Pravo in norme

OddajSrečko Prislan, dne 2016-12-13 ob 22:06:12

Subjektivno in objektivno ali naravno pravo

Obstoječi družben sistem je utemeljen na subjektivnem pravu in pravni državi, ki multiplicira zakone ali formalno zapisane pravne norme!

Subjektivno pravo je umetna tvorba (na njem temelji pravna država - multiplicira umetne norme in paralizira kreativno ustvarjalno misel), ki blokira evolucijski razvoj svobodne misli oz. humani razvoj človeka ter. človeške družbe, zato ni podlaga za prave ukrepe in rešitve.

To dejstvo je dokazala zgodovina in vsakdanja praksa. Rešitev je v objektivnem ali naravnem pravu oz. pozitivnih vrednotah življenja ki temeljijo na objektivnem pravu ali zakonitostih življenja v naravi skladno z evolucijo naravnega razvojnega procesa.

Subjektivno pravo, v nasprotju z objektivnim pravom, blokira evolucijo razvoja kar povzroča podzavestni upor svobodno mislečega človeka in inicira stopnjevanje nasilja in krize oz. konflikte, ki se pod vplivom (formalne blokade razvoja - subjektivnih pravnih norm) stopnjujejo in eskalirajo (se pretvorijo) v nemoralo ali negativne moralne norme.

Posledično takšnega umetnega procesa se aktivira negativni trend razvoja in stopnjevanje egoizma človeka ter razpad vseh družbenih sistemov ali moralne integritete človeka (človek postane sam sebi tujec in sovražnik), zato je na poti samouničenja in ne prosperitete in kontinuiranega pozitivnega razvojnega procesa.

Brez odprave obstoječega družbenega sistema, ki generira negativni trend razvoja in bazira na egoizmu človeka (in umetnih stvorih – subjektivne norme) ni rešitve !!!!

Tehnološki razvoj mora biti v ravnovesju in skladu z družbenim razvojem ter slediti in služiti zadovoljstvu oz. sreči človeka ter zagotavljati trajnostni razvoj ali preprosto rečeno vzdrževati naravno ravnovesje in zdravo naravno okolje ali dobrine potrebne za zdravo življenje (tega ne zagotavlja subjektivno, ampak objektivno ali naravno pravo) oz. naravne zakonitosti življenja na katerih je grajen nov družben sistem Bio-humanizem !!!

Zanimiva je ugotovitev prijatelja, ki pravi, da več imamo formalno izobraženih ljudi in pisanih zakonov (subjektivno pravo), več imamo težav in problemov, kajti vsi se le sklicujemo na znanje in zakone, ki so oblikovani z informacijami (ali novimi spoznanji in izkušnjami) iz preteklosti s katerimi želimo reševati probleme sedanjosti in prihodnosti!

Nov družeben sistem Bio-humanizem odpravlja to napako, saj temelji na objektivnem ali naravnem pravu, ki velja ta trenutek in sedaj ter ga v evolucijskem procesu oblikuje narava sama (se spreminja vsak trenutek skladno potrebami pozitivnega razvojnega procesa), ki vzdržuje univerzalno dinamično naravno ravnovesje!

Na univezalnem dinamičnem naravnem ravnovesju je grajen nov družben sistem Bio-humanizem, zato se oblikuje nova družbena skupnost, ki upošteva objektivno pravo (in subjektivno pravo ga le dopolnjuje), zato ga preko razvojnega procesa uveljavlja v evolucijskem razvojnem procesu.

Nova družbena skupnost (ne država ali instuticja odtujeno od ljudi) na osnovi skupnega "dogovora in sporazuma", zato sama oblikuje  pozitivne moralne norme ali pravila obnašanja in ravnanja (vrednote) skladno objektivnemu pravu in opredeljenimi razvojnimi dokumenti, ki določajo skupno dobro ali cilje in prav ti zagotavljajo pozitivni družbeno-ekonomski razvoj skladno potrebami in možnostmi za ljudi, ki obstajajo v času in prostoru ter omogočajo kontinuirano pozitivno evolucijo skupnega razvojnega procesa!

Da bi ljudje razumeli razliko med "subjektivnim in objektivnim" ali naravnim pravom navajam praktični primer iz vsakdanjega življenja z urejanjem prometa v križišču, ker uporabljamo prometni znak ali semafor!

Po subjektivnem pravu imamo zakon, ki določa vlogo semaforja in obvezno ravnanje udeleženca v prometu, da se le-ta podredi barvi na semaforju in sicer pri zeleni lahko zapelje v križišče in pri rdeči mora čakati (prisila pod sankcijo ali kazen), dokler se mu ne prižge zelena in ima dovoljenje za prehod skozi križišče! Ravnanje udeleženca je podrejeno tehnologiji ali semaforju (ne upošteva se dejanskih razmer v križišču)!

Po objektivnem pravu (ali nararvnem redu) imamo primarno naravno pravilo, da se udeleženec ravna po dejanskih razmerah v križišču, ki ga dopolnjuje zakon o uporabi in vlogi znaka ali semaforja v križišču, zato je obveznost udeleženca v prometu upoštevati znak ali semafor (ali barvo svetlobe), le kadar je v križišču več udeležencev prometa, sicer ni nobene ovire (ne glede na znak ali senafor), da zapelje v oz. skozi križišče, saj pri svojem ravnanju ne ogroža sebe niti nikogar drugega! Ravnanje udeleženca je podrejeno naravnim razmeram v križišču in ne tehnologiji ali semaforju (ta mu služi le kot pomoč pri njegovem odločanju)!

Pri novem družbenem sistemu Bio-humanizmu se človek ravna primarno po objektivnem pravu ali naravnih zakonih torej dejanskih razmerah in se svobodno odloča (prevzema osebno odgovornost za svoje odločitve), pri obstoječem družbenem sistemu pa dominira subjektivno pravo (napisani zakoni omejujejo svobodo), ki jih človek mora brezpogojno spoštovati, sicer je kaznovan od represivnega organa, ki preverja spoštovanje zakonov (človek ne more uveljavljati svoje svobodne volje, ampak je žrtev tehnologije in oblasti, ki  zakone zlorablja za kaznovanje ljudi). 

V obstoječem družbenem sistemu dominira subjektivno pravo ali pravna država, ki multiplicira pisna pravila (množico zakonov po meri samozvane elite), ki jih nihče v celoti nepozna, zato ne spoštuje ali upošteva, saj se iz človeka dela idiota in ga sistematično poneumlja, kar blokira evolucijo razvoja in svobodne misli človeka!

V novem družbenm sistemu Bio-humanizma dominira objektivno ali naravno pravo, ki zagotavlja človeku pogoje za razvoj svobodne misli in uveljavljanje svobodne ustvarjalnosti v sožitju s sočlovekom in naravnim okoljem ter hkrati življenje v svobodni družbeni skupnosti, saj se z evolucijo razvojnega procesa zagotavlja vse pogoje za mir, sožitje in srečno življenje!

 Skupni cilji in razvojni dokumenti za novo družbeno skupnost v Bio-humanizmu opredeljuje skupno dobro ali kar je dobro za vse je dobro tudi za vsakega posameznika  !!!

"OPTIMIZEM + REALIZEM + MODROST = BIO-HUMANIZEM !!!" 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
4
Srečko Prislan
0
Oct 21, 2019
Spoštovani!

Odločitev za spremembo in uvedbo novega družbenega sistema v katerem boš enakopravno sodeloval pri sooblikovanju in odločanju za vse - je tvoja odločitev za boljše življenje!

"Ko spremenimo družben sistem se spremenijo tudi pogoji življenja in odnosi med ljudmi! In če si želimo boljše živeti se moramo primarno spremeniti mi (ne več podpirati zločinski sistem razredne družbe), zato se moramo politično aktivirati vsi, kajti to je v novem družbenem sistemu Bio-humanizmu pravica in dolžnost vseh ljudi."

Ko bomo politiko in odločitve oblikovali ljudje, bomo ustvarili prave pogoje za zdravo in srečno življenje vseh in dokler bomo to prepuščali le političnim strankam in mafiji na oblasti - bo vedno slabše!

Le tisti, ki nase prevzame tudi politično odgovornost in soodloča, soustvarja tudi pogoje za osebno svobodo in lahko postane svoboden človek, ki oblikuje z drugimi novo skupnost svobodnih, srečnih in ponosnih ljudi.

Borba za oblast

Kaj je cilj borbe za oblast?
#4
Srečko Prislan
0
Oct 21, 2019
Moj odgovor!

Pravna država in pravična družba ali skupnost nima nič z Jehovci, kajti ona nič ne obljublja, to delajo politiki!

To da človek strmi in dela za dobro sebe, sočloveka in skupnost v kateri živi, ni nobeden raj ali paradiz, to je moralno načelo sožitja in pravega sodelovanja, ki omogoča vsem zdravo in človeka vredno življenje, ne pa nasilje, zločini, vojne in drugo trpljenje, ki je posledica egoizma človeka.

Vsi živimo in bomo živeli od rojstva do smrti, zato je primarno od nas odvisno kako bomo živeli in bomo delovali v skupnosti v kateri živimo!

Sila in nasilje je izraz nizke stopnje zavesti človeka in primitivnih moralno-etičnih vrednot, ki povzročajo trpljenja človeka in njegovo samouničenje, zato so takšna dejanja nesprejemljiva za sodobnega človeka in skupnost v kateri svoboden človek želi živeti!
#3
Srečko Prislan
0
Oct 21, 2019
Prijatelj pravi!

Tudi Jehovci obljubljajo paradiz, Raj na temu svetu! Na srečo so ljudje ustvarjeni biološko-materijsko, kot individumi za trše oblike življenja saj drugače jim nebi bilo mogoče preživeti do sem vse časovne epohe!
#2
Srečko Prislan
0
Nov 16, 2017
Pravična družba!

Pravna država ne zagotavlja vladavine prava, ampak vladavino pravnikov. Pravna država ni niti pravična niti moralna niti poštena niti socialna. Lahko je vse to, a vendar ni in kaže, da nikoli ne bo. Častno je in moralno ne spoštovati nemoralnih pravnih predpisov.

Pojem pravne države temelji na treh postulatih:
1. da pravno pomeni pravično (pošteno, etično),
2. da je koristno vsakršno vedenje posameznikov in/ali skupin pravno
regulirati,
3. da vsi imajo enake pravice in dolžnosti (torej so enaki pred zakonom).

Zares bi moral biti na vse načine slep, gluh, nem, nepismen in še kakšen, da bi ne opazil, da v realnem svetu ne velja nič od naštetega.

Prvič. Pravne norme sprejemajo (predpisujejo) tisti, ki imajo moč z namenom zaščititi svoje interese. Drugače nikoli ni bilo in tudi nikoli ne bo. Torej je pravni predpis že v osnovi diskriminatoren do tistih, katerih interesi se ne skladajo z interesi močnih in je po definiciji utemeljen na moči in ne na pravičnosti.

Drugič. Predpisano vedenje posameznikov ni nič drugega kot oblika nadzora, omejevanje svobode. Je prisilno usmerjanje aktivnosti slehernika v dejavnost, ki koristi močnim – tistim, ki sprejemajo pravne predpise.

Tretjič. Nikoli niso bili in nikdar ne bodo vsi pred zakonom enaki. Iluzija o pravni enakosti je lahko dobra tolažba za neenakopravne. “Vsi so enakopravni, nekateri so enakopravnejši!” so blejale ovce v Živalski farmi (Orwell). Količina pravic v pravni državi je premo sorazmerna količini moči oziroma količini denarja za pravnike.
Na sodiščih zmagujejo pravniki in ne pravičniki.

Zato sem za pravično družbo in ne za pravno državo (Ivan Soče)
#1
Srečko Prislan
Srečko Prislan
Objavil/a 2016-12-13 22:06:12 (Dec 13, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Sodelovanje
Zaupanje
Skupni cilj
Biti boljši!
Novo, ni staro
Bitje ni stroj
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj