Je tisto, kar je "čez rok", res pokvarjeno? In kam z odvečno hrano?

OddajAna Kos, dne 2014-03-20 ob 17:23:31

Včasih vidimo, slišimo, da kakšna pekarna ali trgovina razdeli kruh, ki ji ostane.
Vem za en velik trgovinski kompleks (ne bom ga imenovala), ki je delil kruh in slaščice, prav ogromno kruha in slaščic, včasih je bila tako podarjena celo kakšna torta, vendar je ta trgovski center s tem prenehal, ker so baje nekateri prejemniki zastonj hrane le-to potem prodajali naprej (marsikaj je bilo še v okviru roka uporabe). Na nek način razumem ta ukrep trgovine, da nočejo, da nekdo potem prodaja naprej, kar je dobil - po drugi strani se mi pa postavita dve vprašanji:
1. kam dajo zdaj hrano, kruh, krofe, rogljičke itd - dajo kam, kjer se hrana uporabi, morda predela - ali pa vržejo stran?
2. ali res ne sme prodati človek kruha, ki ga je dobil - ko morda zelo potrebuje tisti evro, dva, tri, kolikor s tem mogoče more zaslužiti?


Sicer pa sem prebrala tale prispevek (leto dni star): Svetovne cene hrane v letu 2012 padle za sedem odstotkov.
Sporočilo FAO, organizacije ZN za hrano in kmetijstvo, je takole: "Svetovne cene hrane so v teku minulega leta padle za sedem odstotkov, kar zmanjšuje tveganje za pomanjkanje hrane v državah v razvoju."
Hkrati pa poročilo iz Velike Britanije trdi, da gre skoraj polovica svetovne hrane v nič, polovica hrane v Evropi in ZDA. "To bi lahko pomenilo, da letno na smetiščih konča dve milijardi ton hrane, saj celotna svetovna proizvodnja hrane znaša štiri milijarde ton."

Naj bo kakorkoli s cenami, naj le-te rastejo ali padajo, je dejstvo:
Hrana bi nujno morala biti dosegljiva vsem ljudem, tudi tistim, ki nimajo denarja oz. ki ga nimajo veliko.
Podatki o tem, koliko hrane pridelamo (preveč - posledice tega, če je agresivna pridelava: izčrpavanje zemlje in še kaj) in koliko je propade, govorijo o tem, kar je več kot strašno - že samo na sebi (nespoštovanje hrane) kot tudi s stališča lačnih in od (zaradi) lakote umirajočih.
Direktor britanskega inštituta Tim Fox je rekel, da je raven hrane, ki gre v nič, "pretresljiva", saj bi z njo lahko prehranili naraščajoče svetovno prebivalstvo in tiste, ki so že danes lačni. "Gre tudi za nepotrebno izčrpavanje zemlje, vode in energetskih virov, ki so bili uporabljeni pri proizvodnji in distribuciji vse te hrane," je dodal.Res je, da visoka merila (predpisi), da mora hrana biti sveža - in kaj pomeni to: sveža hrana, kaj sploh pomeni rok uporabe ... vse to močno vpliva na nas, potrošnike.
Za marsikoga je hrana pokvarjena, ker je čez rok, ki je odtisnjen na embalaži.
A marsikdaj, če roka uporabe ne poznamo (ne bi poznali, če ni viden, če bi kdo popravil datum itd.), sploh ne zaznamo nobene pokvarjenosti hrane!
Kakšen rok uporabe ima domača marmelada?
Kolikor jaz vem, je uporabna, dokler nos in (ali) oči ne povejo drugače!
Katera ženska (morda tudi moški?) kuha marmelado in napiše na kozarec: marelična marmelada, skuhana 15. 9. 2013, porabiti do 15. 9. 2014, morda 2015? Nobena, po moje. Če se je marmelada pokvarila, to povedo drugi znaki - in niti slučajno ne datum skuhanja marmelade in datum roka uporabe, ki je določen pač po datumu nastanka marmelade!
In marmelada iz trgovine? Se res pokvari v recimo dveh letih? Pa ja.
(Datume seveda preverjam tudi jaz - in ja, kako pozorni so nekateri moji otroci! -, ampak o uporabnosti se odločim ne glede na določen rok uporabe. Spomnim se celo lekarnarice iz časov moje službe v bolnišnici, rekla je, da tablete mirno lahko uporabljamo še več mesecev po končanem roku uporabnosti. Pred kratkim mi je pa nekdo s področja lekarništva rekel, da so roki pri zdravilih postavljeni tudi zato, da lahko proizvajajo nova zdravila, čeprav stara še niso bila porabljena!?)

