Simptotermalna metoda urejanja rojstev - ena od najboljših metod

OddajAna Kos, dne 2014-07-28 ob 18:23:05
Večkrat kdo omalovažuje moje zapise v zvezi s spolnostjo, kontracepcijo, splavom, spoštovanjem življenja. Marsikdo kot naravno kontracepcijsko metodo jemlje le neko starodavno "Knaus-Oginovo" metodo, ki je delovala na izračunavaju plodnih in neplodnih dni po idelanem ciklusu - in zato res ni mogla biti uspešna, saj mnoge ženske nimajo "idealnih" ciklusov (če je idealni ciklus to, da je ovulacija 14. dan) ali pa vsaj občasno nimajo takega ciklusa.
Naravnih metod je več, gre za to, da naj bi zakonca (no ja, tista dva, ki sta par!) upoštevala naravne danosti in si ne škodovala. Tako so postopoma skozi zgodovino odkrili prepoznavne znake ovulacije, trenutka, ko se v ženskem telesu sprosti jajčece. Samo tedaj je plodna ... recimo dan ali dva v ciklusu. Eni govorijo celo le o dveh urah, ko je jajčece dozorelo in je sposobno oploditve.
Torej je ves ostali čas neplodna in ne potrebuje kontracepcije ... nobene!
Ženska torej potrebuje gotovost, kdaj je plodna - da to zna ugotoviti.
Potrebuje moškega, ki jo ima rad in je pripravljen z njo sodelovati - in se kdaj spolnim odnosom odpovedati - če pač vesta, da ni čas za spočeti otroka.
Obstajajo tudi učiteljice, ki učijo uporabljati nekatere metode, natančno ne vem, katere; mislim, da to, ki jo sama najbolj poznam, to je simptotermalna. In poznam eno teh učiteljic.
Torej:
Naravna kontracepcijska metoda je življenje s samim seboj, življenje s svojim telesom, pomaga prepoznati v njem pomembne stvari v zvezi z (z)možnostjo zanositve. Naravna metoda omogoča veselje nad danostmi, položenimi v telo. V moje telo.

Omogoča veselje ob vednosti, kdaj je pravi čas za zanositev, in omogoča in narekuje fizično odtegnitev dragemu, ko zanositi ne smem ...
Nikakor ni kontracepcijska metoda, kot so druge ... Res zahteva kdaj "post" (par dni v ciklusu), vendar prinaša tudi mnogo lepega, predvsem pa povezanost med ljubečima človekoma ...

Naravno metodo so iznašli pravzaprav v želji, da bi si ženske, ki imajo težave z zanositvijo, pomagale z njo.
Za uporabo te metode - in ja, za moje pojme tudi sicer! - je nujno, da vemo nekaj zakonitosti delovanja ženskega telesa. Medtem, ko je moški praviloma vso rodno dobo ploden ne glede na dan v mesecu, je ženska plodna le nekaj dni na mesec, pravzaprav sta nevarna (če ne želiš zanositi) oz. najbolj prava le dva dneva, po nekih teorijah, je jajčece sposobno oploditve le 24 ur, brala sem tudi o predvidevanjih, da je ta doba dolga (=kratka) le dve uri.
Torej če določimo natančno, kdaj je jajčece zrelo, potrebna je vaja, potem smo lahko zanesljivo veseli/e same sebe, ne da bi se tresli/e pred nezaželeno nosečnostjo - in ne da bi uporabljali kontracepcijo, ki ne le preprečuje nosečnost, temveč ima tudi sekundarne učinke.
Pravzaprav je tako, da je ženska, ki uporablja maternični vložek (ki ni le kontracepcijsko sredstvo), stalno zaščitena pred "nezaželenčkom". Tudi tedaj, ko "nezaželenčka" niti slučajno ne more biti! Ko ni ovulacija niti blizu, kaj šele, da bi bil čas ovulacije! Prav tako tista ženska, ki jemlje tablete, mora stalno vzdrževati pravi nivo umetnih hormonov, ki telesu dopovedujejo, da je že noseče in zato naj ne zorijo jajčeca (logika, a ne, če je ženska noseča, ne more še enkrat zanositi, tablete pa ženskemu telesu govorijo: noseče si - in tako "pretentajo" jajčeca, da nobeno ne zori ...). Je pa dejstvo, da včasih kljub vsemu jajčece zori in da ženska zanosi kljub vsej kontracepciji.

Naravna metoda želi omogočiti ženski, paru, ki ne želi nosečnosti, da se ovulaciji izogneta, da se ji znata izogniti. To pomeni zdržnost nekaj dni sredi ciklusa - brez dokončne spolnosti. Četudi je morda zrelo jajčece zmožno oploditve le 2 uri, je za zanesljivost potrebna malo daljša zdržnost. Sploh pa glede na to, da spermiji dlje živijo, več dni, morda celo kakšen izjemen spermij cel teden. Ste kaj ponosni, možje?
Zanimivo je, da ene raziskave kažejo v to smer, da so semenčice xy hitre, a ne vzdržljive, medtem ko so semenčice xx počasnejše, a trpežnejše. Eni razmišljajo o tem, da tako lahko morda celo malo vplivamo na to, ali bomo zanosile punčko ali fantka. Če opazujem sebe (za nazaj), se mi zdi, da to najbrž kar res drži!
Kot sem že omenila, je zanositev možna samo ob ovulaciji, ob sprostitvi zrelega jajčeca iz jajčnika. Jajčece se sprosti, jajcevod ga praviloma ujame in potem jajčece potuje po jajcevodu proti maternici in na tej poti "upa" na srečanje s semenčico.
Tablete delajo v to smer, da jajčeca ne bi bilo, če slučajno je, da bi se ne moglo oplojeno vgnezditi v maternici. In da spermiji itak ne bi mogli v maternico, tablete vplivajo na to, da bi bil cervix, vrat maternice trdno začepljen z gosto sluzjo.
Maternični vložek ne prepreči same zanositve, temveč ugnezdenje oplojene celice. Razen če ima dodatke hormonov, kot ima npr. mirena, potem lahko prepreči samo zanositev, ker deluje kombiniramo - nekako kot maternični vložek in kontracepcijske tablete skupaj.
Zakonca Billings iz Avstralije sta nekako avtorja naravne metode z imenom simptotermalna metoda.
A poglejmo še malo bolj nazaj:
Prej že so eni uporabljali Ogino-Knavsovo metodo, poimenovano po dveh zdravnikih, ta dva sta vzela ciklus ženske kot nekaj stalno enakega. Torej je dolg 28 dni (kaj je najpogosteje) in ovulacija, sprostitev zrelega jajčeca, naj bi bila 14. dan - kar je najpogosteje, ne pa vedno.
Po njuni metodi naj bi bile ženske vzdržne (seveda tudi možje!) tiste "nevarne" dni , dva, tri prej in toliko tudi potem, po ovulaciji. Recimo, da je prvi dan zadnje menstruacije 1. marec, torej naj bi bila naslednja 29. marca, ovulacija bo predvidoma 15. marca. Torej "post" s konkretno spolnostjo od 13. do 17. marca.
Izračun je bil narejen po predvidevanju, kako verjetno bo, kako ponavadi je, zato je bila ta metoda precej nezanesljiva. Tudi ženski, ki ima praviloma stalno enake cikluse, se lahko kdaj zruši ali spremeni ritem.

Pri simptotermalni metodi pa gre za ugotavljanje same ovulacije, ne le predvidene, gre za to, da iz konkretnih telesnih znakov ugotovimo, razpoznamo ovualcijo. Ovulacijo, ki bo kmalu nastopila!

Znaki ovulacije, ki jih lahko same vidimo ali začutimo: zadnje dni pred ovulacijo se očitno spreminja sluz materničnega vratu. Postaja redkejša, prozornejša, vlecljiva (jasno se razlikuje od vnetja!!!). Ta sluz ima nalogo omogočiti spermijem, da najdejo prosto pot v maternico in skozi njo v jajcevoda, kjer naj bi potekalo bližnje srečanje z jajčecem.
To sluz lahko opazuje vsaka ženska.
Ob sami ovulaciji, v trenutku sprostitve zrelega jajčeca, ki skoči iz jajčnika in ga potem ujame jajcevod, nekatere ženske začutijo bolečino, zelo razpoznavno, na eni ali drugi strani. Jaz sem se lahko nanjo zelo zanesla. Z leti še bolj. Če se naučimo se opazovati, lahko marsikaj opazimo!
Zdaj je dan D in je prišlo ali pa ni prišlo do zanositve. Če smo delali v smer, da bi do zanositve ne prišlo, potem smo te dni zdržni, gre za kakšnih pet dni, od začetka značilne sluzi, dokler ni jasno, da je ovulacija zagotovo mimo. Nekatere ženske se naučijo celo tipanja lastnega materničnega vratu. Ob ovulaciji je mehak, potem spet otrdi. In se začepi z neprodušnim čepom. Semenčice ne morejo več v maternico, v kamrico, kjer naj bi bival zarodek.
Ko plodna sluz mine, je čas plodnosti mimo.
To metodo lahko kombiniramo s temperaturno metodo. Tako je še bolj zanesljivo. Sploh, če smo šele začetniki samoopazovanja in uporabljanja naravne metode. To pomeni vsako jutro, preden vstanemo, si zmeriti trebušno temperaturo (rektalno ali vaginalno). (Možno je isto opraviti tudi po počitku v leže.) V prvem delu ciklusa je temperatura za nekaj desetink nižja od temperature v drugem delu ciklusa. Po ovulaciji namreč začne delovati progesteron, nosečnostni hormon, pri vsaki ženski, v vsakem primeru. No, razen pri hormonski kontracepciji, kjer je pa že ustvarjeno umetno nosečniško vzdušje. Telo vse pripravi za to, da bi se jajčece lahko vgnezdilo. Telo upa, narava dela za novo življenje. A če do zanositve ni prišlo, se dva tedna po ovulaciji začne menstruacija, odluščenje sluznice, ki je bila pripravljena za vgnezditev malega človečka. Z natančnim merjenjem temperature lahko opazimo, da je temperatura ravno padla na običajen nivo (kot je pač v estrogenskem delu ciklusa, v delu do ovulacije, tedaj ko se sluznica debeli in pripravlja na nosečnost) in potem se začne menstruacija.
V progesteronski dobi je trebušna temperatura malo višja, nekaj desetink, morda pol stopinje, od običajne. Tri dni zvišane temperature (ko ne gre za bolezen) pomeni, da je ovulacija mimo, nastopijo varni dnevi ... Zanositev več ni mogoča. Do menstruacije bo "mir". Pravzaprav bo mir do nekaj dni pred naslednjo ovulacijo. Ki jo bomo pa spet pravočasno opazili, če bomo natančni in previdni, vsaj dokler nismo gotovi v samoopazovanje.

To metodo sva midva z možem uporabljala, tisti, ki veste, da imava veliko družino, se boste morda posmejali, da se nama je marsikaj ponesrečilo. Pa se nama ni. Otrok sva se veselila, vseh. Se nama pa je zgodilo, da sem zanosila, ko še nisem pričakovala ovulacije in sem kar naenkrat ugotovila, da sem - tam(). No, če bi absolutno odklanjala nosečnost - in si je ne bi stalno želela - bi gotovo bila ostrejša do sebe. Kot samoopazovalka in kot postiteljica. 

Med dojenjem je včasih manj opornih točk. Menstruacije lahko zelo dolgo ni, jaz je nisem imela več kot leto dni po večini porodov. Hormon, ki nastaja pri dojenju, ovira zorenje jajčeca in tako je telo napol speče - glede hormonov. Spoznala sva tudi dolge dobe vzdržnosti, ko pač nisva tvegala.

Dejstvo je, da se nama nikoli ni zgodilo, da ne bi zanosila takoj, ko sva "delala" v to smer. Celo hecala sva se, da sem zanosila od želje!
Poleg te - simptotermalne metode obstaja gotovo še kaj, se bom pozanimala. Pisala bom še o nekaj vidikih v zvezi z naravnimi metodami.
Vsekakor lahko rečem, da je mogoče živeti zelo naravno in v veselju in miru sam/a s seboj.

....

Moja ljuba menstruacija

O zanesljivosti simptotermalne metode

Kontracepcijske tablete in stranski učinki

Mirena, maternični vložek

Postkoitalna tableta - tabletka za potem

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
27
azra
1
Jul 31, 2014
Klavdija, ni problema. Si bomo vzele čas.
Tudi jaz še nisem bila, me pa sosed redno obvešča o vseh aktivnostih tam. Vsak vikend prinese nove fotke in popolnoma je že zmešan od tega.
No, bomo videle. Treba je preveriti.
Ana, ki pa dobro piše, bo napisala post za PW.
#27
Klavdija Hiti
0
Jul 31, 2014
azra, sam pvo jo moraš peljat še kam drugam, da se spove, ter prosi odrešitve, prav tako pa tudi za nazaj se ustavit pri vsaki cerkvi. No, tudi sama še nisem bila tam, no jaz nikamor ne hodim sploh. Pred 3 leti sem bila za en teden v Barceloni, to pa je bilo to, pol pa samo še vikend destinacije.
#26
azra
0
Jul 31, 2014
Klavdija, seveda te vzameva. Več nas bo, bolje bo.
Glede na to, da greva z Ano v Zrče na Pagu, boš zelo dobrodošla, da bova lahko skupaj podpirale Ano, ko bo v živo gledala to zadevo.
Ker tam se dogaja marsikaj, kar normalnemu ni popolnoma jasno.

Glede varnih dnevov Klavdija pa najbolje da kar molčim, ker zame to ne velja. Če nisem zaščitena in samo vidim moške gate, sem že noseča (he,he, hec). Vedno sem imela na dan točno menstruacijo, pa sem zanosila v najbolj varnih dnevih (nekatere pravijo, da je takrat nemogoče).
Najboljši recept je: nič sexati.
#25
Klavdija Hiti
0
Jul 31, 2014
Ana, azra, ma a vzameta še eno na K s sabo, je tudi ženska.
Sama se strinjam z naravno metodo, vendar do sedaj nisem imela nobenega toliko resnega partnerja, da ne bi z njim uporabljala kar umetno zaščito, to je kondom. Ker sem nedolžnost zgubila pozno, ter si že zgodaj zaželela otrok, pri meni tablete ne pridejo v poštev, raje uporabim kondom, ki prepreči tudi kako bolezen. Se pa strinjam, da partnerja, katera vesta, da sta za skupaj in razmišljata o otrocih, vendar še ne sedaj, da uporabita naravno metodo. Saj obstaja na internetu program, ki ti pove približne dneve kdaj bodo naslednji dnevi in naslednja menstruacija. Če imaš menstruacijo redno, je lahko tudi to okvirno območje, s katerim si lahko pomagaš. Da pač zaženeš paniko, če si ravno v kritičnem območju in ti poči kondom. Ali pa si upaš uživati brez njega.
#24
Ana Kos
0
Jul 31, 2014
Azra :D :D

Morda bova pa tako prijazni, da ju vzameva s seboj :)
Če bosta dovolj pridna do tedaj! :P
Itak boš vozila in vodila ti :)
#23
azra
0
Jul 30, 2014
VinKos- mi je zelo žal, ostal boš doma. Ana ima glavno besedo in ona pravi, da je dobro, če kdaj moški ostanejo doma.
Ha,ha, bravo Ana!
Razen, če se premisliš. Itak bova medve spredaj in zadaj imava še veliko prostora, lahko še mojega vzameva, če reveža ne moreta 1 dan brez naju.
#22
Ana Kos
0
Jul 30, 2014
VinKos, kaj me izdajaš :P
#21
VinKos
0
Jul 30, 2014
Vemo za koga!
#20
Ana Kos
0
Jul 30, 2014
Hehe, Zlobni, ni kaj! :D

Že ko rečeš: Akcija!, se smejem :)

In sploh ko priporočiš vse natančno, vrstni red!
In - ha ha - kaj če nekdo kaj pozabi ali se kaj "zašteka" - potem pa hitro gledat v priročnik? :D
Ob kakšnih navodilih se jaz nasmejem, ko imam nov pralni stroj ali kaj takega, se kar nekaj cajta matram, da vem, za kaj je kakšen knof.

Potem pa še navodila za ljubljenje? :D Ma ne! :)

P.S.: Zlobo pa šparam ;)
#19
Zlobni
1
Jul 30, 2014
Ana ! Rad bi iz tebe izvabil bes in zlobo, ti se pa smeješ.
To je pa že zelo redka lastnost, da sprejmeš vse za dobro, moj poklon.
Marsikatera bi se metala po tleh, tako se pa jaz. :-)
#18
Ana Kos
1
Jul 30, 2014
Zlobni, vidiš, "moj" je nasmejal Azro, ti pa mene! :D
Pri nas je toliko drugače, da jaz zjutraj zase komaj vem, kje šele bi me kaj drugega mikalo :D Tako da :D :D :D

A zdaj še zelo zares: Sveto pismo in molitev sploh, ja! Da bi prav spoznavali vsak trenutek, kaj je sveto.
#17
Ana Kos
0
Jul 30, 2014
VinKos in Azra, ampak kdaj ej dobro, da ženske same kam gremo. Včasih kar razumem, kako se počutijo nune! :D
#16
Ana Kos
0
Jul 30, 2014
Azra, ooooo, kako lepo!
To pa bo privilegij, ki ga pograbim z odprtimi rokami, če bo le mogoče!

Me zelo zanima tvoja skrivnost!

Sicer pa: v osnovi smo hrepeneča bitja, hrepeneča po ljubezni. In taka smo in taka smo bila!
Tako da v osnovi nismo ljudje zelo drugačni, kot so bili včasih ... In mladina tudi ne.
Poleg tega naravne zakonitosti vedno veljajo - in gorje mu, kdor jih grobo krši ... :(
#15
VinKos
0
Jul 29, 2014
Zlobni - tako ste pri vas "naročali"?
Pri še bolj neoporečni izvedbi ste morali
počakati (na) dostavo kar nekaj mesecev . . .
#14
Zlobni
0
Jul 29, 2014
Sproščenost je prvo pravilo.
Odložiš sv.Pismo na nočno omarico.
Izmeriš Celzija in pogledaš na koledar.
Potipaš okrog sebe, če je vse v skladu z vesoljem, zbudiš zaspalega akterja in Akcija.
Mora uspeti !

Moj hitri tečaj, podrobnosti pa malo višje :-)
#13
VinKos
0
Jul 29, 2014
V sendviču med dvema fejst babncama
bom nekako pre-stal tudi slabe prognoze . . .
Najbolj so stvari hromeče zaradi naše - groze!
#12
azra
0
Jul 29, 2014
Ha, ha VinKos, končno me je danes nekdo nasmejal.
Bova pa še tebe vzele s seboj, da boš lahko oblikoval sedanjost.
Naša sedanjost je popolnoma v PM, pa kot kaže tudi prihodnjost.
Samo odpri oči, očitno si jih zatiskaš.
#11
VinKos
0
Jul 29, 2014
Azra - sedanjost oblikujemo skupaj - vsi, ki dobro v srcu mislimo!
Kdor zatiska oči, naj buta z glavo ob mimoidoča - drevesa!
Naj se vama na paških solinah nabere soli v - glavah!
#10
azra
0
Jul 28, 2014
Ana, ne vem če mi bo letos uspelo.
Ampak drugo leto OBLJUBIM, pridem po tebe eno soboto v juliju ali avgustu, te naložim v avto in greva na Pag. Ti bom nekaj pokazala.
Mogoče boš takrat govorila in razmišljala drugače.
Saj vem, da so tvoji nameni dobri, ampak danes je žal vse popolnoma drugače. In nikoli več ne bo tako, kot je bilo v najini mladosti.
#9
Ana Kos
0
Jul 28, 2014
Azra, ti kar mirno povej, če kaj ne drži!

Vendar tole tukaj ni dovolj, da ni ženska kar znala. In še, potrebuje moškega, ki bo sodeloval in ne bo kar belo gledal od poželenja prav tedaj, ko pa res ne sme.

Jaz sem brala v knjigah in poslušala tudi predavanja.

Navsezadnje, Azra, še tablet kakšna ne zna pravilno jemati, če ji zelo natančno ne razložijo.
Menda si je nekdo vstavil neodvito svečko, ker ni pisalo v navodilih, da je potrebno odstraniti folijo okrog.

Nisem pisala navodil, pač pa upam, da bo kdo vendar pomislil, da obstaja še kakšna druga možnost kot samo "uradna" kontracepcija. In simptotermalna metoda je zelo zanesljiva, primerljiva s tabletko in materničnim vložkom.

Zapisala sem osnove, začetek.
Me pa še čaka kaj dela. :)
Glavno je pa seveda potem na posameznici. Pa ne samo na njej, pač pa na paru.

Hvala, ker si se ustavila tukaj ... in če dvomiš v to metodo, kar povej. Če želiš :)
#8
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-07-28 18:23:05 (Jul 28, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj