Četrti koncert Vokalnega abonmaja nas bo popeljal med mistične zvoke glasbe dveh francoskih mojstrov 20. stoletja, Francoisa Poulenca in Mauriceja Durufléja, ki sta navdih za številna svoja sakralna dela črpala iz bogate evropske tradicije gregorijanskega petja, ki sega še v srednji vek. Tako sta to staro tradicijo združila z bogastvom in barvitostjo francoske (post)romantične glasbe in celoti dala pridih brezčasnosti. Zato ne preseneča, da so njuna dela še desetletja po nastanku pogosto prisotna tako na koncertnem odru, kot tudi v sklopu liturgije, za katero so izvirno nastala.

Enkratno zvočnost, ki združuje srednjeveško koralno petje in sodobno zborovsko večglasje bomo doživeli skozi Poulencove motete, namenjene božičnemu času ter Durufléjevo uglasbitev molitve Oče naš in maše za pokojne.

Očarljiv izbor vokalnih in vokalno-inštrumentalnih del nam bo predstavil Zbor Slovenske filharmonije z dirigentko Martino Batič. Pri izvedbi Durufléjevega Rekviema se jim bosta pridružila vokalna solista – mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko in baritonist Matjaž Robavs. Inštrumentalna spremljava, ki je v izvirni verziji bila namenjena simfoničnemu orkestru, pa bo zvenela izpod prstov in čevljev orglavca Gregorja Klančiča. Spremljavo je za izvedbo na orglah priredil sam Duruflé in na vrhunskem inštrumentu, kot so orgle v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije, zveni nič manj mogočno, kot bi zvenel celotni orkester.

več...