Seveda pa se kaj res pokvari (predvsem sveža hrana) - zaradi slabih pogojev skladiščenja in transporta.


Sicer pa, ko kupujemo, ponavadi izbiramo "najlepše" sadeže, nabite, napete. Vsaj večina kupcev najbrž tako dela. Vendar to samo po sebi ne pomeni kvalitete.
Ker je vse naravnano na potrošnika, da se mu ugodi, je ponudba velika, večkrat se dogajajo tudi razne akcijske ponudbe, in verjetno marsikdo nekritično kupi (ne)kaj, kar je ceneje, četudi tistega v resnici ne potrebuje. In potem kaj od tega konča v smeteh.
Marsikdo v tkim. razvitih državah je krepko razvajen - glede hrane, obleke, bivanjskih pogojev ... Nič slabše ne bi živel, če bi znižal merila.
Dobro je iti v smer preprostejšega ...
Za vse nas, za ves svet.

Sorodna tema: Sedem debelih in sedem suhih krav

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
25
Ana Kos
0
Mar 27, 2014
Veš, P.J., jaz sem razklana en toliko glede hrane, ne toliko glede svoje, ampak glede hrane v družini pa, ker so želje dokaj različne in ekstremne.
Ampak ... ti povem, da ob bolečem želodcu (da spet to omenim, ampak saj je trajalo vsaj leto in pol), v času, ko je bilo najhuje, v valovih je bilo to, je dobro naredila goveja juha ... pa sicer tega pri nas praktično ni. (Ja, pa cimet in med.) Me je bilo prav groza, kaj jem.
Jabolko pa ni naredilo dobro. Je obležalo in tiščalo.

O jabolku, ki odžene dohtarja stran, sem pred kratkim slišala prisrčen vic:
Dva fanta sta se trudila okrog iste deklice.
Prvi, zdravnik, ji je prinašal imenitna darila, drugi (ne vem, kaj ej bil), je prinašal vsak dan jabolko.
Pa ga dekle vpraša, kako to, da prinaša vsak dan (le) jabolko - in je rekel: Eno jabolko na dan odžene dohtarja stran :)

P.S.: Tako, pa dajem v javnost prav "vulgaren" komentar.
#25
P. J.
0
Mar 27, 2014
Ah, nikar se ne sekiraj. Tudi sam imam cisto rad kaj "na zlico", kot temu recemo. Je pa potrebno tudi odstreti tancico vzrokov... Saj poznamo oni rek - eno jabolko na dan odzene bolezen stran.

Za snicel cesa podobnega se nisem slisal. ;-)
#24
Ana Kos
0
Mar 27, 2014
P.J., mogoče ne bom dovolj na široko (ali pa sploh mimo), ampak sem pod vtisom tega, kako sem se čutila utesnjeno, ko je bilo tako malo stvari, ki sme jih upala pojesti, saj sem čisto z vsem tvegala, kako me bo potem bolelo ure in ure ... Ampak, jasno, šlo je zato, da je bila bolezen pridobljena ... pač psihosomatsko, kako bi pa bilo drugače ...
Drugi vtis: sem se danes pogovarjala z nekom, srečala sva se v trgovini, ravno sva pregledovala bio stvari. In on je rekel, kako je nekdo omenjal dolgo življenjsko dobo sodobnih ljudi v primerjavi z ljudmi pred 100 in več leti ... In kaj so ljudje jedli? In kdaj so (bili) ljudje bolj pod stresom?
Zanimivo, kajne!
No, jaz sem mnenja, da se mnogo preveč ukvarjamo s hrano ... Meni se zdi škoda tega časa.
In nikoli se ne počutim dobro, kadar ljudje govorijo ravno o hrani.
Oja, pa nekaj dam na presno hrano in nekaj dam na same osnove, ne maram pa receptov ipd. In podpiram hčerko veganko.
#23
P. J.
0
Mar 27, 2014
@Vinko: ko smo ze pri hrani... nalakirani in skrbno negovani nohti v mojem svetu izpricujejo, da gospodinjstvo gospodicni ni ravno prioriteta. Razni piercingi - ponavadi na t.i. erogenih conah - mi izpricujejo, da gre za osebo, ki si ne privosci uzitka in pricakuje, da ji ga bom zagotavljal jaz... In se bi mogel govoriti o mojem svetu in njegovi podstati, toda... Zdruzljivost je posameznikova izbira in svetov je mnogo...
#22
P. J.
0
Mar 27, 2014
@Ana: oglejva si dodobra ta stavek, ki se je prikradel v besedilo in pravi "Vendar kakšni bolniki praviloma presnega sploh ne smejo jesti."

So VSI ti bolniki zboleli za dednimi boleznimi? Morda za boleznimi, neposredno povzrocenimi s poskodbami iz zunanjega okolja? ;-)
#21
VinKos
0
Mar 27, 2014
"Ko se pojavilo češnje, pa je marmeladi rok trajanja potekel. Ne glede na to, ali je ta zapisan na kozarcu ali ne."
Bravo, P.J.!
Če človek hkrati spozna izumetničeno žensko, ki je vsa sladkasta in naravno, zdravo, polno vseh okusov, o izbiri pri pravem moškem ni dvomov.
#20
Ana Kos
0
Mar 27, 2014
Anka, jaz sem pa imela ime za fantka - Matevž! :) To ime mi je še vedno všeč :) Matevž kot hrana ... imam pa raje posebej fižol in krompir! :)
#19
Ana Kos
1
Mar 27, 2014
P.J., po moje ima pa marmelada rok trajanja, dokler se pač ne pokvari!
Če bi držalo, da ima rok ob skuhanja marmelade pa do nove letine češenj, potem bi žito ali pa med v egiptovskih grobnicah bilo pokvarjeno ... pa je menda zdražalo več tisočletij.
Sicer pa razmišljam včasih o vseh teh teorijah glede hrane.
Jaz verjamem, da je presna hrana bolj zdrava. Vendar kakšni bolniki praviloma presnega sploh ne smejo jesti.
In dobro vem, kaj sem upala jesti, ko me je dolgo kar naprej bolel želodec. Le par jedi. Kuhanih.
Ampak recimo, da je bilo to potem, ko je zaradi raznih razlogov moj želodec nastradal - to je bil pač odziv ...
Sicer pa - v glavnem - v naših krajih ljudje pogosto - po mojem mnenju - mnogo preveč komplicirajo glede hrane.
Verjamem, da je najbolj preprosto pogosto najbolj zdravo.
#18
Ana Kos
1
Mar 27, 2014
Vlatka, in vendar so stvari povezane na zanimiv način.
Ima dojenček "čist" občutek za to, kaj je zanj primerno?
Ali pa malo večji otrok.
Zakaj v isti družini različni otroci jedo radi včasih čisto različne jedi?
Včasih se sprašujem, kaj je bilo prej - kaj na kaj vpliva ... Je bil najprej pravi občutek za zdravo hrano - ali je nujno ta občutek privzgojiti ...

Se strinjam, da so mnogokrat velike oči krive, da je človeku potem slabo ... da je pokvarjeno hrano, neprimerno zanj ali pa preveč ...

Ričet ... no, jaz ga jem, enkrat na leto recimo, ampak ni mi všeč ;)
#17
Vlatka Kozlovič
1
Mar 26, 2014
Anka K.,

mjami, same dobrote, pa zdrave....
#16
Anka Klemenčič
0
Mar 26, 2014
Vlatka, se strinjam, ješprenj je odlična hrana, jaz ga imam tudi zelo radam pa joto....pa matevža z repo ali zeljem....mnjami!
#15
P. J.
1
Mar 26, 2014
Termicno obdelana (kuhana) hrana zasvoji. Da bi v primerjavi s surovo bolj blagodejno delovala na prebavila in telo, mi ni znano. Sem pa zasledil nekaj tez, ki so govorile v prid sveze hrane.

Skladiscenje hrane na drugi strani prinasa se eno zmesnjavo. Telo je skozi zgodovino razvoja privzelo dolocene vzorce odzivanja na periodicne spremembe v okolju. Eden izmed najboljsih pokazateljev dejanskega stanja v okolju je za telo razpolozljivost hrane.

Ziva bitja tako s prilagoditvami na periodicne pojave, kot so otoplitve, susna obdobja, ohladitve, itd. omogocajo sebi prezivetje v danih razmerah. Zaloge tolsce tako zmanjsujejo gibljivost, a omogocajo prezivetje v hladnem okolju, v katerem hrane ni na pretek. V toplih obdobjih pa se telo odzove z manjso telesno tezo, ki omogoca lazje gibanje in predvideva bolj sproten vnos hrane.

Uzivanje "skladiscene" hrane tako telesu daje signal, naj se pripravi na prihajajoce pomanjkanje. Uzivanje sveze hrane pa telesu posilja signal o obilju razpolozljive hrane. Ker danes clovek uziva pretezno "skladisceno" hrano, je zato ves cas "pod stresom", saj ves cas dobiva signale, da se bliza pomanjkanje. Zato zacne s proizvajanjem lastnih zalog - v vseh letnih casih, v vseh (podnebnih) obdobjih.

Odziv cloveka na to pocetje telesa je v sodobnem casu ponavadi agresiven, saj se clovek nemudoma "spopade s prekomerno tezo" in tako zacne prisilno kuriti "odvecne mascobe" in s tem posilja telesu dodaten signal - bliza se obdobje pomanjkanja hrane in poleg tega se obdobje povecanega fizicnega napora... In smo pri VZROKU kardio-vaskularnih bolezni. Izredno preprosto.

Drugi odziv je seveda "storiti nic", pri cemer je rezultat izredno podoben. Telo stalno uziva hrano tipa "priblizuje se momanjkanje" in kopici zaloge v telesu, ki niso bolj ali manj nikoli porabljene in tako se "kvarijo" v samem telesu. Tak razkroj pa potem pomeni tezave z napihnjenostjo, vetrovi, zadahom, bolecinami v vranici, jetrih, ledvicah, ... in seveda vsem dobro znanemu povisanju holesterola v krvi. Kar ni nic drugega, kakor samozastrupitev.

In zato je na mestu oni Anin stavek spodaj... "Kaj vse so ze pojedli, pa niso ne zboleli, ne umrli." Ne obstoji nic taksnega, kot zdrava in nezdrava hrana (dokler govorimo o uzitni hrani in ne o strupenih snoveh). Le nacin prehranjevanja - torej kombiniranje zivil - more biti zdravo ali nezdravo. In zato "marmelada" vendar ima rok trajanja, ki je od recimo prvega novembra, do recimo nekje konca maja... Ko se pojavilo cesnje, pa je marmeladi rok trajanja potekel. Ne glede na to, ali je ta zapisan na kozarcu ali ne.
#14
Vlatka Kozlovič
1
Mar 26, 2014
Ana,

ričet? Pa veš, da je ričet ena najboljših stvari, ki ohranja želodec, in posledično , tudi črevesje, najbolj zdravo?
In temu primerno odvajanje blata iz telesa?

Telo ve, mi ne vemo, ker smo v določenih trenutkih požrešni, sicer ne bi nabirali šmarnic, če ne poznamo čemaža. Niti gob.

Sama sem nabirala samo deset vrst gob, za katere sem bila prepričana, da ne morejo škoditi. Pa sem šla mimo tako zelo lepih gob, a me niso premamile...Tudi me ni zanimalo kakšen okus imajo.

Se pravi, najprej se moramo prepričati kaj je dobro za nas. Če ne vemo, si tega ne privoščomo. Tako se naučimo poslušati sebe in s tem svoj želodček.

Večina ljudi ima prevelike oči in prevelik apetit, če razumeš, kaj ti želim reči....

#13
Ana Kos
0
Mar 25, 2014
Vlatka, res, včasih imamo odpor do kakšne hrane, meni recimo je zoprn ričet (se potrudim, da ga jem) in še kaj, vendar vem, da pač v marsikakšnem primeru s hrano ni nič narobe.
Res je pa tudi, da to, kar človek hote poje, ni vedno dobro - telo mu vedno ne poda pravilne informacije ... če bi mu jo, ne bi bilo zastrupitev z gobami ali s šmarnicami (ko jih ljudje zamenjajo s čemažem). Sem te dni med nabiranjem čemaža spet razmišljala o tem, kako je sploh mogoče, da ljudje ne ločijo ... in kakšen neki je okus šmarnice ... in ali je dober ... če bi bil zoprn, bi ljudje verjetno takoj vedeli, da ni v redu.
Ali pa naredijo konkretno jed iz šmarnic in je toliko vsega zraven, da okusa šmarnic ni več ...?
Morda pa mi kdaj kakšen človek, ki ima osebno izkušnjo s kakšno tako zastrupitvijo, to pove ...
#12
Ana Kos
0
Mar 25, 2014
Franc, o, kako se strinjam s teboj!
Kaj vse so ljudje že pojedli, pa niso za to umrli! Niti zboleli!
Če pomislim, kaj vse pojedo ljudje, ki pobirajo iz smetnjakov in živijo kljub temu dolga leta! V Lj. včasih opažam eno staro ženo, že pred precej leti je bila v nekem Tedniku ali eni podobni oddaji, ko je bilo o brezdomcih. Zaradi nekih zoprnij pri dedovanju (mislim, da so jo domači okrog prinesli) je ostala bre doma že morda pred desetimi leti. Spi zunaj oz. kjerkoli. Pred par dnevi sem jo srečala, potiskala je svoje kolo in verjetno na njem vse, kar ima ... Tako že leta in leta ...
Žalostna zgodba ...
A primer k temu, o čemer govoriva.
To o datumih in sploh o zdravi hrani - sicer! - je včasih veliko veliko pretiravanje ...

Lep pozdrav iz Slovenije tebi in tvojim!
#11
Vlatka Kozlovič
0
Mar 23, 2014
Ana,

prav vse je užitno, kar se nam ne gabi, in nimamo do tega predsodkov.

Z rokom ali brez....

Telo samo ve, kaj je dobro zanj, sicer ga izloči tako ali drugače...., če ga že zaužijemo, ker se ne poslušamo...

Gabi se nam pa tudi užitno, ne samo tisto s pretečenim rokom...
#10
Franc Jazbinsek
0
Mar 22, 2014
Draga mi Ana,
rad prebiram tvoje vrstice in večkrat si mislim zakaj bi še jaz kaj dodal, saj si pa tako use lepo opisala! A kakor vidiš gdo rad razmišlja ta rad po navadi tudi piše. česprav z slovničnimi napakami pa vebdarle z veseljem.

Državo katero doživlja danes moj Slovenski Narod je nehumana in tako bo takšnih, ki se trudijo priti skozi živlenje vedno več ob smetiščih. Sramotno saj je postala Država prav hudobna mačeha!

Datum zapadlosti igra v prvi liniji veliko komercijalno vlogo. Ljudje, ki so pa vedno za eno špico nosa naprej pred špekulanti pa odigrajo presojo na vpogled datumo pousem po svoje in njihova odpornost za preživetje je še za najmajn eno stopnjo višja. Če se spomnim kaj use smo mi v hudih časih med drugo svetovno vojsko in po njej dobili za pojesti bi marsikoga danes ob usej mehkužnosti zgrozilo. A le tako je naša odpornost tako močna, da nas nemore nič kaj zlomiti, razen še smrt.

prav lep pozdrav in prijeten Wikeend
Franc Jazbinsek
#9
Ana Kos
1
Mar 22, 2014
Franc, večkrat vidim kakšnega človeka, ki brska po smetnjakih ...
Marsikdo vrže stran stvari, tudi hrano, marsikaj, kar je še dobro ...
Meni se zdi to grozljivka - ne glede na odločitve "države". Nihče ne bi smel metati stran dobrih stvari.
Rok, ki ga določijo, pa mnogokrat ne pomeni tega, da je nekaj res dobro ali zanić ...
Lep pozdrav v Nemčijo!
#8
Franc Jazbinsek
0
Mar 22, 2014
Za pogotove igra določilo veljavnosti use! Za nekatere le delno! In za tiste, ki so sploh lahko srečni da še najdejo v košarici za smeti ali v smetišnih tonah sploh kaj za pojesti najdejo, pa datuma zapadlosti ne pomeni prav nič! in teh je širom sveta polno, za katere Politika še do sem ni pravnič konkretnega storila.
#7
Ana Kos
1
Mar 21, 2014
VinKos, bova drug drugemu podaljševala rok uporabnosti, kaj? ;)
#6
Pokaži več komentarjev
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-03-20 17:23:31 (Mar 20, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj