečkah, mesninam, pripravljenim jedem in začimbnim mešanicam. Nosijo oznako E in serijo številk 600, so zdravju škodljiva.

6. Emulgatorji, stabilizatorji, sredstva za zgostitev… omogočajo nastanek ali ohranjanje mešanice dveh sestavin, ki se navadno med seboj ne mešajo, preprečujejo razpad mešanice in živilom zagotavljajo čvrstejšo strukturo. Največkrat nosijo oznako E in serijo številko 400. Med zdravju sprejemljivimi so čebelji vosek, glicerol, karbonati…, lecitini (E322), fosforjeva kislina in fosfati pa so med najbolj škodljivimi.