Češnje

OddajAna Kos, dne 2015-05-31 ob 19:03:29
Nedeljsko popoldne. Mama je bila najbolj zadovoljna, če je lahko šla počivat, saj je ves teden garala. Mi otroci smo veselo vzeli cajnice (vrste košaric brez ravnega dna) in se skupaj z drugi otroki odpravili nabirat češnje. Midva z bratom sva dobro vedela, kje so naše češnje, saj so naju učili, da nikoli ne smeva vzeti česa, kar ni naše.
Bili smo sami kmečki otroci in vsi smo imeli doma češnje, toda da smo bili lahko skupaj, smo se zmenili, da gremo vsi na našo češnjo.
Med veselim pogovorom smo prišli do češnje. Bili smo sicer še zelo majhni in bi težko nabrali z vej vabeči zaklad.
A ...!
Visoko v vejah je sedel oče otrok, s katerimi smo skupaj prišli po češnje, in obiral naše drevo.
Ko nas je opazil, je mirno vzel naše cajnice in nabral še vsem nam polno debelih temno rdečih sadežev, saj smo mi komaj dosegli spodnje veje.
.


S polnimi cajnami smo se otroci vrnili domov, midva z bratom sva veselo nesla pokazat in pokusit češnje atu in mami.
Vsa navdušena nad tem, kako nam je tisti drugi ata pomagal, sva pripovedovala eden čez drugega.
V sebi sem čutila nekaj čudnega, nekako ni bilo prav, da je tisti ata sedel na naši češnji in imel spodaj že več polnih košar. Zakaj ni sedel na kakšni drugi češnji, saj je imel tudi svoja drevesa? A vendar: bil je tako dober do nas otrok, da nam je nabral polne cajne.
Z bratom sva vse povedala o tem, kako nama je tisti ata pomagal, res je najprej napolnil cajne svojim otrokom, a vendar ...!
"A na Golnem griču je bilo to?" je vprašal naš ata.
"Ja!" sva bila vesela z bratom, da sva znala povedati, kje sva dobila toliko češenj.
Ata in mama sta ostala brez besed. Vzela sta češnje in gledala vanje.


profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
5
Ana Kos
0
Jun 01, 2015
ko-mu-nist(e branil ...
no ja ...

Spominjaš me na otroke s Petrička ... Na tisto, ko so otroke učili o grdem kapitalizmu in prelepem komunizmu ...

Bom skopirala:

Črna vdova je zahtevala od 12-letnega dečka, da pove, kaj je likvidacija kapitalizma.
"Jaz ne razumem ničesar! Ne razumem, zakaj so vzeli partizani mojemu očetu čevljarsko delavnico. On ni kapitalist, on je čevljar! Zakaj so potem to delavnico dali nekemu partizanu? Sedaj je on kapitalist. Zakaj so vso našo družino odpeljali v Teharje - mamo, očeta, brata in mene? /.../"
Potem so otroci stali za kazen na dvorišču, čevljarjev sin jih je dobil z bičem (od bolečine je zavpil tudi partizan, ki je otroka držal, komisarkin bič je namreč ošvrknil tudi njega).
"Vaši starši so tam, kamor sodijo izdajalci naroda, in če bi bilo po mojem, bi bili tudi vi tam! - Pozabite, da ste sploh kdaj imeli starše! Sedaj sem jaz vaša mati, a država oče! Kdor se bo temu upiral in še kdaj omenil bando, ki vas je rodila, se vam bo zgodilo enako kot temu tukaj." Pokazala je na fanta, ki je dobil potem še 15 udarcev s pasom. Komisarki se je zdelo, da partizan preblago tepe, iztrgala je bič iz rok nekemu partizanu in začela divje mlatiti po otroku.
Morda se motim, morda je bil to samo odsev zahajajočega sonca na rdečem nebu, toda zdelo se mi je, da vidim solze v očeh partizana ... (str. 277) In potem so vrgli fanta za tri dni v silos.

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/96187/otroci-s-petricka-ukradeno-otrostvo-2

Ne gre mi v glavo, kako se nekdo polasti posesti drugega ... in pravi, da ima rad ljudi pa da je za enakost in pravico ....................
Otroci s Petrička - Ukradeno otroštvo 2
#5
Ana Kos
0
Jun 01, 2015
Babica, joj, kajne, kako čudno in sprevrženo je bilo to ...
Ob tem se tolikokrat spomnim na to, da so tudi mnogo kasneje jemali, ne le tik po vojni ... pa ko so med vojno večkrat obljubljali, da bodo kasneje vrnili ...
O tem piše tudi partizan Ladislav Grat - Kijev v svoji knjigi V metežu ... on je večkrat dal potrdilo človeku, ki so mu vzeli hrano med vojno ... da bo dobil po vojni povrnjeno ...

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/89449/boris-cavazza-bolecina-kot-orodje

Kopiram:

O ženinem očetu: Šesti dan svobode leta 1945 ga ni bilo več domov. Čakala ga je (žena Mara), prebedela celo noč, z jokajočima dvojčkoma v naročju, z malo punčko, ki je komaj začela govoriti. (Ta punčka je bila Mojca, žena.) /.../ Kje je oče, kje je oče, vsak dan in tako vsa leta. To je tiste vrste pekel, ki ga sam nisem doživel. Da čakaš, čakaš in upaš, hkrati pa čutiš, da se je moralo zgoditi nekaj strašnega./.../
Samo enkrat je ušlo iz Mojčinih ust, samo enkrat: Misliš, da so ga ubili? Po vojni, zato, ker ... Misliš, da so ga mučili, Boris? Je vedel, da ga bodo ubili? Koliko časa so si vzeli za to? Je bil samo strel? So ga drugače? Kam, kam, ko bi vsaj vedela, kaj se je zgodilo, samo to.
Mojčina družina je imela veliko hišo, starša sta jo sama postavila s svojimi rokami. A: Leta 1963 se je pred hišo pripeljal policijski kombi, gruča policistov. Brez opozorila. Nasilno so jih izselili, ker si je nekdo od veljakov, bivših prvoborcev, zaželel njihovo hišo.
Izgnali so jih kar tako, čez noč. Kot pse. Nič niso smeli vzeti s sabo, vse, kar je bilo v hiši, fotografije, knjige, spomini, vse je ostalo tam. /.../
Mara je bila močna ženska, ni se vdala. Hodila je od Poncija do Pilata /.../ Pisala je Titu. Večkrat. Brez odgovora. Po številnih vezah ji je uspelo priti do Mačka, naslonil se je na mizo, jo poslušal ... in rekel: Gospa, revolucija zahteva svoje žrtve.
Cavazza pravi: Bil sem levičar od glave do pete. Moj oče je bil zaveden komunist. Cela moja familija je bila komunistična. A skozi svojo ženo sem dojel, kaj je bila vojna, kakšne svinjarije so se dogajale pod pretvezo vsi enaki, vsi enakopravni. Zato imam svoje mnenje o povojnih pobojih. Svoje mnenje imam o zgodovini te države. /.../
Mojca je bila sončen človek, kot so lahko sončni tisti ljudje, ki so šli čez največje bolečine in preživeli.

Boris Cavazza: Bolečina kot orodje

Prva stvar, ki se je spomnim, je bolečina. Z bolečino sem zrasel. /.../ Za nič drugega ne gre kot za to, kako uspešno ma
#4
babica
0
Jun 01, 2015
Ja, saj to je bilo v času socializma, ko je veljalo;
KAR JE TVOJE JE TUDI MOJE, KAR JE MOJE PA TEBE NIČ NE BRIGA!
Pozdrav.
#3
ko-mu-nist(e branil
0
Jun 01, 2015
Tiste so prve dozorele in bile najbolj debele . . .
Če je imel sam dobre pozne sorte, je
verjetno povabil vse nanje!
#2
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2015-05-31 19:03:29 (May 31, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj