Depresija in splav

OddajAna Kos, dne 2014-07-24 ob 11:37:28

Pred kratkim je nekdo na blogu pisal, da so morda samomori med najstnicami zato, ker so morda noseče ...

Ni logike, da bi bilo tako.

Samomori zaradi nosečnosti bi bili nekako razumljivi v prejšnjih časih, ko so včasih nezakonske matere kruto obsojali, jim sodili, jih preganjali. Pa vendar večina žensk gotovo ni delala samomora. Mnoge so bile duševno zelo močne.  Kljub temu, da so ostajale same, ožigosane, zasramovane. Sprejele so danosti in živele naprej. Gotovo še okrepile svojo moč. (Kar pomislimo na Hudobivško Meto, mamo devetih otrok iz Samorastnikov.)

Včasih ni bilo toliko depresivnih ljudi, kot jih je danes. Pa ko so živeli večinoma v veliko težjih pogojih, kot živimo danes. Morda so potrebni težji pogoji, da človek razvije svojo življenjsko moč?

Pa sem spet pri samomoru in mladih nosečih dekletih. Res, ni logike, da bi danes dekleta delala samomor zaradi nosečnosti, ker ne upajo povedati, da so noseča. Danes je itak zelo preprosto ponujana in lahko dosegljiva rešitev: splav. Ki pa po mojem prepričanju nikakor ni rešitev ... temveč breme za marsikatero, verjetno pa kar za vsako žensko.

Raziskave kažejo, da so mlada dekleta lahko depresivna zaradi prezgodnjih spolnih odnosov, ne glede na morebitno zanositev (nosečnost je lahko le posledica le-teh, ni pa prvotna reč).

Vsa kontracepcija ne zavaruje človeka pred raznimi virusi, kot je npr. HPV (Humani papiloma virus), kaj šele pred žalostjo, ki se lahko naseli v duši zaradi neodgovornih spolnih odnosov.

Neka ameriška zdravstvena revija ocenjuje, da je 40 % spolno aktivnih najstnic okuženih s HPV, in okuženih je polovica študentk. Proti HPV ne varujejo kondomi.

Ampak, kot pravi Jason Evert, ne gre samo zato, da ne bi dekle zanosilo ali se okužilo in zbolelo, gre še za veliko več. Vsa kontracepcija človeka ne zavaruje pred čustveno zlorabo, pred čustvenimi ranami.

Ameriški vestnik spodbuja zdravnike, da so pri spolno aktivnih najstnicah pozorni na to, če ni v ozadju njihovih težav pravzaprav depresija, saj ugotavljajo, da ima depresija veliko zvezo z "nevarnim seksom" (ne v pomenu strahu pred nosečnostjo, pač pa v pomenu celotne varnosti, ki je ni, če je ne razvijata oba skupaj - če nista v zvezi, če nista v zavezi, če nista zaveznika).

Žal se mnogokrat spolni odnos jemlje predvsem kot nekakšno telesno aktivnost, drugi vidiki ostajajo pa skriti in skrivani. In omalovaževani.

Raziskave tudi kažejo, da so depresivna dekleta, ki naredijo splav.

V Southern Medical Journal so objvaili znanstveno raziskavo, ki  je dokazala, da so tiste ženske, ki so splavile, imele 62 % večje tveganje za smrt iz različnih vzrokov za obdobje vsaj osmih let po njihovih nosečnostih. Najpogostejše so bile smrti zaradi samomora in nesreč, kjer so bili samomori 2,5-krat pogostejši. (DC Reardon et. al., “Deaths Associated With Pregnancy Outcome: A Record Linkage Study of Low Income Women,” Southern Medical Journal 95(8):834-41, Aug. 2002.)

Morda bi dekle postalo močnejše, če bi sprejelo svojo nosečnost, kot pa da splavi?

... četudi gre za nosečnost, ki se začne v posilstvu?

Teh nosečnosti je gotovo zelo zelo malo, zagovorniki splava pa to vedno navajajo.

Mislim, da nihče ne trdi, da bi morala posiljena ženska otroka sprejeti. Nihče je ne bi sodil in obsodil.

Vendar ... zelo me je presenetila trditev, ki sem jo slišala:

Ženska, ki je doživela posilstvo, je zlorabljena, grobo zlorabljena.

Če je tedaj zanosila in potem sprejme nosečnost, otroka (pa četudi ga po rojstvu odda v posvojitev, ampak omogočila mu je, da živi, dala mu je to, kar je mogla: življenje), naredi pravzaprav zase največ. (Mislim, da je tako.)

Če je posiljena in potem splavi, je pravzaprav dvakrat zlorabljena - ne le enkrat, pač pa dvakrat. Enkrat ob posilstvu, drugič ob splavu.

Težke so lahko zgodbe teh žensk, ampak njihova življenjska moč je velika. Mislim, da je človek ustvarjem za življenje - in ne proti življenju.

http://24kul.si/mame-splav-rak-in-samomor-11-del

http://24kul.si/splav-mame-imajo-65-vec-depresije

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/97672/punce-ki-zgodaj-zacnejo-s-seksom-so-bolj-depresivne-pa-fantje

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
18
Ana Kos
1
Jul 26, 2014
Zlobni, mislim, da je bilo tisto jabolko lahko kislo, črvivo, nezrelo, kakršnokoli že, ampak bilo je tisto, kar Bog ni dovolil.
Kolikokrat kdo reče, da prepovedan sad mika ... in menda res marsikoga ... jaz imam precejšno srečo, ker sem verjela, da se nimam kaj vtikati v prepovedane reči. Sem bila tako obvarovana kakšnih hudih preizkušenj, ki se jim sicer morda ne bi mogla izogniti ...
#18
Ana Kos
0
Jul 25, 2014
Dajana, razumem.
Lepo bodi!
#17
Ana Kos
2
Jul 25, 2014
Res, Azra, prav imaš glede kondomov in župnikov.
Pravzaprav:
Tisti, ki kršijo predpise, naj bodo vsaj toliko odgovorni, da jih ne skrivaj. Naj grejo (niso vsi kot Pavel) in imajo družine.

Dvomim pa, da je res tako tako zelo veliko duhovniških otrok. Na srečo so potem nekateri vendar izstopili iz duhovniških vrst.
Naj spremenijo prepis glede celibata ali pa imajo družine - tisti, ki čutijo, da je to njihovo poslanstvo.
Enostavno - človek naj ne sedi na dveh stolih ... samo zelo debel lahko sedi an dveh stolih hkrati ...
In naj bodo vendar odkriti.
Prikrivanje otroka je pa res smrtni greh.
#16
Zlobni
0
Jul 25, 2014
Užitek je satanova vaba, da se veselo razmnožuje tako se peklenske sile lahko krepijo in širijo.
Ali v dnu duše res vidite, da je Eva zapeljala s kislim in črvivim jabolkom ?
Na slovenskem tistemu sadežu, ki to ni, drugače rečemo :-(
#15
Ana Kos
1
Jul 25, 2014
Še nekaj, Dajana, Bog ni ničesar predpisal?
Se ti ne zdi, da je Bog zapisal v nas ljudi, v naša srca?
Zapisal je zapovedi, bolj ali manj take, kot je deset zapovedi iz Biblije, podobne stvari so v svetih knjigah. Zapisal jih je v srce.
Problem je te stvari videti ... če nimamo dovolj čistega pogleda - če imamo umazana stekla na očalih ali če je tema srca.
(Tukaj so zakoni iz čisto drugega okolja, spomnila sem se, da pač to imam na blogu: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/96465/torek-lobsang-rampa-tretje-oko)

Bog ni enako Cerkev. Seveda!

Napisala si: "Cerkev je človeku zagnusila vse skupaj, še Boga, ki nas je vse skupaj ustvaril." Žal se je tudi to zgodilo ... dogajalo.
V resnici si nihče ne more Boga lastiti, ga imeti v posesti.

In še: "Bog nikoli ni hotel, da bi ženska trpela zaradi spolnosti. Bog nikoli ni hotel, da bi ženska trpela pri porodu."
Morda je dobro, da razlikujemo "dobro trpljenje" in "slabo trpljenje".
Dobro je tisto, ki pomaga roditi otroka (popadki), dobre so bolečine, ki so simptom bolezni - dokler so simptom - ne pa, ko so bolezen sama.
Trpljenje, ko človek pleza na goro, je večinoma dobro. Trpljenje romarja, ko hodi in hodi, četudi je ožuljen, je dobro.

Verjamem, da Bog ne želi, da bi kdorkoli trpel "slabo trpljenje". Da bi trpel zaradi trpljenja samega. Dobro trpljenje je tisto, ki nam pomaga rasti, zoreti v boljše ljudi.
V zvezi s spolnostjo morda trpi človek, ki se odpove "seksu", ker je včasih odpoved nekaj zelo težkega. Ampak daljnoročno mu prav to "trpljenje" pridene veliko veselje in mir v srcu.

Če govoriš o užitkih, se zelo lahko razume tako, da pač dva, ki se srečata in sta si všeč, lahko kar seksata. Pa vem, da verjameš v odgovornost vsakega človeka. Biti si všeč še ne pomeni, da lahko človek prestopa meje, ki so.

Torek Lobsang Rampa: Tretje oko

Torek Lobsang Rampa: Tretje oko
#14
Ana Kos
1
Jul 25, 2014
Dajana,
zakaj potem sploh govorimo o čemurkoli, če ne zato, ker tisto razmišljamo, tisto čutimo, tisto spoznavamo?

No, jaz vem, da so včasih komu prihranjene kakšne muke, če mu pravočasno kdo kaj reče.
Kakšen res hoče vse izkusiti sam, ampak nekateri grejo skozi življenje drugače.

Spolnost nam je dana ... v užitek, kot praviš ... in v služenje (pozitivna vsebina). Zato, da dva postajata eno.
Ja, od Boga.
Cerkev naj bi bila "božji služabnik", žal mnogokrat ni.
Žal je marsikaj zakuhala v svojem "2-tisočletnem življenju", vendar če danes poslušaš duhovnike, se lahko precej strinjaš s tem, kar govorijo. Vsaj marsikdo. Gre za to, da bi ljudje živeli lepše!
Vernik posluša, če želi, dolžan je - zaradi sebe - razmišljati o vsem, rasti, zoreti, vendar je po svoji vesti dolžan, da živi po svojih resničnih spoznanjih - in ne po besedah duhovnikov.

Žal je Cerkev naredila marsikakšno zmešnjavo, vendar je dejstvo, da je Jezus govoril, da bosta "dva eno telo" (torej ne trije ali pet) in govoril je, da naj mož zapusti svoj dom in gre z ženo, naj se ne ozira nazaj ... in govoril je: Kar je Bog združil, naj človek ne loči. O zakonu.

Cerkev naj bi oznanjala in živela Jezusov nauk. Žal je mnogokrat v pohujšanje, zaradi vernikov v njej (tisti na vrhu so pač tudi verniki, a ne).

Cerkev je naredila krivdo? Morda je le definirala občutje, ki ga posameznik ima? Vendar tudi Cerkev govori veliko o odpuščanju ... Govori o tem, da so VSI grehi odpustljivi, če se jih človek kesa ... VSI - razen tistih zoper Sv. Duha (ampak to je morda zateženo tebi razumeti, ker nisi zrasla v tem "jeziku"), ti so vezani na zlorabo zaupanja in upanja (preveč upati, premalo upati, obupati). In še to, prepričana sem, da če nekdo obupa, je še vedno z njim usmiljeni Oče ... in le on sodi. Zelo narobe je, če se kakšen človek postavi v vlogo Boga ... v vlogo Sodnika.
Nihče do nas ne vidi v srce drugega človeka ... včasih niti v svojega ne ...

Poleg tega je greh "velik", če gre za nekaj, kar je zelo narobe in je človek to vedel in je bil popolnoma svoboden.
Če smo pri splavu, vemo, da pri marsikateri ženski ni vseh teh pogojev.
Itak so pa to predvsem poskusi definirati kakšne stvari.
Glavno je to, kar čutiš v srcu ... in to zares čutiš. Ne to, kar je Cerkev rekla, pa kar je Ana rekla pa kar je Azra rekla, pač pa, kar ti zares čutiš, če greš do dna srca ... Če si pustiš čutiti. Če si pustiš biti.
Bog ve, zakaj sem zdajle začutila naslov neke knjige: Sedela sem ob reki Piedri in jokala ...
#13
azra
1
Jul 25, 2014
Ana, ponovno nimaš prav!
Mogoče te naravne metode uporabljajo tudi župniki, ko so zaplodili toliko nezakonskih otrok. Bolje bi bilo, če bi vsaj kondome uporabljali.
#12
Dajana Babič
0
Jul 25, 2014
Ana... vsak gleda na spolnost, tako kot se mu gleda. Ne moreš ti spreminjat drugih ljudi!

Nikoli in nikdar.

Ja, obstajajo naravne ,mestode, ki pri nekaterih "gredo skoz",pri drugih pa ne.

Spolnost nam je dana v užitek. Od Boga. Ne od Cerkve!

Bog nima zveze s Cerkvijo.

Cerkev je naredila tako zmešnjavo okoli spolnosti. Cerkev je iz vsake lepe stvari, ki nam je dana od Boga naredila zmešnjavo in travme! Tega ni hotel Bog. NIKOLIIIIIIIIIIIIII

Cerkev je rekla, da je splav prepovedan, da se lahko seksa samo takrat, ko se dela otroke in naredila tako strahotno krivdo na grbo ženske.

Bog nikoli ni hotel, da bi ženska trpela zaradi spolnosti. Bog nikoli ni hotel, da bi ženska trpela pri porodu,

Kako naj ljudje drugače gledajo na spolnost? Tako, kot predpisuješ ti? Tako, kot predpisuje Cerkev?

Bog nikoli ni ničesar predpisal. Vse, kar je rekel, je rekel.,.. da človek dobi nazaj to, kar da ven.

NI NOBENIH PREDPISOV. Predpise si je izmislila Cerkev, da bi kontrolirala človeka.

Bog pa ni enako Cerkev. Bog nima religije. Cerkev je človeku zagnusila vse skupaj, še Boga, ki nas je vse skupaj ustvaril.

In kaj bi rada ti naredila? A če boš ti tukaj pisala proti splavu, pa bodo ženske manj trpela zaradi tega?

Sizifovo delo!

Nekateri ljudje se znajo naravno zaščititi, druge pač ne. Vedno bo tako, je
#11
Ana Kos
1
Jul 25, 2014
Azra, imam prav :)
Samo naštudirat je treba ene reči in sodelovati morata oba :)
Pa morda je kdaj potrebno biti zdržen, tudi ko človek ne bi bil - pa če mu sline kapljajo od poželenja :P ...

Jaz mislim, da bi bilo dobro - in bo dobro - če bi, če bomo, gledali na spolnost malo drugače - in je ne precenjevali.
Je pomembna, je dar ... ampak - sem gotova - je največji dar, če je v določenih pogojih ... V svobodi znotraj življenja.
#10
azra
0
Jul 25, 2014
Ana, glede tvojih naravnih metod nimaš prav in zopet zavajaš ženske.
Ni res kar trdiš. Sem ti že zdavnaj povedala: iz takšnih varnih dnevov imam sina starega 35 let. In vesela sem, da ga imam.
Raje napiši kako naj se ženske zaščitijo, sploh mlada dekleta, ki še ne nameravajo imeti otrok! Npr. dekleta pri 20 letih, ki še študirajo in nimajo še v načrtu družine.
Ja, pri 50-tih mi bo dovolj enkrat na teden, lahko tudi kakšen teden vmes izpustim, ampak ne bom se zanašala na tvoje varne dneve.
#9
Ana Kos
1
Jul 25, 2014
Azra, sem zelo na zemlji, kar trdo pristajam na njej.

Tako čutim, tako razmišljam.

Povem svoja razmišljanja, delno jih povem. Veš, zakaj povem? Ne zato, da bi sodila ... pač pa zato, da bi morda kdo upal misliti tudi drugače, kot je klima družbe.

Kakšne stvari si ljudje naprtijo, ne da bi bili zares svobodni. Ker ne poznajo stvari dovolj.
Obžalujejo kasneje. Ko je prepozno. Prej nekateri res niso vedeli, za kaj gre.

Meni gre za to, da bi človek živel čim bolj v skladu z naravo, to je tudi s samim seboj.

Naravne metode ... ja, tega prispevka še nisem pripravila ... oz. ga ne ponovno dodelala. Imam ga v mislih.
V resnici gre pri naravnih metodah samo za to, da nekaj dni - nekaj določenih dni - ne smeta imeti spolnih odnosov, večina ljudi pri petdesetih jih pa itak nima vsak dan ;)

Azra, če bi jaz tako zelo sodila ženske, ki naredijo splav, bi mi verjetno kakšne posameznice ne govorile o svoje splavu? Kaže, da morejo zaupati.
Jaz človeku, pri katerem čutim, da me sodi, ne zaupam osebnih stvari.
#8
azra
1
Jul 25, 2014
Paja - pravilno, vse je v glavi.

Ana - čisto nakladanje in poskus zbujanja slabe vesti ženskam, ki si dovolijo manipuliranja.
Nekdo je v depresiji, ker je šel v stečaj-po lastni krivdi
Nekdo je v depresiji, ker ga je zapustila žena-po svoji krivdi
Nekdo je v depresiji, ker je bil navajen na ogromno denarja, pa mu ga je zmanjkalo-po svoji krivdi
itd.
Ana, ogromno vzrokov je za depresijo, vse pa je v glavi in vse je odvisno od človeka. Jaz osebno sem imela takšno življenje, da bi morala že zdavnaj pristati v Polju, pa v življenju nisem vzela enega samega tableta za depresijo. Pravzaprav res ne vem, da bi bila kdaj v depresiji. Nisem imela čas zanjo, ker sem morala reševati težave. Lepo od začetka, do konca. Tudi splav sem imela, pa nisem imela nikoli slabe vesti, pa tudi depresije ne. Mogoče sem prvič pomislila na to, ko sem prebrala tvoj prvi post na to temo, ampak mene to ni zmanipuliralo. Nekoga drugega pa mogoče je. Kot sem ti že rekla: vse je v glavi. In vsak ve zase, zato NE SODI, da ti ne bo SOJENO.
A si mogoče slišala za primer včeraj v Grosupljem? Vidiš, o tem se je treba pogovarjati, ko je ostala na svetu punčka stara 1,5 leto, brez matere in očeta. Zakaj? To je živa deklica, komaj je začela živeti.
In vse ostalo je eno samo nakladanje!
Po tvoje, bi jaz pri svojih 50-letih morala sexsati samo v varnih dnevih, brez vsake zaščite in če bi mogoče pa ostala noseča, bi morala to sprejeti kot božji dar. Daj no Ana, spusti se na zemljo.
#7
Ana Kos
1
Jul 25, 2014
Paja, zelo zelo se strinjam s tem, kar praviš o vzgoji, prenežni, preveč varovalni ...

Glede tega, kako dekle doživlja splav, pa ne bi rekla, da je ravno okolica kriva. Pa da vsili slabo vest.
Morda je pa tisti "prav, dobro" posajen globoko v duši slehene ženske?
Zakaj pa govorijo kdaj kasneje o slabi vesti ipd kakšne osebe, ki so vendar živele čisto po svoje, vedno, izstopaje iz okolice, ki nikoli niso priznavale norm družbe?
Sem videla zapise o slavnih ženskah, ki so rekle recimo, da je splav nekaj najslabšega, kar so naredile v življenju ...
#6
PAJA
2
Jul 25, 2014
Vse je tako,kot človek dojema.Če ženska dojame splav,kot edino pravo in možno rešitev,to ne povzroča nobene depresije.Razen v primeru,da ji okolica vzbuja neprestano slabo vest in ji očita njeno dejanje.pri tako osebnih zadevah je dobro,če povemo svoje mnenjele,če smo vprašani. Večino depresij nastane po zelo tragičnih dogodkih,ki so se dogodili nam, v družini ali prijateljih.Ustrezno pomoči ni.Če jo kdo poišče pa je le ta visoko strokovna in brezsrčna.Torej nična.večina staršev nima časa za svoje otroke.Zavijajo jih v vato.Ispolnijo jim vsako željo.Varujejo jih pred vsem slabim.In ko tak otrok zleze iz tega kokona je zelo,zelo ranljiv. Ne zna pravilno reagirati,reševati problemov in tone vse globlje.....
#5
Ana Kos
0
Jul 24, 2014
http://24kul.si/splav-mame-imajo-65-vec-depresije

Mame, ki splavijo imajo 65% več depresije! (7. del) | 24KUL.si

Vedno več študij dokazuje negativne posledice splava na zdravje matere. Trditve da splav ne škoduje so zavajajoče, saj
#4
Ana Kos
0
Jul 24, 2014
Aleksander, se strinjam s tvojim razmišljanjem!

Izhajala sem iz trditve, da punce delajo samomor, ker so morda noseče, pa se bojijo povedat. Zelo dvomim, da je danes razlog samomora to.

Depresija je od drugje. - In ti omenjaš še drugo področje. Povezanost nesojenih očetov z izgubljenimi otroci? O tem ne vem, vsekakor bi pa bilo razumljivo, da se tudi njih dotakne vse, kar je tako zelo res, kot je npr. življenje lastnega otroka.
#3
Aleksander Lipi
0
Jul 24, 2014
Kaj pa samomori pri moških, ki jih je bistveno več od tistih pri ženskah? 4/5 samomorov naredijo moški in ti ne morejo biti noseči,... Edino bi lahko bili čustvene travme zaradi neželjenih nosečnosti pri partnerkah, ki so jih sami zakrivili...
#2
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-07-24 11:37:28 (Jul 24, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj