"Manipulacija" s časom

OddajAna Kos, dne 2014-03-31 ob 07:30:05

Ja, tako je! Nekdo manipulira s časom! Zakaj je bila predvčerajšnjim ta čas ura eno uro manj, kot je danes? Pa to sploh drži? Ali pa je morda ura enako, kot je bila včeraj, samo kazalci oz. številke kažejo drugače?

Ko se je začelo tole premikanje ure, mi je bilo strašno odveč. Prav tako otrokom. Sploh je otroke težje spraviti v postelje, ko je še dan.
Mislim, da imajo otroci v sebi neverjeten občutek za čas.
In potem jim nekdo meni nič tebi nič za silo ustaljen življenjski ritem premakne za eno uro!
Moja mama je vztrajala pri "naravnih" urah - po soncu - budilko je celo leto ohranjala naravnano po soncu - in po tej uri je hodila delat v hlev, tako vsaj naše krave in druge živali niso bile zbegane!
In kako se spominjam, ko smo delali na njivi ali kosili ali grabili seno, je mama pogledala, koliko je ura, preprosto tako, da se je obrnila proti nekemu hribu in stegnila roko v tisto smer. Iz sebe je naredila sončno uro! Po senci je vedela, koliko približno je res ura.
"Aha, pol poldne je!" je končno ugotovila in se odpravila domov, da porihta živino in skuha kosilo. Ostali smo pa nadaljevali z delom in komaj čakali, da bo zvonilo poldne, da bomo potem počasi smeli tudi mi domov - na kosilo.
Včeraj zvečer sem končno prestavila uro na svojem mobitelu - da ne bo težav z vstajanjem -
in budilka je budila po ta novem času ... in mi smo vstali ... in to je to! - Kasneje sem razmišljala, da sem tako vstala, kot zmeraj, ko budi ura.
Se je kje poznala tale ura, ki je v prejšnji noči izginila? Sem (bila) bolj utrujena? Sem čutila? Ne vem ...
Ampak to mi je šele dalo misliti!
Otroci to verjetno čutijo. Ko so bili otroci manjši, sem tudi jaz premike ure zelo čutila, zdaj manj. Pogledam na uro - in se sprijaznim.
Nekdo nekaj spremeni, nekaj naravna na novo ... in mi sledimo tistemu. Če bi nekdo skrivaj premaknil ure, bi se morda začudili, koliko je šele ali že ura, in potem delali tako, kot bi delali sicer.
Na nek način se tako in podobno dogaja marsikdaj. (Tako je tudi z zakoni, predpisi, pravili ... Nekdo nekaj "izumi", mi godrnjamo, potem se pa navadimo ...)
Najprej se morda začudimo, potem protestiramo, godrnjamo, čutimo, da se je nekaj zrušilo ... potem pa mnogokrat enostavno samo pogledamo na "uro" - in sprejmemo, da tako pač je.
Ni tako pogosto v življenju?
Koliko v resnici živimo sami sebe, koliko niso naše misli, naša prepričanja stvar manipulacije?

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
2
Ana Kos
0
Apr 01, 2014
Anka, ojej .... Kako lahko si predstavljam, kako ti je bilo.
Kadar imam jaz obvezno vstajanje malo prej, ponavadi zelo slabo spim, ker me skrbi, če bom slišala budilko. Pa čeprav praviloma budilko slišim ...
Se pa je že zgodilo, da sem naštimala budilko pravilno, a tistega ne shranila, potem so me pa zbudile sodelavke, če sem pozabila priti ;)
Oja, sem bila hitro v službi, ampak z obupnim občutkom ... na srečo imam res fejst sodelavke. In kar sem zamudila, sem pridno noter prinesla ... :)
Komaj verjamem, da je mogoče imeti tako človeške sodelavce, kot jih imam!

Objem
#2
Anka Klemenčič
1
Mar 31, 2014
Vse je res, a kaj pa lahko naredimo proti temu, kot da le protestiramo, pa še to bolj potiho, saj te drugače zasipa plaz besed, da samo negoduješ....
Jaz sem se javila prejšnji teden, da pridem danes prva v službo ( pozabila sem, da se ura prestavi) ker mora nekdo priti uro pred ostalimi in narediti sterilizacijo aparatov. In hudobec je bil na delu...ko sem preverjala na telefonu budilko, sem namesto shrani očitno pritisnila izhod.....zbudila sem se ob enih in ne zaspat nazaj, ko končno zopet zaspim, se spet zbudim in se trudim zaspati nazaj.
Čez nekaj časa le pogledam na uro, 5.50...katastrofa!! Mislim, da še nikdar nisem bila tako hitro v službi....brez molitve, brez priprave...6.00 sem bila tam in že kot nora prižigala aparate....Bogu hvala je bilo vse narejeno ob pravem času....a žal, ko sem se glavni opravičila, me je tako pobila, da sem se popolnoma sesipala, a že jutranji šok mi je naredil predinfarktno stanje....za povrh pa sem še slišala, da so me plemenite sodelavke že prej pregovarjale, da kaj se rinem, če imam omejitve in bla, bla, bla.....človeška hudobija ne pozna meja.....s prestavljeno uro ali pa ne....
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-03-31 07:30:05 (Mar 31, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj