Vrhunec dogodkov, ob katerih vsako leto predstavljamo izbrane nadarjene mlade glasbenike, Gallusove varovance, je koncert "Oder izbranih", ki sodi med največje skupne projekte Ustanove Gallus in agencije Gallus J. Carniolus. Letošnji koncertni program obsega nekaj najlepših biserov svetovne glasbene zakladnice:

Antonio Vivaldi: Letni časi
Manca Rupnik, Tanja Sonc, Jure Smirnov Oštir – violina
Martin Belič – flavta

Mauro Giuliani: Grand Concerto Eroica za kitaro in orkester
Nejc Kuhar – kitara

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za flavto in orkester v D-duru, K. 314
Dorotea Senica – flavta

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klavir in orkester v d-molu K. 466
Jure Goručan – klavir

Mendelssohn Chamber Orchestra (Madžarska)
dirigent Péter Kováts

Vivaldijevi Štirje letni časi so najuspešnejša in največkrat poslušana programska glasba v celotni glasbeni zgodovini. Nastop velikega skladatelja pomeni prvo zmagoslavje koncepta glasbe kot izraza človekovih intimnih doživetij in njegovega sožitja z naravo. Navdih Pomladi bo zavel z violinistko Manco Rupnik z Vrhnike, študentko drugega letnika salzburškega Mozarteuma in prvonagrajenko državnih ter mednarodnih tekmovanj.

V Poletje vas bo povabila violinistka Tanja Sonc iz Radeč, absolutna zmagovalka Brahmsovega tekmovanja v Avstriji leta 2011 in podiplomska študentka na Višji šoli za umetnost v Zürichu, kjer občasno igra v tamkajšnjem znamenitem orkestru Tonhalle.

Violinist Jure Smirnov Oštir iz Velenja študira na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Z vsem srcem je zapisan glasbi, njegova Jesen pa bo zagotovo prevzela tudi srca občinstva.

Z Zimo nas bo v zimsko pravljico popeljal že uveljavljeni koncertni flavtist Martin Belič iz Slovenske Bistrice, ki od leta 2007 živi in ustvarja v Münchnu. Je član enega najboljših evropskih orkestrov – Münchner Philharmoniker, pod taktirko Valerija Gergijeva.

Znameniti Mozartov Klavirski koncert št. 20 v d-molu je doživel velik uspeh že ob prvi izvedbi na Dunaju, ko je kot solist igral kar Mozart sam. Slovito kadenco v tem koncertu je dodal Beethoven, tokrat pa bo lastno kadenco odigral pianist Jure Goručan iz Seničnega. Jure nastopa kot solist z raznimi evropskimi orkestri in sodeluje na prestižnih festivalih in je snemal že več zvočnih zapisov kot tudi televizijskih oddaj.

Mozart v nekem pismu iz leta 1778 omenja, da je oba koncerta za flavto napisal za nizozemskega ljubiteljskega flavtista, ki je pri skladatelju naročil tri koncerte. Tako je nastal Koncert za flavto in orkester v D-duru, s katerim se bo predstavila devetnajstletna flavtistka iz Hoč pri Mariboru Dorotea Senica, študentka 7. semestra na salzburškem Mozarteumu, sicer prvonagrajenka več državnih in mednarodnih tekmovanj.

Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar je priredil za orkester znamenito sonato Maura Giulianija in jo poimenoval Grand Concerto Eroica za kitaro in godalni orkester. Z odliko je končal magistrski študij kompozicije ter kitare na Dunaju Njegove skladbe so doživele izvedbe v dvoranah Washington National Gallery of Art, Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, …

Mednarodno priznani madžarski orkester Mendelssohn Chamber Orchestra nastopa po vsej Evropi in ZDA. Vodi ga violinist Péter Kováts, ki je med drugim tudi direktor Konservatorija za glasbo »Dohnanyi« in prvi koncertni mojster orkestra »Concerto Budapest Symphony«.


O POSLANSTVU KONCERTA

Koncert »Oder izbranih« je naša skupna priložnost, da javnost opozorimo na naše poslanstvo in povabimo tako posameznike, kot podjetja in druge organizacije, da postanejo meceni Ustanove Gallus.

DARUJ, KOLIKOR ŽELIŠ!

Postanite mecen Ustanove Gallus in sodelujte pri podpori in razvoju mladih glasbenih talentov! Donacijo nakažite na račun Ustanove Gallus, Vojkova 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 1001 6061 274, s pripisom za mlade talente

Hvaležni bomo za vsak dar - prispevek, ki bo pripomogel, da se bomo skupaj veselili umetniških uspehov Gallusovih varovancev.

Za obisk koncerta potrebujete brezplačno vstopnico. Naročite jo lahko na naslov info@ustanova-gallus.si ali na tel. 041 693 637 (vsak delovnik od 10. do 12. ure) in poslali vam jo bomo po pošti.

Ključno poslanstvo ustanove je vsestranska podpora mladim glasbenim talentom in projektom, za katere verjamemo, da imajo možnost mednarodne uveljavitve. Mladi talenti potrebujejo pri svojem študiju predvsem mentorsko podporo in svetovanje, povezave do pomembnih profesorjev, šol in mednarodno uveljavljenih glasbenikov, potrebujejo nastope, s katerimi si pridobivajo izkušnje v solističnih recitalih, komornih sestavih ali z orkestri. V vsem tem ter tudi s štipendijami za šolnino in bivanje na tujih glasbenih akademijah in pri nakupih ustreznih instrumentov jih podpiramo v okviru zbranih donatorskih in sponzorskih sredstev.

Vstopnice

Vstopnice: Za obisk koncerta potrebujete brezplačno vstopnico. Naročite jo lahko na naslov info@ustanova-gallus.si ali na tel. 041 693 637 (vsak delovnik od 10. do 12. ure) in poslali vam jo bomo po pošti. Informacije: www.gallus-zavod.si

Postanite mecen Ustanove Gallus in sodelujte pri podpori in razvoju mladih glasbenih talentov! Donacijo nakažite na račun Ustanove Gallus, Vojkova 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 1001 6061 274, s pripisom za mlade talente