Članek
Jakec naroči bratca (film) - o naročanju spermijev preko spleta
Objavljeno May 12, 2017

Naletela sem na naslov filma, ki so ga predvajali v Kinodvoru. Filma za otroke.

Jakec naroči bratca.

Verjetno vsak od nas pozna otroka, ki si želi bratca ali sestrico in nam je tako ta tematika domača.

Spominjam se, kako sem jaz v nekem obdobju, po odkritju tega, kje dojenček zraste, svojo mamo dodatno opazovala - v upanju, da dobim sestrico - kajti zrasla sem ob bratih, jaz sem si pa tako želela sestrico!

In kako sem bila pozorna na to, ko sta bila moja starša kdaj podnevi v svoji sobi, pa sem kar sumila, da se kaj dogaja - da bom dobila potem sestrico :)

Zanimivo, res, moja starša pa najbrž nista nikoli podnevi počela takih stvari, ki bi pripeljale do dojenčka! :) Najbrž se jima ni niti sanjalo, o čem jaz razmišljam :) In v svojem otroštvu sem si zelo zelo želela, da bi imela otroke, celo ponoči sem hodila gledat pred hišo, če je mogoče tam kakšen najdenček.

Torej, to, da si otroci želijo bratca ali sestrico, je še kako naravna želja! Zato sem seveda z veseljem poiskala vsebino filma Jakec naroči bratca.

Filmska zgodba pripoveduje o dečku, ki si želi bratca ... ampak ga ni tako enostavno dobiti, saj ima dve mami in nobenega očeta.

Za 8. rojstni dan si želi bratca, dobi pa kunca in zajčja ušesa. Mami mu pojasnita, da bratca ni tako enostavno dobiti. Toda Jakec v pogovoru z njima prestreže pomembno informacijo: otroke lahko dobiš s pomočjo interneta! Vse kar mamici potrebujeta, so Viliji, ki jih imajo samo moški. Toda nekateri jih ponujajo prek spletne aplikacije, zato se Jakec usede k tablici in poišče primerne kandidate, ki bi lahko darovali Vilije. Kot Super Jakec se odpravi na misijo, od enega čudaškega kandidata k drugemu, da bi naročil semenčice.

http://www.kinodvor.org/spored/jack-bestelt-een-broertje/

Filma nisem videla, videla sem le nekaj opisov in par delčkov filma. Tako da moje razmišljanje ne more biti kritika, so le misli, ki se mi utrinjajo ob tem - in ob problematiki, ki jo tak film odpira.

Smešno? Zabavno?

Čutim nekoliko grenkobe ob vsem tem. Dve mami, dva očeta, posvajanje otrok, nadomestno materinstvo ... teme, ki so praviloma problemi odraslih ... Pa se morajo z njimi ubadati otroci.

Ne vem, če se otrokom res to zdi tako enostavno, kot nam hočejo predstaviti kakšni vzgojitelji.

Ali sem jaz prezatežena?

Sprašujem se, v kaj odrasli potiskajo otroke.  Sicer je razumljivo, da se otroci soočajo tudi s problematiko odraslih, je pa razlika, če nekaj malega vedo o nečem, ali pa če so v vlogi nekakšnih odrešenikov svojih staršev. Kolikokrat nosijo bremena svojih staršev.

Je torej vsebina tega filma samo domišljija, hec, zabava, nekaj lahkega ... ali pa gre za to, da otrokom njihove korenine prepojimo s tem, da je "vse normalno"? Dejstvo je, da če nekdo živi v problematični družini in drugega niti ne pozna, marsikdaj sprejema to kot normalno. Tako lahko otroci, ki zrastejo v nasilju, čisto drugače sprejemajo nasilje kot drugi. Prav tako alkoholizem in druge zasvojenosti.

Prav je, da sprejemamo vsakega čoveka, takega kot je. Ni pa prav, da ljudem pritrjujemo tudi v vsem, kar počnejo.

Dve mami, dva očeta, morebiti še širše skupnosti (poligamija, poliamorija) ... ok ... so dejstva. Ampak bojim se, da otroci, ki rastejo v takih skupnostih, ne rastejo predvsem v širini srca ... Rastejo v nekih mejah, okvirih, morda nesvobodi. V bistvu v življenju so meje in morajo biti. Živeti brez mej ni svoboda. Svoboda je živeti po svojem srcu, po svoji vesti in sprejemati okvire, ki jih postavljajo naravni zakoni.

ZimZelen, ja; morda je tako kot sicer povsod, prilagajamo se ... Včasih v slabo splošnemu dobremu, zdravemu razumu ... Kaj je tisto res pravo? Ali današnji človek, ki živi vse življenje v mestu, sploh potrebuje svež zrak recimo vaškega okolja izpred dvesto let? Ali bi srednjeveški človek, postavljen v danes, sploh preživel? Ah ... Jaz sem za tisto starodavno v najbolj pristnem pomenu besede. Starodavno človeško. Z novostmi, ki resnično lajšajo življenje, pomagajo polno živeti, a druge odklanjam ...

*Ana (na #7) Se prilagaja, saj izloči vse moteče in škodljive. Kot opazimo, ima čas. V času planeta se je marsikaj uničilo in obudilo.

ZimZelen, kaj misliš, da s ene bo na koncu narava prilagodila neumnostim ljudi? Včasih se mi zdi, da se tako dogaja ... Ampak - upam, da zmaga zdravorazumsko, tisto, ki spoštuje Življenje.

Ne dogajajo se le vremenske spremembe. Hormonski motilci so v prehranski verigi že stalnica, v zraku je vse, kar nekoč ni bilo, planet se prevrača, iz vesolja prihajajo vibracije, da ne omenjam še reptile in njihove pomočnike. Na koncu bo narava vzpostavila pravi red. Nikoli ne zgreši :-)

Janez, aha! :)

"Svoboda je živeti po svojem srcu, po svoji vesti in sprejemati okvire, ki jih postavljajo naravni zakoni." - DOBRA!

trdkonzervativc, ne morem s eznebiti občutka, da me nekoliko poznaš iz RL! :) :) Sicer pa: otrokom omogočimo, omogočajmo optimum ... in trudimo se, da spoznamo, kaj sploh je optimum! <3