četrtek, 17. nov 2016, ob 20:00

Trbovlje, Gledališka dvorana Delavskega doma

Koncert ob 60. letnici Delavskega doma Trbovlje posvečamo klarinetistu Francu Tržanu (1927–2016), dolgoletnemu prvemu klarinetistu Orkestra Slovenske filharmonije

Orkester Slovenske filharmonije
dirigent TaeJung Lee 
Matej Grahek flavta

Georg Friedrich Händel (1685–1759): Glasba na vodi – izbor iz II. suite (HWV 349)
Ouverture
Alla Hornpipe

Carl Philipp Emanuel Bach (1714–1788): Koncert za flavto in orkester v d-molu, Wq 22
Allegro
Un poco andante
Allegro di molto

Danilo Bučar (1896–1971): Ob Kolpi (iz cikla Belokranjske pisanice)

Bedřich Smetana (1824–1884): Vltava (iz cikla Moja domovina)

Angleškega princa prestolonaslednika Georgea II je dolgo življenje njegovega očeta, kralja Georgea I, motilo in skrbelo – želel si je namreč čim prej podedovati prestol. V svojo tolažbo in z željo po povečanju lastnega ugleda je princ prirejal razkošne zabave, ki so pogosto presegle razkošje na dvoru njegovega očeta. Zato se je George I odločil pokazati javnosti kdo je kralj in je 7.7.1717. priredil prav posebno slovesnost – med izletom po Temzi je kraljevo druščino pospremila ladja s kar 50 glasbeniki. Ti so izvajali Händlovo Glasbo na vodi na veliko navdušenje številnih prisotnih, ki so s svojimi barkami povsem prekrili reko. Cikel treh suit s stavki v francoski maniri je bil kralju tako všeč, da so ga med izletom zaigrali kar štirikrat. Glasbeniki so igrali od 8 ure zjutraj do polnoči z enim samim premorom! Skupaj z Glasbo za kraljevi ognjemet, ki jo je leta 1749 naročil (takrat že kralj) George II, Glasba na vodisodi med najbolj priljubljena Händlova dela za orkester.

Carl Philipp Emanuel Bach, sin Johanna Sebastiana, je kar 30 let preživel kot član dvornega orkestra pruskega kralja Friderika Velikega. Kralj je bil velik ljubitelj umetnosti, predvsem francoske in italijanske, pa tudi izjemen flavtist. Njegov učitelj flavte je bil skladatelj Johann Joachim Quantz, poleg njega pa sta na dvoru delovala tudi skladatelja Carl Heinrich Graun in Franz Benda. Med dvornimi skladatelji se je razvila kreativna tekmovalnost, njen rezultat pa je razkošen nabor poznobaročne in predklasicistične glasbe, v kateri pogosto zasledimo flavto kot solistično glasbilo. Eno izmed takšnih del, ki jih je v svojem repertoarju zagotovo imel tudi sam kralj, je tudi koncert za flavto Emanuela Bacha na nocojšnjem sporedu.

Slovenski skladatelj Danilo Bučar, doma iz Bele krajine, je danes najbolj znan po pesmih, kot sta Nocoj pa, oh, nocoj in Tam kjer pisana so polja. Manj znan pa je njegov kvaliteten simfonični opus, v katerem izstopa cikel Belokranjske pisanice, ki ga sestavljajo stavki Ob KolpiPri Treh farah in Na Ojstrižu. Bučar je prav tako napisal tudi štiri operete (Študentje smoNa Trški goriSmuk-smuk in Kurent), ki so bile uprizorjene v 1930-ih letih, ter scensko glasbo k Cankarjevi drami Pohujšanje v dolini šentflorjanski.

Vltava je ena izmed šestih simfoničnih pesnitev iz cikla Moja domovina, ki ga je napisal češki skladatelj Bedřich Smetana. Dela iz tega cikla kažejo tako vplive Franza Liszta, ki je uveljavil simfonično pesnitev kot glasbeno obliko, kot tudi vplive nacionalnega gibanja v glasbi obdobja romantike –časa prebujanja narodne zavesti, ko so umetniki poveličevali naravne lepote in kulturo svoje domovine. Prepoznavna tema Vltave je pravzaprav stara melodija, katere avtor ni bil Smetana, temveč italijanski renesančni skladatelj Giuseppe Cenci. Izvirno se je pesem imenovala Fuggi, fuggi, fuggi dal questo cielo, v 17. stoletju je njena melodija bila priljubljena in po vsej Evropi znana kot Ballo di Mantova, leta 1874 je melodijo uporabil Smetana kot glavno temo svoje Vltave, danes pa ta melodija z ustreznim besedilom in naslovom Hatikvah (kar v hebrejščini pomeni Upanje) predstavlja izraelsko himno.

Tomaž Gržeta

Vstopnice

Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni Delavskega doma Trbovlje. Število vstopnic je omejeno.