Volitve po rusko

OddajSonja L, dne 2016-09-03 ob 21:08:20

6. januarja je pravoslavni božič in tudi čas Putinove predvolilne kampanje. V starem ruskem mestu Suzdalj si je Putin ogledal nekaj cerkva in tam so ga posneli tudi skupaj s kmečkimi otroki in ženicami. To prav gotovo ni bilo naključje. Ljudje naj bi si ga zapomnili tudi kot človeka, ki mu je mar za ljudi, tudi za preproste ljudi in posebno za otroke. Toda koliko je Putinu res mar za otroke, je Politkovska prikazala z obiskom oddelka za psihonevrologijo sirotišnice, ki se nahaja na obrobju Moskve. V svoji knjigi Zadnji zapisi, Dnevnik umorjene ruske novinarke piše: »Tam vladata tišina in lakota. Tam ni dobrodelnikov z igračami, darili, slikanicami in paketi plenic Pampers. Tja ne zaidejo niti v času božiča. Prostori so čisti, ni pa slišati otroškega smeha ali joka, samo tišina, njihovo tarnanje ali kričanje. Osebje tam je zelo skrbno in do otrok ljubeče. 'Otroci ne potrebujejo usmiljenja. Potrebujejo osnovno pomoč in mi jim pomagamo preživeti', pravijo. Osebje upa, da bodo ti otroci lahko šli v posvojitev. Tuji državljani velikokrat posvojijo ruske otroke in z veseljem vzamejo tudi po več otrok iste družine, česar ruski posvojitelji nočejo. Zato je še bolj žalostno, da želijo ruski politiki tujim državljanom prepovedati posvojitve.

.

In kako demokratične so volitve v Rusiji? Ana Politkovska se je lotila preučevanja tega vprašanja. Tudi to opisuje v zgoraj omenjeni knjigi. Pri pregledu več seznamov iz različnih volitev je ugotovila, da je isti osebni dokument naveden pri večjem številu volivcev, ki so celo različnega spola, našla pa je tudi primere, ko so pri istem volivcu navedene različne številke osebnega dokumenta. Pri tem tudi ugotavlja, da te osebe nihče ne pozna, niti njegovih staršev in starih staršev. Prav tako je odkrila več primerov, ko je isti podpis ponovljen večkrat. Politkovska ima torej več kot očitne dokaze, da so bile volitve ponarejene. »Volilna komisija si na vse kriplje prizadeva, da bi na volitvah prikrojila želeni izid«, dejansko stanje razloži novinarka. Toda zakaj je tako? Odgovor je dobila od samih članov volilne komisije. »Večina jih je priznala, da jih prežema strah. Strah jih je za svoje otroke, sorodnike, strah jih je ugrabitev. Zato je veliko laže ponarediti volilni izid, kot pa tvegati, da ti neznanci ugrabijo najdražjo osebo.«

.

Toda ali je Putin resnično voditelj, ki si ga želijo Rusi? Zelo zgovorno je glasovanje za ime leta, ki ga vsako leto pripravijo televizijski mediji. Tukaj prihaja do velikih odstopanj med rezultati, ki jih objavijo uradni mediji in rezultati glasovanja v živo. V uradnem televizijskem dnevniku Vremja so sporočili, da je prvo mesto zasedel Putin. Vse drugače pa izgleda glasovanje v živo, ki ga pripravijo na NTV (Neodvisni televiziji) v oddaji Svoboda govora. Leta 2003 je v oddaji nastopilo pet kandidatov in med njimi je predstavnik Putinove stranke zasedel zadnje mesto. Politkovska z navajanjem tega primera prikaže razkorak »med modelom, ki ga razglaša Putinova administracija in dejanskim stanjem v državi. Ko glasovanja ne ponaredijo, Putin nima nobene možnosti za zmago.

.

Novinarka se je velikokrat spraševala, zakaj ljudje ne demonstrirajo, ko zmaga tisti, za katerega niso volili. Volitve leta 2003 so prinesle absolutno zmago Putinu. Ljudje niso zadovoljni in se množično selijo na Zahod. Zakaj se tako zlahka vdajo? Politkovska takoj najde tudi odgovor: »Naši ljudje so izčrpani od političnih in gospodarskih eksperimentov. Vsi si želijo boljšega življenja, vendar se za to niso pripravljeni boriti. Navajeni so, da zanje mislijo nekje drugje, z vrha. In ko od tam nanje usmerijo represijo, se s tem sprijaznijo.« To je novinarkino sporočilo in spodbuda ljudem, da se bo življenje v Rusiji spremenilo šele takrat, ko bodo za to pripravljeni nekaj narediti. Samo aktivna vključitev v dogajanje lahko prinese družbene spremembe, ki si jih vsi tako želijo.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
1
rastko plohl
0
Sep 04, 2016
Ana Politkovska je bila Putinova agentka, ki jo je ubli zahod kot maščevanje Putinu.
Vpleten je bi Berezovski in njena "najboljaš" prijatlejica, ki je kasneje prebegnila v London
#1
Sonja L
Sonja L
Objavil/a 2016-09-03 21:08:20 (Sep 03, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Ples v maskah
ZVEZDE PLEŠEJO - ALI ZAKAJ HOČEJO IZLOČITI MAJO MARTINO MERLAK
Hvala Tina
Kaj je karizma?
Kako nastane zgodba o uspehu?
Danski zapori so za Ruse počitniški domovi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj