Članek
Stanovanje z mahagonijevim pohištvom
Objavljeno Aug 22, 2016

Po poroki sva z Mojim želela biti še nekaj mesecev v Ljubljani in potem oditi iz mesta. Prosila sva moje stanodajalce, kjer sem prej stanovala sama, če smem ostati še par mesecev tam in če se sme priseliti še moj mož, a so me vrgli ven ... bali so se otrok in zakona, ki krije družine (tako so povedali, v vidni zadregi). No, bilo je proti najinemu pričakovanju, saj midva NIKOLI ne bi hotela viseti nekje, kjer ne bi bila zaželena ...

Našla sva prvo skupno stanovanje v vili pod Rožnikom, stanodajalka nama je hvalila svoje stanovanje in to stanovanje z mahagonijevim pohištvom! Povedala je, da bova lahko kurila na drva (kar sva midva želela, sama sva naredila drva in jih pripeljala) in sploh je bilo njeno stanovanje deležno samih pohval!

No, tako sva se pozno jeseni selila k njej v kletno sobico z mahagonijevim pohištvom, ki pa ... je bilo plesnivo! Ja, zadnje stene omar so bile čisto plesnive ... Če sva pohumpala po tleh, se je čutilo, kot bi spodaj pljuskala voda!

Stranišče je bilo zgoraj in je bilo skupno za veliko strank, ki smo bile v hiši.

Kuhala sva v sobi, voda je pa bila v prostoru čez hodnik, kjer so bile čez zimo okenske lončnice, sicer pa razna ropotija, vrtno orodje ... Recimo, da bi bil pravi izraz za ta prostor - ropotarnica. To je bila tudi najina kopalnica: pipa z mrzlo vodo nad betonskim koritom. Tam sem pomivala posodo, prala na roke, ne spominjm se pa, kako sva se umivala. Morda se pa sploh nisva? ;)
Vsaj glede na to, da je bil prostor odprt in da je v sosednji ropotarnici na nekakšnih nosilih včasih spal nek fant, nekakšen brezdomec (ki je enkrat celo nekaj zakuril, tako da je v njegovi "sobi" zagorelo). Oh ja, mogoče sva imela lavor v sobi ... Se pa spominjam mrzle vode v "kopalnici", ki je tekla po meni in odtekala v tla. Morala sva pa dežurati, da sva se umila, ne da bi porabila preveč vode ... gospa je nadzorovala!



No, približno takole je izgledalo v najini "kopalnici" in "pomivalnici" posode, sicer je slikca s Primorske.

In potem kurjenje! Ko sva prvič zakurila - v upanju na toplo sobico, saj je bilo že krepko mrzlo -, se je samo kadilo in kadilo, črn dim se je valil po sobi in gospo je skrbelo za njeno mahagonijevo pohištvo ... in navsezadnje sva midva obupala nad kurjenjem in se spravila spat pri odprtem oknu (na Iskri pri Maximarketu je kazalo -8 stopinj C) ... Še dobro, da sva bila mladoporočena in da sva imela ozko posteljo, na kateri se skoraj ni dalo spati drug ob drugem! :) Mož je postelji dodal noge, da sva imela ležišče malo višje nad močvirjem in jaz sem prišila trakce na odejo, da nama ni padala na tla! :)

Hladilnika seveda nisva potrebovala, imela sva zmrzovalnik na oknu!

Najina gospa je bila tudi zelo radovedna in precej jo je skrbelo za njeno mahagonijevo pohištvo, tako je - ko nisva bila doma - malo pospravila po sobi - spominjam se mizice, na kateri je bilo miljon stvari, saj sva bila tik po selitvi! No, najina "dobrosrčna gospa" (ja, imela se je za dobro!) je pod tisti miljon stvari stlačila nekakšen polivinil ... da bi imela prt ... ali pa jo je morda predvsem skrbelo, da ne bi midva uničila njene dragocene mahagonijeve mizice!

Ko sem nekoč spala sredi dopoldneva, po nočni službi, me je zbudilo rožljanje ključev ... Ampak revica je imela smolo, saj ni mogla noter, ko pa sem jaz imela ključe znotraj v ključavnici!

Tako sva preživela kakšne tri mesece!

Potem sva dobila krasno stanodajalko, res krasno žensko, ki se je vedno spominjava s hvaležnostjo in veseljem! To je bila gospa Zalarjeva iz R.! Prva gospa se je imela za dobro, sobica je bila res tudi poceni, medtem ko sva se selila potem v precej dražjo garsonjero, a ta druga gospa je ročno napisala pogodbo in se res vsega, kar je v njej pisalo, držala. Bila je zelo konkretna, prosila naju je, recimo, da ne prestavljava določene omare. Enkrat na mesec ali morda na dva je prišla na obisk, popila čaj in še malo posedela, vzela najemnino in odšla.

V pogodbi je pisalo, da tedaj določena najemnina velja za eno leto, potem se bo pa predvidoma dvignila. Toda ob letu sem bila jaz noseča in pričakovala dvojčka - gospa je tedaj rekla, da najemnina ostane nespremenjena! In ob rojstvu dvojčic je prinesla darilo. Seveda ne gre za darilo kot tako, pač pa za gospo, ki je imela čut za naju kot njena najemnika. Ta stanodajalka se nama je res zdela dobra, ne glede na to, da ona najbrž sploh ni o tem razmišljala.

Naj bo tukaj dovolj! Režem! :) (Sem že pisala zgodbo naprej, pa naj bo nadaljevanje v drugem delu.)

Radmila, "kamen stopike" ... o, kako drži!! Včasih se vsak spotakne ob isti kamen ... včasih imamo pa vsak svoje kamne spotike :) Berem čudovito knjigo, po moje bi ti bila zelo všeč: Laurus, napisal jo je Jevgenij Vodolazkin. http://ars.rtvslo.si/2016/05/literarni-nokturno-9/

Radmila, pa vendar mi zadnjič ni uspelo komentirati, pisalo je, da to lahko počno samo "prijatelji". Žal mi je za vaše težave na poti - in oprosti moji nevednosti - ste nasedli na morju - v Poreču - ali an cesti? Res ne vem :( Na morju sem bila nekaj ur, v Strunjanu - naši otoci imajo tak privilegij, da - ker živimo v frančiškanski župniji in v njej sodelujemo - za nagrado in za 20 € za 6 dni lahko grejo na morje v njihovo hišo ... Tako da "tastari" pripeljemo tja otroke, spotoma se pa lahko še sami malo naplavamo in "napijemo morja" ... Pred par leti smo celo preživeli na obali od sončnega zahoda do vzhoda :) Glej: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/108410/na-obali-od-soncnega-zahoda-do-vzhoda Temu se pa reče "stanovanje pod milim nebom" in ne "z mahagonijevim pohištvom" ;)

Ana, prej sem imela nastavitev, da lahko komentirajo samo prijatelji, včeraj pa sem spremenila tako, da lahko komentirajo registrirani člani PW... Nasedli smo v zaledju Poreča na enem travniku, kjer smo se peljali po travnati poti, in moj duhovni učitelj, ki je vozil avto, ni videl kamna, ki je bil skrit v travi....zato smo se kar hitro vrnili domov v Slovenijo..... bilo pa je zelo smešno, ko sem pozneje jaz na istem mestu hodila peš in se spotaknila ob ta kamen ter padla na tla........resnično lahko rečem, da je to bil *****kamen spotike****

Ana, saj sva bili prijateljici že prej. jaz nisem imela nekaj časa interneta, ker sem zamenjala operaterja, tudi zdaj še nimam TV......ker je menda vse odvisno od optičnega omrežja Telekoma... zdaj sem nastavila PW tako, da lahko komentira vsakdo....ali si bila kaj na morju?....jaz sem bila v Poreču, pa smo nasedli na nek kamen in prebili karter za olje ......itd....tako da je bil letošnji dopust kar drag ...( avtovleka in zamenjava karterja v Poreču nas je stala 450 EUR) :-(

Radmila, zame zdaj ne bo problem, ker sva postali blogovski prijateljici :) Sicer imaš pa verjetno kakšno nastavitev, ki ne dovoli komurkoli komentirati. Sem pa vesela, da si se spet pojavila tukaj. Pogrešala sem te!

#9......Ana .......vsi lahko komentirajo, ampak verjetno jaz ne znam urediti sistema na tak način.....bom poskusila spremeniti nastavitve....lp

Sponko in Radmila, oja, gotovo je vse mogoče tudi danes. Res je tudi, da si včasih komaj moremo misliti, kaj vse se dogaja in se je dogajalo - včasih mislimo, da so kakšne zgodbe le domišljijske, pa je skoraj ni stvari, ki se ne bi zgodila, čim bolj ej čudna, skoraj bolj gotovo je resnična :) Radmila, mislila sem pri tebi včeraj nekaj napisati, pri veganstvu, pa kaže, da nisva prijateljici, ti pa pustiš k sebi smao prijatelje - nekako tako piše vsaj ;)

Anka, saj veš, kako je to: včasih se nam ob času romantike tisto ne zdi ravno romantično, kasneje pa :) Vsekakor se pa včasih vsemu temu smejem ... včasih me je pa nekoliko groza ... Gre za vidik, s katerega gledamo ... ;)

#6 Sponko....vse je mogoče....tudi v današnjih časih romantika še ni izumrla

Si pa imela pustolovsko življenje......romantika posebne vrste :)

Hehe, Rado in "ut(i)rjeni", saj navsezadnje ni "moj", tako da sem čisto falila ;) Kaj je mojega? Sv. Pavel pravi, da so "moji samo moji grehi" ;)

. . . sem čisto razumel. Takšno obliko uporabljajo tudi pri meni na Spodnještajerskem. Izraža nekoliko nespoštljivo domačijskost. ". . . z mojim možem", je veliko lepše, spoštljiveje. Zato sem Ano malo zbodel.

"Po poroki sva z Mojim . . " Možem?