Članek
Če imamo preveč, nas popelje do praznine
Objavljeno Jul 28, 2016

"Ne vzemimo več, kot potrebujemo, kajti preveč nas popelje do praznine." 

(Karel Gržan)

-

Kako res je to, čeprav nelogično.

Vsaj tista običajna logika je taka: blagor ti, ko imaš to in to in to.

Ampak ni nujno, da to res prinaša srečo in mir v srce ... Ponavadi ga ne ...

Če imamo preveč vsega, smo prenapolnjeni, ni prostora za nič ... niti za svobodo ne ... "Preveč" nas utesnjuje, veže, nam jemlje prostor, nam jemlje dih ....

In potem nismo notranje polni ... pač pa prazni ... morda ni prostora več niti za čisto in neobremenjeno hrepenenje ...

D :D Res, Anka! Preveč povzroča skrbi, kaj če bo splesnelo, kaj če mi kdo ukrade, kaj če bo denar propadel :D :D

Preveč tudi lahko povzroča neprestan strah, da ti bo to odvzeto.....

Sponko, komentar št. 3 sem pisala nekaj ur (ja, z veliko prekinitvami) in ko sem končno komentar objavila, je bil že tvoj, tak dober, se mi je zdelo, da prav paše zraven :) Potem sem ti napisala nekaj pametnega, ampak vmes sem morala iti narediti nekaj tretjega ali četrtega - nakar se je sesul firefox in ... tole zdaj je pravzaprav samo pozdrav tebi - drugega moja glava ne zmore več :) Pa drugič :)

N

S tem se zelo strinjam. Zlasti tisti, ki so v otroštvu in mladosti imeli pomanjkanje, mislijo, da bodo tisti, ki pomanjkanja niso bili deležni, trajno srečni. Žal temu ni tako. Psiha igra po svoje.

Večkrat se mi zdi, da je to tisto, kar je resnična svoboda. Imam, kot da nimam. Na nek način je čutiti pusto, prazno, brezčutno ... jaz pa mislim predvsem na to, da delam enako dobro in vestno, ne glede na to, ali imam ali nimam ... no, nekaj nas določajo zunanje stvari, prostodušno delati zastonj ne more človek, ki sicer nima sredstev za preživetje ... no, nekako tako je, da človek naj dela polno in iz srca, ne glede na zaslužek, toliko pa vendar naj dobi, da lahko solidno živi ... (Če bo potrebno, bom pojasnila tole, vem, kaj želim povedati, ne vem pa, če sem jasna ;) )