V šoli smo se učili tudi o Darwinu

OddajAna Kos, dne 2014-03-29 ob 05:17:18

Eden od učiteljev proti koncu osemletke je prinašal s seboj neko debelo knjigo, s katero je utemeljeval svoje dokaze, da ... ni Boga, da so to ugotovili znanstveniki in da samo neumni ljudje verujejo v Boga. No, da ni Boga, je menda vedel in celo dokazal Charles Darwin s svojim znanstveno raziskovalnim delom. Učili smo se o njegovi evolucijski teoriji. O tem, kako je življenje nastalo v vodi, kako se je iz preprostih oblik razvijalo v vse višje in višje razvita bitja ...

Učenci smo se smejali, ko smo videli prihajati učitelja s tisto veliko debelo knjigo pod pazduho, šalili smo se: "Spet bomo brali Sveto pismo!" Zanimivo, kar skupaj smo držali in bili dokaj neomajni v tem, da učitelj nima prav ... Meni se sploh ni zdelo, da bi Bog ne imel svojega mesta, čeprav je Darwin ugotovil to in to ... Ni se mi zdelo, da bi se kaj ne izšlo, da bi svetopisemska zgodba in Darwinova spoznanja ne sodili skupaj, meni se je zdelo, da Darwinova teorija o postopnem razvoju vse višje razvitih bitij prav lahko vključim v poetičen opis nastanka sveta po svetopisemski zgodbi, ki govori o stvarjenju po dnevih ... Zakaj bi pa dan moral biti prav dan, zakaj pa ne bi pomenil neke dobe?

Posebno me je pa pretreslo nekaj let kasneje, ko sem nekje našla zanimiv delček iz njegove knjige Nastanek vrst, Darwin je zapisal: Veličastna je misel, da je Stvarnik življenje z njegovimi različnimi silami vdihnil prvotno le v nekaj oblik, nemara v eno samo, in da so se iz tako preprostega začetka razvile prelepe in prečudovite oblike, medtem ko se je naš planet vrtel dalje po trdnem zakonu težnosti.

...

Potem pa se je Slovenija osamosvojila ... in tisti učitelj iz osnovne šole "se je spreobrnil" ... Kasneje ga nisem več videla, bi me pa zanimalo, kako zdaj vidi Darwina in njegov nauk, ali se mu še vedno zdi, da je Darwin dokazal, da Boga ni ... ali pa mu je vseeno glede vsega tega. Je kdaj prebral Darwinovo misel iz uvoda v njegovo knjigo? Je kdaj pomislil, da nas je mogoče narobe učil?

Enkrat - ko smo bili že v samostojni Sloveniji - sva se srečali z mojo učiteljico ... in rekla mi je: "Upam, da vas nisem učila preveč čudnih stvari ..." Nanašalo se je na snovi, kjer ni smela povedati vsega tako, kot je vedela, da je res ...

Kako je biti učitelj in morda učiti stvari, za katere veš, da niso res?

Jaz imam tudi učence (sicer ne v šoli) ... in vedno znova se sprašujem o tem, kar jim pripovedujem, o čemer jih učim, ali res drži ... je to zares res ... dan za dnem iščem ... Upam, da bodo tudi moji učenci iskalci. 

V reviji National Geographic sem brala o Darwinovih potovanjih v južne kraje - ker ni želel biti podeželski duhovnik, se je odpravil z ladjo Beagle, glavni namen potovanja je bil kartiranje obale Južne Amerike. In na tisti odpravi se je dogajalo še marsikaj zanimivega, o njihovih opažanjih in odkritjih, spoznanjih smo se učili že v osnovni šoli.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
13
Anka Klemenčič
0
Mar 29, 2017
lep zapis Ana!
#13
Ana Kos
0
Apr 02, 2014
Zlobni!
(Y) :)
#12
Zlobni
0
Apr 02, 2014
(Y) palec gor, (N) palec dol - znakovni jezik - okrajšavi na spletu, mobilnikih ! Oblikovano podobno kot smeški. ;-)
#11
Ana Kos
0
Apr 01, 2014
Zlobni,
zaupano nam je veliko, veliko.
Bodimo odgovorni s tem, kar nam je zaupano! :)
(Kaj pomeni Y?)
#10
Zlobni
0
Apr 01, 2014
Res je Ana, vse je v naših rokah, Bog je svoje postoril, če je Bog ljubezen, se imejmo radi in konec sveta bo vse dlje in dlje. (Y)
#9
Ana Kos
0
Mar 29, 2014
Zlobni, ti si me spomnil tudi na eno knjigo ... na Noetovega otroka.
Duhovnik (resničen človek) med 2. svetovno vojno (rešil je veliko tudi judovskih dečkov pred Hitlerjem) pravi enemu teh dečkov, za katere skrbi v nekakšni sirotišnici, da je bBog naredil svet popoln, zdaj smo pa na vrsti ljudje!
"Bog je ustvaril vesoljstvo enkrat za vselej. Dal nam je nagon in inteligenco, da se zmoremo najti brez njega."
"Ljudje delajo hudo drug drugemu in Bog se v to ne vtika. Ljudi je ustvaril svobodne. /.../ Si lahko za sekundo predstavljaš, da ljubi le tistega, ki ubeži nacistom, tistega, ki ga primejo, pa sovraži? Bog se ne meša v naše reči. /.../ ... Bog je dokončal svoje delo, pa naj se zgodi karkoli. Zdaj je vrsta na nas. Sami moramo poskrbeti zase."
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/88757/noetov-otrok

Noetov otrok

Ko sem opazila v knjižnici knjigo z naslovom Noetov otrok (avtor je Eric Emmanuel Schmitt), me je kar malo zaskrbelo,
#8
Ana Kos
0
Mar 29, 2014
Štulič, zanimivo razmišljaš.
Na nek način je vseeno, kako je nastala zemlja, na nek način je vseeno, kaj "smo bili prej" (če smo kaj bili), mislim pa, da je jasno, da naj bi živeli v spoštovanju stvarstva!
Zdajle sem spet obujala spomine na deklico Cecilijo (me je Rado, 1. komentator spomnil) ... tole je od tam - link sem dala v komentarju Radu:
- "Ampak Bog ima vendarle vsaj majčkeno rad tudi odrasle, kajne?"
"Seveda. Čeprav so po tistem, ko so bili izgnani iz raja, šli že majčkeno v franže."
"V franže?"
"Ves svet jim je prešel v navado. Nam, angelom, pa ne, čeprav obstajamo že od vekomaj. Še zmeraj smo enako začudeni nad vsem, kar je Bog ustvaril. Odrasli so običajno že tako domači v svetu, da stvarstvo jemljejo za samoumevno. In ravno to je pri vsej stvari smešno, saj so tu le na kratkem obisku."
"Se popolnoma strinjam!"
"O svetu se pogovarjava, Cecilija! Kot da svet ne bi bil senzacija! Nemara bi morala nebesa od časa do časa v največjih časnikih objaviti takšen oglas: Važno sporočilo vsem prebivalcem sveta! To niso zgolj govorice: SVET JE TUKAJ IN ZDAJ!" -
Kajne, Štulič, to je pomembno, kajne, to, da se ne nehamo čuditi ...
Milčinskega pa zdajle nimam časa poslušat - a hvala zanj :) Si pa res (glasbeno) univerzalen!
#7
Ana Kos
0
Mar 29, 2014
Dajana, pa saj Darwin ni rekel, da Boga ni!
To je rekel naš učitelj, da je Darwin dokazal, da ga ni.
Ampak Darwin je zapisal v uvodu v svojo knjigo tole:
"Veličastna je misel, da je Stvarnik življenje z njegovimi različnimi silami vdihnil prvotno le v nekaj oblik, nemara v eno samo, in da so se iz tako preprostega začetka razvile prelepe in prečudovite oblike, medtem ko se je naš planet vrtel dalje po trdnem zakonu težnosti."
Naš učitelj je rekel, kaj je rekel Darwin, ampak Darwin ni tega rekel!
#6
Ana Kos
0
Mar 29, 2014
Rado, super vprašanje!
Veš, da se sprašujem kar naprej in redko povem zadeve na enak način - ker razmišljam in iščem nove poti ... In ker vsebine preverjam.
O Adamovem rebru še nikoli nisem govorila, ampak enkrat ob priliki bom napisala, zakaj ima zgodbo o Adamu in Evi tako rada. Je pa otrokom ne pripovedujem, če sami ne povprašajo po njej.
In ko omenjaš trganje sadežev z drevesa spoznanja, si me spomnil na eno zanimivo knjigo - V ogledalu v uganki.
Citatek iz pogovora o Adamu in Evi: "A onadva sta jedla od drevesa spoznanja in postala odrasla ... prejedla sta se ven iz raja."
Meni se zdi izredna misel, da sta se prejedla ven iz raja ...
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/92814/v-ogledalu-v-uganki

V ogledalu, v uganki

V ogledalu, v uganki.
#5
Zlobni
0
Mar 29, 2014
V sedmih dneh ne narediš prav veliko, osmi dan pa Rok.
Lahko pa ustvariš nekaj osnove, človeku prepustiš svobodno voljo in vest. Potem se pa premakneš v naslednje osončje z novimi zametki ter idejami.
( ne se režati, če gledam na to kot amater in ne po božje ) ;-)
#4
štulič
1
Mar 29, 2014
Natančno se spomnem, iz te časovne distance, tiste "organske juhe" pri biologiji, kjer smo se razvili iz mikroorganizmov, kot so migetalkarji in ostala golazen in prešli v višje razvite organizme, kot so amebe.
No kasneje, nizko hodeči in višje leteči dinozavri in končno ptice in seveda pingvini, prav po gmašno zrihtani in pavijani, orangutani in končno človek. :)

Ma če ne bi jedel iz tiste Jablane in če ne bi obstajala višja sila, ki je tisto juho neprestano mešala in jo še meša, bi pa delfin ali pa sinji kit prevzeli dominat nad planetom pa vendar je bil izbran človek!

Čigav plan je to in ali ga je človek vreden ali ne in se o Njemu, še vedno sprašujemo pa imamo računalnike ipd, cv! ;)

http://youtu.be/FuWS-TMZAVA


#3
Dajana Babič
0
Mar 29, 2014
Ana... veš, zakaj je Darwin rekel, da ni Boga? Ker ga ni mogel videti. To je problem s skoraj vsakim "ateistom" oz. človekom, ki je bil v socializmu in ni hodil v cerkev. Potem pa socializma oz. komunizma kar naenkrat ni več bilo, pa Tita==Boga komunistov) ni bilo več...

In kar naenkrat ti ljudje ne vedo, na katero stran bi se obrnili. Njihovega Boga ni več - Tita - komunizem je propadel in so izgubljeni. Seveda ne morejo kar verjeti v cerkvene zadeve, tako kot jaz, ki nikoli nisem hodila v cerkev. So ateisti, ampak niso ravno. Tako kot je Bog nekje rekel: "Jaz sem ateist". In s tem je po moje mišljeno, da ti ljudje priznavajo Boga, ampak ne cerkve.

Tako kot jaz. Jaz se štejem v ljudi, ki seveda priznavajo Boga, odvračam pa se od vseh religij in ideologij.

Bog nima zveze z nobeno cerkvijo ali religijo. In seveda mu lahko rečemo tudi drugače: Vir, Narava, Vesolje, Stvarnik itd.
#2
Rado K.
0
Mar 29, 2014
"Kako je biti učitelj in morda učiti stvari, za katere veš, da niso res?"
Zelo empatična si do dilem svoje učiteljice, zato te prosim, da poveš kaj čutiš ti sama, ko učiš o adamovem rebru in o trganju sadežev z drevesa spoznanja?

#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-03-29 05:17:18 (Mar 29, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj