Prvi regrat

OddajAna Kos, dne 2015-03-14 ob 10:00:27





Pomladni dan.
Po skledi regrata
se cedijo sline!



Regrat - Taraxacum officinale

Regrat (Taraxacum officinale)

Zdaj, ko se narava spet ogrinja v zelen plašč - včasih kar vzkipi v zelenem! - kar naenkrat prikuka iz zemlje mnogo rastlin, ki jih smemo ne le občudovati, temveč hvaležno tudi pojesti! Sklenila sem predstaviti nekaj rastlin - rastlin, ki niso ne le lepe, temveč tudi užitne ali tudi zdravilne. To bom naredila večkrat po eno ali več rastlin, tako da posti ne bodo predolgi.   Regrat (Taraxacum officinale) je spomladi ena prvih solat. Kmalu bo prišel čas, ko bo po travnikih kar mrgolelo ljudi, ki nabirajo regrat. Mlade liste nabiramo celo leto, tudi med cvetenjem, res so pa tedaj listi nekoliko trši in bolj grenki, kar lahko omilimo, če regrat dodamo mešanicam solat in drugih različnih rastlin. Uporabljamo tudi cvetove. Po solati potresemo samo cvetne listke, brez zelenega dela. Prav tako lahko regrat dodajamo v kašaste sadno zelenjavne sokove.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
9
Ana Kos
0
Apr 12, 2016
Sponko, saj veš: vera te bo rešila :D
No, dobro mogoče res ni, ampak z.d.r.a.v.o pa je zelo! :)

Prvič je najtežje ;)
#9
Sponko
0
Apr 12, 2016
Upošteval sem tvoj nasvet Ana in pohamal cvet regrata s stebelcem.
Cvet je bil kosmatega okusa poln cvetnega prahu, da se je kar prašilo pod nosom. Stebelce bolj sočno z grenčino, torej prijazno za izvabljanje želodčnih sokov in boljšo prebavo.

Navdušenje me ni prevzelo, zato me ne boš opazila na paši, niti pri sosedu, kjer je za gotovo še boljši. ♣♣♠♥
#8
Ana Kos
0
Mar 29, 2016
Abram, saj poznaš:
Kako naj vam prodamo modrino neba?

Že tedaj, ko so Evropejci osvajali Ameriko, je bilo isto vprašanje ... vse bi požrli ... Indijancem je bilo pa jasno, da ni vse za denar ... da ene stvari pač nikakor niso za denar ...

Ob tem sem se spomnila na eno afriško svetnico, Bakhito, krasna zgodna, no, enkrat sme videla del filma. Bila je sužnja in je delala pri nekem gospodarju. Ko je videla revne krasti drva pri njenem gospodarju, jim je drva kar podarila. Ona je razumela tako: vsega je dovolj, gozd je za vse! :)
#7
abram1b2 Cej
0
Mar 28, 2016
Točno to ANA
Kmalu še ven iz hiše ne bomo smeli iti brez njihovega dovoljenja,ker nam bodo kmalu še zrak zaračunavale te barabe politikanske..
#6
Ana Kos
0
Mar 28, 2016
Sponko in Abram, zdajle sem brez očal in nisem gotova, če sem vse prav prebrala in tudi pišem precej na pamet ;)
Včasih se mi zdi, da v Sloveniji niti ust ne smemo odpreti, ne da bi plačali kakšnega davka ali dobili dovoljenje ;)
#5
abram1b2 Cej
0
Mar 27, 2016
Sponko
Dober ti to šibaš,vsa čast.Na lep način krešeš ne....sti.
Pri nas doma je regreta,čemaža itd. na tone.Samo živeti z naravo in čim manj filozofirati in pametart.Na Fursu so pa tako sami pizdeki,ki pojma nimajo o nas kmetih in našem preživetju.Vlada je pa tako odplavala v nebesa,s svojo zakonodajo in plenjenjem malih judi.V Sloveniji je vse manj prave kmečke logike,ker jo vodijo brojlerji ki so umetno vzgojeni na farmah bedarij.
#4
Sponko
0
Mar 27, 2016
Finance.si ( 26.03.2016 )

"Za crk'nt: Kaj vse morate v Sloveniji narediti, če želite legalno prodajati regrat!"

(Ja, tudi pri regratu vas lahko useka Furs, kazni med 1.000 in 7.000 evrov)
#3
Ana Kos
0
Mar 14, 2015
Rado, ja, vi na "jugu" :))
Malo se hecam, jaz živim v srcu Slovenije :)) Tale regrat, ki ga srečujem na sprehodu s psom, je lepo zalit od mnogih mestnih živali ;) Tako da ...
#2
Rado K.
0
Mar 14, 2015
Oh Ana,
pa kje živiš? Bogu za hrbtom? Na 1000 m?
Najmanj 14 dni ga že jemo na Spodnještajerskem.
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2015-03-14 10:00:27 (Mar 14, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Regrat (Taraxacum officinale)

Zdaj, ko se narava spet ogrinja v zelen plašč - včasih kar vzkipi v zelenem! - kar naenkrat prikuka iz zemlje mnogo rastlin, ki jih smemo ne le občudovati, temveč hvaležno tudi pojesti! Sklenila sem predstaviti nekaj rastlin - rastlin, ki niso ne le lepe, temveč tudi užitne ali tudi zdravilne. To bom naredila večkrat po eno ali več rastlin, tako da posti ne bodo predolgi.   Regrat (Taraxacum officinale) je spomladi ena prvih solat. Kmalu bo prišel čas, ko bo po travnikih kar mrgolelo ljudi, ki nabirajo regrat. Mlade liste nabiramo celo leto, tudi med cvetenjem, res so pa tedaj listi nekoliko trši in bolj grenki, kar lahko omilimo, če regrat dodamo mešanicam solat in drugih različnih rastlin. Uporabljamo tudi cvetove. Po solati potresemo samo cvetne listke, brez zelenega dela. Prav tako lahko regrat dodajamo v kašaste sadno zelenjavne sokove.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj