Srebrne plombe? Ojej?

OddajAna Kos, dne 2014-06-06 ob 13:15:03

Bila sem pri zobozdravnici. V zobu sem imela luknjico in ker je bila sicer plomba zelo velika, sem vedela, da bo nova plomba spet zelo velika. In pričakovala sem, da bo zobozdravnica rekla, da mora biti "srebrna", amalgamska, saj imam baje tako močan ugriz, da bela tega ne bi zdržala. Vdano sem sprejela njeno pojasnjevanje, zakaj naj bi dobila srebrno plombo. In mi jo je naredila.

Potem sem pa en dan našla neko spletno stran, ki govori prav o plombah.

Zgrozila sem se, ko sem brala, da so bile amalgamske plombe prepovedane že l. 1819 (če se ne motim)! Prepovedali so jih, ker so ugotovili, da je amalgam strupen. Sicer so amalgamske plombe (aja, zalivke) začeli izdelovati zato, ker so bile zlate za mnoge paciente predrage. Torej: prej so bile zlate!
No, in ko so l. 1819 (če se ne motim) prepovedali uporabo živosrebrnih zalivk, so rekli, da bodo izključili iz združenja zobozdravnikov vsakega, ki se te prepovedi ne bo držal.
A te prepovedi se - zaradi denarja! ja, tudi takrat zaradi denarja! - mnogi zobozdravniki niso držali in tako je čez nekaj desetletij, okrog l. 1850 to združenje razpadlo, nastalo je pa novo, ki obstaja še danes. No, vse to in še marsikaj sem brala na spletni strani, tukaj: Zgodba o zobnem amalgamu.


Postalo mi je žal, da nisem vsaj več povprašala o amalgamskih zalivkah in ali je zame to res popolnoma edina možnost ... No, ko sem imela potem še en pregled, sem pa zobozdravnici rekla:
"Pred par dnevi sem brala na neki spletni strani take stvari o amalgamu, da zdaj ne bi bila več za amalgamsko ..."
Zobozdravnica me je vprašala, kaj sem brala, zanimala jo je vsebina.
Potem je rekla, da so zaradi zelo dobre preventive v zobozdravstvu (predvsem v ZDA in na Švedskem) malo zaslužili in so tudi zato morali najti nove vire dohodka. Kar so bele plombe. Zobozdravnica sicer podpira bele zalivke - zaradi estetskih razlogov - spredaj v ustih, nikakor pa ne na kočnikih. Tudi sebi na kočnikih ne bo dala belih plomb, je rekla.
Razložila mi je dodatno, zakaj sem morala jaz pod nujno dobiti prav "srebrno". Zato, ker sega tudi do dlesni in na tistem mestu je praktično nemogoče ohraniti popolnoma suho mesto, medtem ko dela plombo. Če ni absolutno suho, se ne "prime" dobro in tako je tam že začetek novih procesov, ki zob uničujejo.
Sicer pa, je rekla, zakaj govorijo samo o minusih srebrnih plomb, zakaj ne tudi o minusih belih plomb.
"Kaj mislite, da bele plombe nimajo minusov? - Imajo jih, imajo! Bele plombe," je rekla, "zakisajo organizem!" (Presenetila me je s tem izrazom, uporabljajo ga vendar mnogo prav alternativci - nasprotniki tradicionalne medicine. Tako se vsaj meni zdi.)
"In, a veste, kako belo plombo dam v zob? Ploskev, kjer pride plomba na zob, namažem s kislino (mislim, da je 33%, moja opomba) in ta kislina "jedka" zob, prav do živca pronica, da se potem plomba sploh prime. Pri amalgamski tega ni."
Povedala je tudi primero, koliko živega srebra pride v organizem iz plombe v primerjavi s tem, koliko Hg "zaužijemo", ko gremo ob prometni cesti ali če pojemo eno ribo ali ribjo ali kakšno drugo konzervo. Menda živega srebra pojemo veliko več s hrano oz. ga dobimo iz okolja, kot pa prav iz srebrnih plomb!
Na koncu je rekla, da je ne moti, da pišejo o tem, moti jo pa, ker so informacije enostranske. Zakaj ne pišejo tudi o nevarnostih belih plomb? Srebrne se uporabljajo že ogromno let, več kot 200. Bele se uporabljajo morda 40 let. Koliko lahko že povejo preiskave po tem času uporabe?
Zobozdravnica je mnenja, da če bi bile živosrebrne plombe tako zelo nevarne, da bi bili vsi bolni ... Pa imajo mnogi ljudje leta in leta te plombe v ustih in nimajo ničesar, kar bi bilo lahko posledica takih plomb (vsaj vidnega ne). Menda tudi plomba naredi nekakšno zaščitno prevleko in se Hg izplavlja postopoma manj kot na začetku.Torej: kdo ima prav?
Najbolje je seveda biti brez plomb, brez vseh.
Zobna protetika je pa nekaj drugega (s stališča varovanja zdravja). Če ima človek "štift" (ne vem slovenskega izraza!), bi moral biti zlat. Kolikor vem, so lahko tudi "navadni", ti pa imajo kot sestavino tudi živo srebro. Posebne bele "plombe", ki pa niso prave plombe, so keramične, samo te ne morejo biti na vsakem takem mestu, kot so lahko bele plombe, in so veliko dražje (nekje sem ujela, da 500 €).
Od vsega mi je absolutno najbolj jasno, da pazimo na svoje zobe čim bolj, da jih ohranjamo čim bolj zdrave in brez "dodatkov" (zalivk ...) ... Na žalost tretji zobje ne zrastejo ...

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
13
Ana Kos
0
Jun 15, 2014
Hmmm, meni se pa ne zdi tako enostavno se razkisati. A ne?
No, jaz mislim, da blagor človeku, ki ne potrebuje ne takih ne drugačnih plomb.
Tole moram malo premisliti, vse skupaj. In video bom pogledala ob priliki.
Hvala za informacije!
#13
Bernarda
0
Jun 14, 2014
Amalgamske zalivke vsekakor niso ustrezne. Seveda imajo prednosti pri prileganju zobu, ne pa pri vplivu na zdravje.
Če bele zakisajo, se razkisati ni težko. Težke kovine se pa iz telesa težko odstranijo in imajo velik vpliv na živčevje. Vendar ne pri vseh ljudeh enak, odvisno od razmer v telesu. Nekaterim se pojavijo hude, neozdravljive bolezni ravno zaradi težkih kovin, predvsem živega srebra, kot so Azheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, avtizem pri otrocih itd. Težke kovine se nahajo tudi v cepivih. Ker se ukvarjam z bioresonanco, to lahko potrdim, saj se da preveriti vpliv težkih kovin na zdravje, vidim pa tudi spremembe, ko jih s pomočjo bioresonančnih terapij in ustrezne prehrane odstranimo. Poglejte si video, ki prikazuje vpliv težkih kovin na možganske živce.

http://www.youtube.com/watch?v=XU8nSn5Ezd8

How Mercury Causes Brain Neuron Damage - Uni. of Calgary - YouTube

How Mercury Causes Brain Neuron Degeneration University of Calgary Faculty of Medicine Dept. of Physiology and Biophysic
#12
Ana Kos
0
Jun 10, 2014
Lea, potem pa oba! Zobozdravnik je zagotovo naredil zelo dobro ... ti pa zelo dobro skrbiš za svoje zobe! Super! <3
#11
Lea199
1
Jun 10, 2014
Ana, ne jaz :)

Moj zobozdravnik, ki je takrat delal v šolski ambulanti in seveda material (morda celo domače izdelave).

:))))

Lp, Lea
#10
Ana Kos
0
Jun 09, 2014
Gita, ne premrzlo niti prevroče je pa sploh najboljše - ne samo za zobe. Meni je to naročil otolog (zaradi laringitisa).

LILA
#9
Ana Kos
0
Jun 09, 2014
Zlobni, ja pridobivamo na vrednosti! :) Sicer pa, jaz rada jema stara jabolka, taka zgrbančena in mehka! :D Tako da biti star res ne pomeni biti zanič :)

Pred kratkim mi je ena gospa s kužkom razložila, kakšna operacija čaka v prihodnosti njenega psa - da bo lahko hodil (ima neko težavo že od malega). Pravi, da sebi pritrga od ust, da dobi njen kuža ...
Jaz pa, mislim, zaenkrat ne bi vsega naredila za žival ... Ali pa? Nisem še bila nikoli na tem, da bi se morala vprašati take stvari ...
#8
Ana Kos
0
Jun 09, 2014
Lea, 50 let imaš isto plombo! Potem pa že zaslužiš priznanje, zlato plaketo! :)

Jaka, imaš 50 let stare plombe? Jaz imam amalgamske plombe, ampak ni nobena stara 50 let :) Samo jaz :D
#7
gita
0
Jun 08, 2014
je meni tudi moj zobozdravnik dobro obrazložil nevarnosti amalgamskih plomb...
no, svetoval pa mi je...
da naj ne pijem ali jem prevroče
no, to pa itak tudi za drugo ni dobro
;-)
LILA
#6
Zlobni
0
Jun 08, 2014
Zlata žila, srebrni lasje, pruh (kamnolom), zalivke zlate...... z leti pridobivamo na materialni vrednosti.

Veterinarji domačih ljubljenčkov v svojih ordinacijah veselo služijo, tudi na zobozdravstvenem področju. Mogoče,da ima že kakšen buldog zlat zob ali pa kristalček na sekalcu?
#5
Ana Kos
0
Jun 07, 2014
Klemen,
hmmm, po moje si kakšne živali na svoj način sčistijo zobe, tudi s kakšnimi palkami, kremplji itd. Morda pa imajo manj težav kot ljudje - ker jejo bolj njim primerno hrano?
Res je pa tudi, da imajo stare živali tudi lahko že slabe zobe ... Vsaj zdi se mi, se nisem pa še s tem ukvarjala.
Vsekakor nobena naših živali, ne v mojem otroštvu ne sedaj, še ni bila pri zobozdravniku ;)

Ampak morda bi po živalskem vzorcu lahko ljudje kaj pridobijo pri zdravju svojih zob.

Mislim, da ima družina Boutenko (presnojedska) zanimive izkušnje, in kakšen od njih prav izkušnjo z zdravjem zob. Torej veliko izboljšanje ob presni hrani.
#4
Jaka Lumbar
0
Jun 06, 2014
Ana, brez skrbi tudi jaz imam amalgan v zobeh več kot 50 let pa se kar dobro počutim. Zobozdravnica ti je kar prav povedala. Eni veddno iščejo zaslužek.
#3
Lea199
0
Jun 06, 2014
Se strinjam z zadnjim odstavkom, čeprav nam je marsikaj položeno v zibel. Si veliko škodujemo sami z nepravilno prehrano.
Drugače pa nekatere, res redke (2 ali 3) plombe, imam že iz časa, ko sem hodila v osnovno šolo (te so temne), na prednjih zobeh imam nekaj belih, te so kasnejšega datuma. Kljub temu, da so nekatere plombe v mojih ustih že več kot 50 let, se še nisem zastrupila in tudi nič drugega se mi ni zgodilo.

Lp, Lea
#2
Klemen
1
Jun 06, 2014
Dobrodošel bi bil en članek na temo, zakaj si ljudje moramo umivati zobe, drugim živalim pa tega ni treba, pa jim zobje kljub temu služijo do smrti oz. pogina (tudi, če umrejo v starosti, po naravni poti)
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-06-06 13:15:03 (Jun 06, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj