Članek
Sarah Weeks, Gita Varadarajan: PRIHRANI MI MESTO. Prevod: Tamara Kranjec
Objavljeno Jun 13, 2017

Pri založbi SKRIVNOST je nedavno izšel mladinski roman avtoric Sarah Weeks in Gite Varadarajan PRIHRANI MI MESTO (SAVE ME A SEAT).

Ravi še diši po ladji, saj se je z družino pred kratkim preselil iz Bangalora, Indija,  v New Jersey. Pripoved se začne z opisom njegovega prvega šolskega dne v petem razredu nove osnovne šole Alberta Einsteina. V beli srajci, zapeti do vratu in očali z dioptrijo 13.  Babica mu je vcepila zavest, da je lahko ponosen na to, kar je in naj ne pozabi, od kod prihaja. Kajti 'če ne boš pozoren, boš postal tak kot oni. Tvoj dedek ni garal na čajnih plantažah, da bo nekega dne njegov edini vnuk postal nekakšen neotesan, zavaljen kavboj, ki se baše z govedino." Ravijeva družina je namreč iz verskih razlogov vegetarijanska.

Toda tudi stare navade iz Indije, kot so izničevanje drishtija, hudobnega duha z rdečim čilijem in soljo pomagajo le trenutno. Kajti boj, ki ga je treba dobojevati proti silam zla, mora Ravi opraviti sam.

V razredu belopoltih obrazov je še nek drugi fant indijske krvi, po imenu Dillon Samreen, vendar on ne šteje. On je ABCD, Ameriški Bedasti Cepec Desi. Desi je hindujski izraz za Indijca, ki govori in se oblači bolj kot Američan in ne kot Indijec. Izkaže se, da njegovo mežikanje in smejanje Raviju ni ravno prijateljske narave. Videti je sicer kot filmska zvezda iz Bollywooda, toda hlače si potegne tako, da se izza pasu vidijo spodnjice, ki so potiskane z dolarji, kockami, jastogi, sladkorčki za noč čarovnic in z božičnimi drevci ali rdečimi srčki za valentinovo. Upravičena slava mu pripada zaradi dolgega in prišiljenega jezika, kot bi bil last samega peklenščka. Ko ga pokaže, začnejo dekleta vreščati. O sebi ima nadvse visoko mnenje, čeprav je prej prikriti kleptoman in hudobec.  Krade predmete z mize, ki končajo v eni od njegovih hlačnic. To je zanj na koncu usodno ...

Joe je Američan z diagnozo motnje slušnega procesiranja, ki se v šoli veseli edino kosila. V bistvu je težava v tem, da je njegov sluh še predober. Zato hodi h gospodični Frost, ki mu daje vaje za uskladitev sluha in možganov pri poslušanju in razumevanju bistva.Njegov sovražnik Dillon Samreen mu greni dneve na šoli. Če le more, pograbi Joeja za ovratnik srajce, ga udari ali spotakne, ko nihče ne gleda. Najrajši pa se splazi za njegov hrbet in naredi velik hrup, ker točno ve, da ga to spravlja ob pamet. Vsa zadeva ekskalira, ko dobi Joejeva mama zaradi izgube službe medicinske sestre mesto nadzornice pri kosilu na šoli Alberta Einsteina.

Image may contain: text

Ob majhni razredničarki s široko zadnjico in ozkimi rameni gospe Beams, ki ima pošastno košate obrvi, kaže, da je gospod Barnes, afriški Američan, edina svetla točka na šoli. Obvlada odbijanje svoje roza Vrečke Srečke s koleni, si brije glavo in nosi čisto prave metuljčke namesto kravate. Joe smatra gospoda Barnesa kot prvega učitelja, ki ga je imel rad. Na zadnjem obvestilu o šolskem uspehu mu je gospod Barnes namreč napisal, da je 'dragocen član skupnosti.' Ponosna mama je obvestilo z magnetom pritrdila na hladilnik, kjer visi še danes. Joeju pa gospod Barnes pove nekaj bistvenega: "Svet je poln takih Dillonov Samreenov. Stvar je v tem, da jim ne smeš pustiti, da ti pridejo do živega."

Gospodična Frost se na šoli ukvarja z otroki, ki so drugačni. Zaradi slabe angleške izgovorjave pristane pri njej tudi Ravi, sicer odličnjak na svoji šoli v Indiji in izvrsten matematik. Gospodično Frost vidi kot žensko z belimi cunjastimi lasmi znamke Vileda. Toda lahko je še tako jezen, ker mu pri njegovem IQ 135 delajo krivico,  v kabinetu gospodične Frost hočeš nočeš pristane skupaj z Joejem. Joe se tega dela veseli zaradi raznobarvnih bombonov M&M, ki so v posodi na mizi. vendar Ravija gospodična Frost z glasom razigranega ptiča iz risanke in lasmi, dolgimi kot štrene blaga, ki jih vlečejo čez avto, ko ga pelješ v avtopralnico, ne more kupiti. Gospodična Frost pa ni od muh, Joeja uspešno nauči razmišljanja v štiristopenjskem zaporedju in razume tudi simbol bombonov M&M, ki so narejenih v štirih plasteh, se pravi tudi v štiristopenjskem zaporedju, ki je sicer Joejevo odkritje. In obema fantoma pomaga zagledati resnico ...

Image may contain: text

V začetku je Ravi za sošolca Joeja pritlikavi novinec v žepni izdaji, za Ravija pa je Joe velikan oziroma neumno 'Veliko Stopalo' s čepki v ušesih, ki baše hrano vase in je neroden, toda kmalu se stvari zasukajo drugače. S skupnimi močmi jima uspe premagati neotesanega sošolca Dillona in stkati zaupno prijateljstvo, ki temelji na pravih vrednotah.

Rezultat iskanja slik za gita varadarajan

SARAH WEEKS je avtorica več kot petdeseth mladinskih knjižnih naslovov. Nagrajen roman So B. It  in roman The Dead Experiment sta bila vzeta kot predlogi za film. Diplomirala je na Hampshire Collegu  in na The New School University v New York Cityju. Je izredna profesorica na prestižnem MFA podiplomskem programu kreativnega pisanja na The New School University v New York Cityju. Njene knjige so tako slikanica Glamourpuss, ki jo je ilustriral David Small, kot tudi romana Pie ter Honey. Ima dva odrasla sinova, s svojim možem Jimom in njuno psičko Mio prebiva v mali zeleno-rumeni hiši, ki gleda na reko Hudson.

GITA VARADARAJAN se je rodila in odraščala v Indiji ter se v odrasli dobi preselila v ZDA. Magistrirala je iz pedagogike pismenosti na Teachers Collegu, Columbia University. Že vse življenje dela z otroki, najprej v Indiji in Združenih arabskih emiratih, danes pa tudi v ZDA, kjer poučuje drugi razred na Osnovni šoli Riverside, v Princetonu, v New Jerseyu. Je izredna profesorica za opismenjevanje na New Jersey Collegu in nadaljuje z vodenjem delavnic branja in pisanja v Indiji. Živi v West Windsorju, v New Jerseju, z možem Arunom in njunimi tremi najstniškimi sinovi, v meščanski hiši, opremljeni z  zanimivimi predmeti z vsega sveta.