Smisel življenja

OddajAna Kos, dne 2015-08-29 ob 19:21:13

Včeraj sem ravno brala Franklove misli o smislu življenja, ko je zazvonil telefon:

Ne gre nikdar za to, kaj še lahko pričakujemo od življenja, marveč za to, kaj življenje od nas pričakuje.

Živeti navsezadnje ne pomeni nič drugega kot: nositi odgovornost za pravo odgovarjanje na življenjska vprašanja, za izpolnitev nalog, ki jih življenje vsakomur postavlja za izpolnitev zahtev te ure.Ta zahteva in z njo smisel življenja se spreminja od človeka do človeka in od trenutka do trenutka. Zato ne moremo nikdar navesti smisla človeškega življenja nasploh, nikdar ne moremo na splošno odgovoriti o smislu življenja; življenje, kot ga mislimo tukaj ni nekaj meglenega, marveč je vsakokrat nekaj konkretnega, in tako so tudi zahteve, ki nam jih življenje postavlja, vsakokrat čisto konkretne. Človeško življenje prinese s seboj to konkretnost, ki je za vsakega enkratna in edinstvena.

V tem pa, kako prizadeti nosi svojo usodo, svoje trpljenje, se skriva tudi enkratna priložnost za edinstven uspeh.

Viktor E Frankl: Kljub vsemu reči življenju da (str. 61, 62, kopiram s spleta, in tako ne morem preveriti natančnosti zapisa)

...

Kako res! Kolikokrat sem prav isto razmišljala. O tem, kako se smisel iz trenutka v trenutek lahko spreminja. Kako moramo vsak trenutek na novo reči življenju "da". Z nove stopničke, z novega skoka, pa tudi iz novega prepada, iz novega brezna.

Ko pridemo tako daleč, da življenje vzljubimo (zdi se mi, da otroci večinoma to znajo, potem pa se v burnih viharjih življenja včasih vse nekam porazgubi ...), ljubimo sami sebe in s tem sebe v situacijah, ki nas doletevajo, celo v težkih preizkušnjah. Seveda ne pride to ponavadi kar naenkrat. Včasih nas življenje obrusi, še kako obrusi, in postanemo podobni viharnikom, osamelcem, ampak v sebi mirni in zadovoljni ...

...

In tedaj je zazvonil telefon, klical je prijatelj in prav o Franklu in njegovem življenju in delu je želel govoriti, ker je ravno prebral Franklovo delo Kljub vsemu reči življenju da.

In bi rad bral še kaj Franklovega!

Spomnim se na knjigo Psiholog v taborišču smrti.

Na nek način življenje nima kakšnega posebnega smisla ... mi smo tisti, ki življenju dajemo smisel ... Kaj življenje pričakuje od mene?

Mohorjeva založba Frankl E. Viktor, KLJUB VSEMU REČI ŽIVLJENJU DA

Iz pekla holokavsta – pričevanje upanja»Bil sem povsem ›običajen‹ zapornik – nič več kot zgolj številka 119–104.« Viktor E. Frankl (1905–1997), utemeljitelj logoterapije ali tretje dunajske

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
8
Ana Kos
0
Sep 01, 2015
Franci, hehe, to glede spanja :)
Jaz sicer nisem prav veliko brala o logoterapiji, niti Frankla ne - celih del, le posamezne odlomke sem, ampak logoterapijo sem razumela kot osmišljenje tega, kar se nam dogaja, ne pa kot hojo v krogu, kot so včasih psihologistični pristopi - ko najde človek krivca za hudo, ki se mu dogaja, izven sebe in se potem lovi okrog tega ... in včasih ne pride ven, ker itak mnogih stvari, ki so s ezgodile, ne more spremeniti ...
Morda se moram pa zdaj (ko bo čas ... če bo kdaj?) vreči v logoterapijo? ;)

Hvala za pojasnilo glede knjige ... oja, knjiga pod resničnim imenom ima posebno vrednost. Prav tako osebna pričevanja ... zapisi in govorjenja.
Je pa potrebno biti obziren do svojcev, kadar izpostavljamo osebne zgodbe.
#8
Franci
0
Sep 01, 2015
Ukanil sam sebe je na način, da je najprej hotel izdati knjigo pod psevdonimom svoje zaporniške številke. Ko je bila knjiga že končana so ga pregovorili, da ne bo tako pristna, če bo kljub osebnim izkušnjam avtor neznan. Sam je napisal, da če bi to prej vedel ne bi mogoče toliko osebnih stvari izpostavil. Spremeniti knjige pa ni želel...

Kolikor sem jaz razumel logoterapijo in njen način, je ta, da se postaviš v nasprotno stališče. Npr ne moreš zaspati, kljub temu, da bi rad. Rešitev je, da se trudiš, da ne bi zaspal. Sem preizkusil na sebi in čudežno deluje. Podobno je tudi na drugih področjih.
#7
Ana Kos
0
Sep 01, 2015
Franci, ukanil samega sebe?
Če boš tole videl, bom vesela, če še kaj rečeš o tej ukanitvi samega sebe.
Dejansko je logoterapija nekaj upanjskega ... kljub vsemu!!! živim in želim živeti!
#6
Franci
1
Aug 31, 2015
To knjigo (KLJUB VSEMU REČI ŽIVLJENJU DA) sem prebral in odprla so se mi nova vprašanja in marsikakšen pogled z druge perspektive. Nekaj misli je tako močnih, da sem si jih dal kar v telefon. Kaj človek vse prenese, če ve zakaj. Zanimivo, kako je lahko avtor ukanil samega sebe. Vsekakor priporočam v branje, zagotovo to ni zadnja knjiga tega avtorja, ki jo bom prebral.
#5
Ana Kos
0
Aug 31, 2015
Hehe, Rado, vseh vrst gurujev je :D
Tegale finančnega pa jaz nikoli ne berem :)
#4
Ana Kos
0
Aug 31, 2015
VinKos, pa kako res, prav ima prijatelj! :)
#3
Rado K.
1
Aug 31, 2015
"Včeraj sem ravno brala Franklove misli"

Sem prvi hip pomislil, da imaš v mislih tega Frankla iz Financ, in sem ob tem globoko zavzdihnil: "Ljubi bog, le kakšnega guruja si je našla".
#2
VinKos
2
Aug 30, 2015
Prijatelj, umski in fizični garač, je enkrat rekel -
življenje nima smisla, smisel
mu damo s svojim delom . . .
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2015-08-29 19:21:13 (Aug 29, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Viktor Frankl - Wikipedia, the free encyclopedia

Viktor Emil Frankl, M.D., Ph.D. (26 March 1905 – 2 September 1997)[ 1] [ 2] was an Austrian neurologist and psychiatrist as well as a Holocaust survivor. Frankl was the founder of logotherapy, which is a form of existential analysis, the "Third Viennese School of Psychotherapy". His best-selling book Man's Search for Meaning (published under a different title in 1959: From Death-Camp to Existentialism, and originally published in 1946 as Trotzdem Ja Zum Leben Sagen: Ein Psychologe erlebt das Konzentrationslager, meaning Nevertheless, Say "Yes" to Life: A Psychologist Experiences the Concentration Camp) chronicles his experiences as a concentration camp inmate, which led him to discover the importance of finding meaning in all forms of existence, even the most brutal ones, and thus, a reason to continue living. Frankl became one of the key figures in existential therapy and a prominent source of inspiration for humanistic psychologists.[ 3]

Mohorjeva založba Frankl E. Viktor, KLJUB VSEMU REČI ŽIVLJENJU DA

Iz pekla holokavsta – pričevanje upanja»Bil sem povsem ›običajen‹ zapornik – nič več kot zgolj številka 119–104.« Viktor E. Frankl (1905–1997), utemeljitelj logoterapije ali tretje dunajske

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj