(Zdravo) mleko - in embalaža!

OddajAna Kos, dne 2014-01-13 ob 12:50:33

Zrasla sem ob mleku in kruhu ter ob sezonskem sadju, ki je zraslo pri nas doma. In ker sem bila zdrav otrok in kar precej odporna tudi kasneje, nisem posebej zaskrbljena, kadar slišim o otrocih, ki ne marajo jesti vsega od kraja. 

Potem so me v šoli učili, kakšno mora biti mleko, da je zdravo, učili smo se o pasterizaciji, sterilizaciji, homogenizaciji. Glede bakterij je bil poudarek predvsem na tem, da jih je potrebno uničiti, da nam ne bi škodovale, tako da dejansko sprva nisem vedela, da so nekatere bakterije za nas ljudi koristne - in ne škodljive. Ali pa so razne bakterije le potencialno škodljive.

Zdaj vem, da so bakterije povsod okrog nas. In to je normalno. Vprašanje pa je, kakšen je naš imunski sistem: nam bodo bakterije, ki so za ljudi nevarne, škodovale ali ne.

Enostavno imeti kakšno bakterijo v svojem organizmu samo na sebi ni nekaj strašnega. Le naj nam ne bi "ukazovale" - naj jih ne bi bilo "preveč".

V moji odrasli dobi se je marsikakša teorija, katere so me naučili, zrušila.

Tako sem se soočila tudi z dvomi v to, da mora res biti mleko sterilizirano in/ali homogenizirano.

Spominjam se enega primera, ki sem ga prebrala že pred dolgimi leti (se ne spominjam avtorja knjige) - o tem, kako so nekemu dojenčku dajali piti surovo kravje mleko, potem pa so ugotovili, da ima krava tuberkulozo. Bali so se za dojenčkovo zdravje. Toda - otrok ni zbolel! Kasnejše raziskave so ugotovile, da se surovo mleko tako dobro prebavi in presnovi, da ni nobenega balasta. Poleg tega je imel dojenček še "čist" organizem, nobenega "odpada" v tkivih, ki bi lahko postal leglo nevarnih bakterij.

Predelano mleko, tako homogenizirano kot sterilizirano (morda tudi pasterizirano) pa se ne predela (presnovi) tako dobro ... in v organizmu  - v tkivih - ostaja balast, ki ga telo ne zmore porabiti, razgraditi, pospraviti ... In na teh "usedlinah" se potem nabirajo bakterije in delajo škodo v telesu.

Prav tako je seveda že z marsičim, z drugo hrano.

Ko so vprašali Sanjo Lončar o vrednosti mleka, je poudarila, da ne gre vedno za isto, ne more reči samo ja ali ne. Mleko "naravnost izpod zdrave krave" je zdravo, medtem ko "degenerirano" mleko ni zdravo.

Homogenizirano mleko ni zdravo ... Pri homogenizaciji mlečno maščobo razbijejo, da je enakomerno razporejena po vsem mleku, sicer se smetana nabira na vrhu ... je vrhnja plast. Homogenizirano mleko je degenerirano in lahko povzroča povišan holesterol v krvi, medtem ko nas naj ne skrbi visok odstotek smetane v nehomegeniziranem mleku.

Tehnološko neobdelane mlečne maščobe so srednjeverižne nasičene maščobe in so vodotopne, lahko prebavljive in ne obremenjujejo trebušne slinavke.

Za človeka je mleko najbolj zdravo - morda celo samo tako res zdravo - če je mleko res čimbolj iz(pod) krave - torej čim manj predelano.

Mleko je vedno veljalo za pomemben vir kalcija, ki je nujen v naši prehrani, vendar ima mleko, ki je obdelano in predelano, homogenizirano, sterilizirano, z dodanim anorganskim kalcijem in morda še čim, nasproten učinek: tako mleko organizem kalcija ropa, vleče ga ven.

Če je dodan kalcij anorganski, ga organizem kvečjemu minimalno izkoristi, vprašanje pa je, kaj se zgodi z ostalim Ca. Kaže, da se nabira v naših mehkih tkivih, sklepih, ožilju in dela zgago. Je vir bolezni.


Slišimo in beremo toliko razno raznih informacij, tako da smo kar izgubljeni med njimi. Kdo ima prav? Eni vztrajajo pri tem, da mora biti mleko prekuhano, kakšni bi najraje pili kar tovarniško mleko, drugi pijejo surovo mleko. To o tovarniškem mleku je malo hec, vendar je dejstvo, da so otroci, ki mislijo, da je krava vijoličaste barve (kot je na ovitku čokolade "milka"). In je dejstvo, da otrok, ki je prišel na počitnice na kmete, ni hotel piti mleka, ki so ga pomozli v hlevu, temveč so morali zanj iti po mleko iz "tovarne" - sploh ni hotel verjeti, da mleko, ki ga ima tako rad, dobijo na tak način, da priteče iz krave..

Nekateri ljudje, gotovo ne brez podlage, tudi vztrajajo pri tem, da je mleko krav le za teličke, mleko koz za koze, za ljudi pa le človeško mleko. In to seveda le za dojenčke in majhne otroke.

Po teoriji, ki sem se jo jaz učila v šoli, odrasel človek potrebuje pol litra mleka dnevno (oz. primerljivo mlečnih izdelkov), po drugih teorijah pa odrasel človek mleka sploh ne potrebuje.

Sama kolebam nekje vmes, absolutno pa verjamem, da sterilizirano mleko ni v redu, homogenizirano tudi ne in razni dodatki v mleku so lahko našemu organizmu bolj breme (in tudi finačno breme, saj ponavadi dodatke plačamo) kot korist.


Zdaj je mogoče kupiti manj obdelano ali neobdelano mleko na več mestih, pri kmetih, na mlekomatih pa tudi v trgovinah. Posebno navdušena sem bila, ko sem prvič v trgovini opazila mleko v steklenici! In to mleko "planika" (ob tem je meni seveda toplo pri srcu!).

Mleko v steklenici je gotovo več vredno od tistega v plastenki. Zaenkrat steklenice menda niso povratne.

Poleg tega: o plastenkah slišimo, da v resnici (v glavnem zagotovo) niso "zdrava" embalaža.
Svoj čas sem dostikrat uporabila plastenko še enkrat, dvakrat, večkrat ... zakaj pa ne, sem si mislila, saj se plastenka ne uniči tako hitro - in še občutek, da ne svinjam narave, je bil dober.

Potem sem slišala o tem, kako se izplavljajo iz plastenke snovi, ki jih mi potem popijemo - in te snovi so za organizem strupene. Niso vse plastenke enake, o tem imam namen še pisati. Ko bom utegnila.
profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
15
Ana Kos
0
Jan 18, 2014
Rajko, res je, marsikdaj ne vemo, kaj jemo, kaj pijemo, sploh če je tisto kupljeno. To z domačega vrta je vsaj za silo znano.
Ampak tudi če si od stroke, morda ne veš prav dosti več.
Pred kratkim je na Drugem svetu bila objava enega veterinarja, kako je mus mleko prekuhavati. To je mnenje stroke.
Ampak kdo ej stroka? Tisti, ki imajo šole? Tisti, ki so morda kaj naredili po svoje, drugače, kot je običajno?
Kolikokrat mnenja ljudi ne pridejo v javnost!
Recimo ... včasih smo dajali dojenčkom kapljice AD3, potem malo drugačne. Bila so taka in drugačna strokobna mnenja.
Mene je to zanimalo.
Vprašala sem pediatrinjo, kako ej s tem. Vprašala sem jo, zakaj je potrebno dajati te kapljice v teh časih, ko otroci vendar jedo raznoliko hrano. In vprašala sem jo, če je statistično dokazano, da je še vedno veliko rahitisa.
Pediatrinja je bila besna!
Rekla je, da SEM SE DOLŽNA DRŽATI ZDRAVNIŠKE DOKTRINE do tistega trenutka, ko se morda zdravniška doktrina spremeni ...
Ko sem spraševala druge starše, sem videla, da mnogi ne dajejo kapljic redno ali jih sploh ne dajejo, a URADNO MEDICINSKO EJ VELJALO, da jih dajejo in da zaradi tega otroci nimajo rahitisa.
Stroka je imela svoje mnenje, kaj je pa bilo v praksi, je pa druga stvar.
In prav tako ej z mlkom in še z marsičim ...
#15
GRi SON
0
Jan 17, 2014
Dane če nisi od stroke, niti ne veš več kaj piješ in kaj ješ. Kupci smo vedno nastradali, še kar naprej nas zavajajo in bombandirajo z lažmi. Že zdavnej sem spoznal, da nas peščica ljudi (120) vleče za nos ...
#14
Ana Kos
0
Jan 15, 2014
Helas,

najlepša hvala, to mi bo pa res prav prišlo!
Vedno bolj vem, da je včasih dati malo več v resnici dobiti veliko več ... vrednega ...

Sem pa razmišljala, ko sem po spletu iskala mlekomate, kako bi bilo res dobro mlekomate in druge možnosti prodaje tako oglašali, da bi bili podatki pravi in da bi bilo čim bolj popolno.
Zdi se mi, da je to zelo slabo označeno oz. popisano. Oz. zveš, ko zveš. Ali pa če imaš "srečo", ko iščeš, pa klikneš majbolj pravo možnost.
#13
Ana Kos
0
Jan 15, 2014
Rajko, meni se zdi, kot bi pila pesek! :-) Je še bolj bio, kajne? :D
#12
helas
0
Jan 15, 2014
Ana,
so na ljubljanski tržnici, kjer sicer prodajajo svojo zelenjavo. Kontakt bom dala na fb v sporočilu, ker ne vem, če jim lahko naredim preveč (javne) reklame.
#11
GRi SON
0
Jan 15, 2014
Mogoče te praska, ker nisi navajena nanj, je pa res, da ima svoj poseben okus ...
#10
Ana Kos
0
Jan 14, 2014
Helas,
mi lahko zaupaš kontakt s to kmetijo? Prav rada bi se povezala! Seveda če gre za ljubljansko tržnico!

Res je, navadimo se na določene stvari in tvoji otroci so se navadili na zdravo mleko. Res lepo!

Vsem vam želim vse dobro!
#9
helas
0
Jan 14, 2014
Pijemo surovega, ga seveda tudi pogrejemo in uporabljamo za vse, kot kakšno drugo. Ne kupujemo ga na mlekomatu, ampak ga pripeljejo na tržnico direktno s kmetije, naročam ga vnaprej in jim prinesem steklenice, v katere mi ga nalijejo, Napolnjene so do vrha, mleko je polnomastno in ohlajeno na par stopinj takoj po molži, 1 l stane 70 centov. Je pa odličnega okusa in našim otrokom mleko iz trgovine ni več dobro.
#8
Ana Kos
0
Jan 13, 2014
Zlobni,
kajne, kako je bilo tisto lepo!
Jaz se rada spomnim časov, ko sem hodila bosa v hlev in pohodila tudi kaj mehkega, in če je bilo še toplo, je bilo prav prijetno!
Itak so pa pujsi čiste živali! :-) Nikoli se ne valjajo po svojih kakcih, če imajo le dovolj prostora! :-) No, jaz sme imela posebno rada krave, prašiči so mi bili malo manj pri srcu. Sem pa tudi stalno pestovala mačke in kure.
Tisto s sodobno sterilnostjo je zelo skregano z zdravo pametjo ... Le kje bo otrok pridobil odpornost ...?
Res je, da ko nam kdo zboli, si prav nič ne želimo, da bi tisti umrl ... dostikrat smo zelo hvaležni, da zdravila omogočijo vsaj za silo solidno življenje ...
Kolikokrat se vprašamo o resnični vrednosti življenja.
Se boriti zanj - za vsako ceno?
Kdo bi vedel ...

Tudi tebi lep večer!
#7
Ana Kos
0
Jan 13, 2014
Rajko, a res, kozje imate? Imate kozice kar sami doma? Ja, kozje mleko zelo hvalijo ... ampak, kajne, da nekam praska po grlu? ;-) Ali le men? :-)
P.S.: Vidim, da se z Vlatko posebej ne bojita nakterij! :-)
#6
Ana Kos
0
Jan 13, 2014
Helas,
hvala za informacije iz prve roke.
Torej mleka sploh ne kuhate? Ga pijete mrzlega ali pogrejete - ali kdaj skuhate? Kuhate mlečne jedi?
(Meni se surovo zelo upira.)
Torej greste ponj na tržnico! Iskala sem zemljevide oz. podatke, kje vse so mlekomati, pa se mi zdi, da je zelo slab zemljevid. V Lj: sta na nekem zemljevidu označena samo dva mlekomata, pa vem, da jih je več.
Ne vem, koga opozoriti, naj vendar sproti oglašajo, kje se dobi sveže mleko s kmetij.
In to, da je mleko v steklenici, to meni veliko pomeni!

Vse dobro želim vaši družini!
#5
Zlobni
2
Jan 13, 2014
Obširna tema, pa naj se ustavim pri bakterijah. S tem ko smo se kot otroci igrali v naravi in prihajali domov, umazani kot pujsi, smo se tudi precepili in se tako zavarovli za nadaljne življenje. Danes je vse sterilno, že najmanjši kihec in že je panika ter zahteve po antibiotikih.
Kakšna bolha, glista,bakterija ali pajek dobro denejo imunskemu sistemu. Neodporni so včasih pomrli, danes se pa s pomočjo kemije, plazimo skozi življenje.
Lep večer še naprej
#4
GRi SON
0
Jan 13, 2014
Pri nas doma pijemo kotje mleko :-) ima več bakterij kot kravje ...
#3
helas
0
Jan 13, 2014
Pa še v steklenicah ga dobimo... :)
#2
helas
0
Jan 13, 2014
V naši osemčlanski družini že več let pijemo neprekuhano mleko, ki nam ga pripeljejo s kmetije na tržnico. Nimamo nobenih težav, kvečjemu nasprotno: prebavlja se veliko bolje (vedno sem imela prebavne težave s prekuhanim mlekom, ne glede na to odkod je bilo.)
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-01-13 12:50:33 (Jan 13, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj