Ana Kos

Prijatelji (88)
Božo žabjek
Ksenija Malia Leban
Dajana Babič
Sašo Lap
štulič ;)
Zarja23 Novak
Azra .
Ana Demšar
Spremljevalci (73)
Laptopovi Prodaja
Ana Demšar
Irena Vrcon Vrcon
Ivanka Gantar
Metka Rotar
Tanja Mejak
Andrej Šauperl
Dr Magnum

Kategorija: Kar.je.Bog.združil

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Resnica o mireni - materničnem vložku
Past za komarje in še past za sršene in ose
Vinska rutica (Ruta graveolens)
Regrat kot zdravilo proti raku - tudi o čaju iz regratovih korenin
Vsem dosegljiva navadna regačica - plevel ali kaj več?
Slovo od OŠ: prva valeta na OŠ Alojzija Šuštarja
Roženkravt - domače zdravilo proti zvišanemu holesterolu
Boreč (Borago officinalis) - zoper žalost
Bezeg (Sambucus nigra)
Domača zdravila proti kašlju!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
( 169 )
Film
( 3 )
genocid
( 1 )
Gredica
( 30 )
haiku
( 1 )
Hospic
( 21 )
Hrepenenje
( 112 )
Kepa soli
( 260 )
Mladike
( 63 )
Njami
( 7 )
Opera
( 1 )
Pesmice
( 1 )
Preslano
( 40 )
Psalm
( 17 )
Rožce
( 13 )
Slana
( 3 )
Tanka
( 89 )
Utrinki
( 1 )
Zaveza
( 89 )
Živalce
( 61 )
Zrnce soli
( 122 )
Zvestoba
( 29 )
IŠČI PO ARHIVU
junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Poletela bi kot ptica

Ana Kos
06.09.2014 09:15 (Sep 06, 2014)
sanje ...
nekaj izven mene ...

nekaj nedosegljivega?
pa vendar nove in nove sanje,
polne upanja,
da poletim kot ptica
v vsej svobodi prostranega neba
in potem odhrepenim
ti na ramo,

ti milo zaščebetam v uho
najtoplejšo ljubezensko pesem
in ostanem
v tvojem gnezdu
v mavričnih oblakih,
kjer se stikata zemlja in nebo,
v gnezdu, kjer varno je in toplo.
samo sanje?

Hvala, ker si!

Ana Kos
05.09.2014 13:49 (Sep 05, 2014)

Odhajala je v London. Vse je bilo pripravljeno, bila je na poti na postajo, da jo potem odpelje avtobus na letališče. Otrokova učiteljica jo je še prosila, če obišče njene londonske prijatelje in nese darilce za dojenčka.
Ko je čakala na postaji, je ugotovila, da ima še čas, šla je posedet v Mladinsko knjigo, kjer se je zatopila v branje prijateljičinega pisma.
Potem je ugotovila, da se bliža ura odhoda avtobusa, zato je odšla v smeri proti postaji. A naenkrat je ugotovila, da se ne more in ne more premakniti. Neznanska teža je bila na njej. Hodila je in hodila, mukoma premikala noge, kot bi bila v globokem snegu ... a ostajala je skoraj na mestu.
Potem je videla, da je avtobus odpeljal.
Torej ne bo mogla v London.
Kako naj sicer pride na letalo, ki vzleti ob določeni uri, karta je vezana pa prav na to letalo ...
Tišči jo od muke, kaj zdaj. Ima darilce za tiste učiteljičine prijatelje, pričakujejo jo ...
Še vedno hodi na mestu, od utrujenosti komaj diha ...Naenkrat ugotovi, da leži v poste

Midva skupaj - za vedno?

Ana Kos
18.08.2014 15:26 (Aug 18, 2014)

Večno aktualno: Zakaj ostati skupaj, ko se zakon začne "ohlajati"?


V Naši družini (junij 09, link) sem brala zanimiv intervju. Dr. Ezio Acetti je psihopedagog, direktor družinske svtovalnice v Cornu in vzgojni svetovalec v Milanu. Je tudi avtor številnih knjig z vzgojno tematiko. Pred nekaj leti je imel v Škofji Loki predavanje, s katerim je menda navdušil - o tem, ali je mogoče za vedno ostati skupaj.Navaja dva vzroka, zakaj toliko zakonov razpade.

Prvi je, da mislimo, da je konec, če se eden ali drugi zaljubi v drugega ali drugo. To še ne pomeni, da je zakon v krizi, pravi. Ljudje pa ponavadi mislijo, da ljubezen je ali je pa ni, druge možnosti ne vidijo. V zvezi s tem, če se poročeni/a zaljubi v drugo/ega, pravi, da to ni problem. Ni napaka, če se zaljubimo. Napaka pa je, če naredimo primerjavo med zelo veliko privlačnostjo, ki jo trenutno čutimo, in mnogimi leti skupnega življenja.
Če je on gospodar svojih čustev, bo morda zaljubljenost v drugo uporabil tako, da bo pozornejši do

Življenje na koruzi

Ana Kos
07.08.2014 21:32 (Aug 07, 2014)

Včeraj sem ujela v pogovoru s prijateljskim parom nekaj o vegetarijanstvu, nakar sem ugotovila, da sta tako označila njuno "življenje na koruzi".

In danes gledam koruzno njivo pred seboj! In razmišljam o življenju na koruzi.  Pravzaprav se nisem nameravala ukvarjati z moralno ali kakršnokoli platjo tega pojava, ki ga preprosto ponavadi imenujemo življenje na koruzi. Predvsem bi rada vedela, kako je nastal pojem "življenje na koruzi". Etimologija. Zakaj ravno življenje na koruzi? Iskala sem po nekaj virih, pa najprej nisem našla nič na to temo.

No, pa sem razmišljala po svoje, možno bi bilo takole:

- Koruza je lepa rastlina, ki zraste lahko zelo visoko. In po moje se je lepo skrivati v njej! Mi smo se! Potem ko je bila že malo večja! Moja mama je med koruzo posejala peso in korenje (se ni šla monokulture, kjer pošpricajo plevel s strupi) in potem je poleti plela lepo v senci - notri med koruzo. Tudi jaz sem tam rada plela, večina plevela sva nabrali v koše in ga nesli domov, da

Ljubezen je odločitev

Ana Kos
03.08.2014 01:08 (Aug 03, 2014)

"Ljubezen je odločitev!" je rekla moja sogovornica. Stali sva ob strani in radostno opazovali voščevanje mlademu paru, ki se je ravno poročil. Ob njiju je bilo polno njunih sorodnikov, prijateljev. Tudi midve. V roki še imam malo škatlico s tekočino, pihala sem mehurčke. Za njuno srečo :)

Večkrat sem pomislila, kako mlada sta, komaj dvajset let, morda kakšno čez, pa vendar čutim: "Naj se poročita! Naj se poročijo mladi ljudje! Zakaj bi morali čakati na konec študija, na službo itd?" Če človek čaka, da bodo izpolnjeni vsi pogoji, se večina ne bo nikoli poročila.

Lepo je videti žareča mlada obraza. Naj bosta K. in J. obilno blagoslovljena.

S sogovornico se strinjava glede tega, da naj se poročijo mladi ljudje, naj polno zaživijo ... Jaz pravim, da študij ni cilj, cilj je biti človek, čim bolj izpolnjen človek.

Sogovornica pravi: "Zaljubljenost ... To mine. Ljubezen je več kot zaljubljenost, ljubezen je odločitev. Včasih so se večkrat mladi poročili po nasvetu staršev in ne v zaljubljen

Simptotermalna metoda urejanja rojstev - ena od najboljših metod

Ana Kos
28.07.2014 18:23 (Jul 28, 2014)

Večkrat kdo omalovažuje moje zapise v zvezi s spolnostjo, kontracepcijo, splavom, spoštovanjem življenja. Marsikdo kot naravno kontracepcijsko metodo jemlje le neko starodavno "Knaus-Oginovo" metodo, ki je delovala na izračunavaju plodnih in neplodnih dni po idelanem ciklusu - in zato res ni mogla biti uspešna, saj mnoge ženske nimajo "idealnih" ciklusov (če je idealni ciklus to, da je ovulacija 14. dan) ali pa vsaj občasno nimajo takega ciklusa.
Naravnih metod je več, gre za to, da naj bi zakonca (no ja, tista dva, ki sta par!) upoštevala naravne danosti in si ne škodovala. Tako so postopoma skozi zgodovino odkrili prepoznavne znake ovulacije, trenutka, ko se v ženskem telesu sprosti jajčece. Samo tedaj je plodna ... recimo dan ali dva v ciklusu. Eni govorijo celo le o dveh urah, ko je jajčece dozorelo in je sposobno oploditve.
Torej je ves ostali čas neplodna in ne potrebuje kontracepcije ... nobene!
Ženska torej potrebuje gotovost, kdaj je plodna - da to zna ugotoviti.
Potrebuje moš

Zrelost za spolnost (spolne odnose)

Ana Kos
21.07.2014 17:51 (Jul 21, 2014)

Prva lastovka še ne prinese pomladi.
Prva zrela češnja na drevesu še ne pomeni, da zdaj lahko navalimo in vso češnjo oberemo ... in vse pojemo!

Prva češnja nam je lahko v neizmerno veselje, pove nam, da se zdaj začenja tisto posebno lepo obdobje, ko bomo jedli češnje ... toda ... Če bomo prehitevali, bomo imeli le skeleče zobe zaradi nezrelih češenj.
In če bomo prehitevali, mogoče tedaj, ko naj bi uživali vso polnost zrelih sadov, morda ne bomo imeli nič več sadja - in  ne več pravega, tistega neizmernega, veselja ob tem.
Enostavno: res je dobro počakati, da sadje dozori.


Prav tako prva menstruacija, menarha, še ne pomeni, da je zdaj takoj potrebno izkoristiti "zrelost" - ali pa še celo pred njo.
Pri dekletih je meja spolne zrelosti morda jasnejša kot pri fantih, vendar gotovo nikomur ne škoduje, če s spolnostjo (oz. s spolnimi odnosi) čaka.
NIČ ne zamudijo s tem.
Strokovnjaki danes pravijo (mi je povedala predavateljica spolne vzgoje), da dekle, ko dobi prvo menstruacijo, še ni zrelo. Nje

Zgodba iz zelo starih časov

Ana Kos
06.05.2014 23:43 (May 06, 2014)

Sabat, dan počitka. Vročina poletnih dni popušča, že nisam je bil letos vroč, prav tako ijar, sivan in vse poletje. Kmalu bomo praznovali jom kipur, spravni dan. Gospoda bomo prosili za blagoslov in v puščavo bomo pognali enega kozla, ki mu bomo naložili naše grehe.
Danes je vroče, čeprav je že tišri, tako lepo je. V senci pod figovcem sedim, z bližnje njive mi veter nosi vonj po kopru, koriandru, kumini, mirti, blizu raste hizop (ižop). Dobra letina je bila, pšenica je dobro obrodila. Naj bo zahvaljen naš Gospod, ki je blagoslovil delo naših rok!
Po pobočju okrog nas se pasejo ovce in koze. Iz ovčje volne in kozje dlake si delamo blago za obleko, mi nismo tako bogati, da bi imeli obleko iz lanenega platna ali svile. A imamo dovolj zase in zelo rada barvam blago, uživam v tem, ko barva iz mandljev obarva blago na rumeno, korenine obarvajo blago rdeče. Le s polži ne barvam rada, čeprav se z njimi dobi lepa modra barva in tudi škrlatna.
Tam za njivo je sadovnjak, jablane rastejo, oljke, ob

Je mogoče preveč ljubiti?

Ana Kos
05.05.2014 23:11 (May 05, 2014)

Brez ljubezni ni življenja. Vsaj polnega življenja ne.
Gotovo vsi želimo dati svojim otrokom vse najboljše, vse najlepše ... Veliko ljubezni ...A morda ni vse, kar dajemo, ljubezen, ali vsaj ne ljubezen do otroka.
Včasih starš npr. kupi igrače ali kaj drugega pravzaprav bolj sebi kot otroku; poznam primere očkov, ki recimo kupijo vlakec bolj zase kot za otroka. Poznam celo očka, ki ima svojo igralnico s fantovskimi igračami, ki njegovih hčerk sploh ne zanimajo.
Pa je vprašanje, če se to očki tega zavedajo.
Sicer je res, da to ni narobe (po moje), morda lahko tako oče izživi še delček svojega otroštva skupaj s svojim otrokom, pomembno pa je, da otroka ta igra veseli - in ne da je prisiljen vanjo.

Nekoč sem brala knjigo z naslovom Ženske, ki preveč ljubijo (
Rodin Norwood). Meni se je zdel naslov zanimiv, izzivalen, toda pomislila sem: ali je mogoče preveč ljubiti? Meni se je zdelo, da ni mogoče preveč imeti rad ... da tisto potem ni več ljubezen ...
Knjigo sem prebrala ... Piše

Kaj je to - zvestoba?

Ana Kos
15.04.2014 06:26 (Apr 15, 2014)

Grozd otrok okrog mene.
Pogledam jih, umirjajo se, oči se uprejo vame in potem začnemo. Pogovarjamo se o praznikih (velikonočnih), o velikonočnem zajčku (zakaj zajček? - zato, ker pravi zgodbica, da je zajček videl Jezusovo vstajenje, saj zajčki spijo z odprtimi očmi), o pirhih, o simboliki ... (Precej vedo, saj smo vsaj malo o tem že govorili.)

Oglasi se deček: "Jajce pomeni življenje."
"Povej malo več," pravim. "Razloži to!"
"Piščanček zraste v jajcu in sam premaga lupino, zdrobi jo, prekljuva ..."
"Ja, krasno! Zelo lepo si povedal! In kakšno zvezo ima to z veliko nočjo?"
Otroci iščejo odgovor in hitro skupaj najdemo pravega: "Jezus je bil v grobu in z lastno močjo je prišel iz groba ..."
"... kot piščanček iz jajca ..."
"Pa ne boste rekli, da je Jezus piščanček?"
"Ne, to ne. Toda primera je to. Piščanček sam pride iz jajca. Nihče mu ne more pomagati. Mu niti ne sme pomagati."

Povem, kako sem sama skrivaj "valila" piščančke (morda pa enkrat zapišem še o tem). Pomislim, da upam, da me otroci

Visoka pesem

Ana Kos
19.02.2014 21:24 (Feb 19, 2014)

... pridi, najdražja moja,
pridi, moj vrt cveti ...
Tako mi odmeva pesem (spodaj je nekaj uglasbenih izvedb Visoke pesmi), ko sedim v z belimi vrtnicami okrašeni cerkvi in sem z vsem srcem z mladima dvema, ki izrekata drug drugemu svoj "da" za vse življenje - pred nami vsemi, pred skupnostjo sorodnikov in prijateljev in pred Bogom.
Tako lepa in čista se mi zdita.
Srečna sem, da sem lahko ob njiju.
Zborček poje Visoko pesem.
Pesem že zdavnaj izzveni, a v meni odmeva melodija, odmevajo besede ...


Tako čudovita se mi zdi ta ljubezenska pesem!
Hrepenenje ... Kako polni smo hrepenenj ...
In kako močno se zavedam, da smo ljudje scelega, ne moremo ločevati telesa in duše in duha. Ne, vse smo ... in samo tako moremo polno živeti.
Telo je posoda duha ... posoda za tukaj in zdaj ...
Prepustimo se ljubezenski pesmi (iz Stare zaveze, res, Stara zaveza ni samo klanje, v Stari zavezi je veliko lepega!), pesmi hrepenenja in pričakovanja.
Del Visoke pesmi:
Ti, ki te ljubi moja duša, povej mi,
kje pas

Drevo dvojine

Ana Kos
07.02.2014 11:07 (Feb 07, 2014)

 

Drevo dvojine vzklije iz dveh.

Za svojo rast potrebuje dva. Če ga neguje en sam, vseeno ovene, kajti to je drevo dvojine.

Pod drevesom dvojine lahko doživiš toliko novega, da nisi več enak kot prej, zato potrebuješ pogum,da ostaneš.

Pod drevesom dvojine ni mogoče domovati, njegov namen je, da se naučiš prihajati in odhajati v miru in zaupanju.

Okrog drevesa dvojine sta dve nevidni meji. Tam se začneta dve nevidni notranji  kraljestvi. Moraš domovati v svojem in ne smeš prestopiti meje drugega. Prostor drevesa dvojine je varen skupni prostor. Če kakorkoli prestopiš nevidno mejo, prestopiš spoštovanje in drevo začne veneti. V tujem kraljestvu ne dobiš, ampak izgubiš. Zato se moraš vedno znava vračati v svojega in ga naseljevati. Če nisi naselil svojega nevidnega kraljestva, nimaš kaj darovati pod drevo dvojine.

Mej tvojega notranjega kraljestva nima nihče pravice namenoma prestopati. Včasih se zgodi, da pride to tega nehote. Meje so nevidne in nekaj časa traja, da jih oba prepoznata

Mamica je ena sama ...

Ana Kos
31.01.2014 11:51 (Jan 31, 2014)

Kolikokrat sem se že srečala s to mislijo, da je mama ena sama.
Saj je.
Vsaj v tistem osnovnem pomenu besede.
A ko se srečamo s posvojiteljicami, vemo, da mnoge igrajo svojo vlogo res odlično.
Po moje taki mami nič ne manjka do tega, da bi bila res čisto prava mama. Enostavno je mama!


Spominjam se sporočil v raznih pravljicah, pesmicah ... Spominjam se pravljice s sporočilom, ko se mora junak odločati med mamo in med dekletom (morda ženo) in pride do zaključka, da se odloči za mamo, saj je ena sama, žensk, žen, deklet je pa mnogo ...


Ni mi všeč ta misel ...
Mislim, da preveč povzdiguje mamo.Vem, da je marsikatera lepa zveza med možem in ženo že zelo trpela, ker je "mama ena sama" ... ampak ni samo to, gre za to, da se včasih potencira vsa pozornost do te "ene same mame".

In žal je že marsikatera možna lepa zveza "dotrpela" zaradi "ene same mame". Kakšni poročeni sinovi živijo na nek način bolj z mamami kot s svojimi ženami. Pomembno jim je, kako se počuti mama, pomembno je, da ji po

Oglasi

zapeljite se s pletno na beljski otok, obiščite cerkev in pozvonite na zvoniku za srečo. vse na temo church on bled: https://www.altitude-activities.com/visit-the-church-on-bled-and-ring-the-bell

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

slovenija je dežela, kjer lahko zasledite marsikaj, zato si preberite 8 zanimivih dejstev o sloveniji, ki jih mogoče še niste vedeli. facts about slovenia: https://www.altitude-activities.com/8-awesome-facts-about-slovenia

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

med spletna oglaševanja sodijo google adwords, facebook ads, pr članki....katero spletno oglaševanje torej izbrati? pred odločitvijo seveda ne smemo pozabiti na zastavljene cilje, saj samo na ta način lahko dosežemo željene rezultate. v kolikor ne veste za katero oglaševanje bi se odločili pa si lahko pomagate na tem naslovu: https://www.dominatus.si/spletno-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

matcha čaj velja za enega izmed najmočnejših super živil na trgu. vsebuje veliko antioksidantov, izboljša počutje, spomin in koncentracijo ter še veliko drugih pozitivnih lastnosti. več lahko preberete: https://www.malinca.si/matcha-iz-ekoloske-pridelave-100g.html

Kategorija: Čaji

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kako oglaševati na facebooku? želite povečati prodajo? facebook vam omogoča, da lahko prodajo usmerite in targetirate na točno določeno skupino. več o tem na kakšen način delati facebook oglaševanje pa lahko najdete tukaj

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

william hill je ena izmed starejših stavnic na svetu, ustanovljena je bila že leta 1934. sedaj imate možnost, da to spletno stavnico preizkusite tudi v sloveniji - https://www.sportni-portal.com/william-hill

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ste si že od nekdaj želeli poleteti z jadralnim padalom in si ogledati pokrajino iz ptičje perspektive. potem imate sedaj možnost, da doživite to nepozabno izkušnjo ter preizkusite paragliding bled - https://www.altitude-activities.com/jump-fall-and-fly/paragliding-in-slovenia

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor bi želeli opraviti tečaj za voditelja čolna - https://www.mojedarilo.com/ex/328/33/tecaj-za-voditelja-colna-tecja-coln-morje-izpit- imate sedaj možnost, saj vam pri mojedarilo.com ponujajo tečaj, ki si ga lahko privoščite zase ali pa ga podarite kot darilo - 

Kategorija: Storitve

Cena: 125 €

7740.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7081.) cesarjeva nova oblačila snežna kraljica - hans christian andersen

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

6640.) moj prijatelj piki jakob - kajetan kivič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

6128.) sloni si zapomnijo - agatha christie

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj