Strupi v olupkih agrumov - res samo v olupkih?

OddajAna Kos, dne 2013-12-27 ob 14:00:05

Kolikokrat sem v trgovinah obstala ob policah s pomarančami, mandarinami, limonami, grenivkami ... in "sprejela na znanje", da pač olupek ni užiten. A veliko se temu nisem posvečala, saj itak olupkov ne jem/o, no ja, limonino lupinico sem že kdaj pa kdaj uporabila (res je, da pri nas nikoli ni bilo teh sadežev na ostajanje), potem je pa pač nisem več ...
A ostajala je misel: Je tisto, zaradi česar olupek ni užiten, samo v olupku, zaradi olupka samega ali zaradi tistega od ljudi dodanega, zaradi dodanega strupa? Kakšnega strupa? Katerega, kakšnega pesticida, konservansa?
In potem se je zgodilo, da sem nekega dne prav obstala, ko sem brala: obdelano s sredstvi imazalil, ortofenilfenol (in še nekaj drugih imen) ..., olupek ni užiten. (V Sparu so tako dobri, da to vsaj napišejo! Pohvala Sparu!)
Brala sem vse po vrsti, bila so meni popolnoma neznana imena, ob končnicah sem pomislila na kemijo, kjer smo se učili marsikaj o teh snoveh na - ol in še čem.
Potem sem si pa poiskala dodatne vire. In našla in bila zgrožena.

Ugotovila sem:
Citrusi niso le kupček vitaminov, so tudi kupček strupov.  Žal so strupi tudi znotraj sadeža.
Torej ni neužiten (beri: strupen) samo olupek, temveč je vprašljive vrednosti tudi tisto znotraj ...


Raziskave so pokazale, da dve od treh pomaranč vsebujeta pesticide.
"Leta 1998 so v evropskih državah pregledali 1361 vzorcev pomaranč in ugotovili, da jih je le 32 % brez ostankov pesticidov. Povedano manj znanstveno, ostanke pesticidov so našli v dveh od treh pomaranč.
Leta 2002 so pregledali 2144 vzorcev pomaranč in mandarin ter ugotovili, da je stanje še slabše. Le 18 % pregledanih sadežev je bilo čistih, 82 % pa je vsebovalo ostanke pesticidov, med njim so v 4 % izmerjene količine pesticidov presegale zgornje dovoljene meje (MRL).
Pri kontroli se zelo trudijo, kar je rahlo popravilo sliko leta 2005, ko so med 1598 vzorci ugotovili, da je brez ostankov pesticidov le vsak četrti. Na žalost pa se je povečalo število tistih s količino nad zgornjo dovoljeno mejo – na 4 %."
Torej če nismo pozorni, bomo mislili, kako zdravo jemo, v resnici pa bomo pojedli tudi dodatne snovi, ki jih ne pričakujemo v sadežu in ki škodujejo zdravju, morda celo bolj škodujejo, kot vitamini pomagajo.


Na prvih treh slikcah je naša pomarančka, na žalost nam je eno zimo preminila.

Katere snovi so našli v citrusih?
"V citrusih so identificirali koktajl različnih pesticidov. Najpogosteje uporabljajo imazalil (sistemski fungicid, zelo toksičen in kancerogen), čigar ostanke so našli v 75 % testiranih mandarin in 68 % testiranih pomaranč. Sledi chlorpyriphos, ki so ga našli v 50 % testiranih mandarin in 28 % pomaranč. Thiabendazole (kancerogen in toksičen) so našli v 39 % testiranih mandarin in 33 % testiranih pomaranč. Benomyl (toksičen za reproduktivne organe, potencialni hormonski motilec) so našli v 19 % mandarin in 14 % pomaranč. Methidathion je bil v 14 % mandarin in 11 % pomaranč. Dicofol (akutno toksičen, potencialno kancerogen, potencialno hormonski motilec) so našli v 13 % mandarin. Malathion pa so našli le v pomarančah, in sicer v 12 % vzorcev.
Če se pozabavate s seštevanjem, boste hitro izračunali, da večina sadežev, ki vsebujejo ostanke pesticidov, v resnici vsebuje koktajl pesticidov. Četudi ste pripravljeni verjeti znanosti pri izračunih dovoljenih ostankov posameznih pesticidov, se vsa znanstvena računica sesuje pri zaužitju več pesticidov skupaj.
Raziskave so že pokazale, da npr. kombinacije dveh manj problematičnih pesticidov v telesu učinkujejo tudi do 100-krat bolj toksično, kot če bi v tej količini zaužili le enega.
Zdaj, ko so koktajli že v vsakem sadežu, in če upoštevate, da boste temu koktajlu dodali še kakšnega z drugimi živili, kozmetiko, čistili …, imate precej razlogov za skrb."
Kakšne posledice se bodo pokazale čez leta, desetletja?


Mandarince so seveda iz trgovine.


Umijete sadje pred uporabo? Umivali naj bi z vročo vodo! (Ali pa z naravnim sredstvom za umivanje sadja in zelenjave - tega pa ne poznam.)
"Sadje lupite tako, da se ne dotikate notranje strani sadeža z roko, s katero ste se dotaknili zunanjega dela lupine. Ko sadje olupite, si umijte roke, preden ga zaužijete."
Varneje je seveda kupovati ekološko sadje. To je res boljša izbira.
Poskušajmo čim pogosteje kupovati ekološko pridelana živila. Ekološko pridelane citruse prodajajo tudi v hipermarketih.
"So dražji, vendar se računica izide. Praviloma so ekološko pridelani citrusi sočnejši, vsebujejo vsaj 30 % več vitaminov, lupino pa lahko shranite za peciva ali odišavljenje prostorov. In za povrh ne boste zaužili kopice že omenjenih strupov."
Seveda se postavlja vprašanje, če lahko zaupamo ekološkim limonam in pomarančam.
"Revija ÖKO TEST je večkrat testirala ekološko pridelane citruse. Testi so pokazali zelo visoko čistost. V limonah in pomarančah niso našli pesticidov. V sledovih so jih zaznali le pri 2 % testiranih ekoloških grenivk. Opozarjam vas le, da jih takoj spravite v hladilnik ali mrzel prostor. Če ste navajeni konvencionalnih sadežev, ki so »konzervirani«, da zdržijo mesece, vas mogoče neprijetno presenetijo ekološko pridelani, ki te zaščite nimajo in zato niso tako obstojni. Sprejmite to omejitev narave in uživajte v zdravi vsebini."

Zeleni poševni tisk kopirano iz spodaj navedenega vira.

Na spletu sem prebrala več virov, glavni je pa tale:
Citrusi - vitamini in strupi hkrati

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
3
Ana Kos
0
Dec 27, 2013
biomož,

o, jaz bi najraje vse bio - vključno z biomožem ;-)
In brez vseh -olov :-)

Morda bo pa tole pospešek! :-)
#3
biomož
0
Dec 27, 2013
Ta prispevčič vsebuje suicidol. Vsa ta vednost še 100 x poveča škodljivost pesticidnega koktejla. Če po tem prebranem še kupiš kakšen citrus, ki ni bio (pa še ti so malce ne-varni), te bodo strupi in zavedanje o lastni slaboumnosti - ugonobili. Poskušaj! Že okus bo strašen!
#2
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2013-12-27 14:00:05 (Dec 27, 2013)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj