Ingver (Rhizoma zingiberis) - z medom

OddajAna Kos, dne 2014-12-14 ob 00:28:52

Ena moja bližnja redno uporablja ingver in ima dobre izkušnje z njim. Pred kratkim mi je napisala, kako ingver uporablja (malo krajšam):
Ingverjev čaj iz korenik, ja, gomoljev:
Korenike ne smejo biti poškodovane. Ne smejo biti na pr. plesnive in morajo biti čvrste ... Zato jih izbiram ročno ... Ima korenika-gomolj zelo močan vonj.
Koreniko sproti naribam. Za en liter čaja tri žličke sveže naribane korenike. Če del gomolja ostane, zavijem v vlažno krpo in dam v hladilnik.
Vodo zavrem, odstavim, dodam ingver in pustim ingver 5-10 min, da se napije. Lahko dodaš tudi malo sladkorja ali medu. Jaz dodam malo Natreena - ker sva diabetika ...
Med z ingverjem: V kozarček do polovice napolniš z drobno naribanim ingverjevim gomoljem in zaliješ z medom. Ješ žličko na dan ... Dobi pa se tudi že narejeno v trgovini ali v specializiranih prodajalnah, zasebniki delajo ...
Zeleni čaj z ingverjem v prahu:
Skuhaš zeleni čaj in dodaš žličko ingverja v prahu ...
Ja, lahko dodaš malo medu ali sladkorja ...
Vroča limonada z ingverjem in cimetom:
Na l limonade stisnem dve limoni, dodam 1-2 žlički ingverja v prahu in 1-2 žlički cimeta v prahu in dodam vročo vodo. Meni je zelo pitno ...

Hvala!
Znanka mi je priporočila ingver pri bolečem želodcu (imam pa pozitivno izkušnjo tudi s cimetom - v čaju ali mleku in z medom).

Zvedela pa sem še za en recept (po sestavinah enak prej omenjenemu), kako pripraviti ingver z medom. Nekdo, ki to uživa, pravi takole (prejela po mailu, malo krajšam):
Pred nekaj tedni sem od nekoga iz Sarajeva dobil recept na osnovi ingverja in medu in zdaj sem zopet med zdravimi ljudmi in brez bolečin.
Žena je imela raka na endokrinih žlezah in je bila že na obsevanju 18 dni.
Sedaj je zdrava, ni ji bila potrebna ne operacija niti kemoterapija, zdaj poka od zdravja.
Vem, da marsikdo ne verjame v alternativno medicino, pa vseeno, vest mi ne da, da ne bi  podelil tega recepta z vsemi, ki  morda prav ta trenutek potrebujejo pomoč.
Recept:
Dve večji korenini ingverja očistite in naribajte zelo na drobno (lahko uporabite tudi električni sekljalnik).
Nariban ingver zmešajte s pol kg domačega medu.
Zaužijete 3 do 4 čajne žličke na dan.
Uporabljajte plastično ali leseno žličko, nikakor ne kovinske.
Prvi učinki "zdravila" se začutijo čez dva do tri dni ... To zdravilo prebuja od mrtvih!!!


Tako! Seveda so to sujektivne izkušnje. Res je, da umremo tudi ob samo zdravi hrani - poleg tega je pomembna tudi zmernost v količini katerekoli hrane in tudi občutek za kombiniranje različne hrane.
Kaže, da kakšni ljudje skorajda čudežno ozdravijo ob "zdravi" hrani (tukaj ne mislim samo na hrano, temveč tudi na ne-hrano - post), pa vendar kakšen človek ne ozdravi.
Poleg tega, ko poslušam o raznih zdravilnih rastlinah od vsepovsod s sveta, včasih pomislim, kako to, da potem vendar ljudje umirajo za raznimi boleznimi, če pa imamo toliko vsega dobrega in zdravega na razpolago - in mnogokrat pred nosom.
Morda pa ima vse to, posebno degenerativne bolezni največjo zvezo s tem, da je človek len, komot, uživaški - naravno in neprisiljeno asketskih ljudi najbrž ni zelo veliko ... No, tako razmišljam ob marsikakšnih ugotovitvah, kako zelo so zdrav(iln)e razne rastline ...

prodaja ingverja

Fotografija od tu.

Seveda pa želim izvedeti več o ingverju.

Ingver (znanstveno ime Rhizoma zingiberis) je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih.
Je večletna rastlina, ki zraste tudi nad pol metra visoko. Oblikuje do 20 cm dolge korenike, ki se uporabljajo v kulinariki pa tudi v zdravstvu.
Pradomovina ingverja je jugovzhodna Azija, njegovo sanskrtsko ime - singabera - pove, da je rastlina verjetno iz Indije.
Ingver je med začimbami, ki jih je človek spoznal med prvimi.
Stari zapisi nakazujejo, da so ingver uporabljali že pred 6000 leti. Leta 2400 pred našim štetjem pa so ga Grki že uporabljali za pripravo ingverjevega kruha.

Znani kitajski filozof Konfucij ga je zelo cenil in je hotel imeti vsako jed pripravljeno z ingverjem. V starem Rimu so uporabljali ingver tudi v lepotnih salonih. V Evropi v srednjem veku je bil tako priljubljen, da so zdravniki in moralisti trdili: "Vino, poper, cimet in ingver kvarijo kri mladim dekletom." Kljub tem svarilom je postal priljubljen med Angleži in Skandinavci, pri nas pa ga nikdar nismo uporabljali na veliko.
V ingverju je ogromno sestavin (pravi Paul Schulick), ki delujejo med seboj in s tem ustvarjajo izjemne terapevtske koristi.

Ingver se seveda uporablja v kuhinji kot začimba, hkrati pa tudi v zdravilne namene, uporabljamo ga za:
- preprečuje ali zmanšuje simptome slabosti. Po uporabi ingverja ni nezaželenih učinkov, kot je npr. zaspanost, ki se pojavlja pri jemanju antihistaminikov in nekaterih drugih zdravil;
- proti driski;
- preventivno deluje proti nalezljivim boleznim, ker je antiseptik (uničuje mikroorganizme);
- olajšuje prebavo (spodbuja peristaltiko in izločanje želodčnega soka), deluje proti napenjanju (karminativ, pospešuje izločanje plinov) in pomirja želodčne in črevesne krče (spazmolitik);
- uporablja se tudi za povečevanje apetita;
- deluje protivnetno, kar se nanaša na številne bolezni, med drugim na revmatični artritis (zmanjšuje bolečine, otekline, okorelost) - tukaj se seveda uporablja zunanje, z vtiranjem ali mazanjem tinkture ali eteričnega olja, 2–3 krat dnevno, v trajanju 15 dni, pa čeprav bolečine prenehajo že v 2 - 3 dneh;
- deluje kot stimulans in tonik. Pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, zaradi stimulativnega delovanja pa naj se ne uporablja zvečer, pred spanjem, saj lahko povzroči nespečnost. Deluje tudi kot blagi afrodiziak;
- deluje kot antikoagulant, tj. preprečuje zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov (kot česen in čebula);
- ugodno deluje na delovanje jeter;
- znižuje holesterol;

- pomaga pri migrenah in drugih vrstah glavobolov (s C vitaminom);
- znižuje povišano telesno temperaturo;
- deluje tudi kot antioksidant, torej med drugim deluje tudi proti raku in arteriosklerozi (žlička ingverja ima toliko antioksidantov kot porcija špinače).
- dodajajo ga v ustne vode in grgrače za odpravo zadaha iz ust.

Otroci do dveh let naj ne bi uživali ingverja.

Ingver lahko uporabljamo na razne načine, svežega, sušenega, kandiranega, eterično olje, tinkturo.
Čaj (ki ga skuhamo tako, da narezano/nastrgano koreniko poparimo z vrelo vodo) blaži jutranjo slabost, deluje proti prehladu, zdravi razjede, lajša težave z zgago, prebavne težave in blaži bolečo menstruacijo.

- http://sl.wikipedia.org/wiki/Ingver#Uporaba_ingverja_v_zdravilne_namene
- http://www.siol.net/trendi/lepota_in_zdravje/zdrava_prehrana/2012/11/ingver_zdravilo.aspx
- http://www.bodieko.si/ingver
- O ingverju - Pomurske lekarne

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
Ana Kos
0
Dec 15, 2014
To pa kar sam razišči ;)
#2
vsejzaradseksa
0
Dec 14, 2014
S čim ta nesrečni ingver kvari dekleta? Z obliko?
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-12-14 00:28:52 (Dec 14, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj