Regrat (Taraxacum officinale)

OddajAna Kos, dne 2014-02-15 ob 15:39:05

Zdaj, ko se narava spet ogrinja v zelen plašč - včasih kar vzkipi v zelenem! - kar naenkrat prikuka iz zemlje mnogo rastlin, ki jih smemo ne le občudovati, temveč hvaležno tudi pojesti!
Sklenila sem predstaviti nekaj rastlin - rastlin, ki niso ne le lepe, temveč tudi užitne ali tudi zdravilne. To bom naredila večkrat po eno ali več rastlin, tako da posti ne bodo predolgi.
 
Regrat (Taraxacum officinale) je spomladi ena prvih solat. Kmalu bo prišel čas, ko bo po travnikih kar mrgolelo ljudi, ki nabirajo regrat.
Mlade liste nabiramo celo leto, tudi med cvetenjem, res so pa tedaj listi nekoliko trši in bolj grenki, kar lahko omilimo, če regrat dodamo mešanicam solat in drugih različnih rastlin. Uporabljamo tudi cvetove. Po solati potresemo samo cvetne listke, brez zelenega dela.
Prav tako lahko regrat dodajamo v kašaste sadno zelenjavne sokove.

O sadnozelenjavnih sokovih in še več o regratu bom posebej napisala. Zdajle le nekaj malega:


Nekje sem opazila tole: Marija Treben priporoča 14-dnevno kuro s peclji cvetov regrata za pogosto bolehne ljudi, ki se počutijo utrujene. Pecelj operemo skupaj s cvetom, nato cvet odtrgamo in pecelj počasi prežvečimo. Na začetku je precej grenak, potem pa se na okus navadimo. Pojemo od 5 do 10 pecljev na dan. Sladkorni bolniki naj bi jih jedli kar celo sezono. Peclji pomagajo tudi pri kroničnem vnetju jeter, raztopijo žolčne kamne itd. (Tole večkrat počnem, tako spotoma na vrtu, ko delam. Ali pa pri hoji, ko ob poti opazim regrat.)

Recepti (dodajam jih, čeprav sama mislim, da ima absolutno prednost toplotno neobdelan regrat, razen v kakšnih pripravkih, ki so potem za dlje, npr, regratov med):
Regratov med
Potrebujemo:
- 320 cvetovov regrata oz. nekako 37 dkg cvetov
- 3 limone in 3 pomaranče oz. lahko "le" 6 limon (bio!)
- 3 kg sladkorja
Potem pa: Cvetje scefraj brez milosti, limone nareži na poljubne vzorce in vse kuhaj v 1,5 litra vode 1 uro. Precedi, dodaj 3 kg sladkorja in ponovno kuhaj 1 uro. Toplo nalij v kozarce za konzerviranje in pusti, da se ohladi. Zvarek se odlično kombinira z vsemi sortami čajev in pomaga pri izkašljevanju, če se ti preveč megle nabere v pljučih in govori se, da dobro dene tudi pri astmi.

Regratova omleta
Potrebujemo:
1 jajce, 2 pesti dobro očiščenih drobno narezanih regratovih listov, olje, sol po okusu.
Priprava:
Jajce žvrkljamo, dodamo drobno narezane regratove liste in dobro premešamo.
V ponvi segrejemo olje. V olje lepo razmestimo zmes regrata in jajca ter opečemo na obeh
straneh, da postane lepo rumenkasto rjavo. Po okusu posolimo. Omleto pojemo še toplo.

Sirni namaz z regratom
Potrebujemo:
- pest drobno regratovih listov
- skuto ali sirni namaz
- 2 žlici olivnega olja
To zmešamo skupaj in dobimo dober namaz..

Regratova juha
Potrebujemo: 4 očiščene in ostrgane regratove korenine, 2 rdeča korenčka, majhno cvetačo, pest regratovih listov, pest koprivovih listov, pest mladih listov ozkolistnega trpotca, drobno čebulo, drobnjak, peteršilj, poper, sol, 2 žlici olivnega olja, jajce, vodo. Sesekljano čebulo, drobno narezane regratove liste, korenček in koprivove in trpotčeve liste prepražimo na olju, prilijemo 1 liter vode, dodamo poper, sol in sesekljan česen. Na koncu pridamo še drobno narezan peteršilj in umešamo jajce. Na krožniku potresemo juho še z drobno narezanim drobnjakom.

Regrat z ocvirki
Regrat očistimo, operemo in narežemo na manjše kose - cca 3-4 cm. Olupimo krompir,  ga narežemo na manjše kose, skuhamo v malo vode. Medtem segrejemo ocvirke in jih dodamo krompirju. Krompirju dodamo tudi malo bučnega olja, kis in sol ter prelijemo regrat in vse skupaj še VROČE premešamo. Na premešano solato narežemo nekaj trdo kuhanih jajc in - dober tek!

Regratova rižota
Na hitro prevremo očiščen in opran regrat. Dobro odcedimo, stisnemo, sesekljamo.
Na olju prepražimo šalotko, dodamo riž, še malo pražimo, dodamo regrat.
Prelijemo z žlico ali dvema belega vina.
Med mešanjem postopoma dodajamo vrelo juho ali vodo.
Tik preden je rižota kuhana, primešamo smetano, košček masla in parmezan.
Pokrito pustimo par minut, da se okusi prepojijo.
Okrasimo z listki svežega regrata.
Sestavine:
200 g riža
200 g regrata (tudi dve pesti bosta dovolj)
šalotka
par žlic smetane za kuhanje
par žlic belega vina
parmezan
olivno olje, za oreh masla
sol

 

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
14
Ana Kos
0
Mar 31, 2016
Sponko, torej boš tisti s krinko? ;)

Veš, pravzaprav nisem silno "firbčna" :)

Srečala bi te rada, ampak samo, če bi tudi ti bil za to :)

Hehe, bi bilo zanimivo, če bi se srečala kje pri nabiranju regrata? ;)
#14
Sponko
0
Mar 31, 2016
Prihranil ti bom razočaranje nad "videnim" Sponkom, bom pod krinko. Lahko pa goste sprašuješ, da se izjasnijo, kdo so ✌
#13
Ana Kos
0
Mar 31, 2016
Sponko, če boš tam, pa mogoče pridem - bi te prav rada spoznala :)
Sicer pa - hvala za opozorilo, za kakšne vestne kuharice in gurmane je gotovo zelo dobro vedeti več ... jaz sem pa prepreprosta in mi je prav všeč regrat s krompirjem ali pa jajci ali pa fižolom ali pa v kakšni solatni mešanici ... Spotoma zunaj, med delom ali med hojo, pa za povrh pojem kakšen cvet, včasih pa tudi par cvetnih stebel, ki naj bi bila za odpornost. :) Morda je treba še kaj narest za odpornost, čeprav sem že stara kot zemlja ;)
To, da bom vesela, če tebe v živo spoznam, pa velja :)
#12
Sponko
0
Mar 31, 2016
Obisk Slovenske hiše, za regrat v živo in v solati.

www.facebook.com/slovenskahisa/?fref=ts
#11
Ana Kos
0
Feb 17, 2014
Anka! :)
Pa dober tek!
#10
Anka Klemenčič
0
Feb 17, 2014
morda pa res poskusim, čeprav ga ni čez užitek okusa ob Žvečenju hrane....
#9
Ana Kos
0
Feb 16, 2014
Anka, veš, da bi lahko dajala regrat v sadnozelenjavne mikse (kašaste sokove)! Jaz ga dajem ... samo ne delam teh sokov redno - čeprav verjamem vanje.
No, tako bi zaužila vse sestavine, samo okus pa ni več tisti pravi - vkolikor ti je regrat všeč predvsem zaradi okusa in ne toliko zaradi tega, ker je "zdrav".
#8
Anka Klemenčič
0
Feb 16, 2014
Nič se ne bojim, le prežvečiti ne morem in skoraj celo goltam :P
#7
Ana Kos
0
Feb 16, 2014
Oj, Anka, težko? Se bojim, da se zlomijo, če preveč grizeš?
Veš, da imam jaz uradno diagnozo "bruksizem", kakšno hecno in hkrati grozno ime, kajne!
Si misliš, da je moja mama bila brez zob - in vseeno vse jedla .. pač na svoj način, ampak je šlo.
#6
Anka Klemenčič
0
Feb 16, 2014
Ana, jaz ga obožujem in mi je prav hudo, ker ga zaradi sprednjih umetnih zob tako težko prežvečim
#5
Ana Kos
0
Feb 16, 2014
Vinko, ja, pejmo, zdaj je pa že čas!
#4
Vin Kos
0
Feb 16, 2014
Zdaj pa le - v regratove orgije!
#3
Ana Kos
0
Feb 15, 2014
Tina!
Dober tek! :-)
Najbolje, da ga greva kar nabirat! :-)
Pa najine moške malo napaseva z zelenim! :D
#2
Tina Gaber Lužar
0
Feb 15, 2014
Mmmmm ...njami <3
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-02-15 15:39:05 (Feb 15, 2014)
Starejša objava Novejša objava
Regrat - hrana in zdravilo

Je dobro znano živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo, vendar je na voljo le malo strokovnih izsledkov, ki bi upravičili čislanje droge. Kemična sestava in farmakološke raziskave na živalih kažejo, da je praktično nestrupen, vendar se pretirana raba – čezmerni odmerki in čezmerno jemanje – odsvetuje. Pri žolčnih in revmatičnih težavah priporočamo 4- tedensko kuro spomladi in jeseni. Pri želodčnih težavah, ki jih povzroča pomanjkanje kisline, pijte čajni napitek pol ure pred jedjo. Pri ledvičnem pesku je možno uporabiti vodni šok: čajni napitek dopolnite z vodo do poldrugega litra in popijte vso količino v 15-20 minutah.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj