Bezeg (Sambucus nigra)

OddajAna Kos, dne 2014-05-14 ob 07:04:21
Včeraj sem nabirala bezgovo cvetje!
Ob dišečem bezgu, ki tako omamno napaja zrak, pa res moram spomniti, da bezeg ne samo diši, temveč da je tudi zdravilna rastlina (včasih so jo poimenovali kar zdravilna skrinjica kmečkih ljudi!)!


Tako lahko nabiramo sedaj dišeče cvetove kot tudi kasneje zrele črne jagode.
Bezgove cvetove lahko uporabimo sveže, mimogrede lahko pojemo cvetke, vsaj jaz jih (vsekakor pa velja, da so surove bezgove jagode strupene, torej jih ne smemo jesti, nikakor ne razumem, zakaj jih ptički lahko jejo?), nekateri cvetove ocvrejo v gostejšem palačinkinem testu, lahko delamo šabeso, sirup, lahko cvetove sušimo za čaj in obkladke, sem pa že tudi dala cvetke (osmukane s kobula) v plasteh s sladkorjem v "glaž" in na sonce.

Bezeg s sladkorjem:

Zmešamo enako količino bezgovih cvetov (cvetne koške osmukamo) in sladkorja (rjavega), napolnimo v kozarec in postavimo na sonce. Ker ne nastane dovolj sirupa, ne precejamo, ampak shranimo mešanico. Pripravimo si zelo zdravilen čaj: žlico mešanice damo v plastično cedilce in prelijemo s kropom, še malo namakamo in odcedimo.
V kolikor nam te mešanice ostane neporabljene, lahko pripravimo iz nje liker ali žganje - preostanek razredčimo s prekuhano vodo in dodamo tropinovec po okusu. Dobimo dober smrekov liker oz žganje (če ne dodamo vode). Zelo dober je čaj z dodatkom tega žganja ...

Imam izredno lepe izkušnje z obkladki z bezgovim cvetjem - dajala sem jih svojim otrokom.  Tukaj: Dišeči zdravilni obkladki.

Šabesa - eden od receptov je tak:
1 kg sladkorja
2 limoni, zrezani na kolobarje (če so "bio", potem tudi lupine)
10 l vode
10 cvetov bezgovega cvetja
2,5 dl vinskega kisa
Vse sestavine premešamo in pustimo stati en do dva dni v posodi, najbolje plastični. Večkrat premešamo. Precedimo in nalijemo v steklenice, ko se začnejo pojavljati mehurčki, je šabesa dobra.

Recept sem našla tu.


Sirup - lahko ga naredimo po tem receptu:
Potrebujemo: 
3 litre prekuhane vode

30 kobulov bezgovih cvetov (lahko tudi več)
3 kg sladkorja
4 citronke (20g)
V ohlajeno vodo dodamo bezgove cvetovepustimo jih namakati 24 ur, precedimo, dodamo sladkor in citronsko kislino ter mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nalijemo v steklenice.

In še terjak! Je koristen za zdravljenje pljučnih in nasploh prehladnih obolenj.
Nabrane zrele bezgove jagode potresemo z malo sladkorja in pustimo stati 24 ur. Nato skuhamo iz tega v sokovniku sok. Dodamo takšno količino sladkorja, kot smo dobili soka. Včasih so gospodinje to počasi kuhale na robu štedilnika na drva, kjer je seveda gorelo večino dneva, kuhale so tri dni skupaj. Danes kuhamo toliko časa, da postane tekočina gosta in lepljiva. Nalijemo v kozarce (ne v steklenice) in dobro zapremo. Jemljemo po potrebi po žličkah večkrat na dan, lahko dodamo tudi v čaj.


In zakaj (za kaj) je bezeg (Sambucus nigra)
 "dober"? 
Bezeg pomaga očistiti organizem, obnoviti kri, zdravi vnetja, deluje proti vročici, pomaga pri boleznih, ki se hitro pozdravijo, če se človek dobro spoti, lajša dihalne težave, uravnava krvni sladkor.
Od tuListe lahko uporabljamo tudi kot antiseptični obkladek za rane in za odganjanje insektov.
Bezgovo kašo pripravimo iz bezgovih listov. Sveže natrgane in zmečkane liste povremo v enaki količini mleka. Tako nastane gosta kaša. Uporabljamo jo za obkladke pri opeklinah in krvavitvah iz zlate žile.

Čaj iz bezgovih korenin pa je lahko tudi odlično odvajalno sredstvo. Olje bezgovih cvetov je zdravilo za razpokano kožo

Pri uživanju marsičesa moramo biti zmerni, tako tudi bezga, nosečnice in doječnice pa sploh naj ne bi uživale bezga, pretirana količina lahko celo povzroči splav - tukaj - in več kot 3 kozarce šebese na dan ni koristno.
Vsekakor velja v zvezi z bezgom, ki je sicer zelo koristna rastlina:
- zmernost pri uživanju, saj predoziranje lahko povzroči zdravstvene težave
- ne jejmo surovih jagod
- nosečnice in doječe matere naj ne uživajo bezga 
Vizita.si

Še en recept za bezgov sirup:
Sestavine:
75 bezgovih cvetov
4 l vode
4 kg sladkorja
6 limon
10 dag citronske kisline
Priprava:
Prekuhajte štiri litra vode s štirimi kilogrami sladkorja in počakajte, da se tekočina ohladi. Bezgove cvetove preglejte in iz njih odstranite morebitne žuželke in nečistoče. Tako pripravljene cvetove potopite v predhodno pripravljeno ohlajeno vodo s sladkorjem ter jih pustite stati 24 ur, najbolje v hladilniku. Tekočino naslednji dan precedite in ožemite bezgove cvetove, saj bo tako sok bolj aromatičen. Dodajte ji sok šestih limon in 10 dag citronske kisline in dobro premešajte, da se citronska kislina povsem raztopi. Vsebino prelijte v pripravljene steklenice ali kozarce ter dobro zaprite.  Pripravljen sirup hranite v hladnem in temnem prostoru.
profileimage
Všeč mi je
3
Komentarji
22
Ana Kos
0
Aug 12, 2017
Danes pripravljam sirup iz bezgovih jagod:

Potrebujemo:

4 l vode
4 kg sladkorja
60 dag bezgovih jagod (lahko tudi več)
6 paketov citronke

https://www.utrinek.si/zdravilni-pomirjevalni-ucinki-crnega-bezga

Zdravilni in pomirjevalni učinki črnega bezga | Utrinek.si

Ne vem, če veste, da je črni bezeg, ki nam včasih hoče po sili rasti v živi meji ali kje drugje na vrtu, rastlina, kater
#22
Ana Kos
0
May 14, 2016
Hvala, Sponko, jaz pa nisem bila pozorna na komentarje, le na FB mi je vrglo ven, ker je obletnica moje objave. (Ma ja, splet vse sorta dela sam od sebe :D No, in o bezgu je dobro vedeti.)
To, kar predlaga Anka, je pa gotovo z osmukanim cvetjem.

Dober tek! :)
#21
Sponko
0
May 14, 2016
*Ana, pogledal sem #14 in si zamislil način.
To s pecljem pa poznam, mnjami :D
(morda je pa to isto?)
#20
Ana Kos
0
May 14, 2016
Sponko, glej, tukaj je tudi slikca:
http://okusno.je/recept/ocvrti-bezgovi-cvetovi-

in še tole:
http://www.kulinarika.net/recepti/369/sladice/ocvrto-bezgovo-cvetje/

Okusno.je - Recept: Ocvrti bezgovi cvetovi

Zanimivo kulinarično doživetje z zelo enostavnim postopkom priprave.
#19
Ana Kos
0
May 14, 2016
Sponko, terjak sem doselj enkrat kuhala. Je nekaj prav posebnega. Koliko je resnično vreden, ne vem, ampak res je, da marsikdaj lahko vidimo, da so včasih marsikaj vedeli! Danes se ponovno potrdi marsikakšna njihova praksa.

Cvetje. Sama tega ne delam, mislim pa, da sem že videla nekje to v praksi. Mislim, da "kuhar" cvet drži za pecelj in socvetje potopi v testo, potem pa v olje. Zdrži ves čas za pecelj. Potem pa jedec tudi drži pecelje v rokah in poje vse, kar je za pojest :)
#18
Sponko
0
May 14, 2016
Terjak je nekaj novega za mene. (dolgotrajnost cmarjenja na ognju, ali se ne uničijo koristne in aromatične snovi?)

Cvrtje se verjetno naredi z osmukanim cvetjem, sicer bi bilo preveč "bogato" za grizljanje?
#17
Ana Kos
0
May 14, 2016
Bezeg cveti!
#16
Ana Kos
0
May 18, 2014
Anka, sploh si ne morem misliti, da se taka stvar drži skupaj :) Bo potrebno poiskusiti! :)
#15
Anka Klemenčič
0
May 16, 2014
Ana, cvrtje, ne palačinke, ni nič moke, le jajčka in sol s cvetjem
#14
Ana Kos
1
May 15, 2014

Life is Fun, kako sem tega vesela!
Mislim, da nam življenje z naravo še in še pomaga k temu, da smo kar najbolj harmonični znotraj svojega srca.
#13
Life is Fun
0
May 15, 2014
Tole je res super jaz sem prvič letos naredila sirup iz bezgovih cvetov 15 litrov. 5 litrov sem ga dala prijateljem in vsi ga obožujejo. To mi je dalo polet, veselje in napolnilo srce z neko lepo, toplo, harmonično energijo. Hvala ti narava!!! Ana lep in uporaben prispevek <3 :)
#12
Ana Kos
0
May 14, 2014
Rak, Bog požegnaj! :)

Branko, krasno! :)
#11
Ana Kos
0
May 14, 2014
Zlobni,
menda res! Ampak proti žalosti je boreč, pravijo. Imam ga v vrtu, ampak nisem ga še toliko zaužila, da bi ne bila več žalostna ...

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/101793/borec-borago-officinalis-zoper-zalost
#10
Ana Kos
0
May 14, 2014
Brigita Ema :)

#9
Branko Gaber
0
May 14, 2014
Krasen članek. Tudi jaz sem ta teden nabiral bezeg za sirup :)
#8
Ana Kos
0
May 14, 2014
Anka, če pšrav razumem, nekako kot palačinke z bezgovim cvetjem? Poskusim, če bom le utegnila! :)
#7
Ana Kos
0
May 14, 2014
VinKos, zaključek je ... hmmm ...
Mislim, da še posebej močno velja, da je za biti previden. Kot pri gobah, tvegaš, če dobro ne poznaš! ;)
#6
Rak stari
0
May 14, 2014
Pravkar cvrem bezgovo cvetje z jajci. Super zadevica!
#5
Zlobni
0
May 14, 2014
Cel doktorat iz domače skrinjice. Bezeg za vse tegobe !
#4
brigita ema
0
May 14, 2014
Ana :)
#3
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-05-14 07:04:21 (May 14, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj