Propolis 2 - zdravilo tudi proti raku!

OddajAna Kos, dne 2013-12-17 ob 08:32:02

Ko sem pisala o propolisu, ki je pri nas doma kar glavno zdravilo, mi je prijatelj poslal v mojo pošto še zelo pomembne podatke in novosti o tem zdravilu. Rekel mi je, da poslano lahko uporabim na svojem blogu. Prijatelj Frenk, najlepša hvala!

In zdaj je to tukaj, malo skrajšano in malo prirejeno:

... Tvoje delo o propolisu, ki si ga objavila na blogu ... sem malo dopolnil s študijo o tem, kako učinkuje propolis pri čebelah na mikotoksine, ki so tudi pri človeku rakotvorni, in s tem v zvezi sklepal, da bo uspešen tudi v primeru rakastih obolenj pri človeku.

Z vsem skupaj sem samo potrdil tvoja navajanja o univerzalni zdravilni uporabnosti propolisa ...

 

Kaj je propolis?

Je naravni čebelji izdelek iz surovin rastlinskega porekla.

Propolis ali zadelavina so razne rastlinske smole, ki jim čebela doda izločke svojih žlez slinavk. V panj ga prinaša v koških na zadnjih nožicah. Poleg smole vsebuje propolis še vosek, eterična olja in cvetni prah.

Pravilnik predpisuje, da vsebuje vsaj 35% snovi, ki se ekstrahirajo z alkoholom, da ne vsebuje katrana in njemu podobnih spojin. Propolis se uporablja v gospodarstvu in medicini. Izdelke, pri katerih se kot surovine uporabljajo med, cvetni prah, matični mleček in propolis, imenujemo izdelke apiterapije.

Kakšen vpliv ima propolis na zdravje ljudi?

Podatki iz literature:

Propolis je naravno zdravilo, ki ga uporabljamo, ko vsa druga zdravila  odpovejo. To velja za naravno pridobljeni propolis, ki ni obremenjen s kemikalijami, umetnim pridobivanjem ali kontaminiran z gensko spremenjenimi rastlinami.

Farmacevtska industrija je v zadnjih desetletjih izdala milijardne vsote za razvoj novih antibiotikov in biologikov (genetsko spremenjenih zdravil). Antibiotiki delujejo proti bakterijam, medtem ko proti virusom in glivicam ti preparati slabo delujejo ali pa sploh ne. Poleg tega imajo bakterije še lastnost, da sčasoma postanejo odporne na učinkovite snovi v antibiotikih, kar predstavlja začaran krog, iz katerega se je težko rešiti.

Propolis ima v nasprotju z antibiotiki širok antimikrobni spekter, ki zajema tako gram pozitivne kot gram negativne bakterije. Uspešno se uporablja pri infekcijah kože in sluznic, tako ustne votline in žrela kakor tudi dihalnih organov. Propolis deluje učinkovito na streptokoke in njih toksine, kolibakterije, salmonele, Proteus vulgaris itd.

Pomaga pri sončnih opeklinah na koži in opeklinah drugih vrst (sama imam zelo dobro izkušnjo s tem, sem jo opisala v prispevku Propolis 1). Spremembe po opeklini primarno obdelamo s propolisom in potem se uspešno zdravijo pod krasto. V dermatologiji se uspešno uporablja za zdravljenje ran in obnovitev kožnega in podkožnega tkiva. (Doma smo uspešno pozdravili impetigo.) Propolis predvsem pripomore k ozdravljenju razjed ali ulkusov in poškodb sluznic. Pri zdravljenja ulkusov propolis pred uporabo nakapljamo v mlačno vodo (20 kapljic). Zahvaljujoč slabi topljivosti posameznih snovi v njem in površinskemu delovanju smol, se delovanje propolisa širi na celotni prebavni trakt. Tako s propolisom uspešno zdravimo ustno-žrelna vnetja, želodčno-dvanajsternične težave, črevesne infekcije, kakor tudi težave z debelim črevesjem in njegovo kronično vnetje (ulcerozni kolitis). Propolis zavira in uspešno preprečuje širitev različnih glivičnih obolenj z B. Candida Albicans, Aspergillus (mikoze) itd.

Flavonoidi iz propolisa delujejo antivirusno in preprečujejo  razmnoževanje različnih  virusov gripe, prav tako virusa herpes simplex. Flavonoidi delujejo antibakterijsko, zadržujejo razvoj klic in tumorjev po eni strani, po drugi strani pa pospešujejo regeneracijo tkiv. Propolis povečuje moč imunskega sistema, stabilizira stene kapilarnega ožilja, prehranjuje človeška tkiva in deluje nanje protibolečinsko.

Kakšen vpliv ima propolis na zdravje čebel?

Že tisočletja ščitijo čebele svoj vhod v panj s tako imenovano propolisno dezbariero. Čebele morajo pri ponovnem vstopu v panj stopiti čez to svojo razkužilno preprogo. V primeru vdora kakšne živali, npr. miši, kače, v panj jo čebele naprej do smrti opikajo, potem pa ovijejo v propolis. Vonj in strupi tako ne morejo izhajati iz trupla in čebele ostanejo pri tem neokužene. V poletni vročini se nahaja na kupu več deset tisoč čebel in  kljub temu, da živijo na majhnem prostoru - zahvaljujoč propolisu - ne prihaja zaradi tega do bolezni in infekcij.

Za boljše razumevanje, kakšne učinke ima propolis na zgoraj omenjene mikotoksine, je potrebno vedeti, za kakšne zdravstvene namene  ga uporabljajo čebele pri sebi. Čebelje družine so skupnosti, v katerih živi več kot 60.000 članov. Delo vsake posamezne čebele je namenjeno samo koristi družine, ne glede na usodo vrstnic. Čebeljo družino primerjamo z lahkoto  s katerimkoli višje razvitim organizmom, kajti vsak član opravlja določeno funkcijo.

Zato ne smemo posamezne manifestacije v čebelji družini obravnavati ločeno. Motnje pri eni čebeli se odražajo pri vseh. Najvažnejši faktor v proizvodnji mladih čebel je matica, ki odlaga  jajčeca v celice satja. Na njeno aktivnost najbolj vplivajo klima, paša, velikost legla, starost matice in bolezni. Čebelja družina lahko številčno oslabi, čeprav matica dobro zalega, a odrasle čebele poginjajo prej - zaradi bolezni. Ena izmed  takih bolezni je tudi aspergiloza. Povzročitelji so glive iz rodu Aspergillus (A. flavus, niger, nidulans, glaucus, ochraceus, fumigatus in drugi), ki  delujejo škodljivo na čebelje leglo, ker izločajo toksine in uničujejo ličinke.

Čebele nabirajo nektar - sladek sok, ki ga izločajo cvetovi različnih rastlin, in ga v svojem mednem želodčku predelujejo v med. Med vsebuje razne vrste sladkorjev, predvsem fruktozo (sadni sladkor) in glukozo (grozdni sladkor), proteine, aminokisline, encime, organske kisline, flavonoide, mineralne snovi, cvetni prah, lahko pa vsebuje tudi disaharida saharozo in  maltozo ter druge polisaharide.

Čebelji med  je lahko ustrezno okolje za rast velikega števila prilagodljivih mikroorganizmov. Sem spada več glivičnih obolenj, ki producirajo toksične snovi-mikotoksine. Toksičnost pri čebelah je bila dokazana v študiji, kjer je v  določeni koncentraciji toksina poprečno 50% vseh testiranih čebel poginilo. Delavke morejo tolerirati visoko koncentracijo, toda močnejša koncentracija jih pobije v času 48 ur. Čebele so sposobne  v svoji presnovi predelati  aflatoksin B1 deloma s svojim črevesnim encimom.

Ekstrakti propolisa, mešanice rastlinskih smol, ki jo prenesejo čebele kot vsesplošni kit (zadelavina) v leglo, so v poskusih omejile toksičnost aflatoksina B1 in odložile čas pogina čebel, ki so dobile mikotoksin. 

Povezava med propolisom na zdravje čebel in raka pri človeku

Najnovejša raziskava v zgoraj omenjeni študiji je potrdila učinek propolisa na mikotoksine, ki jih producira več glivičnih obolenj.  Aflatoksini so namreč naravno prisotni mikotoksini, ki jih proizvajajo glive iz rodu Aspergillus. Zastrupitev z njimi pa se imenuje aflatoksikoza.

Aflatoksini so teratogeni in povzročajo nepravilnosti pri razvoju zarodka oziroma fetusa, če je nosečnica izpostavljena njihovemu delovanju. Človeški plodovi so občutljivi predvsem v obdobju med 3. in 8. tednom.

Aflatoksini spadajo tudi med najbolj karcinogene (rakotvorne) snovi na svetu. Ne glede na izvor je skupna lastnost vseh rakotvornih snovi v tem, da spremenijo DNK in izzovejo mutacijo ali pa spremenijo izražanje genov. Pride do nekontroliranega razmnoževanja prizadetih celic v organizmu. Take celice brstijo, toda ne dozorijo, zato niso funkcionalne, ampak postanejo rakaste.

Kancerogene snovi so tiste, ki lahko povzročijo raka. Isto karcinogeno (kancerogeno) sredstvo more izzvati  nastanek različno oblikovanih tumorjev in različna sredstva morejo povzročiti istovrstne tumorje. 

Pri nastanku rakavosti celice je treba razlikovati začetno fazo, ko iz normalne celice postopno nastaja maligna (zločesta), rakasta celica, in drugo fazo razvoja, ko iz maligne celice raste tumor. Med obema fazama je obdobje  mirovanja, ki je različno dolgo.

Rak se razvije iz  ene same maligne celice, je pa potrebno vsaj 100 rakastih celic, da nastane tumor. Rakasta celica je nekakšna karikatura normalne odrasle celice. Neizrazito oblikovane celice raka so zelo podobne embrionalnim (zarodnim) celicam.

Vse te spremembe v presnovi, delitvi in obliki celice po eni strani govorijo, da karcinogeni agensi v človeškem organizmu delujejo podobno kot recimo v čebeljem organizmu - mikotosini oz. aflatoksini, ki močno poškodujejo presnovo snovi v celici in povzročijo njen propad. Po drugi strani se zdi, da so propolis oziroma tiste snovi, ki se zaradi vnosa propolisa močno povečajo v organizmu (črevesni encimi), očitno sposobne delno presnoviti te mikotoksine  in  s tem odložiti nadaljnje propadanje celic.


Zaključek

Zdravilni učinek propolisa proti mikotoksinom, v konkretnem primeru proti aflatoksinu B1, je bil v poskusih pri čebelah dokazan. Ob predpostavki, da je ta mikotoksin ena najnevarnejših karcinogenih (rakotvornih) snovi pri človeku in da različna sredstva morejo izzvati istovrstne tumorje (kot oboje tudi navaja literatura), bi  mogel propolis tudi izven čebeljega organizma prav tako uničevalno delovati  na mikotoksine kot  tudi na vse druge  karcinogene snovi v človeškem organizmu. Vprašanje je le, v kakšni obliki in načinu vnosa v človeški organizem bo pričakovani zdravilni učinek dosežen.

Propolis 1

profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
4
Ana Kos
1
Aug 03, 2014
Marija, super, hvala, sem vesela! :)
#4
M. H.
0
Aug 03, 2014
Že proučujem, dobila dobre nasvete, hvala, bom poročala, če bom odkrila kakšno dobro skrivnost, ki mi bo uspela.
#3
Ana Kos
1
Aug 02, 2014
Marija, ne vem, ampak morda ve Klavdija? Čisto možno, da ona to ve, saj se mi zdi, da imajo čebele doma.
Morda pa ob kakšni priložnosti vprašam nekega čebelarja.

Sama bi zelo rada ugotovila, ali jew res bil včasih gostejši in temnejši ali se le meni tako zdi. Ampak sem kar zelo zelo gotova, da se ne motim.
#2
M. H.
0
Aug 02, 2014
Ali kje obstaja navodilo za pripravo propolisa?
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2013-12-17 08:32:02 (Dec 17, 2013)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj