Pehtran (Artemisia dracunculus)

OddajAna Kos, dne 2014-07-25 ob 07:59:30

Na tržnici sem iskala stevijo (stevija je rastlina z zelo sladkimi listi, tako da si diabetiki lahko z njo posladkajo hrano - namesto s sladkorjem), potem sva se pa s trgovcem vse mogoče pogovarjala, seveda o rastlinah in njihovem vplivu na zdravje!
No, in pogovarjala sva se tudi o pehtranu. Rekel je, da obstajajo 4 vrste, on pa je prodajal francoskega. (Ko sem kasneje iskala po spletu, sem našla še ruskega. Ta naj bi bil manj dišeč in višji od francoskega. Fran­co­ski peh­tran ima ne­ko­li­ko ož­je li­ste in moč­nej­šo, rah­lo pe­ko­čo in slad­ka­sto aro­mo.)
Jaz pehtran sicer imam, toda ne raste posebno dobro. Trgovec je poudaril, da se mora pehtran boriti, da ne sme imeti predobrih pogojev.
No, sedaj sem pehtran presadila - in bomo videli.


Slikca od tu.

Pa poglejmo več o pehtranu:
Pehtran (tudi estragon, znanstveno ime Artemisia dracunculus) je trajnica, visoka 60 do 120 centimetrov.
Ima ozke suličaste temno zelene lističe, cvetovi pa so drobni, zelenkasti in razporejeni v dolgih, delno povešenih skupinah. Steblo je razvejano, spodaj olesenelo. Cveti od julija do avgusta, najboljši vonj in okus pa ima tik pred cvetenjem.
V južni Evropi raste kot divja rastlina. Sicer pa je domovina pehtrana Daljni vzhod.
Viri pravijo, da so Kitajci pehtran uporabljali že v 2. tisočeletju pred našim štetjem.
Na Bližnjem vzhodu je znan od 12. stoletja (Arabci so uporabljali pehtran za začinjanje svojih jedi), v Evropi ga je prvič omenil Italijan Simon Genuesis koncem 13. stoletja.

Uporabljamo vršičke in mlado suličasto listje, ki ga lahko nabiramo večkrat letno.
Vejice režemo le do tretjine, tako da se rastlina lahko obraste.
Pehtranove listke in vršičke uporabljamo sproti - sveže, lahko pa jih tudi posušimo ali zamrznemo. Žal s sušenjem lističev izgubimo precej vonja in okusa. Mlade poganjke posušimo tako, da jih v šopih obesimo v hladen in zračen prostor.
Pri nas ga raz­mno­žu­je­mo s po­tak­njen­ci ali z de­ljenjem ko­re­nin spom­la­di, de­lje­nje ko­re­nin je ob­vez­no vsa­kih nekaj let.
Za gojenje je precej nezahteven, potrebuje le rodovitna in suha tla ter sončno rastišče.

Pehtran uporabljamo tako
- v kulinariki (
kot začimba, s katero lahko oplemenitimo solate, juhe, obare, omake in različne zeliščne namaze, Slovenci pa imamo posebno radi tudi pehtranovo potico, štruklje ..., dodajamo ga tudi grenčicam, likerjem, vinu, kisu, oljčnemu olju ...)
- kot tudi v zdravilstvu.
Pehtran se največkrat uporablja pri odpravljanju težav s prebavili (blaži tudi kolcanje) in pospeševanju izločanja žolča. Učinkuje protivnetno, rahlo odvaja vodo in odpravlja gliste.
Pri dojenčkih pa blaži kolike. Cenjen je še zaradi spodbujanja apetita, zato ga pogosto omenjajo v povezavi s prehranskimi motnjami, kot sta anoreksija in bulimija. Žvečenje pehtrana še zdaj priporočajo za blaženje zobobolov in vnetje dlesni (za kar je zaslužen evgenol, ki je tudi v nageljnovih žbicah). Svetujejo ga za lajšanje bolečin, ki so posledica revme in artritisa. Naj­po­go­ste­je upo­ra­bi­mo sve­že­ga ali v ob­li­ki po­par­ka za ure­ja­nje pre­ba­ve in kot splo­šno krep­či­lo. Morda tudi rahlo pomirja, priporočajo ga pred spanjem, saj čaj iz njegovih listov deluje kot blago uspavalo, v kombinaciji z janežem pa pomaga pri depresijah.
Je bogat vir vitaminov C in A ter vitaminov B-kompleksa, ima veliko mineralov, predvsem kalcija, magnezija, železa, mangana, bakra, kalija in cinka. Vsebuje veliko antioksidantov.
V fran­co­ski ku­hi­nji je sku­paj s ti­mi­ja­nom, drob­nja­kom, kre­bu­lji­co in pe­terši­ljem del me­ša­ni­ce sve­žih ali po­su­še­nih ze­lišč fi­nes her­bes. Z nji­mi pri­prav­lja­jo jajč­ne jedi, odi­ša­vi­jo meso ali sve­že po­let­ne me­ša­ne so­la­te.
 

V sred­njem veku so s peh­tra­nom zdra­vi­li ugri­ze kač. Po­pot­ni­ki in ro­mar­ji v An­gli­ji so si v tis­tem ča­su z njim laj­ša­li te­ža­ve z utru­je­ni­mi no­ga­mi (da­ja­li so ga v obu­va­la, da je zmanj­šal utru­je­nost, rah­lo raz­ku­že­val­no de­lo­va­nje pa je pre­pre­či­lo okuž­be sto­pal).

Pehtranovo olje je dobrodošlo tudi pri aromaterapiji, saj deluje stimulativno in ogreva. Vendar ga uporabljajte previdno, še bolje, če to prepustite terapevtu. Nikakor ga ne uporabljajte v času nosečnosti, saj olje pehtrana spodbuja luščenje maternice in pospešuje in hkrati blaži menstruacijo - lahko pa zaradi tega povzroči tudi spontani splav.

Viri:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Pehtran
http://www.siol.net/trendi/dom/vrticek/2013/04/pehtran_lahek_za_vzgojo_in_koristen_v_kuhinji.aspx
http://druzina.enaa.com/Zdravje/Domaca-lekarna/Pehtran-ni-zgolj-za-potico.html
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/pehtran-zdrav-pa-se-za-v-potico
http://www.rastline.mojforum.si/rastline-about2042.html

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
8
Ana Kos
0
May 02, 2016
Danes pa sadim pehtran! Le kam bi ga dela, ko imam tako malo prostora ;)
#8
Klavdija Hiti
1
Jul 25, 2014
Ana, sem že slišala.
#7
Ana Kos
1
Jul 25, 2014
Klavdija ... hm, kdo bi vedel, kaj je prav. Torej je gotovo pametno biti skromen s količino?
Pa azteško zel, poznaš?
#6
Klavdija Hiti
0
Jul 25, 2014
Tudi sama sem slišala, da naj stevia ne bi bila tako nedolžna.
#5
Ana Kos
1
Jul 25, 2014
Klavdija, super, bom pogledala!
Predvsem me zanima pa tudi, če kaj veš o tem, meni je nek prodajalec rekel, da stevija povzroča raka, priporočal pa je azteško zel. Sem jo kupila, toda ni prezimila, ne prvo, ne drugo zimo, pa je trdil, da prezimi. Tako da sem potem začela dvomiti, da on veliko ve.
#4
Klavdija Hiti
0
Jul 25, 2014
No, tukaj pa več o stevii, ampak na drugačen način: http://www.publishwall.si/dobra.žlica/post/107172/sladko-slajse-najslajse

Sladko, slajše, najslajše

Veliko vas je že slišalo za stevio, to je rastlina z zelo sladkimi listi, katero se uporablja za sladkanje. Listi so 100
#3
Vin Kos
0
Jul 25, 2014
Kako nobel zveni - artemizija drakUnkulus!
In kaj vse so krvave križarske vojne prinesle v naše kraje.
Sicer pa - je kakšna vojska nekrvava? Samo osebni boji. Teče le lastna.
#2
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-07-25 07:59:30 (Jul 25, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj